ΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ Η ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΗΝ ΠΕΤΡΟΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥ ΧΑΖΕΥΕΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ “ΟΛΑ ΑΠΟ ΑΠΕ”

29 Ιουλίου, 2022 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

Οι γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις τέτοιων μεθόδων παραγωγής ενέργειας, θα είναι τεράστιες.
Μέσα στην επόμενη δεκαετία ίσως, θα ακυρωθούν όλα τα mega-projects φαραωνικού τύπου “πράσινης μετάβασης”.

Δηλαδή οι μπαρούφες που μας πουλάει σήμερα εδώ και το Γεραπετριστάν μπας και σωθούν οι Τράπεζες με νέα μεγαδάνεια, αφήνοντας τα δάση να καίγονται ως συνέπεια τους, και ανοίγοντας ταυτόχρονα νέα μέτωπα πολέμων για τον έλεγχο των σπάνιων μετάλλων που απαιτούν, και που κανένας δεν λέει ότι δεν φτάνουν όσα υπάρχουν σε αυτόν τον πλανήτη για τα γίνουν “όλα από ΑΠΕ”.

Ένα από τα πολλά όνειρα που βλέπω τον τελευταίο καιρό στον ύπνο μου, είναι το παρακάτω…
Αχ και να το ζούσα στο ξύπνιο μου…και τι στον κόσμο…
Καλλιόπη Σουφλή
Υ.Γ. Η Παπασταύρου, γιατί δεν είναι στο κάδρο του Λύκαστρου…;;;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ Η ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΗΝ ΠΕΤΡΟΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥ ΧΑΖΕΥΕΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ “ΟΛΑ ΑΠΟ ΑΠΕ” (Ή γιατί οι επόμενοι πόλεμοι θα γίνουν για τον έλεγχο… της άμμου της Σαχάρας)
Μία εταιρία με έδρα το Χόνγκ Κονγκ, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα μια απλή βιομηχανική μέθοδο παραγωγής πράσινου υδρογόνου, δηλαδή από νεράκι, που ΔΕΝ χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ για την παραγωγή του.
Βασίζεται σε μια γνωστή από το 2003 χημική τεχνολογία (μελετήθηκε πλήρως μέχρι το 2017) που χρησιμοποιεί μια γκρίζα σκόνη πορώδους νανοϋλικού, (την λένε Si+), που όταν ανακατευτεί με νερό, το διασπάει παράγοντας το πολύτιμο για να κινήσει τον πολιτισμό μας υδρογόνο αντί της καύσης κάποιας ένωσης του άνθρακα.
Σήμερα, στην πρώτη της γενιά, αυτή η σκόνη παράγεται από την ανακύκλωση ηλεκτρονικών και “πεθαμένων” panels φωτοβολταϊκών. Λίγο αργότερα χρησιμοποιώντας μόνο την άμμο της Σαχάρας. Έτσι, χωρίς πολλά πολλά, μπορεί να μεταφερθεί σήμερα το ισοδύναμο της ενέργειας που κουβαλάει ένα πλοίο μεταφοράς συμπιεσμένου υδρογόνου (70.000 τόνοι) ή 45 αντίστοιχα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μόνο με 33 containers!
Αφού παράγει τοπικά το υδρογόνο που χρειαζόμαστε από νερό, η “σκόνη” μετατρέπεται σε ανακυκλώσιμη άμμο, το δε υδρογόνο θα ξαναπαράγει νερό, όταν “καεί” για να μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε.
(Αυτό είναι ένα από τα 11 παραδείγματα που συνεχίζω να παρακολουθώ συστηματικά από το 2010. Κάποιες άλλες μέθοδοι, πιο φουτουριστικές, χρησιμοποιούν άλγη, αλλά είναι πολύ πίσω ακόμη για να γίνουν εφαρμογές βιομηχανικής κλίμακας).
Οι γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις τέτοιων μεθόδων παραγωγής ενέργειας, θα είναι τεράστιες. Μέσα στην επόμενη δεκαετία ίσως, θα ακυρωθούν όλα τα mega-projects φαραωνικού τύπου “πράσινης μετάβασης”. Δηλαδή οι μπαρούφες που μας πουλάει σήμερα εδώ και το Γεραπετριστάν μπας και σωθούν οι Τράπεζες με νέα μεγαδάνεια, αφήνοντας τα δάση να καίγονται ως συνέπεια τους, και ανοίγοντας ταυτόχρονα νέα μέτωπα πολέμων για τον έλεγχο των σπάνιων μετάλλων που απαιτούν, και που κανένας δεν λέει ότι δεν φτάνουν όσα υπάρχουν σε αυτόν τον πλανήτη για τα γίνουν “όλα από ΑΠΕ”.
Ο “εκδημοκρατισμός” και της παραγωγής ενέργειας, αν συνδυαστεί και με έναν αντίστοιχα αποκεντρωμένο σύστημα για την παραγωγή χρήματος από τις τοπικές κοινωνίες και ενώσεις ενεργειακών συνεταιρισμών τους, είναι ο συνδυασμός που, κατά την γνώμη μου, μπορεί να σώσει και τον πλανήτη, ανεβάζοντας και τον τεχνολογικό του πολιτισμό σε ένα ανώτερο επίπεδο, χωρίς να παράγει νέες κοινωνικές ανισότητες και νέες εστίες εντάσεων.
Συγνώμη για την διακοπή της ροής σας. Είπα να πω μια αισιόδοξη καλησπέρα μέσα στην μαυρίλα του μεσαίωνα που κυριαρχεί εκεί έξω.
Συνεχίστε τώρα με ότι κάνετε χαζεύοντας την Γιαδικιαρογλου.
Για όσους το ψάχνουν…ΕΔΩ.
ΣΧΟΛΙΟ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε…

 

Kαλησπέρα Νικόλα…Σίγουρα έχουμε να μάθουμε πολλά, αλλά μέχρι τότε μη μας πουλάνε φούμαρα οι επαγγελματίες απατεώνες που κάνουν τους κυβερνήτες,για πράσινη ανάπτυξη και ανανεώσιμες πηγές που το μόνο που ανανεώνουν είναι τους τραπεζικούς λογαριασμούς της κλίκας!

Και αν αναρωτιέσαι πόση ενέργεια απαιτείται για την παρασκευή του.

Από όσα δημοσιευμένα papers βρήκα, φαίνεται ότι η ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή του Si+ (με μέθοδο μηχανικής ανακύκλωσης ηλεκτρονικών), είναι μεγαλύτερη από την ενέργεια που θα απελευθερώσει το container ενέργειας που λέγεται υδρογόνο, και που θα το βρούμε στο νερό. Άρα COP της συνολικής μεθόδου μικρότερο του 1. Θα συνεχίζουν να απαιτούνται κάποιες περιορισμένες μονάδες ΑΠΕ για την παραγωγή του.

Όμως κάτι κερδίζουμε:
🔸 Ασφάλεια μεταφοράς/αποθήκευσης (αντί να κουβαλάμε υδρογόνο, κουβαλάμε σκόνη)
🔸 Δυνατότητα τοπικής παραγωγής ενέργειας σε αποκεντρωμένη βάση
🔸 Περιορισμό της χρήσης σπάνιων μετάλλων για το βλακώδες “όλα από ΑΠΕ”.

25 Ιουλίου 2022 – 6:26 μ.μ.

 

Πηγή

Προβολές : 413


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα