Το τραπεζικό σύστημα έχει οικοδομηθεί πάνω στην μαζική εξαπάτηση

Το τραπεζικό σύστημα έχει οικοδομηθεί πάνω στην μαζική εξαπάτηση

3 Απριλίου, 2023 8 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:452
Μοίρασέ το

 

Η τραπεζική εξαπάτηση βασίζεται κυρίως στην απόκρυψη με μια πινελιά διπροσωπίας. 

Πέρα από το ότι είναι ριψοκίνδυνες και ασταθείς, οι σύγχρονες τράπεζες βασίζονται συστημικά στην άγνοια, την εξαπάτηση και τα κρατικά προνόμια. 

Μέχρι να αλλάξει αυτό, συνεχίζουμε να ταλαντευόμαστε στο χείλος της επόμενης κρίσης.

Διακόσια χρόνια πριν, το νόημα το είχε συλλάβει ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τόμας Τζέφερσον…
Διακόσια χρόνια μετά, εμείς οι … ΄”έξυπνοι” δεν έχουμε καταλάβει τίποτα… κι ας έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε στα χέρια μας την τεχνολογία του internet,  που δεν υπήρχε την εποχή του Τζέφερσον…
Έχουμε την τεχνολογία, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα της σκέψης…
Μας την αφαίρεσε η σύγχρονη υλική ζωή και η τηλεόραση… το όπλο των ψυχοπαθών της ελίτ…
Καλλιόπη Σουφλή

 

Άρθρο του Connor O’Keeffe, που δημοσιεύτηκε στις 14 Μαρτίου 2023 από το Mises Institute.

 

 

Δεν υπάρχει τίποτα σαν την χρεοκοπία μιας τράπεζας, που να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν το τραπεζικό σύστημα. Και παρ’ όλο που φαίνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα αγόρασε λίγο χρόνο για τις τράπεζες της χώρας, το ζεύγος των τραπεζικών χρεοκοπιών την Παρασκευή και την Κυριακή αποκάλυψε ξανά την εύθραυστη φύση των τραπεζών της χώρας.

Ωστόσο, η ευθραυστότητα αυτή δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Όπως ο Rothbard κατέστησε πολύ σαφές πριν από δεκαετίες, το τραπεζικό μας σύστημα βασίζεται σε ένα παραπλανητικό σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί και υποστηρίζεται από το κράτος, και ονομάζεται τραπεζική των κλασματικών αποθεματικών.

Για μια γρήγορη επισκόπηση του πώς λειτουργεί η τραπεζική των κλασματικών αποθεματικών, ας πούμε ότι καταθέτετε μερικά από τα δολάρια σας στον τραπεζικό σας λογαριασμό. Εάν ο δείκτης αποθεματικών της τράπεζας είναι 5%, τότε δανείζει το 95% αυτών των δολαρίων σε άλλα άτομα που τα ξοδεύουν σε αγαθά και υπηρεσίες. Στη συνέχεια, οι πωλητές αυτών των αγαθών και υπηρεσιών καταθέτουν τα δολάρια στους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Και πάλι, το 95% των δολαρίων δανείζεται και κατατίθεται σε ακόμη περισσότερους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ωστόσο, όλα αυτά τα δολάρια εξακολουθούν να εμφανίζονται σε κάθε έναν από αυτούς τους λογαριασμούς. Τελικά, θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση όπου τα περισσότερα από τα δολάρια που βλέπετε στον τραπεζικό λογαριασμό σας εμφανίζονται επίσης σε λογαριασμούς πολλών άλλων ατόμων, εμφανίζοντάς τα ως δικά τους δολάρια.

Αυτό δίνει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν περισσότερα χρήματα στην οικονομία. Αλλά το μόνο που πραγματικά συνέβη είναι ότι η τράπεζα έχει δημιουργήσει νέες αξιώσεις για το ίδιο ποσό δολαρίων. Συγκεκριμένα, μια ιδιοκτησιακή αξίωση επί των αποθηκευμένων χρημάτων έχει μετατραπεί σε ένα είδος απαιτητού δανείου που εμφανίζεται ταυτόχρονα διαθέσιμο σε έναν αριθμό άλλων τραπεζικών πελατών.

Οι υποστηρικτές της ελεύθερης τραπεζικής υποστηρίζουν ότι, στην ελεύθερη αγορά, ορισμένοι πελάτες τραπεζών θα επέλεγαν να επενδύσουν σε αυτούς τους τύπους συλλογικοποιημένων απαιτητών δανείων. Συμφωνώ. Αλλά αυτά τα δάνεια σίγουρα θα διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σύγκριση με τα μετρητά, λόγω του υποκείμενου κινδύνου αθέτησης υποχρεώσεων.

Στο σημερινό τραπεζικό σύστημα όμως , αυτά τα συλλογικοποιημένα απαιτητά δάνεια συναλλάσσονται ως ισοδύναμα με μετρητά.

Αυτό δείχνει ότι αρκετοί πελάτεςτραπεζών αγνοούν τη φύση των τραπεζικών λογαριασμών τους. Και οι τράπεζες επωφελούνται τρομερά από αυτή την άγνοια. Δανείζουν χρήματα, ουσιαστικά δημιουργώντας τα από το τίποτα, χωρίς οι κάτοχοι των λογαριασμών να αντιλαμβάνονται την διαφορά.

Η τραπεζική εξαπάτηση βασίζεται κυρίως στην απόκρυψη με μια πινελιά διπροσωπίας.

Παρακολουθήστε τις τραπεζικές διαφημίσεις ή διαβάστε τις ιστοσελίδες σχετικά με το άνοιγμα ενός λογαριασμού όψεως. Θα βρείτε κοινά σημεία, όπως την ευκολία πρόσβασης, την ασφάλεια, την σύνδεση με το ψηφιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το μεγάλο δίκτυο ATM και την δυνατότητα αποστολής χρημάτων σε φίλους και συγγενείς.

Όλα αυτά όμως είναι χαρακτηριστικά και της τραπεζικής του 100% αποθεματικού τύπου αποθήκευσης.

Η διαδικασία των κλασματικών αποθεματικών αποκρύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τον πελάτη, ενώ η γλώσσα που χρησιμοποιείται μπορεί να τον παραπλανήσει για τη φύση των τραπεζικών λογαριασμών.

Για παράδειγμα, όταν μια τράπεζα λέει «τα χρήματά σας είναι ασφαλή», σημαίνει ότι υπάρχουν μέτρα που διασφαλίζουν ότι μόνο εσείς μπορείτε να έχετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας και ότι θα σας ειδοποιούν όταν θα υπάρχει κάποια ύποπτη σύνδεση. Αυτό που δεν εννοούν, αλλά αυτό που σίγουρα πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι εννοούν, είναι ότι τα χρήματά σας σίγουρα δεν θα εξαφανιστούν ξαφνικά από τον λογαριασμό σας όπως έγινε σε αυτές τις τράπεζες που απέτυχαν.

Αλλά αυτό ακριβώς μπορεί να συμβεί με αυτά τα συλλογικοποιημένα δάνεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κεφάλαια σε τραπεζικούς λογαριασμούς δεν είναι το τέλειο υποκατάστατο χρημάτων που οι περισσότεροι άνθρωποι παραπλανώνται ώστε να νομίζουν ότι είναι.

Η τραπεζική των κλασματικών αποθεματικών παρουσιάζει σε πολλούς ανθρώπους αυτό που πιστεύουν ότι είναι μια αξίωση ιδιοκτησίας για το ίδιο δολάριοΠέρα από το ότι είναι ριψοκίνδυνες και ασταθείς, οι σύγχρονες τράπεζες βασίζονται συστημικά στην άγνοια, την εξαπάτηση και τα κρατικά προνόμια. 

Μέχρι να αλλάξει αυτό, συνεχίζουμε να ταλαντευόμαστε στο χείλος της επόμενης κρίσης.

 

Πηγή

Προβολές : 452


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα