Χωρίς δυναμική το ΕΑΝ, αδύνατη η κυβέρνηση μειοψηφίας – Ξανά σχέδια ΝΔ για αυτοδυναμία, οι κρίσιμες περιοδείες και το debate

Χωρίς δυναμική το ΕΑΝ, αδύνατη η κυβέρνηση μειοψηφίας – Ξανά σχέδια ΝΔ για αυτοδυναμία, οι κρίσιμες περιοδείες και το debate

4 Μαΐου, 2023 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:301
Μοίρασέ το

 

Οι πρώτες εκτιμήσεις που απορρέουν από το Μαξίμου είναι ότι το ΕΑΝ δεν έχει την δυναμική που χρειάζεται για να μπει στην Βουλή.

Δεν διαθέτει στελέχη σε όλες τις περιφέρειες ενώ η είσοδος ετερογενών δεξιών στελεχών (Αλεξοπούλου, Αιβαλιώτης, Ροντούλης κ.α) δεν σηματοδοτεί κάποια δυναμική.

Υπό αυτή την έννοια, δεν αποτελεί κάποιο σοβαρό αντίπαλο ούτε για τα άλλα κόμματα της δεξιάς.

 

 

Με ένα καράστημένο όπως αποδεικνύεται πρώην ανώτατο δικαστικό, που αντιλαμβανόμαστε πως ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια της εξουσίας ΟΛΟΙ, επιχειρείται για μια ακόμη φορά όχι απλά η νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά η παραμονή ΕΝΟΣ ΨΥΧΟΠΑΘΟΥΣ ΒΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΑΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ.
Μπορείτε να τους στείλετε όλους στο διάολο και πρώτο το άρρωστο διεστραμμένο από κάτω;;;
ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΜΑΦΙΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΗ ΧΩΡΑ…
Καλλιόπη Σουφλή
Μειώνεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πιθανότητα να υπάρξει 7ο κόμμα στην Βουλή, γεγονός που θα επηρέαζε την υπόθεση αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.
Oι πρώτες δηλώσεις του προέδρου του ΕΑΝ Αναστάσιου Κανελλόπουλου ότι δεν είναι «planΒ» του κόμματος Κασιδιάρη αλλά και η ξεκάθαρη δήλωση του τελευταίου ότι δεν πρόκειται να στηρίξει το κόμμα ΕΑΝ καθώς «σε αυτό συμμετέχουν πρώην στελέχη των κυβερνήσεων Σαμαρά, Παπανδρέου και Παπαδήμου», ακούστηκαν με μεγάλη ανακούφιση από μερίδα κυβερνητικών στελεχών.
Μειώνεται έτσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πιθανότητα να υπάρξει 7ο κόμμα στην Βουλή, γεγονός που θα επηρέαζε την υπόθεση αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Το ΕΑΝ δεν έχει δυναμική να μπει στη Βουλή

Οι πρώτες εκτιμήσεις που απορρέουν από το Μαξίμου είναι ότι το ΕΑΝ δεν έχει την δυναμική που χρειάζεται για να μπει στην Βουλή.

Δεν διαθέτει στελέχη σε όλες τις περιφέρειες ενώ η είσοδος ετερογενών δεξιών στελεχών (Αλεξοπούλου, Αιβαλιώτης, Ροντούλης κ.α) δεν σηματοδοτεί κάποια δυναμική.
Υπό αυτή την έννοια, δεν αποτελεί κάποιο σοβαρό αντίπαλο ούτε για τα άλλα κόμματα της δεξιάς.
Άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος του κ. Καννελόπουλος τόνισε σε συνέντευξή του ότι είναι κεντρώος(!).

 

Έρχονται περιοδείες σε κρίσιμες περιοχές

 

Το Μέγαρο Μαξίμου από την στιγμή που βγαίνει εκτός μάχης το κόμμα Κασιδιάρη και το κόμμα ΕΑΝ είναι αδύναμο, θα κοιτάξει να κλείσει τις δικές του διαρροές στα μέτωπα που έχει στην κοινωνία.

Το επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε σημαντικές περιοδείες σε περιοχές που δεν είναι προνομιακές για τη Νέα Δημοκρατία.
Ήδη εχθές πραγματοποίησε μία περιοδεία στη Β Πειραιά, στο Κερατσίνι, το Πέραμα και τη Νίκαια.

Στην περιοχή ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δυνατός ενώ έχουν επανέλθει δυναμικά και η ακροδεξιά ψήφος, η οποία είχε μειωθεί μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

 

 

Η προεκλογική ομιλία στην Πάτρα

 

Την Παρασκευή το Μαξίμου σχεδιάζει διπλή περιοδεία στην Ηλεία και στην Αχαΐα. Είναι δύο περιοχές που δεν είναι προνομιακές για τη ΝΔ. Στην Ηλεία το 2019 η νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οριακή ενώ στην Αχαΐα η ΝΔ δεν έχει νικήσει ούτε το 2004 όπου η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή ήταν πολύ δυνατή. Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο γήπεδο της Ε.Α.Π. που είχε μιλήσει και το 2019. Στην Αχαΐα είναι πολύ δυνατός ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ το οποίο εκλέγει το δήμαρχο Πελετίδη εδώ και χρόνια.

 

Δύσκολη αποστολή στην Εύβοια

Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στην Εύβοια και τη Χαλκίδα. Δύο επισημάνσεις για την Εύβοια που έχουν κάνει ανώτερα στελέχη του Μαξίμου είναι πρώτον ότι σε ορισμένες πόλεις το ακροδεξιό στοιχείο είναι δυνατό και ότι υπάρχει μεγάλη εστία αμφισβήτησης στην Βόρεια Εύβοια αφού η περιοχή κάηκε με τις πυρκαγιές του 2021. Δεν θα είναι μία εύκολη αποστολή, λένε οι καλά γνωρίζοντες την περιοχή, υπάρχει δυσπιστία και τα ποσοστά της ΝΔ θα δοκιμαστούν πολύ.

Στην Άρτα την επόμενη εβδομάδα

Την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα πάει στην Άρτα. Το νομό Άρτας η ΝΔ τον έχασε το 2019. Είναι ο τόπος καταγωγής του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ τον κέρδισε αλλά η ΝΔ θέλει να προσπαθήσει πάλι να τον ξαναπάρει.

Η αποστολή δεν είναι εύκολη. Ουσιαστικά με αυτές τις 5 περιοδείες το Μαξίμου προσπαθεί να προσελκύσει «δύσκολα» κοινά και ψηφοφόρους που δεν είναι του κλίματος της ΝΔ.

Η δημοσκόπηση του Europe Elects και η μεγάλη διαφορά

Στο Μαξίμου είδαν με σχετική ικανοποίηση την δημοσκόπηση του οργανισμού Europe Elects στην οποία η ΝΔ καταγράφει 35,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 28,6%, μία διαφορά στις 7 μονάδες. Το Politico Europe διαπίστωσε το 2019 ότι το Europe Elects είναι – πριν από το CNN ή τη Le Monde – το 12ο μέσο ενημέρωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν είναι ελληνική δημοσκοπική εταιρεία τις οποίες κάποια κόμματα αμφισβητούν. Άλλωστε, το εύρος διαφοράς που δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κινείται γύρω στο 6% και δείχνουν μία απόσταση ασφαλείας.

Η εκτίμηση του Μαξίμου για το πολιτικό σκηνικό

Στην κυβέρνηση εκτιμούν όλο και περισσότεροι ότι έτσι όπως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό, η ΝΔ βρίσκεται κοντά στην αυτοδυναμία.
Την οποία θα διεκδικήσει στις δεύτερες εκλογές.
Η περίπτωση 7ου κόμματος στην Βουλή απομακρύνεται.
Σχολιάζοντας κυβερνητικά στελέχη, τις δηλώσεις Κασιδιάρη ότι θα κατέλθει εκ νέου στις 2 Ιουλίου, θεωρούν ότι το κόμμα Έλληνες έχει ταυτιστεί πλέον με τον Η. Κασιδιάρη και δεν είναι εύκολο να αποχαρακτηριστεί και να κατέβει εκ νέου.
Παράλληλα, η κυβέρνηση μειοψηφίας είναι ένα σχεδόν απίθανο σενάριο, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι σταθερά απομακρύνεται από μία τέτοια λογική σύμπραξης με τον Βαρουφάκη παρά τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να δώσει πνοή σε κυβέρνηση μειοψηφίας έστω και με ψήφο ανοχής.

Η μοναδική ευκαιρία να ειπωθεί κάτι που θα «ερεθίσει» τους ψηφοφόρους που βρίσκουν στην γκρίζα ζώνη είναι το επερχόμενο debate των αρχηγών.

Σωτήρης Πίκουλας

 

Πηγή

Προβολές : 301


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα