Τι θα συμβεί στη Γάζα όταν τελειώσει ο πόλεμος; – Οι στόχοι Ισραήλ, οι μεθοδεύσεις ΗΠΑ και τα 3 σενάρια. Εξαιρετική ανάλυση.

Τι θα συμβεί στη Γάζα όταν τελειώσει ο πόλεμος; – Οι στόχοι Ισραήλ, οι μεθοδεύσεις ΗΠΑ και τα 3 σενάρια. Εξαιρετική ανάλυση.

1 Νοεμβρίου, 2023 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:377
Μοίρασέ το

 

Είναι σαφές, από την ανασκόπηση των παραπάνω εναλλακτικών λύσεων, ότι το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας είναι δύσκολο να σχεδιαστεί χωρίς η Hamas να είναι βασικός παράγοντας.

 

Είναι αυτονόητο ότι το Ισραήλ, ο κύριος φορέας λήψης αποφάσεων σχετικά με τη Λωρίδα της Γάζας, δεν ενδιαφέρεται να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Hamas.

Τι θα συμβεί στη Γάζα όταν τελειώσει ο πόλεμος; - Οι στόχοι Ισραήλ, οι μεθοδεύσεις ΗΠΑ και τα 3 σενάρια
Η τακτική του ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ, είναι καθαρά τακτική των εβραίων…
Στα χιλιάδες χρόνια της ύπαρξής τους, ήταν η τακτική που εφάρμοζαν για τους εχθρούς τους… η ίδια τακτική που έσπειραν σαν το ζιζάνιο, και στον ελληνικό λαό… και έχουν πετύχει την διαίρεσή μας σε κάθε ζήτημα…
Την ίδια τακτική εφαρμόζουν και παγκοσμίως, αλλά και στην περίπτωση των Παλαιστινίων…
Όπως προκύπτει πλέον η ΧΑΜΑΣ, είναι δημιούργημα του βαθέως ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ… και ο παλαιστινιακός λαός, την πληρώνει ακριβά…
ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ…
Καλλιόπη Σουφλή
Η Λωρίδα της Γάζας έχει φυσικούς πόρους, όπως το φυσικό αέριο, έχει θέα στη Μεσόγειο Θάλασσα και έχει έναν εύλογο πλούτο ψαριών
Από τότε που έλαβε χώρα η παλαιστινιακή διαίρεση τον Ιούνιο του 2007, η Λωρίδα της Γάζας έχει γίνει μια γεωγραφική περιοχή με πολιτικό και νομικό πλαίσιο διαφορετικό από τη Δυτική Όχθη.
Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια μικρή περιοχή, αλλά μεγάλη σε προβλήματα.
Είναι υπό την κυριαρχία της Hamas, η οποία δεν αναγνωρίζεται στον αραβικό κόσμο, ούτε διεθνώς.
Αφού η Hamas πήρε τον έλεγχο της Λωρίδας, το Ισραήλ επέβαλε έναν ολοκληρωμένο αποκλεισμό και την εξέθεσε σε τέσσερις, μακροχρόνιους, καταστροφικούς πολέμους και δεκάδες μικρότερες ένοπλες αντιπαραθέσεις για 14 χρόνια.
Η πολιτική του ασφυκτικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε από το Ισραήλ, καθώς και οι επαναλαμβανόμενοι πόλεμοι και οι στρατιωτικές επιθέσεις, δημιούργησαν μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση και είχαν ως αποτέλεσμα τη μαζική καταστροφή των υποδομών και όλων των οικονομικών τομέων και δραστηριοτήτων.

Η Λωρίδα της Γάζας υποτίθεται ότι αποτελεί μέρος του εδάφους της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) και του μελλοντικού κράτους, σύμφωνα με διεθνή ψηφίσματα και τη Συμφωνία του Όσλο που υπογράφηκε μεταξύ της PLO και του Ισραήλ.

Ωστόσο, καθώς δεν συνδέεται γεωγραφικά με το εναπομείναν παλαιστινιακό έδαφος και, καθώς η παλαιστινιακή διαίρεση το 2007 την έφερε εκτός ελέγχου της Παλαιστινιακής Αρχής και η αποτυχία των προσπαθειών συμφιλίωσης και ενότητας, τίθεται ξανά το ερώτημα: «Τι είναι το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια;».

 

Τέσσερις υποθέσεις

 

Υπάρχουν τέσσερις πτυχές για το τρέχον status quo της Λωρίδας της Γάζας.

 

Συνεχής παλαιστινιακός διχασμός, συνεχής έλεγχος της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας:

Πολυάριθμες προσπάθειες απέτυχαν να επιτύχουν τη συμφιλίωση και να αποκαταστήσουν την Παλαιστινιακή Αρχή ως κυρίαρχο της Λωρίδας της Γάζας.

Η τελευταία προσπάθεια ήταν ο σχηματισμός της κυβέρνησης συμφιλίωσης τον Ιούνιο του 2014, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας Shati του Απριλίου 2014.

 

Μετά από διάλειμμα αρκετών ετών, υπήρξαν νέοι γύροι διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων της Hamas και της Fatah, που φιλοξενήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, στο Κάιρο και στη Ντόχα τον Σεπτέμβριο του 2020.

 

Ωστόσο, δεν κατάφεραν να φέρουν τη συμφιλίωση.
Η αποτυχία σημαίνει ότι η Hamas θα παραμείνει στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Το Ισραήλ δεν κρύβει τις προσπάθειές του να αποτρέψει την εθνική συμφιλίωση και να σταματήσει την επιστροφή της κυριαρχίας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λωρίδα της Γάζας.

 

 

Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση παραμένει άλυτη:

 

Η αισιοδοξία που επικρατούσε στους παλαιστινιακούς και διεθνείς κύκλους με την άνοδο του προέδρου Joe Biden στην εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα έσβησε, καθώς η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ξεκίνησε καμία κίνηση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Παλαιστινίων Αρχή και Ισραήλ. Η πρώτη επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Biden και Mahmoud Abbas πραγματοποιήθηκε λόγω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και των φατριών στη Γάζα τον Μάιο του 2012.

 

Η επέμβαση των ΗΠΑ, η οποία ήρθε κάπως καθυστερημένα, προκλήθηκε από τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά περιορίστηκε σε οικονομικές παρεμβάσεις και χρηματοοικονομικές βοήθεια ενώ απομακρύνθηκε από κάθε πολιτικό δρόμο.

 

Επιπλέον, η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Abbas και της ισραηλινής κυβέρνησης, η συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Benny Gantz τον Αύγουστο του 2021, αφορούσε μόνο την ασφάλεια και τα οικονομικά και ανθρωπιστικά ζητήματα και στόχευε στην ενίσχυση της Αρχής, στην ενίσχυση του συντονισμού της ασφάλειας και στην πρόληψη της κατάρρευσης.

 

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης παρέθεσαν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Naftali Bennett, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πολιτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους και δεν θα υπάρξει τέτοια διαδικασία».

 

Συνεχιζόμενος αποκλεισμός και κλείσιμο

 

Με το τέλος του γύρου του Μαΐου 2021 των αντιπαραθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας, η νέα ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σαφή θέση της για συνέχιση του αποκλεισμού της Λωρίδας, αποτροπή της διαδικασίας ανοικοδόμησης και σύνδεση οποιασδήποτε ελάφρυνσης των κακουχιών με την ζήτημα των Ισραηλινών αιχμαλώτων, που φαινομενικά κρατούνται στη Γάζα.

Αυτή η ισραηλινή αδιαλλαξία έδειξε κάποια ευελιξία όσον αφορά τον αποκλεισμό, όπου η πίεση από μεσολαβητές ανάγκασε τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει κάποια ανακούφιση για να αποτρέψει έναν νέο πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς μέρους των κεφαλαίων επιχορήγησης του Κατάρ, επιτρέποντας την είσοδο πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων οικοδομικών υλικών, επέκταση της αλιευτικής ζώνης και είσοδο χιλιάδων εργατών από τη Γάζα στο Ισραήλ.

 

Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις δεν ισοδυναμούν με την άρση του συνολικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Το τρέχον περιφερειακό περιβάλλον παραμένει αμετάβλητο:

 

Αναμένεται ότι το περιφερειακό περιβάλλον θα παραμείνει σχετικά σταθερό, χωρίς ουσιαστική ή ποιοτική αλλαγή.
Οι κύριοι σχετικοί περιφερειακοί παράγοντες είναι η Αίγυπτος, το Ιράν, η Ιορδανία, η Τουρκία και το Κατάρ.
Αυτές οι χώρες, που εκπροσωπούν τα διάφορα συμφέροντα στην περιοχή, δεν είναι ενιαίες στη θέση τους για τη Hamas και τη Λωρίδα της Γάζας.

 

 

Σε μια εποχή που οι σχέσεις του Ιράν, της Τουρκίας και του Κατάρ είναι ανοιχτές με τη Hamas, παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια και κάποια πολιτική αναγνώριση, η σχέση της Αιγύπτου και της Ιορδανίας με τη Hamas έχει μεγάλες διακυμάνσεις.

 

 

Οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών της περιοχής αντικατοπτρίζονται ξεκάθαρα στις σχέσεις τους με τη Hamas.
Αυτές οι χώρες είναι απασχολημένες με τα εσωτερικά τους ζητήματα και δεν έχουν καμία πρόθεση να επιφέρουν ποιοτική αλλαγή στις σχέσεις και τις θέσεις τους έναντι της Hamas, ειδικότερα, και της Λωρίδας της Γάζας, γενικότερα.

Προβλέποντας το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας τα επόμενα πέντε χρόνια

 

Υπό το φως αυτών των υποθέσεων, υπάρχουν κάποιες πιθανές επιλογές για τη Λωρίδα της Γάζας τα επόμενα πέντε χρόνια.

 

Σε μια προσπάθεια να προβλεφθεί το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας τα επόμενα πέντε χρόνια, μπορούν να εντοπιστούν τρεις εναλλακτικές λύσεις στο status quo: μια επιστροφή της Λωρίδας της Γάζας στον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία Hamas-Ισραήλ και μια ανεξάρτητη οντότητα.

 

Πρώτη επιλογή: συμφιλίωση, επαναφορά της ΠΑ στην εξουσία, με τη συμμετοχή της Hamas

Αυτό το σενάριο προϋποθέτει την πραγματοποίηση μιας πλήρους εθνικής συμφιλίωσης.
Από τη διχοτόμηση, οι προσπάθειες δεν έχουν σταματήσει για να επιτευχθεί αυτό.

 

Ωστόσο, παρά τις πολλές συμφωνίες συμφιλίωσης (Aden 2008, Κάιρο 2011, Ντόχα 2012, Al-Shati 2014 και Κάιρο 2017), το αποτέλεσμα ήταν μια αποτυχία.

 

Το προεδρικό διάταγμα που ήρθε τον Ιανουάριο του 2021 για τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2021 αποκατέστησε την ελπίδα για εθνική συμφιλίωση.

 

 

Αλλά αυτή η ελπίδα σύντομα διαψεύστηκε από την απόφαση του προέδρου να αναβάλει τις εκλογές, με το πρόσχημα της άρνησης του Ισραήλ να τις διεξαγάγει στην Ιερουσαλήμ.

 

 

Είχε προηγηθεί μια σειρά από προσπάθειες εθνικής συμφιλίωσης μεταξύ της Hamas και της Fatah, η πιο πρόσφατη από τις οποίες ήταν στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα ένα κοινό όραμα για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ των δύο μερών, όπως η μεταρρύθμιση την ΟΑΠ, τα κατάλληλα μέσα αντίστασης στην κατοχή και τη χρήση της λαϊκής αντίστασης.

 

 

Με την αναβολή των εκλογών και τον πόλεμο στη Γάζα τον Μάιο του 2021 (που συνέβαλε σε σημαντική αύξηση της δημοτικότητας της Hamas και συνοδεύτηκε από σοβαρή επιδείνωση της θέσης της Παλαιστινιακής Αρχής) και δεδομένης της δολοφονίας του ακτιβιστή Nizar Banat , τη συμφωνία εμβολίων με το Ισραήλ, που το κοινό αντιλαμβάνεται ως αποτέλεσμα διαφθοράς εντός της Παλαιστινιακής Αρχής, και άλλα ζητήματα, το χάσμα μεταξύ των δύο κινημάτων διευρύνθηκε, καθιστώντας τη συμφιλίωση πιο άπιαστη από πριν.

 

 

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Έρευνας δείχνει ότι η δημοτικότητα του Παλαιστίνιου προέδρου μειώθηκε δραματικά μετά την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας τον Μάιο του 2021, πέφτοντας, σε μια διαμάχη μεταξύ του Abbas και του Ismail Haniyyeh της Hamas, από τα 47. % τον Μάρτιο του 2021 σε 27% τον Ιούνιο του 2021.
Επιπλέον, η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 53% θεωρεί τη Hamas ως την πιο άξια να εκπροσωπήσει και να ηγηθεί του παλαιστινιακού λαού, σε σύγκριση με μόλις 14% υπέρ του κινήματος Fatah υπό τον Πρόεδρο Abbas.

 

 

Μετά την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο μεταξύ των προέδρων της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου με τον βασιλιά της Ιορδανίας, τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Πρόεδρος Mahmoud Abbas τόνισε «την ανάγκη» η Hamas να αναγνωρίσει τη διεθνή νομιμότητα και πρόσθεσε ότι «αν αναγνωρίσει αυτή τη νομιμότητα, μπορούμε να σχηματίσουμε αμέσως μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

 

 

Εντός της Hamas, δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ηγετών της σχετικά με τους όρους συμφιλίωσης με την Παλαιστινιακή Αρχή και το κίνημα Fatah.
Έχουν γίνει ασυνεπείς δηλώσεις από τους ηγέτες της Hamas σχετικά με την έκταση των παραχωρήσεων που πρέπει να γίνουν.
Αυτό συμβαίνει και στο κίνημα της Fatah και σε ορισμένες από τις συμμαχικές του φατρίες.

 

 

Οι θέσεις των δύο πλευρών αντικατοπτρίζουν διαφορετικές πεποιθήσεις σχετικά με το ποιος πρέπει να αναδειχθεί ως ο κυρίαρχος παλαιστίνιος παίκτης.
Επιπλέον, πολλά ακανθώδη ζητήματα εμποδίζουν τη συμφιλίωση, συμπεριλαμβανομένης της επιμονής της Hamas να διατηρήσει τα όπλα και τον στρατιωτικό και μηχανισμό ασφαλείας της, σε αντίθεση με την επιθυμία του Προέδρου Mahmoud Abbas, ο οποίος απαιτεί ένα όπλο και έναν νόμο και απορρίπτει το μοντέλο της Hezbollah του Λιβάνου στη Γάζα.
Υπάρχει μια άλλη δυσκολία που αντιπροσωπεύεται στη διοικητική ενσωμάτωση και την ασφάλεια των εργαζομένων που εργάζονται με την κυβέρνηση της Hamas, τη χρηματοοικονομική είσπραξη, το δικαστικό σώμα, τη γη και την άρση των κυρώσεων.

 

 

Επιπλέον, υπάρχει η πεποίθηση στο κίνημα της Hamas ότι ο χρόνος λειτουργεί προς όφελός του, καθώς συσσωρεύει περισσότερη εμπειρία και υποστήριξη στην περιοχή, όπως συνέβη με τον πόλεμο του Μαΐου του 2021.

 

Η Hamas πιστεύει ότι οι προοπτικές για συμφιλίωση θα είναι καλύτερες ελλείψει του Παλαιστίνιου προέδρου.

 

Εν τω μεταξύ, αυτή η άποψη ενισχύεται από τη συνεχή επιδείνωση της δημοτικότητας του αντιπάλου της, του Abbas και της Fatah, και το ενδεχόμενο ξέσπασμα μιας εσωτερικής σύγκρουσης για τη διαδοχή, τόσο εντός της Fatah όσο και της Παλαιστινιακής Αρχής.
Με άλλα λόγια, η Hamas δεν βιάζεται για συμφιλίωση.

 

Δεύτερη επιλογή: επίτευξη μακροπρόθεσμης εκεχειρίας με το Ισραήλ

Από τότε που η Hamas ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007, οι σχέσεις της με το Ισραήλ ήταν τεταμένες, περιστασιακά ταλαντευόμενες μεταξύ διαφόρων προτεραιοτήτων.

 

Η ανάγκη να θέσει τις ανάγκες του πληθυσμού υπό τον έλεγχό του και να διεκδικήσει τον έλεγχό του ήρθε σε σύγκρουση κατά καιρούς, με την επιθυμία του να διατηρήσει τη θέση του ως ηγέτη του ένοπλου αγώνα κατά του Ισραήλ.

 

 

Μετά από ένοπλες συγκρούσεις, οι ανησυχίες για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης υποδομής της Λωρίδας αποτελούσαν μια άλλη προτεραιότητα.
Η Hamas έχει υπογράψει αρκετές συμφωνίες εκεχειρίας με το Ισραήλ μετά από αυτούς τους πολέμους (2009, 2012 και 2014), αλλά ήταν μικρής διάρκειας.

 

 

Η Hamas διεξάγει έναν συνεχή διάλογο με το Ισραήλ, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και του ΟΗΕ, για να επιτύχει μια σειρά από οικονομικές και υλικές βελτιώσεις, καθώς και το άνοιγμα των διελεύσεων, την έκδοση αδειών για τους εργαζόμενους και άλλους.
Με την έναρξη κάθε σύγκρουσης, το Ισραήλ αποσύρει αυτές τις εγκαταστάσεις και στη συνέχεια τις επαναδιαπραγματεύεται.

 

 

Εν τω μεταξύ, η Hamas επιβεβαιώνει, πότε πότε, ότι δεν επιθυμεί πιο εκτεταμένες στρατιωτικές συγκρούσεις με το Ισραήλ, αλλά επιδιώκει να σταματήσει την κλιμάκωση, υπό τον όρο της χαλάρωσης του αποκλεισμού, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει την αρχή του ένοπλου αγώνα κατά του Ισραήλ.

 

 

Η Hamas βλέπει την κυριαρχία της στη Λωρίδα της Γάζας και τον συνεχή λόγο αντίστασης και αγώνα κατά της κατοχής ως απαραίτητα στοιχεία για τη διαμόρφωση της ταυτότητάς της που εξασφαλίζει τη συνεχή υποστήριξη της, καθώς και την προσοχή τρίτων, συμμάχων (Κατάρ, Τουρκία και Ιράν) και αντιπάλους (Ισραήλ, Αίγυπτος, Παλαιστινιακή Αρχή).
Η Hamas φέρει το βάρος της διακυβέρνησης και συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται κάποιου είδους σχέση με την κατοχή, η οποία είναι ο κύριος ρυθμιστής της Λωρίδας της Γάζας.
Η Hamas δεν μπορεί να φτάσει στο σημείο να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία μαζί του.

 

 

Αυτή η θέση καθοδηγείται από ιδεολογικούς λόγους και τη συνείδησή της ότι μια τέτοια αναγνώριση θα του στερούσε την ιδιότητα του αντιστασιακού κινήματος και θα μπορούσε να το κάνει να χάσει τη λαϊκή υποστήριξη.

 

 

Έτσι, προτιμά να μιλά για μακροπρόθεσμη εκεχειρία.
Αυτή η θέση δίνει τη δυνατότητα στη Hamas να διατηρήσει την ταυτότητά της ως κίνημα «αντίστασης» και, ταυτόχρονα, να αποκτήσει σημαντικά οικονομικά οφέλη που ενισχύουν την ικανότητά της να κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

 

 

Με άλλα λόγια, συνδυάζοντας αντίσταση και διακυβέρνηση.
Αυτή η εξίσωση της Hamas βασίζεται στην απόκτηση ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων και βελτιώσεων, στην παράκαμψη του αποκλεισμού και στο άνοιγμα της Λωρίδας της Γάζας στον έξω κόσμο, με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απολαμβάνει ηρεμία στα σύνορα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

 

Εν τω μεταξύ, το κίνημα της Hamas ταλαντεύεται ανάμεσα στο παρελθόν του ως κίνημα αντίστασης, από το οποίο αποχώρησε, εν μέρει, τον Ιούνιο του 2007, και στο παρόν του ως κυβέρνηση επιφορτισμένη με τη φροντίδα 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

 

 

Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, η Hamas βρίσκεται σε ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ μιας ένοπλης οργάνωσης και μιας κυβέρνησης.
Δεδομένου αυτού του πλαισίου, μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία με το Ισραήλ ταιριάζει στους ενδιάμεσους στόχους της Hamas.

 

Τρίτη επιλογή: μια ανεξάρτητη οντότητα της Γάζας

Σε αυτήν την εναλλακτική λύση, η Λωρίδα της Γάζας γίνεται μια μικρή πολιτική οντότητα από μόνη της, που απολαμβάνει κυριαρχίας.

 

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, αυτή η εναλλακτική λύση διατηρεί την τρέχουσα διαίρεση καθώς η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Όχθη παραμένουν δύο εδάφη που απολαμβάνουν διαφορετικά επίπεδα ελέγχου ή κυριαρχίας.

 

Σε de facto βάση, η Δυτική Όχθη παραμένει μια περιοχή καντονιών, με την πάροδο του χρόνου να γίνεται μικρότερη, ενώ απολαμβάνει διοικητική αυτονομία.

 

Θα παρέμενε ονομαστικά συνδεδεμένη με τη Γάζα, στην οποία ο κανόνας θα ήταν ευρύτερα ανεξάρτητος.
Αυτό το σενάριο αποκτά πιθανότητες λόγω της μακράς, συνεχιζόμενης παλαιστινιακής διαίρεσης, χωρίς προοπτικές συμφιλίωσης καθώς βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Hamas και Fatah.

 

Μετά από πολλά χρόνια διχασμού, έχει αναπτυχθεί σε ορισμένα τμήματα της παλαιστινιακής κοινωνίας η αίσθηση ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί συμφιλίωση και ότι η Λωρίδα της Γάζας πρέπει να εξετάσει σοβαρά την εξεύρεση διεξόδων από την ανθρωπιστική κρίση.

 

Η διαίρεση προκάλεσε επίσης άλλους κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς μετασχηματισμούς, οι οποίοι, με τη σειρά τους, συνέβαλαν στην εμβάθυνση του διαχωρισμού μεταξύ της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
Αυτή η εναλλακτική βρίσκει υποστήριξη στους ισραηλινούς κύκλους εθνικής ασφάλειας που βλέπουν θετικά τον διαχωρισμό μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Γάζας.
Έχει διατυπωθεί από τον στρατηγό Giora Eiland, τον αρχιτέκτονα της ιδέας της επέκτασης της Λωρίδας της Γάζας.

 

Αυτός κάλεσε τις ισραηλινές κυβερνήσεις να ξεφύγουν από την παραδοσιακή επιφυλακτικότητα και να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία με τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής αιχμαλώτων.

 

Αυτό θα οδηγούσε στην de facto δημιουργία ενός εμιράτου ή κράτους της Γάζας και στη μετατροπή της Γάζας σε κέντρο ενός παλαιστινιακού κράτους, με τα καντόνια στη Δυτική Όχθη να λειτουργούν ως δορυφόροι σε αυτό.
Η ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, το κίνημα της Fatah και πολλοί συγγραφείς της κοινής γνώμης έχουν κατηγορήσει τη Hamas ότι επιδιώκει να ιδρύσει μια ανεξάρτητη οντότητα στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Αυτή η κατηγορία βρήκε στοιχεία στο πρόσφορο έδαφος που παρέχεται από τις διαδικασίες που υιοθέτησε και τις αποφάσεις που έλαβε η Hamas από τότε που ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Αυτά περιελάμβαναν το σχηματισμό μιας διοικητικής επιτροπής για την de facto διακυβέρνηση της Γάζας.

 

Σε πολλές περιπτώσεις, η Hamas, το κίνημα και η κυβέρνηση δήλωσαν ότι η Λωρίδα της Γάζας συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της Παλαιστινιακής Αρχής και ότι η Λωρίδα της Γάζας μπορεί να ευδοκιμήσει εάν αποκτήσει τα δικά της κεφάλαια.

 

Η Hamas κατανοεί ότι η Λωρίδα της Γάζας έχει φυσικούς πόρους, όπως το φυσικό αέριο, έχει θέα στη Μεσόγειο Θάλασσα και έχει έναν εύλογο πλούτο ψαριών, όλα αυτά είναι πόροι που ενθαρρύνουν τη σκέψη ότι η Λωρίδα μπορεί να βασιστεί μόνη της.

 

Η Hamas έχει σε πολλές περιπτώσεις απορρίψει την ιδέα μιας ανεξάρτητης οντότητας της Γάζας και πάντα επιβεβαίωσε τη δεδηλωμένη θέση της ότι «δεν υπάρχει κράτος στη Γάζα και κανένα κράτος χωρίς τη Γάζα».

Θέσεις των κρατών

Οι θέσεις διαφέρουν μεταξύ των σχετικών κρατών και των ενδιαφερομένων που έχουν αντίκτυπο στην κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Η διακηρυγμένη ισραηλινή θέση είναι η διατήρηση της παλαιστινιακής διαίρεσης, αποφεύγοντας το Ισραήλ να ξεκινήσει μια διαπραγματευτική πορεία με τους Παλαιστίνιους.

 

Εν τω μεταξύ, η πάγια θέση της Παλαιστινιακής Αρχής είναι να αποτρέψει τον διαχωρισμό της Λωρίδας της Γάζας και να τη διατηρήσει υπό τον έλεγχό της, προκειμένου να ενισχύσει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά με το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την περιοχή.
Η Αίγυπτος και η Ιορδανία, που τηρούν ιδεολογική στάση εχθρική προς τη Hamas, συμφωνούν με αυτή τη θέση.

 

Και οι δύο χώρες εφαρμόζουν μια de facto πολιτική για να εμπλακούν με το κίνημα της Hamas ως δύναμη που είναι παρούσα στο έδαφος, αλλά χωρίς να του επιτρέπουν να γίνει μια οντότητα αναγνωρισμένη διεθνώς.

 

Δεν θέλουν καθόλου να είναι γείτονες με μια ανεξάρτητη οντότητα που διοικείται από ένα κίνημα που είναι μέρος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Κατά την ανασκόπηση των τριών σεναρίων, γίνεται εμφανής η έντονη διαφορά στις θέσεις αυτών των χωρών απέναντι στο μέλλον της Λωρίδας της Γάζας.

 

Το Ισραήλ προτιμά την επιλογή να σταματήσει, ή να διατηρήσει το status quo, έως ότου ωριμάσουν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την ωρίμανση της επιλογής αποδέσμευσης κατά τη διάρκεια μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας.

 

Η πρόταση του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών Yair Lapid, την οποία παρουσίασε στη διάσκεψη της Herzliya αυτή την εβδομάδα, μπορεί να συμπεριληφθεί σε αυτό το σενάριο, το οποίο είναι σύμφωνο με τη στρατηγική θέση του Ισραήλ που βασίζεται στη διατήρηση της παλαιστινιακής διαίρεσης και στον περιορισμό των δυνατοτήτων της Hamas και άλλων ένοπλων φατριών, παρέχοντας παράλληλα ελκυστικές διευκολύνσεις στη Hamas.

 

Συμπέρασμα

Είναι σαφές, από την ανασκόπηση των παραπάνω εναλλακτικών λύσεων, ότι το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας είναι δύσκολο να σχεδιαστεί χωρίς η Hamas να είναι βασικός παράγοντας.

 

Είναι αυτονόητο ότι το Ισραήλ, ο κύριος φορέας λήψης αποφάσεων σχετικά με τη Λωρίδα της Γάζας, δεν ενδιαφέρεται να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Hamas.

 

 

Αλλά το Ισραήλ τείνει να επιδιώξει την επιλογή μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας, που θα διαρκέσει ίσως για 15 έως 20 χρόνια.

 

 

Αυτή η επιλογή είναι σύμφωνη με το στρατηγικό της συμφέρον να διατηρήσει την παλαιστινιακή διαίρεση και να αποτρέψει την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα.

 

 

Επιπλέον, η διατήρηση μιας κατάστασης εχθρότητας είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών, του Ισραήλ και της Hamas.
Ο καθένας χρησιμοποιεί αυτή την εχθρότητα για να δικαιολογήσει τις πολιτικές του.

 

 

Έτσι, το Ισραήλ, αφενός, επιτίθεται κατά καιρούς στη Λωρίδα της Γάζας και ακολουθεί μια συνεχή πολιτική δολοφονιών και κρατήσεων, ενώ από την άλλη διεξάγει έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη Hamas για να περιορίσει την εξουσία της και να εκχωρήσει τη δικαιοδοσία της στην «εσωτερική αστυνομία».

 

 

Αυτή είναι μια ισορροπημένη εξίσωση, με προσεκτικά μελετημένες εξόδους που υποστηρίζουν το σενάριο της καθυστέρησης.

 

 

Αμέσως μετά τον τελευταίο γύρο πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος διήρκεσε 11 ημέρες, η κυβέρνηση συνασπισμού, με επικεφαλής τον Naftali Bennett, επανέλαβε τις υποδείξεις της για «ασφάλεια σε αντάλλαγμα ηρεμίας» με περιορισμένες οικονομικές βελτιώσεις, στο πλαίσιο της έμφασης η συνέχιση του διχασμού και η αποτροπή της κατάρρευσης της κυριαρχίας της Hamas.

 

 

Οι διαδοχικές κυβερνήσεις του Ισραήλ κατάφεραν να πείσουν το ισραηλινό κοινό ότι ο συνεχιζόμενος διαχωρισμός μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Γάζας είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ και είναι η καταλληλότερη λύση για αυτό.

 

 

Το Ισραήλ συνειδητοποιεί επίσης την ανάγκη και την επιθυμία της Hamas να συνεχίσει να κυβερνά τη Γάζα.

 

 

Ενώ η ιδανική επιλογή για τους Παλαιστίνιους είναι να επιτύχουν τη συμφιλίωση μεταξύ Ραμάλα και Γάζας, η οποία θα διατηρήσει τη λύση των δύο κρατών, το πιο πιθανό σενάριο τα επόμενα πέντε χρόνια είναι η συνέχιση του status quo, χωρίς βιώσιμη εναλλακτική λύση.

 

Είναι το σενάριο που δεν εξοργίζει την ΠΑ και δεν θα βρει σοβαρές αντιρρήσεις από την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

 

 

Πηγή

Προβολές : 377


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα