Το μυστήριο της κρίσης Μητσοτάκη με Sunak: Όλο το παρασκήνιο για την εμπλοκή

Το μυστήριο της κρίσης Μητσοτάκη με Sunak: Όλο το παρασκήνιο για την εμπλοκή

28 Νοεμβρίου, 2023 5 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:554
Μοίρασέ το

 

 Πρόσχημα τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Downing Street δεν είχε επιβεβαιώσει τη συνάντηση

“Ένα… πέπλο μυστηρίου καλύπτει την κρίση στις ελληνοβρετανικές σχέσεις”…
Κανένα πέπλο μυστηρίου δεν καλύπτει τίποτα…
Η ΑΓΓΛΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΛΗΡΩΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ….
Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ…
ΣΙΩΝΙΣΤΗΣ Ο ΣΟΥΝΑΚ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΔΥΝΑΤΑ Σ’ ΑΥΤΟΝ, ΣΙΩΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΧΑΖΑΡΟΣ Ο ΚΟΥΛΗΣ, ΑΛΛΑ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΛΟΓΩ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΥΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ…
Δυστυχώς, η προσβολή στο πρόσωπο του ψυχοπαθή Κούλη, αντανακλά σε όλο τον ελληνικό λαό, καθότι κάτι ρεμάλια ψηφοφόροι του 17 – 20% τον ψήφισαν και η SINGULAR LOGIC νόθευσε τα αποτελέσματα…
Καλλιόπη Σουφλή
Υ.Γ. Κι είναι και κάτι γελοία ιστολόγια με πρακτορίστικο στυλ, που ενώ έγραφαν “Κράτα γερά Σούνακ”, τώρα το παίζουν … μπατριωτικά,  με τον ινδό πρωθυπουργό μιας… “ξεπεσμένης Αγγλίας”, να θίγεται επειδή ζητάμε τα εύλογα…
Τόσο τους κόβει, ή αυτά τους είπαν να γράψουν;;;
Ένα… πέπλο μυστηρίου καλύπτει την κρίση στις ελληνοβρετανικές σχέσεις μετά και την ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Rishi Sunak, στο Λονδίνο. Αν και από τις δύο πλευρές επιχειρείται να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι αιτία ήταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η αλήθεια φαίνεται πως κρύβεται κάπου άλλου και ουδεμία σχέση έχει με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC.
Οι Financial Times αποκαλύπτουν τα εξής:
1. Η Downing Street δεν είχε επιβεβαιώσει τη συνάντηση.
2. Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα γινόταν σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, η συνάντηση Μητσοτάκη – Sunak θα γινόταν χωρίς συνέντευξη Τύπου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ερωτήματα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
3. Το επίκεντρο της συνάντησης ήταν μεταναστευτικά θέματα. Αυτό σημαίνει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είχαν περάσει σε… δεύτερη μοίρα. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η εν λόγω συνάντηση ήταν άτυπη και γι’ αυτό δεν υπήρχε συγκεκριμένη ατζέντα.
«Επειδή δεν επρόκειτο για επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, δεν υπήρχε μια ατζέντα. Προφανώς γίνεται κουβέντα ανάμεσα στα διπλωματικά γραφεία σχετικά με τα θέματα τα οποία θα τεθούν. Εμείς ήμασταν καθαροί ότι θα τεθεί και το ζήτημα των Γλυπτών» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τσιόδρας μιλώντας στο Mega.

Για την ιστορία σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν συναντήθηκε με τον Sunak ούτε πέρυσι, όταν είχε επισκεφθεί το Λονδίνο.

 

Όλο το παρασκήνιο

 

Η ελληνική πλευρά -σύμφωνα με τις σχετικές διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου- φέρεται να ενημερώθηκε για την ακύρωση της συνάντησης όταν ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Matthew Lodge, ενημέρωσε τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα, ότι ο Sunak έλαβε αυτή την απόφαση.

Η ακύρωση της συνάντησης έφερε το βράδυ της Δευτέρας τη σφοδρή αντίδραση της ελληνικής πλευράς, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει την ενόχληση του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ενοχλήθηκαν σφόδρα από την πρωτοφανή συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού, με αρμόδιες πηγές να τονίζουν πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ούτε την προσπάθεια ούτε τις θέσεις της για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», καθώς έχει «το δίκαιο με το μέρος της».

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως «σε κάθε περίπτωση οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου», κάτι που δεν δικαιολογεί την ακύρωση του ραντεβού, που ίσως να οφείλεται και σε λόγους εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών, καθώς ο Sunak πιέζεται ιδιαίτερα δημοσκοπικά το τελευταίο διάστημα και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βρήκε μια πολιτική διέξοδο.

 

Ο ρόλος Starmer

 

Ορισμένοι αξιωματούχοι των Τόρις -όπως και η ελληνική πλευρά- συνδέουν την ακύρωση της συνάντησης με την ενόχληση του Sunak που ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αποφασίσει πρώτα να συναντήσει τον Starmer, ο οποίος θεωρείται το φαβορί για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές της Βρετανίας, σύμφωνα με τους FT.

«Στοιχηματίζω ότι αυτό που πραγματικά εξόργισε τον Sunak ήταν η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Starmer. Θα πρέπει να το συνηθίσει», ανέφερε πηγή των FT.

 

Η φιλοτουρκική στάση του Sunak

Εν τω μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η φιλοτουρκική στάση που τηρεί ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Βρετανία -μαζί με την Ισπανία- πιέζουν ώστε να γίνει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας προς την κατασκευάστρια κοινοπραξία για την προμήθεια των Eurofighter Typhoon, τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν αποβάλει την Τουρκία από το πρόγραμμα για τα F-16.

Άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Grant Shapps, επισκέφθηκε στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του.

«Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία έχουν φιλία, προσέγγιση, κινούνται μαζί σε πολλά. Οι Βρετανοί σε πολλά ζητήματα στηρίζουν την Τουρκία, έτσι κάνουν και με τα Eurofighters» σημειώνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μία ημέρα αφού ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Sunak. Μάλιστα, η Άγκυρα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, η Βρετανία να παραχωρήσει φρεγάτες Type 23.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 7 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, θα βρίσκεται στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλἰου Συνεργασίας Ελλάδας – Toυρκίας.

 

 

Πηγή

Προβολές : 554


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα