Υπόδικος μεν... κλαδάρχης δε! Παραμένει στην θέση του ο υποστράτηγος της πυροσβεστικής Χρήστος Λάμπρης παρά το αμετάκλητο βούλευμα που τον παραπέμπει σε δίκη για τις φωτιές στο Μάτι με 102 νεκρούς.

29 Απριλίου, 2022 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

 

Ο υποστράτηγος Χρήστος Λάμπρης είναι ένας από τους αξιωματικούς που αναβάθμισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αν και υπόδικος για μία τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους εντούτοις εξακολουθεί να παραμένει σε θέση ευθύνης στην Πυροσβεστική με απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 Μείζον ηθικό αλλά και πολιτικό ζήτημα εγείρει η παραμονή του αξιωματικού της Πυροσβεστικής Χρήστου Λάμπρη στη θέση του υποστρατήγου και προϊστάμενου του Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πρόκειται για έναν από τους αξιωματικούς για τους οποίους το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με βούλευμα που εξέδωσε, διατάζει την παραπομπή του σε δίκη για την τραγωδία στο Μάτι για τα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος «της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της σωματικής βλάβης εξ αμελείας κατά συρροήν».

Με απλά λόγια αν και υπόδικος για μία τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους εντούτοις εξακολουθεί να παραμένει σε θέση ευθύνης στην Πυροσβεστική με απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο υποστράτηγος Χρήστος Λάμπρης είναι ένας από τους αξιωματικούς που αναβάθμισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Από Αρχιπύραρχος το 2018 και εναέριος συντονιστής το βράδυ της τραγωδίας της 23ης Ιουλίου του 2018, έγινε υποστράτηγος το 2020 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών ή αλλιώς «αττικάρχης».

Στις κρίσεις, του 2021, έγινε «κλαδάρχης επιχειρήσεων», μία θέση στην οποία παρέμεινε και στις ετήσιες κρίσεις του Φεβρουαρίου του 2022.

Ο υποστράτηγος Λάμπρης είναι ένας από τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, για τους οποίους ο ανακριτής Θανάσης Μαρνέρης, με τρία διαδοχικά του αιτήματα είχε ζητήσει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την αναβάθμιση της κατηγορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα, με τους εισαγγελείς όμως να αρνούνται.

Στο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου με πρόεδρο τον Γιώργο Κασίμη, εισηγήτρια τη Θεοδώρα Τραϊανίδου και τρίτο μέλος τη Νίκη Ρεβύθη, γίνεται λόγος για «αμέλεια» που επέδειξε ο σημερινός κλαδάρχης της Πυροσβεστικής τη μοιραία νύχτα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.
Αποχώρησε πρόωρα χωρίς εντολή από ανώτερό του

Όπως επισημαίνεται, ο Λάμπρης, βρισκόταν από τις 17:20 μέχρι και τις 17:30 το απόγευμα στον «αέρα με το συντονιστικό ελικόπτερο με κωδικό «Φλόγα 1».

Στις 17:30 όμως αποχώρησε, αντί να παραμείνει μέχρι τις 17:50, «παρατηρώντας την πορεία και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Νταού Πεντέλης».
Παρόλο που σύμφωνα με την απόδειξη χορήγησης καυσίμων είχε τουλάχιστον 200 λίτρα καυσίμων διαθέσιμα και θα μπορούσε να πετά για ακόμη 20 λεπτά, μέχρι να συμπληρωθεί «ο μέγιστος χρόνος πτήσης του εναέριου μέσου».

Η αποχώρηση Λάμπρη, έγινε μάλιστα «δίχως να έχει λάβει σχετική εντολή από ανώτερο του, αλλά αυθαίρετα και αυτόβουλα», όπως υπογραμμίζεται.

 

 

Το αποτέλεσμα της «πρόωρης απομάκρυνσης» Λάμπρη, ήταν να μην υπάρχει «εναέρια επιτήρηση» από τις 17:30 έως και τις 19:00 και άρα «εναέρια επιτήρηση και συνεχής ενημέρωση για την πορεία της φωτιάς σε πραγματικό χρόνο».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει «ορθή, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των αρμοδίων φορέων για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, προκειμένου να κινητοποιήσουν άμεσα όλα τα διαθέσιμα επίγεια, θαλάσσια και εναέρια μέσα», αλλά και την «μη έγκαιρη ενημέρωση των αρμοδίων φορέων για την ύπαρξη ατόμων στη θάλασσα» ώστε να επιχειρήσουν για τη διάσωσή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή ενημερώθηκε ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα από το ΕΣΚΕ της Δανίας.

Επίσης τόσο η ΕΛ.ΑΣ όσο και η Πυροσβεστική δεν συνέδραμαν αποτελεσματικά στη διάσωση των κατοίκων.

Αντιθέτως, «λόγω έλλειψης ενημέρωσης για το μέγεθος και την κατεύθυνση της φωτιάς και λανθασμένων οδηγιών δημιουργήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση στους στενούς δρόμους στο Μάτι κατά τις ώρες 18:25 και 18:30 από οδηγούς που βρίσκονταν στην περιοχή και δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν από τη Λεωφόρο Μαραθώνος την οποία είχε προσπελάσει η φωτιά».
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «εγκλωβιστούν», καθώς κινούνταν στα τυφλά με «τραγική συνέπεια» το θάνατο 102 ανθρώπων.

Από αυτούς οι 93 πέθαναν λόγω του εγκλωβισμού τους στην πυρκαγιά και οι 9 λόγω της παραμονής τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στη θάλασσα όπου είχαν καταφύγει για να γλιτώσουν από τη φωτιά.

 

 

 

Πηγή

Προβολές : 222


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα