Το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του Κωνσταντίνου, το έγχρωμο φιλμ, ο Ωνάσης, η Κάλλας και ο Μποστ

Το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του Κωνσταντίνου, το έγχρωμο φιλμ, ο Ωνάσης, η Κάλλας και ο Μποστ

13 Ιανουαρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:490
Μοίρασέ το

 

Το όνειρό του δεν το έζησε στη Ρώμη που διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1960, αλλά στη Νάπολι, στο γραφικό λιμανάκι της Σαντα Λουτσία όπου είχαν προγραμματιστεί τα αγωνίσματα της Ιστιοπλοΐας.

 

 

 

 

 

Ακόμα κι ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, ακόμα και την πρωτιά, ο αρθρογράφος πικρόχολα την αντιμετωπίζει…προφανώς μέσα από την δική του πολιτική οπτική γωνία, καθότι γνωστός ο εν λόγω για τη συστημική του στάση…

ΜΙΚΡΟΤΗΤΕΣ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Το 1960 ο Κωνσταντίνος ήταν Διάδοχος του ελληνικού θρόνου. Στα 20 χρόνια του, έζησε την πρώτη έντονη στιγμή της ζωής του. Έγινε Ολυμπιονίκης!

Το όνειρό του δεν το έζησε στη Ρώμη που διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1960, αλλά στη Νάπολι, στο γραφικό λιμανάκι της Σαντα Λουτσία όπου είχαν προγραμματιστεί τα αγωνίσματα της Ιστιοπλοΐας.

Αποφάσισε να πάρει μέρος στην κατηγορία «Ντράγκον». Ήταν ο πηδαλιούχος με πλήρωμα τους Γιώργο Ζαΐμη και Οδυσσέα Εσκιτζόγλου.

Εικοσιεπτά σκάφη πήραν μέρος στον αγώνα, τερμάτισαν τα 26 και στην πρώτη από τις επτά ιστιοδρομίες ήταν 10ος. Την επόμενη μέρα ήταν 3ος και ανέβηκε στην 5η θέση της γενικής κατάταξης.

Ακολούθησαν εκ νέου μια 3η θέση, η 1η στην 4η, η 4η στην 5η και η 2η στην 6η. Κάπου εκεί εξασφάλισε το μετάλλιο και πιθανότατα την 1η θέση αφού το ιταλικό πλήρωμα έκανε ένσταση κατά του σκάφους της Αργεντινής για παρεμπόδιση.

Το ελληνικό πλήρωμα το οποίο επίσης παρεμποδίστηκε δεν έκανε ένσταση. Στην τελευταία ιστιοδρομία η 4η θέση του εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο.

Στη Νάπολι δεν ήταν μόνος. Τον αγώνα του παρακολουθούσαν οι γονείς και του με τις αδελφές του. Ήταν ακόμα εκεί μέλη του διεθνούς τζετ σετ.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης με τη θαλαμηγό του «Χριστίνα» είχε αγκυροβολήσει με καλεσμένους τη Μαρία Κάλλας, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, αλλά και τον δαιμόνιο ρεπόρτερ Δημήτρη Λιμπερόπουλο που ενημέρωνε καθημερινά τους αναγνώστες της εφημερίδας «Έθνος» για τη μάχη του διαδόχου.

Σε μια από τις ανταποκρίσεις του περιγράφει τα επινίκεια…

Από τους αγώνες υπάρχει και ένα σχετικό έγχρωμο φιλμ από τα ιστιοπλοϊκά αγωνίσματα από την επίσημη ταινία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

Στην Ελλάδα το ραδιόφωνο μετέδωσε την είδηση, τηλεόραση δεν υπήρχε και την επόμενη οι εφημερίδες ανέλαβαν να δώσουν στο κοινό τους λεπτομέρειες της μεγάλης επιτυχίας.

Η Ελλάδα είχε 48 χρόνια να κερδίσει χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, από το 1912 με τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα στο μήκος άνευ φοράς.

Δεν ήταν σε όλες πρώτο θέμα. Η Αυγή όργανο της ΕΔΑ την είχε στην πρώτη σελίδα, αλλά…χαμηλά. Το ίδιο και η Μακεδονία του συγκροτήματος Βελλίδη στη Θεσσαλονίκη

 

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε προειδοποιήσει ότι εάν ο Διάδοχος κερδίσει το χρυσό θα έκαιγε την θαλαμηγό του Χριστίνα. Αυτό έδωσε έμπνευση στον ΜΠΟΣΤ λίγες μέρες αργότερα να δημοσιεύσει στην Αυγή μια σπαρταριστή γελοιογραφική σύνθεση.

 

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Διάδοχος έγινε Βασιλιάς, αυτοεξόριστος και κατέληξε τέως.

Εκείνος ο Σεπτέμβριος στο λιμανάκι της Σαν Λουτσία πρέπει να ήταν η μόνη στιγμή που χάρισε μια χαρά στο λαό του…

 

Πηγή

Προβολές : 490


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα