Το Άγρυπνο Κύκλωμα της Βίας: Υψηλές Θέσεις, Ανώνυμη Έρευνα, και η Σιωπηλή Σκιά της Σεξουαλικής Βίας στην Ελλάδα

Το Άγρυπνο Κύκλωμα της Βίας: Υψηλές Θέσεις, Ανώνυμη Έρευνα, και η Σιωπηλή Σκιά της Σεξουαλικής Βίας στην Ελλάδα

30 Νοεμβρίου, 2023 4 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:304
Μοίρασέ το

 

Η ανώνυμη έρευνα αποτελεί φωτεινό παράθυρο σε ένα θέμα που συχνά παραμελείται.

Η κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή τη σκοτεινή πτυχή της πραγματικότητας, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών.

 

Μια πρόσφατη ανώνυμη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από μια ομάδα ερευνητών αποκαλύπτει ένα σκοτεινό κεφάλαιο της καθημερινότητας.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε περιστατικά βιασμού, αναδεικνύοντας τον ανησυχητικό αριθμό περιστατικών όπου οι δράστες κατέχουν υψηλές θέσεις, καθιστώντας τον λόγο της αντίφασης αναφορικά με την εξουσία και τη βία.

Έρευνα: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή γυναικών από διάφορες ηλικίες και κοινωνικά στρώματα.

Σύμφωνα με την ανώνυμη έρευνα, περίπου το 25% των συμμετεχόντων γυναικών αναφέρθηκε ότι έχει βιώσει περιστατικά σεξουαλικής βίας από άτομα που κατέχουν υψηλές θέσεις στην κοινωνία. Εκ των οποίων, το 70% δήλωσε ότι δεν τόλμησε να καταγγείλει τα περιστατικά λόγω φόβου για επαγγελματικές ή κοινωνικές συνέπειες.

Τα αποτελέσματα ανέδειξαν πολλές ανησυχητικές πτυχές:

  1. Υψηλές Θέσεις και Βία: Σημαντικό ποσοστό των γυναικών που συμμετείχαν αναφέρθηκε ότι υπέστησαν βία από άτομα που κατέχουν υψηλές θέσεις στην κοινωνία.
  2. Φόβος της Σιωπής: Η πλειονότητα των γυναικών που έπεσαν θύματα δηλώνουν ότι φοβούνται να μιλήσουν λόγω του κινδύνου για τη φήμη τους και τον φόβο της αντιμετώπισης αντιποίνων.
  3. Ελλείψεις στη Δικαιοσύνη: Η έρευνα αναδεικνύει τις ελλείψεις στο σύστημα δικαιοσύνης, όπου πολλά από τα περιστατικά δεν αναφέρονται ή δεν καταλήγουν σε δικαστική διαδικασία.

Προκλήσεις και Πιθανές Λύσεις:

  1. Ενίσχυση της Συνειδητοποίησης: Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η συνειδητοποίηση για το ζήτημα της σεξουαλικής βίας και των περιπτώσεων που περιλαμβάνουν ανθρώπους με υψηλές θέσεις.
  2. Ενίσχυση των Μέσων Αναφοράς: Πρέπει να δημιουργηθούν ανώνυμα και ασφαλή μέσα αναφοράς, που θα επιτρέπουν στις γυναίκες να καταγγέλλουν περιστατικά χωρίς φόβο.
  3. Ενίσχυση της Εφαρμογής του Δικαίου: Οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή του δικαίου, αναγνωρίζοντας τον ειδικό χαρακτήρα των υποθέσεων που περιλαμβάνουν άτομα με υψηλές κοινωνικές θέσεις.

 

Κατάληξη: Η ανώνυμη έρευνα αποτελεί φωτεινό παράθυρο σε ένα θέμα που συχνά παραμελείται.

Η κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή τη σκοτεινή πτυχή της πραγματικότητας, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών.

 

 

Πηγή

Προβολές : 304


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα