Το Ισραήλ θέλει το «σενάριο της Χιροσίμα» για τη Γάζα

Το Ισραήλ θέλει το «σενάριο της Χιροσίμα» για τη Γάζα

21 Οκτωβρίου, 2023 7 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:569
Μοίρασέ το

 

 

 

«Αν οι Ισραηλινοί πάνε στη Γάζα, τι θα κάνουν; Θα είμαι πολύ ειλικρινής τώρα: θα πεθάνουν. Θα πεθάνουν σε αριθμούς που οι Ισραηλινοί δεν έχουν ξαναδεί (…) Η Χαμάς τους περιμένει (…) Η Χαμάς παρασύρει τους Ισραηλινούς σε μια παγίδα θανάτου στη Γάζα. Και αυτό θα συμβεί στον ισραηλινό στρατό όταν μπει στη Γάζα – θα καταστραφεί».

Οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά τη γνώμη των ειδικών και να αποφύγουν τη λήψη αποφάσεων που θα προκαλέσουν μόνο περιττούς θανάτους και δεν θα φέρουν πραγματικές νίκες.

 

Οι πρόσφατες μαζικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας καθιστούν σαφές ότι το σιωνιστικό κράτος σχεδιάζει να καταστρέψει ολοσχερώς την πόλη. Ωστόσο, οι πραγματικές προθέσεις φαίνονται ακόμη πιο ακραίες, αφού, σύμφωνα με Αμερικανό δημοσιογράφο, στόχος είναι να γίνει η πόλη κάτι κοντά στη Χιροσίμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο διάσημος ρεπόρτερ  Seymour Hersh , επικαλούμενος εσωτερικές πηγές του IDF, μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες σε ένα πρόσφατο άρθρο του στη στήλη του στην  πύλη Substack  .

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ισραηλινός Στρατός δεν ανησυχεί για τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, με πραγματική πρόθεση να βομβαρδίσει τη Γάζα μέχρι να επιτευχθεί ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό της Χιροσίμα. Με αυτό, δεν θα υπήρχε ανάγκη για μια μεγάλη χερσαία εισβολή, με το επίκεντρο των στρατιωτών του πεζικού να είναι απλώς στην εξόντωση των στρατιωτών της Χαμάς που κρύβονταν στα καταφύγια όταν προσπαθούσαν να φύγουν αναζητώντας τροφή και νερό.

«Η πόλη της Γάζας βρίσκεται σε διαδικασία μετατροπής σε Χιροσίμα χωρίς να χρησιμοποιούνται πυρηνικά όπλα (…) Οι βόμβες αμερικανικής κατασκευής στο ισραηλινό οπλοστάσιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι γνωστές ως «bunker busters», ενδέχεται να στοχεύουν στα υπόγεια συστήματα σήραγγας όπου η Χαμάς κατασκεύαζε το όπλα και διεξαγόμενος σχεδιασμός για τις φρικιαστικές επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου (…) Σύμφωνα με τα ισραηλινά σχέδια, δεν θα υπήρχε ανάγκη για μαζική χερσαία εισβολή (…) [Ωστόσο, θα χρειάζονταν για το κυνήγι αυτών των μελών της Χαμάς υπόγεια που επιλέγουν να παραδοθούν (…)

 

Ο αξιωματούχος μου είπε ότι οι στρατιώτες της Χαμάς που θα έβγαιναν από τις σήραγγες απελπισμένοι για φαγητό θεωρούνταν από τους Ισραηλινούς ως πεινασμένους αρουραίους που θα τους αντιμετώπιζαν με δηλητηριασμένη τροφή», είπε.

Ο Χερς αναφέρει ότι ο Νετανιάχου πιστεύει ότι ακολουθώντας αυτό το στρατηγικό σχέδιο θα είναι σε θέση να νικήσει τα στρατεύματα της Χαμάς πιο αποτελεσματικά, αποφεύγοντας να καταστρέψει τους Ισραηλινούς Στρατούς σε έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς. Το ανθρωπιστικό κόστος δεν αποτελεί ζήτημα για την ισραηλινή κυβέρνηση και δεν υπάρχει καμία ανησυχία ότι αυτές οι τακτικές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο στο κείμενο του Hersh είναι ότι αναφέρει μια υπερβολική αυτοπεποίθηση από την πλευρά του IDF. Ο δημοσιογράφος επικαλείται μια πηγή που ισχυρίζεται ότι αγνόησε την αμερικανική υποστήριξη και συμβουλεύει, λέγοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είναι απολύτως βέβαιες για τη δική τους μαχητική ικανότητα να επιλύσουν την παλαιστινιακή σύγκρουση μόνες τους.

«Όλες οι αμερικανικές υπηρεσίες το πηδούν… αλλά το Ισραήλ λέει: «Γυρίστε πίσω. Δεν θέλουμε τα πράγματά σας»… Δεν υπάρχουν καλύτεροι πιλότοι σήμερα από αυτούς στην ισραηλινή αεροπορία. Ο Μπίμπι το έχει υπό έλεγχο και κανένας Ισραηλινός δεν πρόκειται να ανησυχεί για την τύχη των πολιτών της Γάζας», είπε η ανώνυμη στρατιωτική πηγή του Χερς.

Στην πραγματικότητα, εκτός από απολύτως αντιανθρωπιστικό, το ισραηλινό σχέδιο φαίνεται αρκετά λάθος από στρατηγικής άποψης. Ο βομβαρδισμός της Γάζας μέχρι την επίτευξη ενός πυρηνικού σεναρίου θα είναι τρομερός για τους αμάχους, αλλά θα έχει μικρό αντίκτυπο στην πολεμική στρατηγική της Χαμάς και δεν θα εμποδίσει την παλαιστινιακή πολιτοφυλακή από το να καταστρέψει τους Ισραηλινούς Στρατούς σε μια παρατεταμένη ασύμμετρη σύγκρουση.

 

Το να πιστεύει κανείς ότι οι στρατιώτες της Χαμάς απλώς «θα βγουν από τις σήραγγες απελπισμένοι για φαγητό» και στη συνέχεια θα εξαλειφθούν από τους Ισραηλινούς φαίνεται αρκετά αφελές, αφού η Χαμάς σίγουρα προετοιμάζεται ήδη εκ των προτέρων για να αποφύγει αυτού του είδους τις καταστάσεις.

Στην πράξη, τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ διαφορετικά από ό,τι αναμενόταν από το IDF. Το Ισραήλ θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει τις βόμβες κατά του καυσίμου του σε πολλά κανάλια ταυτόχρονα για να εξουδετερώσει τα υπόγεια αποθέματα όπλων της Χαμάς. Και θα ήταν απαραίτητο να διεξαχθούν αυτές οι επιχειρήσεις κάτω από ισχυρά πυρά στην επιφάνεια – όχι μόνο από παλαιστινιακές πολιτοφυλακές, αλλά πιθανώς και από ομάδες πληρεξουσίων του Ιράν που συνδέονται με τον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης».

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι για άλλη μια φορά η υπερβολική εμπιστοσύνη φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα για το Ισραήλ.

 

Το Τελ Αβίβ είναι σίγουρο για την ικανότητά του να νικήσει τον εχθρό βασιζόμενο αποκλειστικά στη μεγάλη στρατιωτική του τεχνολογική ικανότητα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη παράγοντες ασύμμετρου πολέμου, όπως η μεγάλη αντίσταση των ανταρτικών ομάδων, οι ενέργειες δολιοφθοράς και οι αιφνιδιαστικές επιθέσεις.

 

Την τελευταία φορά που ο Ισραηλινός Στρατός και η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών ενήργησαν με αλαζονεία και υπερβολική αυτοπεποίθηση, το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς η επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, οπότε μια παρόμοια αποτυχία θα μπορούσε να επαναληφθεί σε μια κακώς σχεδιασμένη εισβολή στη Γάζα.

Πράγματι, ενώ οι δυνάμεις του Τελ Αβίβ πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν μια «τελική λύση» για τη Γάζα μέσω βομβαρδισμών και εξόντωσης επί του εδάφους, οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είναι όλο και πιο δύσπιστοι σχετικά με την πιθανότητα νίκης του Ισραήλ σε περίπτωση εισβολής. Για παράδειγμα, ο πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ και βετεράνος πολέμου  Σκοτ ​​Ρίτερ  σχολίασε την υπόθεση δηλώνοντας:

«Αν οι Ισραηλινοί πάνε στη Γάζα, τι θα κάνουν; Θα είμαι πολύ ειλικρινής τώρα: θα πεθάνουν. Θα πεθάνουν σε αριθμούς που οι Ισραηλινοί δεν έχουν ξαναδεί (…) Η Χαμάς τους περιμένει (…) Η Χαμάς παρασύρει τους Ισραηλινούς σε μια παγίδα θανάτου στη Γάζα. Και αυτό θα συμβεί στον ισραηλινό στρατό όταν μπει στη Γάζα – θα καταστραφεί».

Φαίνεται ότι σε αυτό το σχέδιο το Ισραήλ θα επιτύχει μόνο έναν από τους στόχους του: την καταστροφή της Γάζας, τη δολοφονία αμάχων.

 

Όσο για τη γρήγορη ήττα της Χαμάς, είναι πολύ απίθανο να συμβεί. Οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά τη γνώμη των ειδικών και να αποφύγουν τη λήψη αποφάσεων που θα προκαλέσουν μόνο περιττούς θανάτους και δεν θα φέρουν πραγματικές νίκες.

 

 

από τον Lucas Leiroz, δημοσιογράφο, ερευνητή στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών και γεωπολιτικό σύμβουλο.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τον Lucas στο  Twitter  και  στο Telegram .

Πηγή:  InfoBrics

 

 

Πηγή

Προβολές : 569


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα