Στον Άη Στράτη θα βρεις τη γαλήνη που έψαχνες

20 Ιουλίου, 2022 7 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

 

 

Ο Άη Στράτης αποτελεί ένα ακριτικό νησί, “αφημένο” στη γαλήνη του βορειοανατολικού Αιγαίου, ιδανικό για όσους ψάχνουν να βρουν ησυχία και απομόνωση.
Αν στη ζωή σου έχεις επιλέξει την απλότητα, αν θες να ξεχάσεις τι σημαίνει χρόνος, αν έχεις ανάγκη από απομόνωση, η επιλογή δείχνει Άη Στράτη… είναι εκεί και σε περιμένει να διώξει από πάνω σου την κούραση, το στρες και τις ανησυχίες…
Νησάκι, σπιτάκι, ψαρεματάκι… και ουζοκατανύξεις…
Αρχίζω να το σκέπτομαι σοβαρά…να τα παρατήσω όλα και να ξεκινήσω από την αρχή, μακρυά από το internet…
Θα βοηθήσει κανείς στην μετακόμιση;;;

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Οι απάτητες παραλίες, η βαριά Ιστορία, το φιλόξενο λιμανάκι, οι τοπικές γεύσεις και όλα όσα θα σας κάνουν να αγαπήσετε τον Άη Στράτη.

της Μαρίας Κρητικού

 

Αν αυτό που ψάχνετε είναι βασικά η ηρεμία σας, τότε θα το βρείτε σίγουρα στο μικρό νησί του Άη Στράτη.


Ο Άη Στράτης αποτελεί ένα ακριτικό νησί, “αφημένο” στη γαλήνη του βορειοανατολικού Αιγαίου, ιδανικό για όσους ψάχνουν να βρουν ησυχία και απομόνωση.

Ας θυμίσουμε ότι τον προηγούμενο αιώνα αποτέλεσε τόπο συγκέντρωσης χιλιάδων πολιτικών εξόριστων, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μάνος Κατράκης, ο Μενέλαος Λουντέμης και ο Τάσος Λειβαδίτης.

Η σπάνια ομορφιά του νησιού, το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, η θέα του απέραντου γαλάζιου, όπου τις καλές μέρες το μάτι χάνεται μέχρι το Άγιο Όρος, οι ανόθευτες παραλίες του, ακόμα και οι λιγοστές επιλογές που προσφέρονται, αναγκάζουν τον επισκέπτη να ξεφύγει από τις σκοτούρες και τις έγνοιες, να εναρμονιστεί με τη φύση και να βρει εσωτερική γαλήνη.

Το νησί έχει πάρει το όνομά του από τον όσιο Ευστράτιο, που, κατά την εποχή της Εικονομαχίας αναγκάστηκε να αποβιβαστεί εκεί λόγω θαλασσοταραχής και να βρει καταφύγιο σε μια σπηλιά, η οποία υπάρχει ακόμα και μπορεί κανείς να την επισκεφθεί.

Οι λιγοστοί κάτοικοι συγκεντρώνονται στο ένα και μοναδικό χωριό, στο λιμάνι του νησιού.

Ο παλιός οικισμός ήταν “σκαρφαλωμένος” στην κορυφή του λόφου πάνω από το λιμάνι.

Όλα τα σπίτια ήταν διώροφα ή τριώροφα, χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής του βορειοανατολικού Αιγαίου: Λιθόχτιστα με χαγιάτια που στηρίζονταν σε ξύλινα υποστυλώματα.

Μετά τον φονικό σεισμό του 1968, η στρατιωτική δικτατορία κατέστρεψε εντελώς τον οικισμό και “κάτω” από την παλιά θέση του έχτισε έναν άλλο, εντελώς ακαλαίσθητο με πανομοιότυπα σπιτάκια το ένα δίπλα στο άλλο, κάνοντας τους κατοίκους να μιλούν ακόμα και σήμερα για “λαογραφικό έγκλημα”.

Πλέον διατηρούνται ελάχιστα κτίσματα από την προ-σεισμού εποχή, ένα εκ των οποίων είναι η Μαράσλειος Σχολή, που παρουσιάζει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Δραστηριότητες

Σε όσους από εσάς αρέσουν οι δραστηριότητες και η εξερεύνηση, το φυσικό κάλλος του νησιού θα σας ανταμείψει. Οι φυσικές θαλάσσιες σπηλιές και οι γεωλογικοί σχηματισμοί κατά μήκος των ακτών του νησιού μαρτυρούν την ηφαιστειογενή σύστασή του και καλούν τους κολυμβητές να τις ανακαλύψουν.

Δια ξηράς, οι φυσιοδίφες πεζοπόροι και οι ποδηλάτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικές διαδρομές και να βρεθούν σε δυσπρόσιτα για το αυτοκίνητο μέρη, μαγικά τοπία και σχεδόν απάτητες παραλίες.

Στα βορειοανατολικά του νησιού αναπτύσσεται το περίφημο βελανιδόδασος ή δρυοδάσος. Αποτελεί ένα από τα πιο πυκνά και αρχαία δάση βελανιδιάς της νησιωτικής Ελλάδας και το μεγαλύτερο του Αιγαίου.

Επισκεφτείτε το πεζοί σε μία βατή και ασφαλή διαδρομή, αφού γενικά στο νησί δεν συναντώνται δηλητηριώδη ζώα, όπως φίδια ή σκορπιοί.

Τα μόνα ζώα που πιθανώς θα συναντήσετε στις εξορμήσεις σας είναι αγελάδες, αιγοπρόβατα, άλογα και αν είστε τυχεροί ή στην “εποχή τους”, σπάνια αποδημητικά πουλιά όπως Μαυροπετρίτες (ή Ανεμογάμηδες, όπως τους λένε στο νησί).

Η απόσταση είναι περίπου 6χλμ από τον οικισμό, δηλαδή 20-50 λεπτά, αναλόγως του ρυθμού.

Ξεκινήστε με το πρώτο φως της ημέρας από το χωριό και κατευθυνθείτε Βόρεια-Ανατολικά, περνώντας τη Μαράσλειο Σχολή και ακολουθώντας το μονοπάτι προς Αλωνίτσι.

Στη διαδρομή θα συναντήσετε διάφορα συρματοπλέγματα ή αυτοσχέδιες πόρτες, τις οποίες καλό θα είναι να ξανακλείνετε σεβόμενοι τη δουλειά των κτηνοτρόφων.

Μόλις φτάσετε στη “Φάρμα Πανέρα” θα ακολουθήσετε το δρόμο που πάει προς Βορρά και έπειτα θα κινηθείτε Ανατολικά, μέχρι να δείτε το εντυπωσιακό δάσος.

Στην πλαγιά που ξεκινά απότομα και καταλήγει στη θάλασσα, έχουν βρει το σπίτι τους εκατοντάδες… καρακοζώητες βελανιδιές.

Ακολουθήστε τη σκιά τους και απολαύστε τη διαδρομή που θα σας βγάλει στο όμορφο Αλωνίτσι.

Αξιοθέατα

Στα αξιοθέατα του νησιού μπορεί κανείς να αναφέρει το “Μουσείο Δημοκρατίας”. Στεγάζεται στον -ανακαινισμένο πλέον- “θάλαμο” των εξόριστων, που αποτέλεσε χώρο μαρτυρίου για 38 εξόριστους της Μεταξικής Δικτατορίας που πέθαναν μέσα σε αυτό από πείνα το χειμώνα του 1941-42, αρνούμενοι να αποκηρύξουν τις ιδέες τους.

Αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η Μαράσλειος Σχολή, που είναι έργο της Αδελφότητας Αγιοστρατητών της Αιγύπτου, με σημαντική δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή.

Μπορεί κανείς να επισκεφθεί επίσης τον Άγιο Μηνά, το σπήλαιο όπου μόνασε ο Όσιος Ευστράτιος καθώς και το μνημείο Σιαλμά, που είναι αφιερωμένο στο Νικόλαο Σιαλμά, ο οποίος κατέπεσε στο Αιγαίο πέλαγος με Mirage F1 κατά τη διάρκεια αερομαχίας με τουρκικό F-16.

 

Παραλίες

Η κεντρική παραλία είναι αυτή που βρίσκεται στον οικισμό και αποτελεί την βασική επιλογή των περισσοτέρων, όχι μόνο επειδή είναι κοντά αλλά και για τα καθαρά νερά της, την ασημένια αμμουδιά της και τη φυσική σκιά που προσφέρουν τα αρμυρίκια.

Περίπου πέντε χιλιόμετρα από το χωριό βρίσκεται η υπέροχη παραλία Άγιος Δημήτριος. Ο δρόμος είναι λίγο κακοτράχαλος αλλά η πρόσβαση είναι -συγκριτικά με άλλες παραλίες- εύκολη αφού γίνεται και με ΙΧ, κατά προτίμηση όμως τζιπ. Το μέρος είναι μαγικό ενώ τα δέντρα που υπάρχουν λίγο πίσω από την παραλία ευνοούν το ελεύθερο camping.

Στη βόρεια πλευρά του νησιού αξίζει το Αλωνίτσι και ιδιαίτερα η Γερακοφωλιά, μια μεγάλη αμμουδερή ακρογιαλιά με παράξενους πετρώδεις σχηματισμούς. Πολύ κοντά στο χωριό, στη βόρεια πλευρά του, προσπερνώντας το ελικοδρόμιο βρίσκουμε τις δροσερές παραλίες Μικρό και Μεγάλο Μουρούλι. Στον δε νότο του νησιού ξεχωρίζει η αμμουδερή παραλία του Φράγκου.

Τέλος, με το κατάλληλο αυτοκίνητο και όρεξη για λίγο περπάτημα αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την όμορφη Τρυπητή αλλά και το παραδεισένιο Λιδαριό.

Έξοδος

Η… πασπαρτού “Βεράντα” βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού και προσφέρεται για φρέσκα θαλασσινά (must οι αστακοί) αλλά και κρέατα, ενώ αναλόγως της ώρας (όπως και στα περισσότερα μαγαζιά του νησιού) θα μπορέσετε να απολαύσετε επίσης τον καφέ ή το ποτό σας. Ιδανικά επισκεφτείτε την το σούρουπο για να χαλαρώσετε με το -όντως- μοναδικό ηλιοβασίλεμα του Άη Στράτη.

Λίγο πιο κάτω ο “Αρτεμώνας” θα σας εντυπωσιάσει με τους μεζέδες του, τα καταπληκτικά κεφτεδάκια της Μαρίας, τις καυτερές τυροκροκέτες και –οπωσδήποτε- την homemade απίστευτη τοπική μπύρα του Άκη, San Strati.

Για νυχτερινή διασκέδαση, καφέ και σνακ επισκεφτείτε τη “Βέλια” (έχει πάρει το όνομά της από ένα νησάκι που βρίσκεται απέναντι από το Αλωνίτσι), στο λιμάνι του νησιού, που “φημίζεται” για τις πεντανόστιμες κρέπες της με τοπικά προϊόντα, τα δροσιστικά μοχίτο αλλά και την όμορφη ατμόσφαιρα, με καθίσματα πάνω στο κύμα.

Για “καθαρά” ποτά αλλά και σπιτική πίτσα και μακαρονάδα ενδείκνυται ο “Όμηρος” (ανοιχτός όλο το χρόνο), όπου θα διασκεδάσετε -θέλετε δεν θέλετε- με αμιγώς ελληνική μουσική μέχρι πρωίας.

 

Διαμονή
Θα μείνετε στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Μάλαμα (τηλ: 2254093209) και στον Ξενώνα Αη Στράτης (τηλ: 2254093329) σε τιμές που ξεκινούν από 30€ για ένα δίκλινο.

 

Πώς θα πάτε

Με τα πλοία της Hellenic Seaways τέσσερις φορές την εβδομάδα από το λιμάνι του Λαυρίου. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 11.30 ώρες (και 7 στην επιστροφή) ενώ τα εισιτήρια στοιχίζουν 26€ one way. Εναλλακτικά, μπορείτε να πετάξετε στο αεροδρόμιο της Λήμνου και να πάρετε το ίδιο καράβι για να φτάσετε στον Άη Στράτη σε 1.30 ώρα – το εισιτήριο στοιχίζει 7,50€.

 

 

 

πηγη: in2life.gr

 

Πηγή

Προβολές : 284


Μοίρασέ το:Ετικέτες:

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα