Το Έπος του 1940 έχει και σκοτεινή όψη

Το Έπος του 1940 έχει και σκοτεινή όψη

29 Οκτωβρίου, 2022 18 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:1,426
Μοίρασέ το

 

Κατά πρώτο και κύριο λόγο, κανένα “Όχι” δεν ειπώθηκε την ημέρα εκείνη. Ο Εμμανουέλε Γκράτσι γαλλικά μίλησε στον Μεταξά κι αυτός, απορρίπτοντας τις ιταλικές απαιτήσεις, γαλλικά τού απάντησε: “Alors c’est la guerre” (Λοιπόν έχουμε πόλεμο).

Το Έπος του 1940 έχει και σκοτεινή όψη, Δημήτρης Μιχαλόπουλος

Ιδίως σήμερα, αυτό που επίμονα απασχολεί την κοινή γνώμη είναι κατά πόσον το “Όχι” του 1940 το είπε ο Μεταξάς ή ο Λαός. Και η εν προκειμένω λογική είναι σαφής: Εφόσον ο Μεταξάς θεωρήθηκε “φασίστας”, πώς μπορούσε να πει “Όχι” στην Ιταλία του φασισμού; Αξίζει λοιπόν τον κόπο να εξεταστεί το εν λόγω ερώτημα και ιστορικώς να επιχειρηθεί η “αναβίωση” των συμβάντων, ώστε να επιτευχθεί η προσέγγιση της πραγματικότητας. Και εξυπακούεται, βάση αυτής της προσπάθειας θα είναι πηγές πρωτογενείς, μεταξύ των οποίων το ημερολόγιο του τότε πρωθυπουργού.

Ας αρχίσουμε λοιπόν από την αρχή: Εάν αποδεχθούμε την αλήθεια του “Όχι”, απάντηση έχει δοθεί εδώ και δεκαετίες από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο: Τον Μεταξά και όχι τον Ελληνικό Λαό ξύπνησε εκείνο το μοιραίο πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο πρεσβευτής της Ιταλίας. Και έχοντας αυτό κατά νούν, μπορούμε πια να προχωρήσουμε στην περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος.

Κατά πρώτο και κύριο λόγο, κανένα “Όχι” δεν ειπώθηκε την ημέρα εκείνη. Ο Εμμανουέλε Γκράτσι γαλλικά μίλησε στον Μεταξά κι αυτός, απορρίπτοντας τις ιταλικές απαιτήσεις, γαλλικά τού απάντησε: “Alors c’est la guerre” (Λοιπόν έχουμε πόλεμο).

Ευλόγως τώρα θα αναρωτηθεί κανείς: Καλά, τόση σημασία έχει το σε ποια γλώσσα μίλησαν οι δυο τους; Ναι, έχει σημασία. Κι αυτό, διότι η μυθοποίηση των γεγονότων αρχίζει από “ελαφρά”, αλλά συχνά ταχύτατα μεταβάλλεται σε “βαριά”…

Η συνέχεια, εδώ

 

Πηγή

Προβολές : 1,426


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα