Το βίντεο ντοκουμέντο από τους εμπρησμούς σε «Μινιόν», «Κατράντζο» και η βροχή που… έσωσε την Αθήνα!

Το βίντεο ντοκουμέντο από τους εμπρησμούς σε «Μινιόν», «Κατράντζο» και η βροχή που… έσωσε την Αθήνα!

16 Δεκεμβρίου, 2022 6 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:715
Μοίρασέ το

 

Η αστυνομία παρά τις έρευνες δεν κατάφερε να βρει τους εμπρηστές. Δεν τους βρήκε ποτέ και σήμερα τα αδικήματα τους έχουν παραγραφεί.

Η Πυροσβεστική άργησε να φτάσει. Κι όταν έφθασε αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε τα μέσα να τη σβήσει.

 

 

 

 

Άριστος ο σχεδιασμός της καταστροφής της οικονομικής ζωής της Ελλάδας…

Η απαρχή της λεηλασίας της χώρας μας και η εισβολή των ξένων επενδύσεων…

ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. Σ’ εμάς τους παλιότερους, μένουν οι αναμνήσεις μιας Αθήνας, που είχε ακόμα το άρωμα της Ελλάδας…

 

Ήταν τα μαγαζιά που άλλαξαν τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Το «Μινιόν» κι ο «Κατράντζος» αποτελούσαν την αφορμή για μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και εκδρομή στην πρωτεύουσα. Πολλοί κάτοικοι της περιφέρειας, ειδικά την περίοδο των εορτών, οργάνωναν εξορμήσεις με πούλμαν για να τα δουν και να ψωνίσουν.

Δυστυχώς, ο εμπρησμός τους, τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, έδωσε τέλος σε αυτή τη συνήθεια.

Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα πήραν τη θέση τους (και την πελατεία τους…). Ξεφύτρωσαν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Ήταν 3.07 τα ξημερώματα όταν και στα δύο πολυκαταστήματα ακούστηκαν εκρήξεις. Σε χρόνο… μηδέν ξέσπασε πυρκαγιά. Και τα δύο βρίσκονταν στο λεγόμενο «εμπορικό κέντρο».

Στην Πατησίων το «Μινιόν» στη γωνία της Σταδίου με την Αιόλου ο «Κατράντζος». Η φωτιά ξεκίνησε από τους πάνω ορόφους και με τη βοήθεια της εκρηκτικής ύλης ύλης τα τύλιξε στις φλόγες.

-Η Πυροσβεστική άργησε να φτάσει. Κι όταν έφθασε αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε τα μέσα να τη σβήσει. Πρώτη φορά το προσωπικό της αντιμετώπιζε μια τέτοια κατάσταση και μάλιστα σε δύο μέτωπα.

-Στα υπόγεια και των δύο κτιρίων υπήρχαν τόνοι πετρελαίου. Εάν έφτανε εκεί η φωτιά θα τιναζόταν στον αέρα όλη η περιοχή.

-Δίπλα και στα δύο κτίρια υπήρχαν καταστήματα και ξενοδοχείο με παρόμοια εύφλεκτα υλικά!

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν στις 7 τα ξημερώματα ο σκελετός του «Κατράντζου» κατέρρευσε σηκώνοντας τόνους σκόνης κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Ευτυχώς, λίγο μετά, άρχισε να βρέχει κάνοντας ευκολότερη την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Ράλλης, ξημερώματα έφθασε επί τόπου και στη συνέχεια ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το κέντρο της Αθήνας, παραμονές γιορτών, αποκλείστηκε και περισσότερα από 500 καταστήματα υπέστησαν οικονομική καταστροφή, ενώ 2.500 μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι έμειναν χωρίς δουλειά!

Οι απογευματινές εφημερίδες κάλυψαν το γεγονός την ίδια μέρα με έκτακτες εκδόσεις Η νύχτα, αλλά και η υπόλοιπη μέρα ήταν δύσκολη για τους εργαζόμενους σε αυτές ανεξαρτήτως ειδικότητας.

 

Ακόμα και οι εμπειρότεροι Συντάκτες δεν είχαν καλύψει ανάλογα γεγονότα

 

 

Όλοι προσπαθούσαν να βρουν το γιατί και αυτούς που κρύβονταν πίσω από τους εμπρησμούς

 

 

Τραγικές φιγούρες οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων Μιχάλης Γεωργακάς και Γιώργος Κατράντζος.

 

 

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες μοίρασε σε όλο τον κόσμο αυτές τις εικόνες.

 

Οι ζημιές μόνο στο «Μινιόν» ήταν κατά την εκτίμηση του ιδιοκτήτη του 2 δις δρχ. τη στιγμή που τα καμμένα προϊόντα ήταν ασφαλισμένα για 200 εκ. δρχ.

Τις επόμενες μέρες το κέντρο της Αθήνας είχε παραλύσει. Η ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα στην περιοχή και η Σταδίου με την Πατησίων στο ύψος των καταστημάτων, αλλά και οι γύρω δρόμοι ήταν κλειστοί.

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στις εφημερίδες έφθασε ένας φάκελλος με προκήρυξη της οργάνωσης «20 Οχτώβρη» που αναλάμβανε την ευθύνη των εμπρησμών.

Λίγες ώρες μετά την πυρκαγιά μέλος της είχε τηλεφωνήσει σε εφημερίδα και δήλωνε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, αλλά τότε δεν τον πίστεψε!

Η οργάνωση είχε δημιουργηθεί από μέλη του ΕΛΑ που ανεξαρτητοποιήθηκαν. Ο ίδιος ο ΕΛΑ κατήγγειλε τους εμπρησμούς, ενώ κριτική σε τέτοιες ενέργειες άσκησε και η «17 Νοέμβρη» στις 24 Ιουλίου 1981.

Η αστυνομία παρά τις έρευνες δεν κατάφερε να βρει τους εμπρηστές. Δεν τους βρήκε ποτέ και σήμερα τα αδικήματα τους έχουν παραγραφεί.

Το γεγονός ήταν κι ένα κρας τεστ για την τηλεόραση. Λίγα λεπτά τις εκρήξεις είχε φτάσει στο σημείο κινηματογραφικό συνεργείο της ΥΕΝΕΔ. Τα πλάνα ήταν ασπρόμαυρα. Το φιλμ τοα έδωσε και στην ΕΡΤ η οποία πήρε τη ρεβάνς στη συνέχεια με ροή ρεπορτάζ.

Όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες της εποχής η ρεπόρτερ, τότε, και μετέπειτα βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή έκανε εξαιρετική διουλειά.

Μίλησε με τους νυχτοφύλακες των καταστημάτων, εργαζόμενους που είχαν σπεύσει εκεί, ενώ ο Κώστας Σερέζης είχε συνέντευξη με τον Γιάννη Γεωργακά και ο Κώστας Γαλανόπουλος παρουσίασε δεκάλεπτο φιλμ με το χρονικό των γεγονότων αμέσως μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Γράφτηκε ότι αυτή ήταν η «απάντηση» των δημοσιογράφων της κρατικής τηλεόρασης στην κριτική που τους είχε ασκήσει ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ, Χόνδρος, επειδή δεν ήθελαν να συμπεριλάβουν στο δελτίο ειδήσεων θέμα για το «ποιος σκότωσε τον Τζέι Αρ» ήρωα της δημοφιλούς αμερικάνικης σειράς «Ντάλας» που πρόβαλε το κανάλι. Άλλοι καιροί, άλλα ήθη…

Δύο μέρες μετά την πυρκαγιά στις εφημερίδες υπάρχει καταχώρηση με την οποία ενημέρωσε το κοινό του ότι το «Μινιόν» θα επαναλειτουργούσε με τα προϊόντα που γλίτωσαν από τη φωτιά

Ο Κατράντζος δημιούργημα των αδελφών Νίκου, τερματοφύλακα του Άρη στα νιάτα που σταμάτησε το ποδόσφαιρο για να γίνει επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη και του Γιώργου, επεκτάθηκε στην Αθήνα και ουσιαστικά καθιέρωσε το σπορ ντύσιμο. Ο Νίκος είχε πεθάνει δύο χρόνια νωρίτερα, ενώ ο Γιώργος, στα 70 χρόνια του, δήλωνε κουρασμένος για νέο ξεκίνημα.

Ο ιδρυτής του «Μινιόν» Γιάννης Γεωργακάς είχε ξεκινήσει από ένα περίπτερο στην Ομόνοια. Το περίπτερο έγινε κατάστημα και από τη δεκαετία του ΄60 αποτέλεσε τον ηγέτη στο χώρο. Το 1983, επί ΠΑΣΟΚ, το «Μινιόν» άνοιξε και πάλι υπό την αιγίδα του κράτους με το νόμο περί προβληματικών εταιρειών, αλλά δεν άντεξε. Το 1991 ο Γεωργακάς έκανε επανεκκίνηση, αλλά κι αυτός δεν τα κατάφερε. Η εταιρεία πτώχευσε το 1998 και ο ίδιος πέθανε το 2002.

Στις μεγαλύτερους σε ηλικία δεν μένουν μόνο οι βόλτες στους ορόφους, ειδικά του «Μινιόν», αλλά και οι τηλεοπτικές διαφημίσεις,


Πηγή

Προβολές : 715


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα