Στο χέρι του εισαγγελέα ΑΠ Ντογιάκου η ανατροπή της αποφυλάκισης Λιγνάδη

Στο χέρι του εισαγγελέα ΑΠ Ντογιάκου η ανατροπή της αποφυλάκισης Λιγνάδη

25 Ιουλίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:407
Μοίρασέ το

 

Λιγνάδης: Στο χέρι του εισαγγελέα ΑΠ Ντογιάκου η ανατροπή της αποφυλάκισης
Μα αυτός είναι σύμφωνα με εφημερίδα, Ο ΕΠΙΒΗΤΟΡΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ…
Όλοι οι άλλοι εγκληματίες, είναι απλοί καθημερινοί “άνθρωποι”, που δεν έχουν μια Σακελλαροπούλου πρόεδρο δικτατορίας και μια κυβέρνηση παιδοβιαστών να τους καλύψουν…
Όλοι οι άλλοι εγκληματίες, δεν έχουν ένα ολόκληρο δικαστικό Σώμα να τους αφήνει να κυκλοφορούν ελεύθεροι μετά τους βιασμούς…
Όλοι οι άλλοι εγκληματίες, δεν έχουν μπικικίνια, για να πληρώσουν έναν … Κούγια…
Όλοι οι άλλοι, είναι απλώς… ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΑΙΔΟΒΙΑΣΤΕΣ…
Ο ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΕΙΝΑΙ … Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΟΥΣ…
ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Ο ΝΤΟΓΙΑΚΟΣ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ;;;
Καλλιόπη Σουφλή
Υ.Γ.1. Κύριε Ντογιάκο, εσείς που ως εισαγγελέας στείλατε την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ, ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΠΑΙΔΟΒΙΑΣΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ;;;
Υ.Γ.2. Το φωτογραφικό υλικό, είναι επιλογής μου.

 

Ο Δ. Λιγνάδης βγαίνει από τις φυλακές Κορυδαλλού συνοδευόμενος από τον συνήγορό του Αλέξη Κούγια με προορισμό το σπίτι του.
Σε αντίθεση με άλλους πρωτόδικα καταδικασθέντες για τα ίδια ή και πιο «ελαφρά» αδικήματα, στους οποίους τα δικαστήρια δεν χορήγησαν αναστολή εκτέλεσης της ποινής…

Μόνο στον καταδικασμένο για δύο βιασμούς σκηνοθέτη έχει δοθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι το εφετείο βάσει μιας σειράς πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων

Στα «χέρια» του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου εναπόκειται πλέον η απόλυτη ανατροπή στην υ-πόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, η αποφυλάκιση του οποίου, παρότι καταδικάστηκε για δύο βιασμούς ανηλίκων, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Η Εισαγγελία εφετών έκανε το καθήκον της ασκώντας έφεση για την κατά πλειοψηφία αθώωση Λιγνάδη για έναν από τους βιασμούς αλλά και για τις μειωμένες ποινές που του επιβλήθηκαν για τους δύο βιασμούς για τους οποίους κρίθηκε ένοχος πρωτοδίκως.

Σε ό,τι όμως αφορά την απόφαση αναστολής εκτέλεσης της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο εφετείο, το οποίο είναι και το σημείο που έχει ξεσηκώσει τη μεγαλύτερη θύελλα αντιδράσεων, μόνος αρμόδιος για να παρέμβει και να την αναιρέσει είναι με βάση τις προβλέψεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισ. Ντογιάκος.

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλούν μία σειρά από καταδικαστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τα ίδια ή και πιο «ελαφρά» αδικήματα με αυτά του Δ. Λιγνάδη, στις οποίες το δικαστήριο δεν χορήγησε αναστολή εκτέλεσης της ποινής, με αποτέλεσμα οι καταδικασμένοι να επιστρέψουν στη φυλακή.

 

Χαστούκι από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών

Την περασμένη Παρασκευή η εισαγγελέας εφετών Βασιλική Χαλβά άσκησε την έφεση που από τη μια έρχεται να περισώσει το κύρος της Δικαιοσύνης και από την άλλη αποτελεί ράπισμα προς την πρόεδρο πρωτοδικών Παναγιώτα Γιούπη που «είδε» τον Δ. Λιγνάδη παντελώς αθώο.

Η Βασιλική Χαλβά έπειτα από εντολή της προϊσταμένης της Μαρίας Γκανέ μελέτησε όλο το αποδεικτικό υλικό της υπόθεσης και άσκησε την έφεσή της καθώς κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

• Από την ακροαματική διαδικασία, τα στοιχεία, τους μάρτυρες και τη μαρτυρία του ίδιου του μηνυτή προέκυψε ότι η πράξη του βιασμού σε βάρος του Α. το 2011, για την οποία ο Δ. Λιγνάδης απαλλάχτηκε κατά πλειοψηφία (5-2), έχει τελεστεί. Αρα ο ηθοποιός θα πρέπει να ξαναδικαστεί γι’ αυτή την περίπτωση στο εφετείο από την αρχή.

• Θα έπρεπε να επιβληθούν μεγαλύτερες ποινές και στις δύο περιπτώσεις βιασμού ανηλίκων, για τις οποίες ο Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος λόγω της απαξίας και της βαρύτητας της πράξης, της βλάβης που προξένησε στα θύματα, της έντασης του δόλου του κατηγορουμένου, αλλά και της εκμετάλλευσης της εμπιστοσύνης κάθε παθόντα λόγω της ανηλικότητάς τους. Αυτό σημαίνει ότι το εφετείο δεν δεσμεύεται από την πρωτόδικη ποινή κι αν το κρίνει μπορεί να του επιβάλει ακόμη μεγαλύτερη ποινή.

Παρά την έφεση βέβαια της εισαγγελίας εφετών, ο Δ. Λιγνάδης θα παραμείνει εκτός φυλακής καθώς αυτή δεν αφορά τη χορήγηση αναστολής στην εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Θα κάνει ο Ντογιάκος τη διαφορά;

Σύμφωνα με νομικές πηγές, το μόνο πρόσωπο με θεσμική ιδιότητα που μπορεί να ανατρέψει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής είναι με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ) ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισ. Ντογιάκος.

Συγκεκριμένα η παράγραφος 2 του άρθρο 505 του ΚΠΔ ορίζει ρητά πως «ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορεί να ζητήσει την αναίρεση οποιασδήποτε απόφασης μέσα στην προθεσμία που ορίζεται από το άρθρο 507. Υστερα από αυτήν την προθεσμία μπορεί να ασκήσει αναίρεση μόνο υπέρ του νόμου για τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 510, καθώς και για οποιαδήποτε παράβαση των τύπων της διαδικασίας, χωρίς να βλάπτονται τα δικαιώματα των διαδίκων».

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2021 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας είχε παρέμβει όταν το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών αποφυλάκισε τον πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής Γιώργο Πατέλη.

Ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε ζητήσει να του διαβιβαστεί η επίμαχη απόφαση μόλις καθαρογραφεί προκειμένου να μελετήσει αν θα ασκηθεί αναίρεση. Τελικά τον Φεβρουάριο του 2022 ο Πατέλης επέστρεψε στη φυλακή. Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτό το αίτημα του αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου Χαράλαμπου Μωυσίδη για αναίρεση της απόφασης του πενταμελούς εφετείου η οποία τον άφησε εκτός φυλακής.

Δεκατρία χρόνια και εγκλεισμός στον προπονητή

Στο μεταξύ η Δικαιοσύνη σε μια σειρά από καταδικαστικές αποφάσεις σε υποθέσεις παρόμοιες με του Δ. Λιγνάδη και με την ίδια νομοθεσία δεν χορήγησε αναστολή εκτέλεσης της ποινής στους καταδικασθέντες. Ακόμη και εάν οι καταδίκες αφορούσαν ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων και όχι βιασμούς, κάτι που εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτήματα για την αποφυλάκιση Λιγνάδη.

Πρόσφατη περίπτωση ήταν του 39χρονου προπονητή ιστιοπλοΐας. Στα μέσα του περασμένου Ιουνίου το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έκρινε ένοχο τον 39χρονο για κατάχρηση σε ασέλγεια σε βάρος μιας ανήλικης αθλήτριας, πράξη που φέρεται να είχε γίνει το 2011. Ο 39χρονος αντιμετώπιζε την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση. Ωστόσο το δικαστήριο τον απάλλαξε από τη συγκεκριμένη κατηγορία κατά πλειοψηφία, καθώς μειοψήφησαν ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μία σύνεδρος και ένας ένορκος που ψήφισαν υπέρ της ενοχής του, αλλά τον καταδίκασε για ασέλγεια. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης δεκατριών ετών στον προπονητή ιστιοπλοΐας, δίχως η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ότι λόγω της φύσης τού αδικήματος θα έπρεπε να οδηγηθεί στη φυλακή, όπου ήδη «φιλοξενείτο» ως προσωρινά κρατούμενος για να εκτίσει την ποινή του.

Δώδεκα χρόνια και φυλάκιση στον χρυσαυγίτη γυμναστή

Ακόμη μια περίπτωση καταδίκης για βιασμό ανηλίκου που το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή τη χορήγηση αναστολής εκτέλεσης ποινής μέχρι το εφετείο ήταν του χρυσαυγίτη γυμναστή από το Λασίθι. Τον Ιούνιο του 2015 το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου καταδίκασε τον τότε 58άχρονο σε ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών για τον βιασμό ανήλικης αθλήτριάς του που φερόταν να είχε συμβεί το 2001. Τότε το δικαστήριο δεν είχε δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του καταδικασθέντος. Ετσι ο τελευταίος είχε οδηγηθεί στη φυλακή.

Εκεί παρέμεινε για περίπου ένα χρόνο προτού αποφυλακιστεί. Το 2019 η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Το δικαστήριο έκρινε ξανά ένοχο ομόφωνα τον χρυσαυγίτη γυμναστή, δίχως να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Ο 58άχρονος ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής και ένας από τους 69 κατηγορούμενους στη μεγάλη δίκη.

Στη φυλακή και ο πατριός που βίαζε την ανήλικη πρόγονή του

Αλλη μια υπόθεση στην οποία το δικαστήριο δεν χορήγησε αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο εφετείο ήταν του 48άχρονου πατριού από τη Θεσσαλονίκη. Τον περασμένο Ιούνιο το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή κάθειρξης δεκαέξι ετών στον 48άχρονο καθώς κρίθηκε ένοχος για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, ενώ δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 48άχρονος τουλάχιστον από το 2019 έως τις αρχές Μαΐου του 2021 προχώρησε σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος της 19χρονης σήμερα κοπέλας χωρίς τη συναίνεσή της, οι οποίες τελέστηκαν κατ’ εξακολούθηση. Η έφεσή του δεν είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη φυλακή όπου κρατείτο μετά την απολογία του.

Ο βιασμός 14χρονης, η καταδίκη και φυλάκιση

Τον Μάιο του 2021 το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης καταδίκασε ένα νεαρό Αφγανό για τα αδικήματα του βιασμού και της γενετήσιας πράξης σε ανήλικο. Θύμα του ήταν μία ανήλικη 14 ετών, η οποία μαζί με άλλες κοπέλες είχαν φύγει από το ίδρυμα ανηλίκων της Θεσσαλονίκης όπου φιλοξενούνταν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στη δικογραφία που είχε σχηματιστεί, ο νεαρός Αφγανός είχε εξαναγκάσει με σωματική βία σε συνουσία τη 14χρονη σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις 16 Ιανουαρίου 2020. Μάλιστα σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, για να την αποτρέψει να αντιδράσει και να καλέσει σε βοήθεια είχε τοποθετήσει το χέρι του στο στόμα του κοριτσιού. Ο νεαρός ισχυρίστηκε ότι η ερωτική συνεύρεση έγινε με τη συναίνεση της ανήλικης.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών στον καταδικασθέντα. Ωστόσο η έφεση που άσκησε δεν είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα, καθώς το αίτημα δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Τελικά επέστρεψε στη φυλακή, καθώς είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος.

Ο ιερέας από τη Μάνη και ο βιασμός 12χρονης

Τον Φεβρουάριο του 2021 το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας καταδίκασε 56άχρονο ιερέα από τη Μάνη για τον βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού από τη Βουλγαρία. Η ανήλικη έμενε μαζί με τη μητέρα της στο σπίτι του ιερέα, ο οποίος ήταν πατέρας πέντε παιδιών, σε χωριό της ανατολικής Μάνης. Η υπόθεση είχε προκαλέσει αίσθηση όταν είχε αποκαλυφθεί τον Απρίλιο του 2018. Η ανήλικη είχε οδηγηθεί σε δομή του Χαμόγελου του Παιδιού και είχε αποκαλύψει σε κοινωνική λειτουργό όσα είχε περάσει από τον ιερέα. Ακολούθησε η σύλληψη του 56άχρονου και η προφυλάκισή του στις φυλακές της Τρίπολης.

Τελικά το δικαστήριο ύστερα από δεκαέξι συνεδριάσεις έκρινε κατά πλειοψηφία ένοχο τον ιερέα για βιασμό τετελεσμένο κατ’ εξακολούθηση, για γενετήσια πράξη με παθούσα που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 χρόνια κατ’ εξακολούθηση, και για κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη κατ’ εξακολούθηση. Επίσης, κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για σωματική βλάβη ανηλίκου. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 15 χρόνων και έξι μηνών. Ο ιερέας επέστρεψε στις φυλακές Τρίπολης καθώς δεν του δόθηκε αναστολή εκτέλεσης της ποινής.

Ο ιερέας από το Αγρίνιο

Πρόσφατη περίπτωση που απασχόλησε τη Δικαιοσύνη σχετικά με αδικήματα γενετήσιου χαρακτήρα είναι και του 50χρονου ιερέα από το Αγρίνιο. Πριν από λίγες μέρες το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λευκάδας καταδίκασε πρωτόδικα τον ιερέα για κατοχή πορνογραφικού υλικού ανηλίκων, για βιασμό κατά συρροή ανηλίκων και για την τέλεση της πράξης της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή.

Το δικαστήριο μετά και τη σχετική πρόταση της εισαγγελέα επέβαλε ποινή κάθειρξης συνολικά 27 ετών στον κατηγορούμενο με εκτιτέα τα 20. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η ποινή που του επιβλήθηκε δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα ο ιερέας να οδηγηθεί στη φυλακή.

 

 

Πηγή

Προβολές : 407


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα