Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Αδημοσίευτα καρέ – Η κόρη του προσωπικού του φωτογράφου θυμάται

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Αδημοσίευτα καρέ – Η κόρη του προσωπικού του φωτογράφου θυμάται

14 Ιανουαρίου, 2023 6 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:980
Μοίρασέ το

 

 

Μετά από πολλά χρόνια η κόρη του Αλεξία Κουλούρη, διακεκριμένη δημοσιογράφος συγκέντρωσε όλη την δουλειά του πατέρα της που αφορούσε το παλάτι , ρίχνοντας με το βιβλίο της «Τατόϊ στιγμές Ιστορίας», Εκδόσεις Ι. Σιδέρης) φως στις αθέατες πλευρές της ζωής των τελευταίων μοναρχών της χώρας μας. Μέρος του αρχείου αυτού παρουσιάζεται σήμερα αποκλειστικά στο Lemon Social Eye.

Ας ξεκαθαρίσω κάτι ουσιαστικό: Με το δημοψήφισμα του 1974, το οποίο έγινε αποδεκτό απ’ όλες τις πλευρές, ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ ΘΕΜΑ.

Αυτό δεν σημαίνει πως διαγράφεται η ιστορία, ή πως κάποιοι θα την ξαναγράψουν κατά το δοκούν.

Στο εξωτερικό, όλες οι χώρες και οι λαοί, σέβονται την Ιστορία τους… εδώ στο ελλαδιστάν, έχουμε μάθει να την απαρνούμεθα και να την καταστρέφουμε…

ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΚΛΑΒΟΙ…

Μπορείτε να μισείτε ή να αγαπάτε πρόσωπα της Ιστορίας… και αυτό είναι πολύ λογικό και θεμιτό…

ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΨΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ… ΟΥΤΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ…

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ ΩΣ ΛΑΟΥ…

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Από τη Μαρία Λεμονιά
×

Το φλερτ με την πριγκίπισσα της Δανίας Αννα Μαρία, ο γάμος και τα πέντε παιδιά, η κοινωνική ζωή, τα parties, οι αψιμαχίες, οι χαρές και ο πόνος. Η ζωή του τέως βασιλιά της Ελλάδoς μέσα από τον φακό του προσωπικού του φωτογράφου.

Μετά από πολλά χρόνια η κόρη του Αλεξία Κουλούρη, διακεκριμένη δημοσιογράφος συγκέντρωσε όλη την δουλειά του πατέρα της που αφορούσε το παλάτι , ρίχνοντας με το βιβλίο της «Τατόϊ στιγμές Ιστορίας», Εκδόσεις Ι. Σιδέρης) φως στις αθέατες πλευρές της ζωής των τελευταίων μοναρχών της χώρας μας. Μέρος του αρχείου αυτού παρουσιάζεται σήμερα αποκλειστικά στο Lemon Social Eye.

Αλεξία Κουλούρη

Δημήτρης Κουλούρης

H Aλεξία Κουλούρη αφηγείται…
«Μια φορά και έναν καιρό… δημιουργούσα αναμνήσεις μέσα από αφηγήσεις…. Για πρόσωπα λαμπερά, που γνώρισα κι εγώ μέσα από διηγήσεις.
Για βασιλιάδες και πρίγκιπες, με ιδιαίτερους ενδυματολογικούς κώδικες, άλογα, άμαξες και αυτοκίνητα αντίκες, τα οποία περιεργαζόμουν με απορία, μέσα από έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες».

«Οι Χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες με αποστολέα την τέως βασιλική οικογένεια, που έφθαναν στο σπίτι για αρκετά χρόνια, από το Λονδίνο, ήταν ανάμεσα στα παράξενα βιώματα της παιδικής μου ηλικίας».

«Οι συνομιλίες μου με το γραφείο της οικογένειας στο Λονδίνο ήταν αρκετά συχνές, κάθε φορά που κάποιο γεγονός απασχολούσε την επικαιρότητα. Από τους γάμους των παιδιών τους, τις βαπτίσεις των εγγονών τους, τις επισκέψεις της οικογένειας στην Ελλάδα, μέχρι τη δικαστική διαμάχη για το Τατόι, που κατέληξε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο».

«Ήταν αυτή η στιχομυθία, που μου έβαλε για πρώτη φορά στο μυαλό την σκέψη, να γράψω κάποτε ένα βιβλίο για την νεότερη ιστορία της βασιλείας στη χώρα μας.
Μια σκέψη που χρειάστηκε να περάσουν πάνω από δύο δεκαετίες μέχρι να υλοποιηθεί. Με αφορμή την απόφαση αξιοποίησης του κτήματος Τατοϊου.
Ένα βιβλίο (Τατόι στιγμές Ιστορίας, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης) που παρά τις αρχικές μου ανησυχίες, βρήκε τελικά θετική ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό και ένα βιβλίο που πρόλαβε να διαβάσει και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος».

«Βουτώντας στις μνήμες των αφηγήσεων του πατέρα μου θυμάμαι κάποια ενδιαφέροντα περιστατικά. Σε μια από τις επισκέψεις της βασιλικής οικογένειας στην επαρχία στην προσπάθειά του πατέρα μου να βοηθήσει την Αννα Μαρία έπεσε ο ίδιος κάτω.

Θυμάμαι το ενδιαφέρον του τέως βασιλέα να βοηθήσει. Μια άλλη φορά , σε κάποια Χριστούγεννα, ίσως και τα πρώτα της Αννας Μαρίας ως βασίλισσα της Ελλάδος, σε κάποια γιορτή της έπεσε το γάντι.

Εκείνος διακριτικά το σήκωσε, της έκανε χειροφίλημα και στην συνέχεια εκείνη ανταπέδωσε με μια διακριτική υπόκλιση.

Λίγο αργότερα ο Κωνσταντίνος τον ευχαριστούσε για την διάθεσή του να βοηθήσει.

Κωνσταντίνος και Αννα Μαρία ήταν εξαιρετικά ευγενείς και έδειξαν φροντίδα, αγάπη και ενδιαφέρον για τους συνεργάτες τους».

«Το τελευταίο κλικ του κλείστρου της φωτογραφικής μηχανής του πατέρα μου, φωτορεπόρτερ Δημήτρη Κουλούρη, αναφορικά με την βασιλεία, ελήφθη στο κοιμητήριο του Τατοΐου, το 1981. Στην κηδεία της Βασίλισσας Φρειδερίκης.
Η τελευταία πλέον κατοικία και του γιού της Κωνσταντίνου, του τελευταίου Έλληνα μονάρχη, αποτελεί σημείο αναφοράς της ιστορίας του θεσμού της βασιλείας στην χώρα μας».

«Για εμένα πάντως, η διαδρομή που κατέγραψε ο φακός του πατέρα μου, με αφετηρία το 1963, έχει πολλά ακόμη ανοιχτά κεφάλαια…».

Αδημοσίευτες φωτογραφίες από το αρχείο της Αλεξίας Κουλούρη, βλέπετε σήμερα μέσα από την ματιά του Lemon Social Eye.

To επόμενο βιβλίο της με το ίδιο θέμα είναι ήδη στα σκαριά…

 

Πηγή

Προβολές : 980


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα