Τα 3 συν 1 «μειονεκτήματα» του Ναύαρχου Παν. Λυμπέρη…

Τα 3 συν 1 «μειονεκτήματα» του Ναύαρχου Παν. Λυμπέρη…

20 Ιανουαρίου, 2023 4 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:455
Μοίρασέ το

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ  ΗΓΕΣΙΕΣ  VS  ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ  ΑΡΕΤΕΣ

Ο ναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, αρχηγός τάξεως, άριστος επιτελικός αξιωματικός με έντονη προσωπικότητα, πραγματικός ηγέτης και ”στρατιώτης” μάλλον.. κληρονομικό τω τρόπω, φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετά από τα ενδοχώρια μειονεκτήματα, υποπίπτοντας και σε πολλά λάθη, και μάλιστα πολύ ενωρίς, κατά την πανθομολογούμενη λαμπρή σταδιοδρομία του ως Αρχηγός Στόλου :

Αναλαμβάνοντας καθήκοντα Αρχηγού Στόλου, υπέπεσε στο πρώτο του λάθος, κατά την εκφώνηση της Ημερησίας διαταγής παραλαμβάνοντος Αρχηγού Στόλου : ”Σας καλώ να επιβάλλουμε με την φήμη μας, και όποτε χρειασθεί με τα όπλα, την θέληση του Έθνους….. ”.

 

Γράφει ο

Α. Πέρπερας*

Οι στρατιωτικές αρετές όπως, η ηγετική ικανότητα, η δυνατή προσωπικότης, η ανάληψη πρωτοβουλιών, αλλά και οι ηθικές αξίες, αποτελούν βασικά ποιοτικά στοιχεία κάθε άξιου και ικανού αξιωματικού των Ε.Δ.

Ιδιαίτερα η έννοια του πραγματικού ηγέτη, συγκεντρώνει ίσως τις σημαντικότερες αρετές που αφορούν, το άτομο που ασκεί επιρροή, εμπνέει, εμψυχώνει, κερδίζει την εμπιστοσύνη και σεβασμό των άλλων, για κάθε επίτευξη σκοπού.

Οι πλούσιες αυτές αρετές και ηθικές αξίες που κοσμούν τον ικανό στρατιωτικό, εύλογα τυγχάνουν πάντα της επιβραβεύσεως εκ μέρους των ηγεσιών των Ε.Δ κάθε χώρας, ηγεσίες που σέβονται και εκτιμούν την ύψιστη αποστολή των.

Αντιθέτως στην χώρα μας, οι βαρύνουσας σημασίας αυτές αρετές, θεωρούνται πολλάκις ως μειονεκτήματα, στοιχεία υπηρεσιακής δυσλειτουργικότητος, εμπόδια διεκπεραιώσεως ”αλλοτρίων” επιταγών.

Ο ναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, αρχηγός τάξεως, άριστος επιτελικός αξιωματικός με έντονη προσωπικότητα, πραγματικός ηγέτης και ”στρατιώτης” μάλλον.. κληρονομικό τω τρόπω, φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετά από τα ενδοχώρια μειονεκτήματα, υποπίπτοντας και σε πολλά λάθη, και μάλιστα πολύ ενωρίς, κατά την πανθομολογούμενη λαμπρή σταδιοδρομία του ως Αρχηγός Στόλου :

Αναλαμβάνοντας καθήκοντα Αρχηγού Στόλου, υπέπεσε στο πρώτο του λάθος, κατά την εκφώνηση της Ημερησίας διαταγής παραλαμβάνοντος Αρχηγού Στόλου : ”Σας καλώ να επιβάλλουμε με την φήμη μας, και όποτε χρειασθεί με τα όπλα, την θέληση του Έθνους….. ”.

Το περιεχόμενο της όλης ομιλίας, σε συνδυασμό με τις γνωστές αρετές του, προσδιόριζε το στίγμα ενός αποφασιστικού ηγέτη, που αν έλθει η ώρα θα τηρήσει τον όρκο του προς την πατρίδα, ταράζοντας τα νερά, όχι μόνο του σημαντικού βιβλίου του πατέρα του ”ταραγμένες θάλασσες..”, αλλά και τα μονίμως ήρεμα νερά της υπερήφανης πολιτικής μονίμου κατευνασμού.

Στην συνέχεια υπέπεσε στο σφάλμα της λίαν επιτυχούς διαχειρήσεως της Ελληνο – Τουρκικής κρίσεως στο Αιγαίο, ιδιαίτερα το 2020, λαμβάνοντας χώρα και το συμβάν της ”επακουμβήσεως”, γεγονότα που εκτίναξαν το Εθνικό φρόνημα πολιτών και Ε.Δ, ταράζοντας και πάλι τα νερά του υπερήφανου κατευνασμού, που προτιμά μονίμως ”μέτριο” και flexible ηθικό.

Ένα διαχρονικό μειονέκτημα του ναυάρχου, όπως έχω διαβάσει, είναι ότι ως άριστος γνώστης και επαγγελματίας αξιωματικός, και ένας εκ των καθ’ ύλην αρμοδίων περί τα εξοπλιστικά του Π.Ν, κυρίως σκεπτόμενος το Εθνικό συμφέρον της χώρας του, ήταν ανέκαθεν λάτρης του project των υπερ σύγχρονων Belharra, που πληρούν απόλυτα την επιχειρησιακή κάλυψη περιοχής.

Αυτό όμως εναντιώνεται στην μόνιμη προτίμηση κάποιων, για τα δυσκίνητα, δυσλειτουργικά και κοστοβόρα Ticonderoga, γεγονός που πρωτίστως εξοργίζει τους Αμερικανούς.

Το επόμενο μειονέκτημα του ναυάρχου Λυμπέρη είναι ίσως και το πλέον..μη αναστρέψιμο.

Τυγχάνει να είναι υιός του επίσης με έντονη προσωπικότητα και ”στρατιώτου” πρώην ΓΕΕΘΑ ναυάρχου ε.α Χρήστου Λυμπέρη, ο οποίος μετά την.. αμέριστη βοήθεια που εδέχθη από την.. δεδομένη ”σύμμαχο” στην υπόθεση των Ιμίων, αποτελεί μονίμως.. κακή επιρροή προς τον υιό.

Συνομοσιολογόντας τέλος περαιτέρω, στην περίπτωση που θελήσουν οι συνήθεις ”σύμμαχοι” πάλι να.. συμπαρασταθούν, προς την δεδομένη ”σύμμαχό” τους.. Ιφιγένεια, συνιστώντας παραχωρήσεις στο Αιγαίο, ο “δυσλειτουργικός” ναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης πρέπει να ”απουσιάζει”.

 

*Αρχιπλοίαρχος Ιατρός

      Α. Πέρπερας

  Επικ. Καθηγητής

 

Πηγή

Προβολές : 455


Μοίρασέ το:Ετικέτες:

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα