Φόβοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση: Ρωσία και Ουγγαρία απαγόρευσαν τις εξαγωγές σιτηρών – Παίρνει μέτρα & η Κίνα

Φόβοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση: Ρωσία και Ουγγαρία απαγόρευσαν τις εξαγωγές σιτηρών – Παίρνει μέτρα & η Κίνα

7 Μαρτίου, 2022 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:304
Μοίρασέ το

Βλέπουν παγκόσμια διατροφική κρίση

Η κυβέρνηση της Ρωσίας, μιας χώρας που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα δημητριακών του πλανήτη, θα επιβάλει δασμούς στις εξαγωγές αυτές, για να ανεβάσει τις τιμές των τροφίμων στις δυτικές αγορές και για να φέρει με την κίνηση αυτή σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ.

 

 

 

Προμηθευτείτε τρόφιμα, γιατί ήδη ξεκίνησε ο πλέον θανατηφόρος ιός, που λέγεται ΦΤΩΧΕΙΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ, ΠΕΙΝΑ.

Φρόντισε γι αυτό, ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ Ο ΕΒΡΑΙΟΧΑΖΑΡΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Υ.Γ. Αν ήμασταν λαός με συνείδηση, θα είχαμε κάνει ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ… ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ…

 

 

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει ήδη αποσταθεροποιήσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την παγκόσμια αγορά ενέργειας και όλα δείχνουν πως η αγορά τροφίμων θα είναι η επόμενη.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως θα έχουμε παγκόσμια διατροφική κρίση.

Η σύγκρουση θα αυξήσει τις τιμές των τροφίμων και συνεπακόλουθα και την παγκόσμια πείνα καθώς δεκάδες χώρες στη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία και τη Βόρεια Αφρική που ήδη υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια βασίζονται στις άφθονες προμήθειες της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε σιτάρι, καλαμπόκι και φυτικό λάδι.

H Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν τον σιτοβολώνα της Ευρώπης. Είναι υπεύθυνες για το 14% της παγκόσμιας παραγωγής σίτου και πραγματοποιούν περίπου το 29% των εξαγωγών.

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας μαλακού σιταριού στον κόσμο και αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής και το 20% των διεθνών εξαγωγών. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στο μαλακό σιτάρι, με μερίδιο 10%, ενώ επίσης κατέχει ποσοστό στις διεθνείς εξαγωγές καλαμποκιού που υπερβαίνει το 10%.

Η Ουκρανία δεν μπορεί πλέον να εξάγει σιτάρι με εμπορικά πλοία λόγω της κατάστασης στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Εξετάζει αυτό να γίνει μέσω σιδηροδρόμων αν είναι εφικτό.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για επικίνδυνη μείωση των αποθεμάτων σιταριού στους μύλους της χώρας μας, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του αλευριού ήδη αγγίζουν το 80%. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Ελλάδα έχει χαμηλά αποθέματα σιταριού τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού για διάστημα 30-45 ημερών, αν και υπογραμμίζεται ότι δεν αναμένεται τελικά να παρουσιαστεί πρόβλημα επάρκειας στη χώρα μας, αφού και παραγωγός είναι και εναλλακτικές επιλογές υπάρχουν στο τραπέζι.

Ουγγαρία: Aπαγορεύει όλες τις εξαγωγές σιτηρών

Η παγκόσμια ανησυχία για την επάρκεια και τις τιμές των σιτηρών εντείνονται μετά τη Ρωσική εισβολή και οι χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μεμονωμένα το πρόβλημα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία εξέδωσε διάταγμα για την απαγόρευση όλων των εξαγωγών σιτηρών, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας István Nagy στο RTL Híradó.

Το μέτρο θα έχει άμεση ισχύ, εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το κυβερνητικό διάταγμα δημοσιεύτηκε για την απαγόρευση.

Με την απόφαση αυτή της Ουγγαρίας επιβεβαιώνονται οι φόβοι για ράλι στις τιμές των τροφίμων εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στα αγροτικά προϊόντα που επιβαρύνονται ήδη από τις υψηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Ρωσία σταμάτησε τις εξαγωγές σιτηρών προς τη Δύση

Η κυβέρνηση της Ρωσίας, μιας χώρας που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα δημητριακών του πλανήτη, θα επιβάλει δασμούς στις εξαγωγές αυτές, για να ανεβάσει τις τιμές των τροφίμων στις δυτικές αγορές και για να φέρει με την κίνηση αυτή σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ εισάγουν σιτάρι από την Ρωσία από τον καιρό της Σοβιετικής Ένωσης.

Η αύξηση της τιμής των δημητριακών θα επιφέρει πληθωριστικές πιέσεις στις απόλυτα εξαρτημένες δυτικές αγορές.

Θα είναι η τρίτη φορά μετά το 2008, και το 2010 που η Ρωσία θα κλείσει την “ροή” των δημητριακών προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη Δύση.

Πρόκειται για μια κίνηση που ακολουθεί την επιβολή άτυπων περιορισμών διαμέσου ελέγχων ποιότητας που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Μόσχα σπεύδει να εξασφαλίσει ταυτόχρονα και την κάλυψη των εγχώριων αναγκών.

Η Ρωσία κατέγραψε μια τεράστια σοδειά σιτηρών αυτή τη χρονιά (104 εκατ. τόνοι), αλλά η αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου και οι υψηλές τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο πυροδότησαν μια αλματώδη αύξηση των εξαγωγών και η χώρα πλέον χρειάζεται να περιφρουρήσει τα αποθέματά της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε μια συνάντηση με ανώτατους αξιωματούχους, όπως μετέδωσαν κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Πρέπει να διαθέτουμε τα ελάχιστα αποθέματα που εγγυώνται τη διατροφική ασφάλεια της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι είναι καιρός να εξετάσουμε την επιβολή διοικητικών μέτρων για τον περιορισμό των εξαγωγών», ανέφερε ο Μεντβέντεφ.

«Θα ετοιμάσουμε μια πρόταση για να ληφθεί απόφαση σχετικά με έναν εξαγωγικό δασμό… θα γίνει μέσα σε 24 ώρες», αποκρίθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συζητούν για έναν απαγορευτικό δασμό κι ενδέχεται να τον επιβάλουν πριν οι εξαγωγείς μπορέσουν να εκτελέσουν τις παραγγελίες τις οποίες έχουν ήδη λάβει από το εξωτερικό, σύμφωνα με μια πηγή του αγροτοβιομηχανικού τομέα που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Κίνα θέλει να διασφαλίσει προμήθειες πρώτων υλών

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας για τις προμήθειες σιτηρών και άλλων πρώτων υλών είναι ότι η Κίνα ζήτησε από τις κρατικές εισαγωγικές εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια της προσφοράς ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων, όπως τα σιτηρά, λόγω ανησυχιών ότι θα υπάρξουν διαταραχές από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κρατικοί οργανισμοί διατάχθηκαν να στείλουν στελέχη των εισαγωγικών εταιρειών στο εξωτερικό για την αναζήτηση εμπορευμάτων, από πετρέλαιο, αέριο και σίδηρο έως κριθάρι και καλαμπόκι για να καλυφθούν οι πιθανές ελλείψεις λόγω του πολέμου, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έγινε αναφορά σε τιμές, δείχνοντας ότι η προσοχή τώρα είναι στραμμένη στην ασφάλεια των προμηθειών και όχι στις τιμές.

 

Πηγή

Προβολές : 304


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα