Τσελέντης: «Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα»

Τσελέντης: «Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα»

29 Νοεμβρίου, 2022 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:461
Μοίρασέ το

 

 

 

Ο «χορός» των Ρίχτερ στην Εύβοια

Πέντε μετασεισμοί μέσα σε 40 λεπτά καταγράφηκαν μετά τα 5 Ρίχτερ – «Ψυχραιμία», συνιστά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

 

 

 

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ στον σεισμό κύριοι, δεν υπάρχει…

Είναι ότι πιο κρύο υπάρχει…. σε παγώνει… σε παραλύει…

 

Καλλιόπη Σουφλή

Ψυχραιμία στον κόσμο συνέστησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά και τον νέο σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 22:06 το βράδυ από τον ίδιο εστιακό χώρο στην Εύβοια.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και αύριο το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο».

Σε ανάρτησή του στο facebook ο κ.Παπαδόπουλος αναφέρει επίσης τα εξής:

«Σεισμός, Νεά Στύρα Εύβοιας. To πρωί έγραψα, “ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία”. Η φύση μας τα έδωσε τα περισσότερα στοιχεία. Μετά τον αποψινό 5άρη συμπεραίνω ότι ο 4,8 δεν ήταν ο κύριος».

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη την Αττική και είχε μεγαλύτερη διάρκεια από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το πρωί.

«Είχε πιο μεγάλη ένταση σε σύγκριση με τον πρωινό σεισμό, προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο με τον πρωινό σεισμό, με τα ίδια χαρακτηριστικά, έντονα αισθητός και στο Λεκανοπέδιο. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Περιπλέκεται τώρα το θέμα, δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ποιος είναι ο κύριος σεισμός (σ.σ. αναφερόμενος και στα πρωινά 4,7 Ρίχτερ). Η περιοχή από ότι φαίνεται δεν έχει δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλο σεισμό. Αυτόν τον σεισμό τον αντέχουν τα κτήρια, συνιστώ ψυχραιμία, δε νομίζω να φτάσουμε σε πολύ μεγάλα μεγέθη», σχολίασε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

 

«Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα»

Με τη σειρά του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης με ανάρτησή του στο facebook, σημείωσε ότι με το νέο σεισμό, αλλάζουν τα δεδομένα και πρόσθεσε πως και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη.

«Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0,EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία».

Σε ερώτηση πάντως διαδικτυακού του φίλου, αν «περιμένουμε κάτι πιο μεγάλο απόψε το βράδυ», ο κ.Τσελέντης απάντησε «δε το νομίζω».

Μιλώντας στο evima.gr ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι «μετά από αυτόν τον ισχυρό σεισμό τα δεδομένα αλλάζουν, δεν ξέρω αν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός, υπάρχει αυτή η πιθανότητα διότι μιλάμε για ένα άγνωστο ρήγμα. Ωστόσο αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσω είναι πως και στο ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού, εκτιμώ πως θα είναι ένας σεισμός που θα τον αντέξουν τα κτήρια, δεν θα είναι καταστροφικός».

Πέντε δονήσεις μέσα σε 40 λεπτά μετά τα 5 Ρίχτερ

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, στο διάστημα των 40 λεπτών μετά τα 5 Ρίχτερ, σημειώθηκαν πέντε σεισμικές δονήσεις, με τη μεγαλύτερη εξ αυτών να έχει μέγεθος 3,2 Ρίχτερ ενώ είχαν προηγηθεί 3,1 Ρίχτερ.

 

«Οι κάτοικοι έχουν βγει από τα σπίτια τους»

Σύμφωνα με τον διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων της Εύβοιας, Περικλή Κουλκουβίνη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κάποιες ζημιές. Ωστόσο συνεχίζουν περιπολίες τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής για ελέγχους».

Το κλίμα της ανησυχίας που επικρατεί ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ευβοιας μετά και τον αποψινό σεισμό, μεταφέρει και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που υπογραμμίζει «οι κάτοικοι έχουν βγει από τα σπίτια τους μετά το νέο σεισμό».

Ο κ. Σπανός επιβεβαιώνει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ή κάποια άλλα γεγονότα που να ανησυχούν».

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «όλοι οι αρμόδιοι βρίσκονται σε επιφυλακή και γίνονται περιπολίες σε διάφορα χωριά για να ελεγχθεί συνολικότερα η κατάσταση».

 

Πηγή

Προβολές : 461


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα