ΤΟ ΝΕΟΤΑΞΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ...

ΤΟ ΝΕΟΤΑΞΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ...

7 Ιουλίου, 2023 5 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:503
Μοίρασέ το

 

Διαβάζω και θρηνώ για το αύριο των ελληνοπαίδων…

Και ιδιωτικά ΑΕΙ με «φόρμουλα Πιερρακάκη» – Πώς το «28» σβήνει το «16» του Συντάγματος

Τη συζήτηση για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια «άνοιξε» χθες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη και ο «δρόμος» που θα ακολουθήσει.

Αυτό είναι το δίδυμο που θ’ αποτελειώσει την Παιδεία, μετά τα συντρίμμια που άφησε η αγρός κεραμέως της γνωστής οβραιικης φάρας βεβαίως βεβαίως…
Στα νηπιαγωγεία, στα δημοτικά, στα γυμνάσια και στα λύκεια, η έμφυλη παιδεία της διαστροφής και της παραπληροφόρησης, και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια η “εκπαίδευση ΡΟΚΦΕΛΛΕΡ” που θα τελειώσει όλες τις επιστήμες…
Μια χαρά πάμε…
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΒΑΡΑΘΡΟ…
ΚΙ ΟΤΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ, ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΙΟ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ…
ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΖΩΟΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕ…
Καλλιόπη Σουφλή

Με τον αέρα της πολιτικής κυριαρχίας, την πεποίθηση ότι οι αλλαγές που προοιωνίζονται συγκρούσεις περνούν με νωπή τη λαϊκή εντολή αλλά και την εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας διάκειται θετικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άνοιξε χθες τα πρώτα «φύλλα της τράπουλας» για την αναγνώριση των ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, παρακάμπτοντας τον «σκόπελο» της αναθεώρησης του Συντάγματος που εκτείνεται πέραν της τετραετίας.

Στην πραγματικότητα, με την αναφορά του στο άρθρο 28 του Συντάγματος, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε με το «καλημέρα» των προγραμματικών δηλώσεων το πρώτο πεδίο σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα ένα πιθανό χώρο αναζήτησης συναινέσεων με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Ν. Ανδρουλάκη.

«Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εφαρμόζουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε. Τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν, ανοίγονται στον κόσμο. Οι διακρατικές συμφωνίες προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων. Θα προετοίμαζε το δρόμο για την μεγάλη αλλαγή του άρθρου 16 και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν γίνει προχωρημένες συζητήσεις για το πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στη χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ και ο νέος υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης έχει εντρυφήσει στο θέμα, επιχειρώντας καταρχήν να διασφαλίσει ότι ο εν λόγω σχεδιασμός δεν θα κινδυνεύσει να κριθεί αντισυνταγματικός.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κάνει πράξη την διακηρυγμένη βούλησή της για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, μέσω διακρατικών συμφωνιών, ενώ εποπτικό ρόλο στην όλη διαδικασία θα έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

«Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και ενδεχομένως και άλλα κόμματα να ανέβουν στα κεραμίδια, αλλά σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων, η πλειονότητα των πολιτών δεν είναι καθόλου αρνητική σε μία τέτοια εξέλιξη, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους που δεν πέτυχαν την πρόσβασή τους στα δημόσια πανεπιστήμια, να φοιτήσουν στη χώρα τους, αντί να μετακομίσουν σε άλλες χώρες για τις σπουδές τους» σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά στην προώθηση της σχετικής πρωτοβουλίας.

Κατά την ίδια πηγή, το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της μετωπικής αντιπαράθεσης που θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επί της αρχής, τουλάχιστον, δεν είναι αρνητικό σε μία τέτοια πρωτοβουλία, ενώ δεν θα θελήσει, με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, να ταυτιστεί με την Κουμουνδούρου.

Εκεί στόχευε, άλλωστε, και η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Ν. Ανδρουλάκη, μνημόνευσε την υπαναχώρηση του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και πρόσθεσε :

«Εύχομαι κ.Ανδρουλάκη να μην κάνετε το ίδιο λάθος αυτή τη φορά, να βρούμε τους βουλευτές για να σταματήσει αυτό το κρατικό μονοπώλιο».

Η καταρχήν αντίδραση Ανδρουλάκη ήταν ήπια και συγκρατημένη για το θέμα. Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι όταν η συζήτηση θα φουντώσει στον δημόσιο διάλογο, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα προτάξει την ανάγκη να στηριχθούν κατά προτεραιότητα τα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ θα ταχθεί υπέρ ενός ξεκάθαρου πλαισίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, όπως και για τον ρόλο και το θεσμικό «οπλοστάσιο» της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα έχει τον ρόλο του συντονιστή για την είσοδο των ιδιωτών στον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

 

Πηγή

Προβολές : 503


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα