Συγκίνησε ο Παύλος στον επικήδειο: «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα»

Συγκίνησε ο Παύλος στον επικήδειο: «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα»

16 Ιανουαρίου, 2023 6 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:630
Μοίρασέ το

 

 

 Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία

«Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος, ζήτω ο βασιλιάς» φώναζε ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τη Μητρόπολη

Το πολιτειακό, έχει λήξει… ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ…
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΤΗΚΕ … ΔΕΝ ΞΕΓΡΑΦΕΤΑΙ, ΟΥΔΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΝΟΗΣΕΙκαι σήμερα έκλεισε ένα ακόμη κομμάτι της…
Μιλώντας με αρκετούς φίλους αυτές τις μέρες, κατάλαβα ένα πράγμα:
Ανεξαρτήτως της πολιτικής ιδεολογίας που ο καθένας έχει, και με καθαρή ματιά χωρίς προσωπικές εμπάθειες, ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, είχε αφήσει σ’ αυτούς ένα θετικό πρόσημο, σε πλήρη αντίθεση με τους γονείς του και ιδίως με την Φρειδερίκη.
Και αυτό, λέει πολλά…
Το τι θα γίνει στο μέλλον, δεν το γνωρίζουμε… γιατί ως χώρα δεν είμαστε ανεξάρτητοι και όλα αποφασίζονται ανάλογα με τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη μας…
Καλλιόπη Σουφλή

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η εξόδιος ακολουθία για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο στη Μητρόπολη Αθηνών και η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε με προορισμό τους βασιλικούς τάφους στο Τατόι.

Πλήθος γαλαζοαίματων βρέθηκε στη Μητρόπολη για να αποχαιρετήσει τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, αλλά και απλοί πολίτες που συγκεντρώθηκαν από νωρίς να τιμήσουν τη σορό του και να αποτίσουν φόρο τιμής.

Η εξόδιος ακολουθία έγινε προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενώ συμμετείχαν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Φανερά συγκινημένος ο γιος του Παύλος εκφώνησε τον επικήδειο για τον πατέρα του και τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, ενώ η Άννα Μαρία και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, τον κοιτούσαν συγκινημένοι.

Ο επικήδειος του Παύλου:

«Κωνσταντίνε, Μεγαλειότατε, βασιλιά πατέρα μου. Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάνω μέσα στην καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε οικογένεια που χάνει ό,τι πολύτιμο έχει κάποιος στη ζωή του. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου, τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο, τον παππού μου.

Σου είπε «αφιέρωσον τη ζωήν σου εις την ευτυχίαν της πατρίδος, ουδεμία ευγενέστερα και αξιόλογος αποστολή, ενθυμού πάντοτε ότι είναι προτιμότερον να υποφέρει ο βασιλεύς παρά ο λαός και η χώρα».

Είναι ακριβώς αυτή η παρακαταθήκη προς εσένα που έδωσες σε εμένα, τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου. Σύμβολο τιμής, κανόνας συμπεριφοράς για όλη μας τη ζωή. Έφερες τιμή στην πατρίδα μας με το χρυσό μετάλλιο.

Ήταν μια δύσκολη εποχή όταν ανέβηκες στον θρόνο. Σκληρότατες συγκρούσεις και πάθη αβυσσαλέα, με αποτέλεσμα που δεν ήθελε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες στους πραξικοπηματίες. Η προσπάθειά σου απέτυχε, όμως δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις η αιτία μιας νέας αιματοχυσίας.

Δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού. Η αγάπη σου για τη νεολαία, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό ήταν διαρκής.

Η οικογένεια ήταν το παν. Πάντα πιστεύατε ότι είναι το θεμέλιο της κοινωνίας. Μαζί με τη μητέρα μας δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη προς την πατρίδα. Ο Θεός σε αξίωσε να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα μας, την οποία αφιέρωσες όλη σου τη ζωή.

Εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, θα προσφέρουμε πάντα στην πατρίδα, στην Ελλάδα. Η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα για αυτή.

Καλό ταξίδι».

Οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν και φώναξαν «αθάνατος», την ώρα του ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά εκφωνούσε τον επικήδειο.

Μάλιστα όταν το φέρετρο βγήκε από τη Μητρόπολη, το πλήθος άρχισε να φωνάζει «Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος, ζήτω ο βασιλιάς» ενώ έψαλαν και τον εθνικό ύμνο.

 

Πηγή

Προβολές : 630


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα