«Σφάζονται» στον Θεσσαλικό Κάμπο για το ανάχωμα στο Καλέντζη

«Σφάζονται» στον Θεσσαλικό Κάμπο για το ανάχωμα στο Καλέντζη

15 Σεπτεμβρίου, 2023 5 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:228
Μοίρασέ το

 

 

Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ της Περιφέρειας, της Κυβέρνησης και τον τοπικών αυτοδιοικήσεων του Κάμπου – Ο αντιπεριφερειάρχης έδωσε την τελική άδεια για την διάνοιξη

 

 

 

 

Αγοραστέ, όλα καλά τα έκανες;;;

ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΙΧΝΟΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΧΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ…
Καλλιόπη Σουφλή
Υ.Γ. Εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, ΒΓΑΛΤΕ ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ…
ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ…ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΝΔΡΑΣ…

«Πόλεμος» αλληλοκατηγοριών βρίσκεται σε εξέλιξη υπό το βάρος των αποκαλύψεων για λάθη που έγιναν κατά την διάρκεια της νεροποντής και μεγέθυναν τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel στις περιοχές της Καρδίτσας.

Οι καταγγελίες για λάθη σε σπασίματα αναχωμάτων έχουν προκαλέσει σάλο, ενώ έχει ξεκινήσει το πινγκ-πονγκ αποποίησης ευθυνών από τους αρμόδιους φορείς

Το βασικό στοιχείο των αντιδράσεων μετά την καταστροφή επικεντρώνεται στο σπάσιμο του αναχώματος στον ποταμό Καλέντζη, από το οποίο προκλήθηκε ένα μεγάλο μέρος της καταστροφής στην περιοχή του Παλαμά.

 

Από τα πρώτα κιόλας 24ωρα της καταστροφής στα χωριά της Καρδίτσας, κάτοικοι έχουν καταγγείλει πως την ώρα της μεγάλης πλημμύρας κάποιος έσπασε το ανάχωμα σε σημείο του ποταμού Καλέντζη, με αποτέλεσμα να αλλάξει πορεία το νερό και να «πνίξει» τον Παλαμά.

Μάλιστα, οι τελευταίες εξελίξεις, έρχονται να ακολουθήσουν την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που μεταξύ άλλων ζητά να εξεταστούν οι καταγγελίες ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τους Δήμους της Καρδίτσας και της Λάρισας.

«Θα πρέπει να διερευνηθεί: Αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας (ή από κοινού) προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τον Δήμο Καρδίτσας, αν και γνώριζαν ότι με τον τρόπο αυτό θα πλημμυρίσουν τα χωριά της περιοχής, τα οποία και δεν έσπευσαν προηγουμένως να εκκενώσουν ή ότι σκόπιμα και προκειμένου να μην πλημμυρίσει η πόλη δεν ενισχύθηκαν τα αναχώματα στο πιο πάνω ποτάμι μέσα στον κάμπο, ενώ ενισχύθηκαν τα αναχώματα προς την πλευρά της πόλης της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα το ποτάμι να υπερχειλίσει εκεί και να ξεχυθούν τεράστιοι όγκοι νερού, οι οποίοι και πλημμύρισαν τα χωριά του Κάμπου.», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισαγγελική παρέμβαση.

Η παραδοχή του χωματουργού που προκάλεσε τις αντιδράσεις

Μετά τις δηλώσεις χωματουργού, ο οποίος ανέφερε ότι του δόθηκε εντολή να κάνει παρέμβαση στο ανάχωμα, οι εξελίξεις λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Αρχικά με παρέμβασή του στον Alpha, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Νούσιος δήλωσε ότι έδωσε έγκρισή για την παρέμβαση στο ανάχωμα, όμως επέρριψε ευθύνες στον δήμαρχο Παλαμά, προσθέτοντας ότι εμπιστεύτηκε την εμπειρία του.

Ο Κ. Νούσιας δήλωσε σχετικά «εκείνο το βράδυ, με κάλεσε ο δήμαρχος Παλαμά, ο κ. Σακελλαρίου εν εξάλλω ότι “πλημμυρίζει ο Κοσκινάς και πρέπει να κόψουμε το ανάχωμα” και μου ζήτησε το μηχάνημα», ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε ότι εμπιστευόταν τον δήμαρχο λόγω της εμπειρίας του.

«Ο κ. Σακελλαρίου είναι δήμαρχος 10 χρόνια, έχει μεγάλη εμπειρία και ξέρει πού πηγαίνουν τα ποτάμια και πού καταλήγουν. Τη δοκιμάσαμε στον “Ιανό” και στον “Διομήδη”» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι το σπάσιμο των αναχωμάτων είναι μια πρακτική που γίνεται, καθώς αποτελεί κίνηση αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Όταν φουσκώνει ο Καλέντζης στον Κοσκινά για να μην πνιγεί ο Κοσκινάς κάνουμε μια μικρή τομή σε δεξιά πλευρά για να φύγουν τα νερά στα χωράφια», υποστήριξε.

 

Δήμαρχος Παλαμά: Ανεπαρκής και άσχετος ο Αγοραστός

Την δική του απάντηση στα «πυρά» από την περιφέρεια Θεσσαλίας ότι ήταν εκείνος που έδωσε εντολή να κοπεί το ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη έδωσε ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου.

«Δεν ζήτησα εγώ να σπάσει το φράγμα», τόνισε αφήνοντας βαρύτατες αιχμές για τον Κώστα Αγοραστό:

«Δυστυχώς, για τον τόπο μου η επιλογή του περιφερειάρχη ήταν πολύ ατυχής. Επέλεξαν έναν άνθρωπο εντελώς ανεπαρκή και άσχετο».

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τα όσα δήλωσε δεν ήταν καν το συγκεκριμένο φράγμα που «έπνιξε» το χωριό του Παλαμά.

Μαρινάκης και Κικίλιας έκαναν λόγο για fake news

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι η Δικαιοσύνη διεξάγει έρευνα για τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel και είναι σημαντικό να προχωρήσει και χαρακτήρισε ως «αστήρικτο» τον ισχυρισμό ότι ανοίχτηκε το οποιοδήποτε φράγμα, όπως στο Καράμπαλη, για να σωθεί η Καρδίτσα και να πλημμυρίσουν τα χωριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερώτηση για το ανάχωμα είχε δεχθεί τις πρώτες μέρες της καταστροφής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Δεν έγινε καμία παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού σε οποιοδήποτε φράγμα στην περιοχή, που να προκάλεσε ανακατεύθυνση των υδάτων. Προσοχή στα fake news, ιδιαίτερα όταν αφορούν ανθρώπινες ζωές», είχε απαντήσει.

Η εν λόγω αναφορά του υπουργού είχε έρθει ως απάντηση σε δημοσιεύματα που ήθελαν τον κρατικό μηχανισμό να παρεμβαίνει σε φράγματα για σωθεί ουσιαστικά η Καρδίτσα και, εξαιτίας αυτού, τα ύδατα άλλαξαν πορεία και κατευθύνθηκαν προς τον Παλαμά.

ΣΥΡΙΖΑ: Να παραιτηθεί ο Αγοραστός

 

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούσε την παραίτηση του κ. Αγοραστού, ισχυριζόμενος ότι με εντολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας έγινε ρωγμή στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας μηχάνημα μισθωμένο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκάλεσε ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, ώστε τα νερά να κατευθυνθούν στον Παλαμά.

Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA μετέδωσε χθες μαρτυρία του χωματουργού που έσπασε το φράγμα με σκαπτικό μηχάνημα, ο οποίος αναφέρει ότι η εντολή για την παρέμβαση δόθηκε από τη Περιφέρεια.

Οι αποκαλύψεις αυτές προστίθενται και ενισχύουν τις καταγγελίες των κατοίκων, που ήδη αποτελούν αντικείμενο της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Μετά από όλα αυτά, ο κ. Αγοραστός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί σήμερα κιόλας από Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Αν δεν το κάνει ο ίδιος, οφείλει να του το ζητήσει ο αρχηγός του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης.

Αλλιώς είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει – εκτός από τις δικές του – και τις εγκληματικές ευθύνες του εκλεκτού του Περιφερειάρχη. Θυμίζουμε μάλιστα ότι μόλις πριν λίγες ημέρες και ο κ. Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσαν για fake news.

Οι αποκαλύψεις όμως είναι κόλαφος και η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις».

 

Δείτε τα σχετικά βίντεο εδώ

 

ΠηγήΜοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα