Το νερό που πούλησε η ΝΔ είναι «η ψυχή του κόσμου μας». «Στην Cochabamba δεν πουλιέται ρε κουφάλες το νερό. Στην Ελλάδα;» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ...

Το νερό που πούλησε η ΝΔ είναι «η ψυχή του κόσμου μας». «Στην Cochabamba δεν πουλιέται ρε κουφάλες το νερό. Στην Ελλάδα;» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ...

23 Μαρτίου, 2023 12 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:722
Μοίρασέ το

 

Τι ψήφισαν προχθές οι 156 της Ν.Δ; Γιατί 245 πόλεις σε όλο τον κόσμο από όσες δοκίμασαν το μοντέλο της ιδιωτικοποίησής του, γύρισαν στο μοντέλο δημόσιας διοίκησης; Εμείς τι πάθαμε και πουλάμε το νερό μας;

Το νερό που πούλησε η ΝΔ είναι «η ψυχή του κόσμου μας»

Όλοι οι βολευτές της ΝΕΑΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ, ψήφισαν το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ…

ΤΙΣ ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΙΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ;;;

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΤΟ ΝΕΡΟ…

Ξεκινήστε από τους ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ…

Ερευνήστε πόσοι από τους τοπικούς σας άρχοντες, συντάχθηκαν με την κυβέρνηση της ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΡΕΜΟΥΛΑΣ, ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗΣ…

ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΤΕ ΤΟΥΣ… ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ…

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ…

ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ, ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ, ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ ΘΑ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ…

ΓΙΝΕΤΕ ΡΕ ΓΑΜΩ ΤΟ ΦΕΛΕΚΙ ΜΟΥ, ΕΛΛΗΝΕΣ…ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ.

ΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ…

ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΒΟΛΕΥΤΗΣ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΑΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΙΤΕ ΤΟΥ ΕΝΑ: ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ ΚΑΡΙΟΛΗ…

ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ, ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ, ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ…

ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ… ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ… 

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

70 εκατομμύρια κέρδη το χρόνο από την ΕΥΔΑΠ και 30 από την ΕΥΑΘ θα μπουν σε τσέπες ιδιωτών και όπως τα έχει πει ορθά ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας καμαράντ Ζοζέ, χρόνια πριν: «Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα τη μάνα που σας γέννησε».

Να ζήσουμε (;) να το θυμόμαστε

Την Τρίτη 21/3, με δόξα και τιμή η κυβέρνησή μας, πούλησε και το νερό.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ακύρωσε τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χώρας (ΣτΕ), περιφρόνησε την Ένωση Διοικητικών Δικαστών που με υπόμνημά της ζητούσε την απόσυρση του νομοσχεδίου, έκρυψε τα ερωτήματα-ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής περί ασυμβατότητας προς τη νομολογία του ΣτΕ, αγνόησε το Ψήφισμα της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας περί διασφάλισης της δημόσιας διαχείρισης του νερού.

Χωρίς καμία απάντηση σε τι εξυπηρετεί η δημιουργία μιας αμφιλεγόμενης συνταγματικότητας και σκοπιμότητας Αρχής, αν όχι στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των υδάτων και με τη νομιμοποίηση που της δίνει η πλειοψηφία της ολομέλειας της Βουλής, έκανε και μια από τις τελευταίες της δουλίτσες, πριν πάει στην ευχή.

 

Νερό για όλους

 

ΟΗΕ: «Ας κάνουμε το 2023 έτος μετασχηματισμού και επενδύσεων για τη ζωή της ανθρωπότητας. Ας αναλάβουμε δράση για την προστασία, τη βιώσιμη διαχείριση και τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στο νερό για όλους»

Την Τετάρτη 22/3, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ο Γενικός Γραμματέας του OHE Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε μήνυμα συγκινητικά ποιητικό και εντελώς αποκαρδιωτικό:

«Το νερό είναι η ψυχή του κόσμου μας. Από την υγεία και τη διατροφή, έως την εκπαίδευση και τις υποδομές, το νερό είναι ζωτικής σημασίας για κάθε πτυχή της ανθρώπινης επιβίωσης και ευημερίας, καθώς και για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία κάθε έθνους. Αλλά σταγόνα-σταγόνα, αυτή η πολύτιμη ψυχή δηλητηριάζεται από τη ρύπανση και αποστραγγίζεται από την υπερβολική χρήση, με τη ζήτηση νερού να αναμένεται να υπερβεί την προσφορά κατά 40% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Εν τω μεταξύ, η κλιματική αλλαγή σπέρνει τον όλεθρο στον φυσικό κύκλο του νερού. Η ρύπανση από τα αέρια του θερμοκηπίου συνεχίζει να αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών, θερμαίνοντας το κλίμα του κόσμου σε επικίνδυνα επίπεδα. Αυτό επιδεινώνει τις καταστροφές που σχετίζονται με το νερό, τις επιδημίες ασθενειών, τη λειψυδρία και την ξηρασία, ενώ προκαλεί ζημιές στις υποδομές, την παραγωγή τροφίμων και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού μας υπενθυμίζει το κόστος αυτών των αποτυχιών για τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε “ασφαλές” νερό και αποχέτευση. Από κάθε 100 ανθρώπους στη γη, οι 25 παίρνουν όλο το νερό τους από ανοιχτά ρέματα και λίμνες – ή πληρώνουν υψηλές τιμές για να αγοράσουν νερό αμφίβολης ασφάλειας. 22 ανακουφίζονται σε εξωτερικούς χώρους ή χρησιμοποιούν βρώμικα, επικίνδυνα ή σπασμένα αποχωρητήρια. Και 44 βλέπουν τα λύματα τους να επιστρέφουν στη φύση χωρίς επεξεργασία, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και το περιβάλλον.

Εν ολίγοις, ο κόσμος μας είναι δραματικά -και επικίνδυνα- εκτός τροχιάς για την επίτευξη του στόχου μας για ασφαλή διαχείριση του νερού και της αποχέτευσης για όλους έως το 2030. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού μας υπενθυμίζει τους ατομικούς και συλλογικούς μας ρόλους για την προστασία και τη βιώσιμη χρήση και διαχείριση της ψυχής της ανθρωπότητας για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό, η οποία ξεκινά σήμερα, είναι μια κρίσιμη στιγμή για τις εθνικές κυβερνήσεις, τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, τις επιχειρήσεις, τους επιστήμονες, τη νεολαία, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τις κοινότητες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχεδιάσουν από κοινού και να επενδύσουν σε λύσεις για την επίτευξη καθαρού νερού και αποχέτευσης για όλους. Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές πρέπει να λάβουν πολύ πιο τολμηρά μέτρα για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό, με την G20 να πρωτοστατεί. Πρέπει να σπάσουμε τον εθισμό μας στα ορυκτά καύσιμα και να αγκαλιάσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στηρίζοντας παράλληλα τις αναπτυσσόμενες χώρες σε κάθε βήμα. Δεν έχουμε στιγμή να χάσουμε. Ας κάνουμε το 2023 έτος μετασχηματισμού και επενδύσεων για τη ζωή της ανθρωπότητας. Ας αναλάβουμε δράση για την προστασία, τη βιώσιμη διαχείριση και τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στο νερό για όλους».

 

Αψήφησαν και το ψήφισαν

Η Επιτροπή Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας σε ότι αφορά τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ και τον έλεγχο του Δημοσίου ήταν σαφής.

Με την απόφαση της Τρίτης, διαπιστώνει στο αιτιολογικό της τη μη συμμόρφωση με το ΣτΕ και διατάσσει εντός εξαμήνου το υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ αναφέρει, μεταξύ άλλων: «…Η Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο, πίσω στο Δημόσιο, δικαιώνοντας έτσι και εφαρμόζοντας τελικά την απόφαση της αρχικής προσφυγή μας, που το Δημόσιο δεν αποδέχθηκε ως όφειλε, παράκαμψε και δεν σεβάστηκε την σημαντική απόφαση του ΣτΕ για την Ε.ΥΔ.Α.Π.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την προσφυγή μας, το ΣτΕ εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2022 μία απόφαση – σταθμό, κατοχυρώνοντας τον δημόσιο έλεγχο στο νερό και απαιτώντας την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, που είχαν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο το 2016, πίσω στο Δημόσιο το οποίο ακύρωσε την απόφαση του ΣτΕ και τον Ιούλιο του 2022, ψήφισε Νόμο, μέσα στον οποίο προβλέφθηκε ότι το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών παραμένει στο Υπερταμείο! Με την χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ, ουσιαστικά διατάσσει το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, το αργότερο εντός εξαμήνου, για να επιστραφούν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο». Είμαστε εδώ, είμαστε έτοιμοι, αποφασισμένοι και ενωμένοι να συνεχίσουμε την μάχη για το νερό, μέχρι την τελική μας δικαίωση…».

 

Η ερώτηση της ευρωβουλευτή Αντιγόνης Παπαδοπούλου από το 2013

Ψάχνοντας την παλιά αστείρευτη ανάγκης των δεξιών κυβερνήσεων να πουλήσουν -και- το νεράκι μας βρήκαμε κάπου στα κιτάπια του ευρωκοινοβουλίου μια ερώτηση που είχε απευθύνει η ευρωβουλευτής και μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Αντιγόνη Παπαδοπούλου στις 5/8/2013:

«Η πρόσβαση στο νερό ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ σε ανθρώπινο δικαίωμα. Σήμερα το νερό ανήκει κυρίως στους Δήμους και στις Κοινότητες, δηλαδή σε όλους μας. Αυτό φαίνεται πως θα αλλάξει δραστικά κατόπιν νέας πρότασης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήδη στην Πορτογαλία η ιδιωτικοποίηση έχει ξεκινήσει ενάντια στη θέληση των πολιτών. Πιέσεις δέχονται επίσης η Ελλάδα και η Πορτογαλία από την Τρόικα για να πουλήσουν τους παρόχους ύδρευσής τους. Να πωληθούν δηλαδή οι δύο μεγάλες εταιρείες ύδρευσης της Αθήνας (ΕΥΔΑΠ) και της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και στην Πορτογαλία να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Εταιρείας Ύδρευσης Aquas de Portugal. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για αύξηση των τιμών και κακή ποιότητα νερού από τέτοιες ιδιωτικοποιήσεις.

Ερωτάται λοιπόν η Επιτροπή:

1. Αναγνωρίζει τον κίνδυνο να μετατραπεί το νερό σε αντικείμενο κερδοσκοπίας και η ιδιωτικοποίηση του να μην φέρει καλύτερη ποιότητα και οικονομικότερες λύσεις;

2. Σε ποιες γνωμοδοτήσεις βασίζεται η νέα πρόταση οδηγίας; Ποια είναι η ομάδα ειδικών που συμβουλεύει την Επιτροπή σε θέματα πολιτικής των υδάτων;

3. Γιατί στη λίστα ειδικών βρίσκονται κυρίως αντιπρόσωποι της βιομηχανίας υδάτων και συναφών βιομηχανιών;

4. Ποιος επέλεξε τους συγκεκριμένους ειδικούς;

5. Γιατί παραγνωρίζονται οι ανάγκες του πληθυσμού και δεν εκπροσωπούνται σε τέτοιες λίστες ειδικών εκπρόσωποι Δήμων/Κοινοτήτων και όχι μόνο, για να είναι πιο ισορροπημένη η σύνθεση τους;

6. Είναι τελικά το νερό ανθρώπινο δικαίωμα ή οικονομικό εργαλείο για τζίρο δισεκατομμυρίων

Η απάντηση δόθηκε από τον κ. Barnier εξ ονόματος της Επιτροπής στις 27-9-13 ήταν λιτή και απέριττη: «Η Τρόικα δεν ασκεί πιέσεις ούτε στην Πορτογαλία ούτε στην Ελλάδα προκειμένου να ιδιωτικοποίησουν τις εταιρείες ύδρευσης. Για τα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για τις χώρες του προγράμματος αποφασίζουν αποκλειστικά οι εθνικές αρχές. Οι υπηρεσίες παροχής πόσιμου ύδατος έχουν αποκλεισθεί ρητώς από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας περί ανάθεσης συμβάσεων παραχώρησης, όπως συμφωνήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Γενικώς, η οδηγία περί ανάθεσης δεν θίγει την ελευθερία των δημόσιων αρχών να αποφασίζουν πώς θα διοργανώσουν την παροχή οιασδήποτε δημόσιας υπηρεσίας. Πράγματι, η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση ή μη τέτοιων υπηρεσιών εναπόκειται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των εθνικών αρχών, οι οποίες είναι σε καλύτερη θέση να εκτιμούν κατά περίπτωση τους κινδύνους και τις ευκαιρίες κάθε τέτοιας ιδιωτικοποίησης».

 

Μια τρύπα στο νερό

 

Υπήρξαν πολλές πρωτοβουλίες τεράστιες καμπάνιες που δεν πτόησαν την άοκνη κυβέρνησή μας στον αγώνα του ξεπουλήματος των πάντων:

Η καμπάνια του Κινήματος για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης Griechenlandsolidarität μάζεψε χιλιάδες υπογραφές με τίτλο: «Ζητάμε από την Επιτροπή της ΕΕ να κρατήσει την υπόσχεσή της και να μην ιδιωτικοποιήσει το νερό».

Το κείμενο ήταν αυτό: «Ζητάμε από την Επιτροπή της ΕΕ και την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας να πάψει πλέον να απαιτεί την ιδιωτικοποίηση του νερού προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και κατά της θέλησης του πληθυσμού.Ζητάμε τη γνωστοποίηση και δημοσίευση της αλληλογραφίας καθώς και των προφορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών σχετικά με την πώληση της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο.

 

Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

 

Η Ελλάδα εξαναγκάζεται να ιδιωτικοποιήσει τις δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις ύδρευσης της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η οργή είναι μεγάλη και η αντίδραση αυξάνεται. Η παροχή νερού είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό κι όχι εμπορικό προϊόν. Αυτή η έκκληση που υπογράφηκε το 2013 από 2 περίπου εκατομμύρια ανθρώπους ανάγκασε την ΕΕ να εξαιρέσει το νερό από τα σχέδια ιδιωτικοποίησης – εκτός από τις χώρες του Νότου, όπου η Τρόικα πιέζει την Πολιτική να ιδιωτικοποιήσει ακόμη και την παροχή νερού.

Έτσι το ελληνικό κοινοβούλιο αναγκάστηκε να δώσει τη συγκατάθεση για τη μεταφορά των δύο μεγαλύτερων εταιριών παροχής νερού ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νεοσύστατο και ελεγχόμενο από τους πιστωτές υπερταμείο ιδιωτικοποίησης, διαφορετικά δεν θα καταβάλλονταν οι επόμενες πιστώσεις.

Η χειροτέρευση της παροχής με ταυτόχρονη αύξηση των τιμών μετά την ιδιωτικοποίηση είναι ο λόγος που πολλοί δήμοι σε διάφορες χώρες κατάφεραν την επαναδημοτικοποίηση των εταιριών νερού. Τελευταία παραδείγματα είναι πόλεις στην Πορτογαλία και Ισπανία που αναγκάστηκαν από την Τρόικα να ακολουθήσουν λανθασμένη πολιτική , η οποία οδήγησε σε αύξηση των τιμών έως και κατά 400 %.

Η Σλοβακία λαμβάνει επίσης μέτρα πρόληψης περιλαμβάνοντας στο σύνταγμά της το νερό ως δημόσιο αγαθό και προστατεύοντας το με αυτό τον τρόπο από την ιδιωτικοποίηση. Ένας από τους πρώτους δήμους που αναγκάστηκε λόγω της αντίστασης του πληθυσμού να ανακαλέσει την ιδιωτικοποίηση του νερού ήταν ο δήμος του Βερολίνου. Ναι μεν το δημόσιο κατείχε το 51% των μεριδίων, αλλά μυστικές συμφωνίες εξασφάλιζαν επί 30 χρόνια υψηλά κέρδη στις διαχειρίστριες εταιρίες. Έτσι ανέβηκε και στο Βερολίνο η τιμή του νερού. Το Βερολίνο είναι επίσης ένα καλό παράδειγμα πετυχημένης αντίστασης. Ας υποστηρίξουμε την αντίσταση στην Ελλάδα!».

 

Τι συμβαίνει όταν ιδιωτικοποιούν το νερό

 

Το πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων του νερού ήταν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, στη Χιλή και την Αγγλία.

Το 1980 οι οργανισμοί της «Συναίνεσης της Ουάσιγκτον» (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα κτλ.) με τα μνημόνια (ναι σαν τα δικά μας) που επέβαλαν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής ιδιωτικοποιήσαν τα πάντα με καταστροφικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά το νεράκι, η διαφθορά, η υπερτιμολόγηση του, η υποβάθμιση των δικτύων διανομής, η περιβαλλοντική μόλυνση, τα τεράστια κέρδη για τις πολυεθνικές, και ο αποκλεισμός των φτωχότερων από την πρόσβαση στο νερό ήταν τα κύρια από τα τρομακτικά αποτελέσματα.

Έτσι από το 1990 άρχισαν να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ιδιωτικοποίησης όπως οι πρωτοβουλίες ιδιωτικής χρηματοδότησης δημόσιων υπηρεσιών αφήνοντας τις σκληροπυρηνικές στη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική). Το 2000 είχαν αποτύχει όλα. Με εμβληματικό τον αγώνα στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας τον γνωστό και ως «Πόλεμος του Νερού»

 

«Στην Cochabamba δεν πουλιέται ρε κουφάλες το νερό. Στην Ελλάδα;»

«Συνέβη 23 χρόνια πριν. Στην πιο φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής, τη Βολιβία, οι φτωχότεροι των φτωχών ξεσηκώθηκαν ενάντια στην κοινοπραξία Aguas del Tunari με κύριο μέτοχο τη Bechtel από το San Fransisco, η οποία αγόρασε τη δημόσια επιχείρηση ύδρευσης της πόλης Cochabamba. Έναν Απρίλη σαν και τούτο, ξεσηκώθηκαν και κατάφεραν να κάνουν τις πολυεθνικές να το βάλουν στα πόδια. Ο ξεχωριστός κύριος Oscar Olivera, εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την Υπεράσπιση του Νερού και της Ζωής (Coordinadora por la defensa del Agua y la Vida) της Cochabamba, της συνέλευσης των συνελεύσεων που συντόνιζε τον αγώνα και λειτουργούσε σε οριζόντια αμεσοδημοκρατική βάση, έχει ένα μήνυμα για την Ελλάδα και μας το μεταφέρει στα ελληνικά».

Διαβάστε: https://info-war.gr/nero-me-to-atm/

Δείτε: 

Τι συμβαίνει με το νερό; (Ντοκιμαντέρ)

Πηγή

Προβολές : 722


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα