Το μέλλον του Μ.Νετανιάχου έχει κριθεί ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου: «Τελειώνει» άδοξα…

Το μέλλον του Μ.Νετανιάχου έχει κριθεί ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου: «Τελειώνει» άδοξα…

1 Νοεμβρίου, 2023 4 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:288
Μοίρασέ το

 

Οι ευθύνες του απλώνονται σε όλα τα επίπεδα – Τώρα υπάρχουν «φωνές» που τον εγκαλούν και για λάθος στρατηγική στο πόλεμο κατά της Χαμάς

Το μέλλον του Μ.Νετανιάχου έχει κριθεί ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου: «Τελειώνει» άδοξα…(upd)

Ο αμφιλεγόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ.Νετανιάχου, φαίνεται ότι δίνει διπλή μάχη: Μία κατά της Χαμάς και μία για την πολιτική του επιβίωση και την υστεροφημία του.

Αν και όλοι, εντός και εκτός Ισραήλ, θεωρούν ότι έχει ολοκληρώσει την καριέρα του και το μόνο που του μένει είναι να φύγει με ερώτημα αν θα γλιτώσει την φυλακή για τις μίζες και τα σκάνδαλα που τον κατηγορούν.

Να σημειώσουμε ότι η «μεταρρύθμιση» που ήθελε να επιβάλλει στην δικαιοσύνη δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα κοστούμι «κομμένο και ραμμένο» για να διαφύγει από την δικαστική δίωξη.

Αλλά αυτό φαντάζει πλέον «λεπτομέρεια», μπροστά στις αποκαλύψεις ότι βοηθούσε… την Χαμάς! 

O Μ.Νετανιάχου ακολουθούσε τη μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των παλαιστινιακών ομάδων, σε μία επιχείρηση που είχε στόχο να αποδυναμώσει τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Στον αντίποδα ενίσχυαν την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς.

Η βασική ιδέα ήταν να εμποδιστεί ο Αμπάς – ή οποιοσδήποτε άλλος στην κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης – να προχωρήσει στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, αναφέρει σε ρεπορτάζ ο ιστότοπος «The Times of Israel».

Επί πρωθυπουργίας του η Χαμάς αναβαθμίστηκε από μια απλή ομάδα σε μια οργάνωση με την οποία το Ισραήλ διεξήγαγε έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω της Αιγύπτου, και στην οποία επετράπη να λαμβάνει κεφάλαια από το εξωτερικό.

Η Χαμάς συμμετείχε επίσης στις συζητήσεις σχετικά με την αύξηση του αριθμού των αδειών εργασίας που χορηγεί το Ισραήλ στους εργάτες της Γάζας.

Από τότε που ο Νετανιάχου επέστρεψε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2023, ο αριθμός των αδειών εργασίας στους κατοίκους της Γάζας έχει φτάσει σε σχεδόν 20.000! 

Επιπλέον, από το 2014, οι κυβερνήσεις υπό την ηγεσία του Νετανιάχου έκαναν ουσιαστικά τα στραβά μάτια σε πυραυλικές επιθέσεις από τη Γάζα.

Τις περισσότερες φορές, η ισραηλινή στρατηγική ήταν να αντιμετωπίζει την Παλαιστινιακή Αρχή ως βάρος και τη Χαμάς ως πλεονέκτημα.

Ο βουλευτής Bezalel Smotrich, νυν υπουργός Οικονομικών της σκληροπυρηνικής κυβέρνησης του Νετανιάχου και ηγέτης του κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, το είχε ομολογήσει το 2015.

Ο Νετανιάχου διατύπωσε παρόμοια άποψη σε συνεδρίαση του κόμματος του Λικούντ στις αρχές του 2019, όταν είπε ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί η μεταφορά κονδυλίων στη Γάζα, διότι η διατήρηση του διχασμού μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη και της Χαμάς στη Γάζα θα εμπόδιζε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους!

Σήμερα, κατά την συνέντευξη Τύπου με τα υπόλοιπα δύο μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, για τη σύσταση του οποίου έχει επίσης επικριθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καθώς ζητείται η επέκτασή του, ο Νετανιάχου σε ερώτηση δημοσιογράφου περί ευθυνών απέφυγε προκλητικά να μιλήσει για λάθη από πλευράς του.

«Όταν τελειώσει ο πόλεμος θα απαντήσουμε σε κάθε ερώτηση. Τώρα μοναδική μας αποστολή είναι η προστασία της πατρίδας μας» ήταν η απάντηση Νετανιάχου!

 

 

Πάντως, η Χαμάς πραγματοποίησε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, γνωρίζοντας τι θα επακολουθήσει και άρα είναι λογικό να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα ξέροντας πως οι Ισραηλινοί θα προχωρούσαν σε παρόμοιες ενέργειες και ίσως και ακόμα χειρότερες.

Μάλλον, η ίδια η επίθεση της Χαμάς πραγματοποιήθηκε ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, για να προκαλέσει αυτή την αντίδραση των Ισραηλινών.

Οι εξτρεμιστές, έχουν μια «στρατηγική χάους», την ακολουθούν πιστά και μεθοδικά και περιμένουν την μηχανική αντίδραση των Ισραηλινών.

Ο Μ.Νετανιάχου, αν έχει μια φορά πολιτικό πρόβλημα θα έχει 10 φορές μεγαλύτερο πρόβλημα δύο μήνες αργότερα εάν αυτό οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Σημειώνεται ότι στη μεγαλύτερη κρίση τους μετά το 1973, όταν το πρόγονο κράτος της Ρωσίας ήταν η Σοβιετική Ένωση, βρίσκονται πλέον οι σχέσεις του Τελ Αβίβ με τη Μόσχα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση της Ρωσίας, λόγω της υποδοχής που επιφύλαξε στη ρωσική πρωτεύουσα στη Χαμάς.

Η ανακοίνωση των Ισραηλινών είναι εξαιρετικά απότομη και για πρώτη φορά μετά το 1990, οπότε και οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν σε μια φάση ομαλοποίησης και συνεργασίας βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο.

Ενώ λοιπόν, μέχρι τώρα Μ.Νετανιάχου και Β.Πούτιν φέρονταν να έχουν φιλικές σχέσεις αυτό πλέον δείχνει να παύει να ισχύει.

Το μέτωπο της Χεζμπολά δείχνει να έχει σιγήσει τις τελευταίες ώρες πέραν κάποιων αψιμαχιών.

Η επίθεση στις αμερικανικές βάσεις σε Συρία και Ιράκ δείχνουν επίσης ότι δεν θα είναι αναίμακτο οποιοδήποτε χτύπημα των Αμερικανών, είτε στην Χαμάς, είτε στην Χεζμπολάχ και φυσικά στο Ιράν.

Υπάρχουν «think tank» σε ΗΠΑ και Ισραήλ που λενε ότι η τακτική του Ισραήλ είναι λάθος και θα έπρεπε από την αρχή να χτυπήσει το Ιράν και ότι θα έπρεπε απλώς να πολιοκρήσουν την Γάζα και να απομονώσουν την Χαμάς.

Γιατί θεωρούν ότι το Ιράν είναι το «κεφάλι» και πως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ θα πάψουν να υφίστανται εάν ανατραπεί το καθεστώς του Ιράν.

Η οικονομία του Ιράν δεν πάει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια και υπάρχει κύμα δυσαρέσκειας για το καθεστώς καθώς μεγάλο μέρος της ιρανικής κοινωνίας νιώθει ότι καταπιέζεται.

Οι ΗΠΑ πάντως, προχώρησαν χτες σε χτύπημα κατά εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης στην Συρία.

Για αρχή, κύκλοι στις ΗΠΑ θα ήθελαν από το Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν. Το πρόβλημα είναι ότι το Ιράν είναι πολύ μεγάλο μέγεθος όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για τις ΗΠΑ.

Η ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος είναι αυτό που θα επιθυμούσαν περισσότερο παρά μία άμεση ένοπλη αντιπαράθεση με το Ιράν.

Η Χαμάς στην Γάζα υλοποιεί έναν σχεδιασμό προωθημένης άμυνας στην περίμετρο της πόλης με τον οποίο επιχειρεί να εμποδίσει στους Ισραηλινούς να δημιουργήσουν κάποιο προγεφύρωμα σε μία από τις εξωτερικές συνοικίες το οποίο θα χρησιμοποιηθεί εν συνεχεία για περαιτέρω ισραηλινή διείσδυση προς το κέντρο του πυκνοδομημένου αστικού συγκροτήματος.

Η προωθημένη αυτή άμυνα δεν επέτρεψε στους Ισραηλινούς να πλησιάσουν στο εσωτερικό της πόλης.

Ένας εκ των ηγετών της Χαμάς, ο Αλί Μπαράκ, ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις των Ισραηλινών σε τρία μέτωπα απέτυχαν παταγωδώς και οι απώλειες των IDF (Iσραηλινών Δυνάμεων Αυτοάμυνας) ήταν βαρύτατες.

«Ο εχθρός υπέστη ενέδρες από την παλαιστινιακή αντίσταση. Βλήματα Kornet και Yassin χρησιμοποιήθηκαν για να αναχαιτιστούν οι επιθέσεις και περιμένουμε από τον εχθρό να δοκιμάσει ξανά».

Η ισραηλινή τακτική αντίθετα αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό: Να «ξοδεύει» η Χαμάς τα οπλικά της αποθέματα, αλλά και να μπορέσει το Ισραήλ να γνωρίζει με σιγουριά τι ακριβώς διαθέτει η οργάνωση.

Και σίγουρα έχουν, Kornet, Javelin, NLAW  όπως και το ιρανικό αντίγραφο του Kornet.

H Xαμάς, έχει ναρκοθετήσει την περίμετρο και τον έχει τοποθετήσει μέσα στους δρόμους της πόλης εκατοντάδες IEDs (improvised explosive device).

Οι Ισραηλινοί πραγματοποιούν προσεκτικές επιθετικές αναγνωρίσεις.

Στην ουσία αυτό που έκαναν χθες τη νύχτα ήταν η τρίτη επιθετική αναγνώριση μέσα σε λίγες ημέρες.

Αναγκάζουν την Χαμάς να παρουσιάσει τις οχυρές τοποθεσίες της και εν συνεχεία η ισραηλινή Αεροπορία αναλαμβάνει δράση.

 

 

Πηγή

Προβολές : 288


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα