ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΙΔΥΜΟ ΔΕΟΣ ΤΟΥ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΥ

ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΙΔΥΜΟ ΔΕΟΣ ΤΟΥ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΥ

23 Μαΐου, 2022 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:260
Μοίρασέ το

 

 

Προσωπικότητες ναρκισσισμού και ψυχοπαθητικού χαρακτήρα παρελαύνουν στις τηλεοράσεις, στις συζητήσεις και τις σκέψεις μας καθημερινά.

Γεμίσαμε σάπιες σχέσεις, εκτεθήκαμε στην εικόνα μίας γονεϊκότητας που τίθεται εν αμφιβόλω εν τη γενέση της και σίγουρα μίας κοινωνίας που βράζει και ξερνάει τον εαυτό της.

Ποια ειναι τα γιατροσόφια μας εδώ; Πώς θεραπεύουμε τις παρούσες γενιές και πώς προστατεύουμε τις επόμενες;

 

 

 

 

 

“Μια κοινωνία, που βράζει και ξερνάει τον εαυτό της”… αυτό είμαστε…

Αυτό που κρύβαμε κάτω από το χαλί δεκαετίες τώρα… και ξαφνικά, έφυγε το χαλί κάτω απ’ τα πόδια μας… και φάνηκε όλο το σκουπιδαριό της ψυχής μας… και το καθάρισμα, τόσο δύσκολο…

Τόσα χρόνια στη… “Μύκονο”, πως να βρούμε την Ιθάκη μας;;;

Κι ο δρόμος για την Ιθάκη, γεμάτος αγκάθια… κι εμείς άμαθοι…

… θα μας πνίξουν τ’ αγκάθια αν δεν αντιδράσουμε…

… αν δεν ενωθούμε με τον πρώτο εαυτό μας…

… αυτόν που είχαμε όταν πρωτανοίξαμε  τα μάτια μας σ’ αυτή τη ζωή…

Ενσυναίσθηση και Αυτοεκτίμηση…

 

Καλλιόπη

Μήνες πια μετράμε απώλειες. Θύματα εγκλημάτων που δεν έχουν προηγούμενο.

Προσωπικότητες ναρκισσισμού και ψυχοπαθητικού χαρακτήρα παρελαύνουν στις τηλεοράσεις, στις συζητήσεις και τις σκέψεις μας καθημερινά.

Γεμίσαμε σάπιες σχέσεις, εκτεθήκαμε στην εικόνα μίας γονεϊκότητας που τίθεται εν αμφιβόλω εν τη γενέση της και σίγουρα μίας κοινωνίας που βράζει και ξερνάει τον εαυτό της.

Ποια ειναι τα γιατροσόφια μας εδώ; Πώς θεραπεύουμε τις παρούσες γενιές και πώς προστατεύουμε τις επόμενες;

Δύο είναι οι σιαμαίες αδερφές που ενισχύουν την ψυχική υγεία, που θωρακίζουν σαν στηλωνουν τα πόδια τους απέναντι στο χάος και την κακοήθεια του κόσμου.

Απο την περίοπτη θέση της επιστήμης της ψυχολογίας, πολλά μπορούν να προταθούν, ωστόσο ας αναφερθούν συνοπτικά δύο λέξεις κλειδιά:

Η ενσυναίσθηση και η αυτοεκτίμηση.

Ας ανακόψουμε την πορεία μίας βαθιά νοσηρής κοινωνίας μέσα απο αυτές τις νεραϊδόμορφες φιγούρες που όταν εισχωρήσουν και ποτίσουν την ανθρώπινη ψυχή, όλα μεταμορφώνονται, όλα εξανθρωπίζονται και τίποτε δεν μένει τοξικό για πολύ ώστε να μολύνει το περιβάλλον του.

Η ενσυναίσθηση, ένας μηχανισμός που διασφαλίζει την ικανοτητα του ανθρώπου να συνδέεται με συνανθρώπους του, φαίνεται να λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας για ο,τι συνιστά ψυχική υγεία, συνδεσιμότητα και ροπή προς το βίωμα της ενδότερης ολότητας του προσώπου.

Η ενσυναίσθηση ξεκινα απο τους πρώτους κιολας μήνες της ζωής του ανθρώπου, πρόκειται για την μεγαλειώδη στιγμή που κοιτάζει τη μητέρα του στα μάτια και μέσα απο την «κοινωνική αναφορά» (social referencing) διαπιστώνει σε ένα απαρέγκλιτο και ασυνείδητο επίπεδο οτι η ζωή του είναι μέρος ενός συνόλου, κομμάτι μίας έτερης σάρκας και σίγουρα ζωή μέσα στη ζωή ενός άλλου.

Η ενσυναίσθηση δεν ξεκινάει ως εξάρτηση αν και φαίνεται απόλυτα καθοριστική για την επιβίωση. Ξεκινάει ως αφήγημα και επιταγή της ψυχής για το ευ ζην του μελλοντικού της γίγνεσθαι.

Η μορφή της εξάρτησης την οποία ενσαρκώνει είναι μικρής διάρκειας και μικρού αναστήματος.

Στην ουσία, ο δεσμός της μάνας με του παιδιού είναι η προετοιμασία για το δεσμό που θα έχει με τον ίδιο του τον εαυτό και συνεπώς, με όλους τους ανθρώπους στο μέλλον.

Η ενσυναίσθηση μπορεί να καλλιεργηθεί απο νωρίς μέσα απο παιδαγωγικές που δεν φοβούνται να τραυματίσουν το ευθραστο εγώ του παιδιού (το εγώ εδώ αντιπαρατίθεται στη σύσταση ενός εαυτού ως δομή στην ψυχοδυναμική ανάλυση).

Η ενσυναίσθηση δρα ως αντι-ιϊκό φάρμακο απέναντι σε αναλγησία, φυγοπονία και σε εμπάθεια που ενδεχομένως να συναντήσει στο δρόμο της η ενδοπροσωπική ανάπτυξη.

Οσο για την αυτοεκτίμηση, ως ένα απόλυτα ταιριαστό συμπλήρωμα της ενσυναίσθησης, ως μία δίδυμη αδερφή της, πιασμένες χέρι χέρι οδηγούν τον άνθρωπο στην αυτοπραγμάτωση και την αλήθεια που μόνο εκείνος κατέχει για τον εαυτό του πριν αυτή γίνει δώρο και αντίδωρο για τον κόσμο γύρω του.

Η αυτοεκτίμηση αφορά στην απροϋπόθετη αναγνώριση και αγάπη προς τον εαυτό μας, στην απόδοση αξίας σε μία εσωτερική οντότητα μέσα μας που όσο και αν μας απογοητεύσει κατα καιρούς, εμείς συνεχίζουμε και νιώθουμε ευγνώμονες για την ύπαρξή και συνύπαρξη μας μαζί της.

Ανθρωπος με αυτοεκτίμηση ξέρει ποιος είναι, γνωρίζει την ευαλωτότητά του και σίγουρα θυσιάζει ψευδεπιγραφες εικονες του προκειμένου να διάγει ζωή αληθινού βιώματος που βρίθει διδαγμάτων και συνθηκών αυτοβελτίωσης.

Η αυτοεκτίμηση έχει πυλώνες την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μας, την αυτοφροντίδα μας, τον υγιή εσωτερικό διάλογο και την επιβολή ορίων στους άλλους όταν εκείνοι προβάλλουν σε εμάς – εν δυνάμει- κακοποιητική συμπεριφορά.

Η τοξικότητα των άλλων δεν θα βρει ευφορο έδαφος σε ανθρωπους με αυτοεκτίμηση διότι οι δεύτεροι θα ξέρουν πάντα πώς να παραμείνουν στην ορθότητα της αίσθησης του εαυτού τους.

Η κοινωνία μοιαζει με αρρένα και ζούγκλα όταν οι άνθρωποι μέσα της απέχουν απο οσα προάγουν την ενδοπροσωπική τους υγεία και ακεραιότητα.

Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να γίνουμε ζώα καθώς η σύσταση μας ενέχει πολύ μεγαλύτερη προοπτική απο εκείνη της επιβίωσης.

Ζούμε λοιπον ακροβατώντας γιατί καθημερινά αντιμετωπίζουμε ένα βασικό θεμελιώδες δίλημμα…

Να γίνουμε άνθρωποι ή τέρατα. Δεν έχει κάτι ενδιάμεσα.

Η απάντηση και ο τρόπος είναι στην ενσυναίσθηση και την αυτοεκτίμηση.

Δίδυμες αδελφές που εάν έχεις τη μία, πάντοτε θα λείπει η άλλη και εάν δεν έχεις καμία, πρέπει τις επικαλεστείς γονατιστός για να ζήσεις σαν άνθρωπος.

Χριστίνα Μπογιατζή

Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος

Λογοπαθολόγος

Υπ. Διδάκτωρ ΕΚΠΑ

 

Πηγή

Προβολές : 260


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα