«Το μέγα φαγοπότι: 165 δισεκ. ευρώ, αλλά όχι για τη Θεσσαλία»! Και τα χειρότερα που έρχονται με τα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΠΙΤΙΑ και μας αφορούν όλους...

«Το μέγα φαγοπότι: 165 δισεκ. ευρώ, αλλά όχι για τη Θεσσαλία»! Και τα χειρότερα που έρχονται με τα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΠΙΤΙΑ και μας αφορούν όλους...

13 Σεπτεμβρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:675
Μοίρασέ το

 

 

Τα έργα χρειάζονται χρηματοδότηση κι εδώ έρχεται το μέγα ερώτημα: πού πάνε τα λεφτά που πληρώνουμε;

Γράφει ο Χρήστος Ι. Κολοβός

Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ

τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Ανεξάρτητος Σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων

ck-energy.blogspot.com

 

«Κλιματική κρίση» ανακάλυψαν οι πολιτικοί μας στη μεγάλη πλημμύρα, που χτύπησε τη Θεσσαλία. Ακριβώς όπως την είχαν ανακαλύψει στην πλημμύρα της Μάνδρας με τα χιλιομπαζωμένα ρέματα, στη φωτιά στο Μάτι, με τις ατελείωτες καταπατήσεις και τις περιφραγμένες παραλίες, με τις φωτιές στη Βόρεια Εύβοια και στον Έβρο, όπου το «επιτελικό» κράτος φρόντιζε απλά να διώξει τον κόσμο και ας καεί το σύμπαν. Η δήθεν «κλιματική κρίση» αποτελεί πλέον ένα μόνιμο άλλοθι, για να κουκουλώνονται εμπρησμοί, καταπατήσεις και ποικίλα άλλα συμφέροντα.

Ασφαλώς το φαινόμενο στη Θεσσαλία δεν ήταν συνηθισμένο και συχνό, αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν είναι μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού: 580 χιλιοστά βροχής έπεσαν το 1957 στη Μακρινίτσα μέσα σ’ ένα 24ωρο, τότε που δεν είχαμε «κλιματική κρίση».

Τα δορυφορικά δεδομένα IMERG της NASA δείχνουν πως τώρα δεν έπεσαν ούτε τα μισά, όπως ενημέρωσε καθηγητής του ΕΜΠ.

Όλες οι προγνώσεις καιρού φώναζαν πως έρχεται πλημμύρα, αλλά το κράτος για ακόμα μια φορά συνελήφθη κοιμώμενο. Κανείς δεν θα φταίει πάλι για τις ζωές που χάθηκαν, για τις περιουσίες που καταστράφηκαν.

Ο όρος «κλιματική κρίση» κατασκευάστηκε το 2019 από τους πολιτικούς και δεν έχει σχέση με την επιστήμη, η οποία ξεκάθαρα λέει πως τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα είναι απολύτως συνυφασμένα με τη γεωλογική ιστορία του πλανήτη. Το μαρτυρούν τα ιζηματογενή πετρώματα, απ’ τα οποία είναι γεμάτη και η Ελλάδα. Τα πετρώματα αυτά δεν έπεσαν απ’ τον ουρανό: παράγονται και δημιουργούνται καθημερινά, όχι από λιακάδες και θαλάσσια αύρα, αλλά από δυνατές βροχές και χιόνια, ακραίους ανέμους και θαλασσοταραχές, ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές. Με διάβρωση και αποσάθρωση, με κατολισθήσεις και φερτά υλικά ποταμών και χειμάρρων.

Όταν το 1978 έγινε ο μεγάλος σεισμός στη Θεσσαλονίκη (και λίγο αργότερα, το 1981 στις Αλκυονίδες), ο αείμνηστος καθηγητής Παπαζάχος δεν μίλησε για θεομηνίες, δεν ασχολήθηκε με το μέγεθος του σεισμού, την ένταση του σεισμού, το αν είναι σπάνιο φαινόμενο. Μίλησε για την ανάγκη προστασίας, για την ανάγκη να υπάρξουν γερές κατασκευές. Από τότε η χώρα μας απέκτησε αντισεισμικό κανονισμό και οι νέες κατασκευές προστατεύουν ζωές. Αλλά το 2023 μαθαίνουμε πως ακόμα υπάρχουν οκτώ χιλιάδες σχολικά κτήρια (43%), στα οποία δεν έχει γίνει ποτέ προσεισμικός έλεγχος!

Διαχρονικά οι άνθρωποι προστατευόμαστε από τα φυσικά φαινόμενα μόνο με την προσαρμογή σ’ αυτά: με έργα υποδομής, με νέους κανονισμούς και εφαρμογή των νόμων.

Η Ολλανδία βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας, αλλά εκεί δεν πνίγονται, εκεί προφανώς δεν έχουν «κλιματική κρίση», αυτό είναι εφεύρημα των δικών μας αποτυχημένων πολιτικών. Τελευταία φορά οι Ολλανδοί πνίγηκαν πριν κάποιους αιώνες κι από τότε πήραν μέτρα, έφτιαξαν κατάλληλα έργα. Αλλά τα έργα χρειάζονται χρηματοδότηση κι εδώ έρχεται το μέγα ερώτημα: πού πάνε τα λεφτά που πληρώνουμε;

Μόλις πριν 3 εβδομάδες, όταν ακόμα πολλοί ήταν στις παραλίες, είδαμε να δημοσιεύεται η επικαιροποιημένη πρόταση της κυβέρνησης για το αναθεωρημένο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» (ΕΣΕΚ), την οποία απέστειλε στους φορείς της αγοράς, ώστε αυτοί να τοποθετηθούν μέχρι τις 28 Αυγούστου. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, το σχέδιο αυτό προβλέπει δημόσια και ιδιωτική δαπάνη 165 δισεκατομμύρια ευρώ στην επταετία 2024-2030, προκειμένου να προωθηθεί η πολιτική της δήθεν «κλιματικής κρίσης».

Σε 76 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η δαπάνη μόνο των νοικοκυριών για ανακαίνιση των κατοικιών, για την αγορά νέων ενεργειακών συσκευών (π.χ. αντλιών θερμότητας για θέρμανση), καθώς και ηλεκτρικά Ι.Χ.. Ως συνέπεια, η καταναλωτική δαπάνη για ενεργειακό εξοπλισμό αναμένεται να ανέλθει από 5,7% του εισοδήματος το 2020 στο 8,2% το 2030. Δηλαδή 44% επιπλέον δαπάνη εισοδήματος κι έρχεται φτώχεια!

Αυτή η αυξημένη δαπάνη θα είναι είτε άμεσα υποχρεωτική μέσω της νομοθεσίας είτε έμμεσα υποχρεωτική μέσω της φορολογίας.

Και τελικά αυτά τα 165 δισεκατομμύρια ευρώ, ως συνήθως στην Ελλάδα, θα καταλήξουν σε συγκεκριμένες τσέπες.

Ενδεικτικό παράδειγμα τα νέα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού διασύνδεσης με χώρες του εξωτερικού, τα οποία θα πληρωθούν από όλους μας, αλλά θα χρησιμοποιούνται από ελάχιστους, κυρίως όσους ενδιαφέρονται να εξάγουν το τυχαίο και εντελώς αναξιόπιστα παραγόμενο ρεύμα των αιολικών.

Τα αντιπλημμυρικά έργα περιλαμβάνουν φράγματα και η μεταπολεμική Ελλάδα έχτισε αρκετά, τιθασεύοντας τα μεγάλα ποτάμια και παράγοντας ηλεκτρισμό με εγχώριες πηγές.

 

Αλλά τα τελευταία 30 χρόνια δεν είδαμε ούτε ένα νέο φράγμα. Ακόμα και το σχεδόν πλήρως αποπληρωμένο φράγμα και υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας δεν το είδαμε ποτέ να δουλεύει.

 

Αν είχαμε περισσότερα φράγματα και υδροηλεκτρικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, ασφαλώς θα πρόσφεραν καλύτερη αντιπλημμυρική προστασία. Κι επιπλέον θα χρειαζόμασταν λιγότερα εργοστάσια φυσικού αερίου.

Η Θεσσαλία ήδη χρειάζεται δισεκατομμύρια για ν’ ανακάμψει και το σχέδιο νέου ΕΣΕΚ δείχνει λεφτά πως για «πρασινάδες» υπάρχουν άφθονα, πραγματικός πακτωλός. Για τη Θεσσαλία θα βρεθούν; Θα αλλάξουν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης; Πολύ αμφίβολο! «Ιδού η Θεσσαλία, ιδού και το πήδημα»!

 

 

ΠηγήΜοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα