Το Τοξικό Μυστικό της “Ανανεώσιμης” Ηλιακής Ενέργειας

Το Τοξικό Μυστικό της “Ανανεώσιμης” Ηλιακής Ενέργειας

22 Αυγούστου, 2023 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:504
Μοίρασέ το

 

Τα ηλιακά πάνελ περιέχουν υλικά που μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για το περιβάλλον και η τρέχουσα τρέλλα της ηλιακής ενέργειας προκαλεί την αντικατάσταση και απόρριψη των πάνελ πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Μεταξύ των επικίνδυνων υλικών που χρησιμοποιούνται στους ηλιακούς συλλέκτες είναι το τελλουριούχο κάδμιο, το σεληνιούχο ίνδιο του χαλκού, το (δι)σεληνιούχο γάλλιο του καδμίου, το (δι)σεληνιούχο ίνδιο του χαλκού, το εξαφθοροαιθάνιο, ο μόλυβδος και το φθοριούχο πολυβινύλιο.

Μετάφραση: Απολλόδωρος The New American, James Murphy | Διαβάστε το εδώ

 

Οι κινδυνολόγοι του κλίματος αρέσκονται να ισχυρίζονται ότι τα ορυκτά καύσιμα και η απελευθέρωση των αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με αυτά καταστρέφουν το κλίμα του πλανήτη μας. Τους αρέσει επίσης να ισχυρίζονται ότι η λεγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια, όπως η ηλιακή ενέργεια, είναι το κλειδί για να σώσουμε το κλίμα μας από τον εαυτό μας.

Υπάρχει όμως ένα μικρό βρώμικο μυστικό με την ηλιακή ενέργεια. Οι ηλιακοί συλλέκτες που προορίζονται να καθαρίσουν το περιβάλλον μας δεν είναι και οι ίδιοι τόσο καθαροί.

Μιλώντας στο “The Nation Speaks” των Epoch Times, ο περιβαλλοντολόγος Michael Shellenberger μίλησε για το πώς ο ίδιος και οι συνάδελφοί του σκόνταψαν σε αυτό το γεγονός πριν από μερικά χρόνια.

“Κάναμε έναν απλό υπολογισμό και ανακαλύψαμε ότι οι ηλιακοί συλλέκτες παράγουν 200-300 φορές περισσότερα επικίνδυνα απόβλητα από τα απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας που βγαίνουν από τα πυρηνικά εργοστάσια”, εξήγησε ο Shellenberger.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Harvard Business Review επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του Shellenberger. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παράγοντες όπως οι φοροαπαλλαγές, η βελτίωση της απόδοσης και η απότομη μείωση του κόστους παραγωγής αναγκάζουν τους λάτρεις της ηλιακής ενέργειας να αντικαθιστούν τα πάνελ πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, γεγονός που θα οδηγήσει τελικά στο πρόβλημα του τι θα γίνει με τα παλιά ηλιακά πάνελ. Και δεν είναι μόνο ένα απλό θέμα να τα βάλουμε σε μια χωματερή.

“Τα οικονομικά κίνητρα ευθυγραμμίζονται ταχέως ώστε να ενθαρρύνουν τους πελάτες να ανταλλάξουν τους υπάρχοντες πίνακές τους με νεότερα, φθηνότερα και αποδοτικότερα μοντέλα. Σε μια βιομηχανία όπου οι λύσεις κυκλικότητας, όπως η ανακύκλωση, παραμένουν θλιβερά ανεπαρκείς, ο καθαρός όγκος των απορριπτόμενων πάνελ θα αποτελέσει σύντομα έναν κίνδυνο υπαρξιακά επιζήμιων διαστάσεων”, αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

Τα ηλιακά πάνελ περιέχουν υλικά που μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για το περιβάλλον και η τρέχουσα τρέλλα της ηλιακής ενέργειας προκαλεί την αντικατάσταση και απόρριψη των πάνελ πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Μεταξύ των επικίνδυνων υλικών που χρησιμοποιούνται στους ηλιακούς συλλέκτες είναι το τελλουριούχο κάδμιο, το σεληνιούχο ίνδιο του χαλκού, το (δι)σεληνιούχο γάλλιο του καδμίου, το (δι)σεληνιούχο ίνδιο του χαλκού, το εξαφθοροαιθάνιο, ο μόλυβδος και το φθοριούχο πολυβινύλιο.

Το τετραχλωριούχο πυρίτιο είναι μια άλλη εξαιρετικά τοξική χημική ουσία που σχετίζεται με τους ηλιακούς συλλέκτες- παράγεται ως υποπροϊόν κατά την παραγωγή του κρυσταλλικού πυριτίου που χρησιμοποιείται στους ηλιακούς συλλέκτες. Ακόμα και ο φιλοηλιακός ιστότοπος EnergySage προειδοποιεί γι’ αυτό.

“Μία από τις πιο τοξικές χημικές ουσίες που δημιουργούνται ως υποπροϊόν αυτής της διαδικασίας είναι το τετραχλωριούχο πυρίτιο. Αυτή η χημική ουσία, αν δεν αντιμετωπιστεί και δεν απορριφθεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα στο δέρμα σας, σε επιβλαβείς ατμοσφαιρικούς ρύπους που αυξάνουν τις πνευμονικές παθήσεις και αν εκτεθεί στο νερό μπορεί να απελευθερώσει υδροχλωρικό οξύ, το οποίο είναι μια διαβρωτική ουσία κακή για την ανθρώπινη και περιβαλλοντική υγεία”.

Ορισμένα από τα υλικά των ηλιακών συλλεκτών μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλά είναι μια δαπανηρή διαδικασία – 20 έως 30 δολάρια για την ανακύκλωση ενός πίνακα έναντι 1 έως 2 δολαρίων για να τον στείλετε απλώς σε μια χωματερή όπου μπορεί να σπάσει. Και αν αυτά τα πάνελ σπάσουν, περιέχουν επίσης βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, τα οποία θα μπορούσαν να απελευθερωθούν ως τοξικό νέφος στο περιβάλλον.

“Πρόκειται για επικίνδυνα απόβλητα”, δήλωσε ο Shellenberger. “Ο αέρινος μόλυβδος δεν είναι κάτι στο οποίο επιτρέπουμε να εκτίθενται οι άνθρωποι για πάνω από μισό αιώνα, επειδή γνωρίζουμε ότι προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες. Επομένως, είναι τόσο επικίνδυνο όσο η μολύβδινη βαφή, είναι τόσο επικίνδυνο όσο όλα τα υλικά με βάση τον μόλυβδο, τα οποία η κοινωνία έχει ουσιαστικά καταργήσει σταδιακά μέχρι σήμερα”.

Έτσι, ο μετασχηματισμός της ηλιακής ενέργειας για τον οποίο φωνάζουν οι κινδυνολόγοι του κλίματος μπορεί να αποδειχθεί το πρόβλημα της βαφής με βάση τον μόλυβδο του 21ου αιώνα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) έχει παρουσιάσει το πρόβλημα της ανακύκλωσης των ηλιακών πάνελ ως μια μελλοντική αναπτυσσόμενη βιομηχανία όπου θα μπορούσαν να κερδηθούν δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως οι αρχικές προβλέψεις του IRENA έδειχναν ότι οι καταναλωτές θα διατηρούσαν τους ηλιακούς συλλέκτες παλαιάς τεχνολογίας για τουλάχιστον 30 χρόνια – δίνοντας έτσι χρόνο στη δυνητική βιομηχανία να προετοιμαστεί.

Αυτές οι μελλοντικές αναπτυσσόμενες βιομηχανίες δεν είναι καν έτοιμες και το πρόβλημα βρίσκεται στο κατώφλι τους.

Τα κυβερνητικά κίνητρα και η βελτιωμένη τεχνολογία αναγκάζουν τους καταναλωτές να αντικαταστήσουν τους παλιούς ηλιακούς συλλέκτες τους πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Η μελέτη του Harvard Business Review καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι προβλέψεις του IRENA απέχουν πολύ και ότι οι αντικαταστάσεις μπορεί να “παράγουν 50 φορές περισσότερα απόβλητα σε μόλις τέσσερα χρόνια από ό,τι προβλέπει ο IRENA”.

Και αυτή η μελέτη εξέτασε μόνον οικιακές εγκαταστάσεις. Οι εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να κάνουν την κατάσταση πολύ χειρότερη.

“Βρισκόμαστε σε ένα είδος υπνωτικής έκστασης”, δήλωσε ο Shellenberger, αναφερόμενος στην αντίληψη του κοινού για τους ηλιακούς συλλέκτες ως έναν φιλικό προς το κλίμα και το περιβάλλον τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

“Είναι μια πνευματική επιδίωξη”, υπέθεσε ο Shellenberger. “Υπάρχει η ιδέα ότι … θα προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον με το να εξαρτόμαστε από φυσικές ροές ενέργειας όπως το ηλιακό φως. Δεν είναι μια επιστημονική άποψη. Στην πραγματικότητα είναι χειρότερη για το περιβάλλον”.

Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που συνδέονται με την ηλιακή ενέργεια είναι δυνητικά χειρότεροι από εκείνους που δημιουργεί μια άλλη τεχνολογία χαμηλών εκπομπών – η πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο, οι κινδυνολόγοι του κλίματος αποφεύγουν την πυρηνική ενέργεια υπέρ της ηλιακής, την οποία θεωρούν κατά κάποιο τρόπο ως “καθαρή” ενέργεια, σε αντίθεση με την προκατάληψή τους κατά της πολύ πιο αποδοτικής πυρηνικής εναλλακτικής ενέργειας.

Αν οι κλιματολόγοι ήταν πραγματικά σοβαροί για την παραγωγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών για τις μάζες, δεν θα απέκλειαν την πυρηνική ενέργεια από την εξίσωση. Ενώ η πυρηνική ενέργεια παράγει επίσης απόβλητα, η ποσότητα είναι μικρή σε σύγκριση με την παραγόμενη ενέργεια και περιορίζεται στο εργοστάσιο – οι πύργοι ψύξης σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο εκπέμπουν υδρατμούς- δεν υπάρχουν καπνοδόχοι.


***Δικτυογραφία:

The Toxic Secret of “Renewable” Solar Energy – The New American

https://thenewamerican.com/us/environment/the-toxic-secret-of-renewable-solar-energy/

 

Πηγή https://apollodoros.substack.com/p/212

Προβολές : 504


Μοίρασέ το:Ετικέτες: ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα

Δεν βρέθηκαν άρθρα.