Τα χειρότερα έρχονται!!! Σε ύφεση οδεύει ολοταχώς η Ευρωζώνη – Κατέρρευσε η επιχειρηματική δραστηριότητα

Τα χειρότερα έρχονται!!! Σε ύφεση οδεύει ολοταχώς η Ευρωζώνη – Κατέρρευσε η επιχειρηματική δραστηριότητα

22 Ιουλίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:154
Μοίρασέ το

 

Capital Economics: Στο χείλος της ύφεσης η Ευρωζώνη

Η ευρωζώνη βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης λόγω της πτώσης της ζήτησης και της αύξησης του κόστους, σημειώνει η Capital Economics σχολιάζοντας τα στοιχεία για τους δείκτες PMI.

 

 

 

Από τα Capital Economics στα CAPITAL CONTROL, ένα τσιγάρο δρόμος…

Σηκώστε τα χρήματά σας από τις Τράπεζες…

ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ … ΚΙΝΑ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Σε ύφεση οδεύει ολοταχώς η Ευρωζώνη - Κατέρρευσε η επιχειρηματική δραστηριότητα, τα χειρότερα έρχονται
Προ των πυλών της ύφεσης βρίσκεται η Ευρωζώνη – Κάτω από τις 50 μονάδες οι σύνθετοι δείκτες PMI

Προ των πυλών της ύφεσης βρίσκεται η Ευρωζώνη, παρά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ ότι δεν προβλέπεται στο βασικό σενάριο, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να καταρρέει απρόσμενα τον Ιούλιο 2022.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η πίεση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Τόσο στο σύνολο της Ευρωζώνης, όσο και στη Γερμανία – την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας – οι σύνθετοι δείκτες PMI υποχώρησαν κάτω από το όριο των 50 μονάδων.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας και περιλαμβάνει και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στο 49,4 τον Ιούλιο από 52,0 τον Ιούνιο, πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, για υποχώρηση στις 51,0 μονάδες.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών.

 

Συρρίκνωση στη Γερμανία

Η ραγδαία πτώση στην εγχώρια και εξωτερική ζήτησης λόγω του πληθωρισμού προκάλεσε συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Γερμανία για πρώτη φορά φέτος τον Ιούλιο.

Η S&P Global ανακοίνωσε ότι ο flash γερμανικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της υγείας της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα, υποχώρησε στο 48,0 από 51,3 τον Ιούνιο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 μηνών και πολύ χαμηλότερο από τις προσδοκίες για 50,1, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός έπληξε τους προϋπολογισμούς τους.

Οι επιδόσεις επλήγησαν επίσης από τις συνεχιζόμενες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αβεβαιότητα που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η δραστηριότητα τόσο στη μεταποιητική βιομηχανία όσο και στον κλάδο των υπηρεσιών της Γερμανίας μειώθηκε στο 49,2.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι και οι δύο τομείς θα παραμείνουν σε περιοχή επέκτασης ή πάνω από το όριο των 50 μονάδων.

Οι προσδοκίες για το μέλλον υποχώρησαν επίσης σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από την κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας COVID, σύμφωνα με την S&P Global.

 

Capital Economics: Στο χείλος της ύφεσης η Ευρωζώνη

Η ευρωζώνη βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης λόγω της πτώσης της ζήτησης και της αύξησης του κόστους, σημειώνει η Capital Economics σχολιάζοντας τα στοιχεία για τους δείκτες PMI.

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν έντονες.Η πτώση του σύνθετου PMI της ευρωζώνης, από 52,0 τον Ιούνιο σε 49,4 τον Ιούλιο, υποδηλώνει ότι ενδεχομένως να έχει ξεκινήσει η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το γ’ τρίμηνο 2022.

Η βιομηχανική δραστηριότητα συρρικνώνεται σαφώς, καθώς ο PMI παραγωγής υποχώρησε από 49,3 μονάδες σε μόλις 46,1, το χαμηλότερο επίπεδό του από το πρώτο κύμα του κορωνοϊού.

Οι συνθήκες επιδεινώθηκαν ραγδαία στη Γερμανία (όπου ο Composite PMI συρρικνώθηκε από 51,3 σε 48,0 μονάδες), αλλά και στη Γαλλία (52,5 σε 50,6).

Προς το παρόν, σημειώνουν οι αναλυτές, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η πίεση στην ΕΚΤ να δώσει συνέχεια στη χθεσινή απόφαση για τα επιτόκια με αρκετές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων είναι πιθανό να χαλαρώσει.

 

Πηγή

Προβολές : 154


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα