Όταν δεν είσαι καλά, να το λες! Μην το κρατάς μέσα σου!

27 Ιουλίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το

 

Απομυθοποίησε τους πάντες! Δεν υπάρχει ιδανική ζωή, και αυτές τις πόζες με τα χαζοχαρούμενα χαμόγελα, και τα σούπερ μέρη, ξέχασέ τα!

 

 

 

Να μιλάς…να λες αυτά που νοιώθεις… χαρά, θλίψη, οργή, θυμός, πίκρα, απογοήτευση…

Μην τα κρατάς μέσα σου… γίνονται τοξικά καρκινώματα που σε σκοτώνουν σιγά – σιγά…
ΝΑ ΜΙΛΑΣ…να εκφράζεσαι… να μοιράζεσαι…
Καλλιόπη

Θα ξεκινήσω τη συγγραφική μου ιδιότητα σήμερα, με το να σας ενημερώσω αρχικά πως δεν είμαι γιατρός, ούτε σας το παίζω, ούτε τον δηλώνω, ούτε τον αναπληρώνω.

Θέλω μόνο να μεταφέρω και να μοιραστούμε ένα φαινόμενο, αρρώστια, μάστιγα αν θέλετε,( πείτε το όπως θέλετε ) της εποχής που βιώνουμε όλοι μας.

Η αλήθεια είναι, πως αν στη δεκαετία του ’60, άκουγες κάποιον να δηλώνει πως έπαθε κατάθλιψη, θα τον κοιτούσες σαν εξωγήινο. Όχι πως σήμερα θα βγει κάποιος με δύναμη και σθένος να σου βροντοφωνάξει «ε ψιτ, καλέ, εγώ είμαι καταθλιπτικός», όχι βέβαια, αλλά κάπου είσαι πιο εξοικειωμένος, αρχικά έστω με τη φράση.

Ξέρεις το πιο εύκολο για μένα και για κάποιους σαν εμένα που γράφουμε και μοιραζόμαστε τα εσώψυχά μας, είναι να ανοίξουμε τον υπολογιστή μας να μπούμε στο ίντερνετ να πάρουμε τις πληροφορίες που θέλουμε και να στις μεταφέρουμε. Αμ δε όμως που θα κάνουμε αυτό! Πότε το κάναμε, θα μου πεις και καλά σκέφτηκες.

Κατάθλιψη λοιπόν, ή αλλιώς για μένα, η αρρώστια της ψυχής. Και τι πιο δύσκολο από το να γιατρέψεις την ψυχή!

Πιστεύω ακράδαντα πως όλα τα πράγματα πριν έρθουν σε εμάς φανερά, τρανταχτά, μας έχουν πλησιάσει αργά με σταθερά βήματα.

Και τι εννοώ:

Νιώθω σαν να είμαστε ένας τεράστιος πομπός και έλκουμε κάποια σήματα. Στην αρχή ακούγεται ένας μικρός βόμβος, ύστερα δυναμώνει όλο και πιο πολύ και όταν σου έχει τραβήξει για τα καλά την προσοχή, δεν είναι βόμβος, είναι σειρήνα εκκένωσης του χώρου!

Είναι ένα τεράστιο σύστημα, που δυστυχώς ο άνθρωπος έστησε, για να κάνει την ζωή του καλύτερη, πιο εύκολη, πιο φανταχτερή και έντονη. Και αυτό το σύστημα που δημιούργησε ή δέχτηκε να εντάξει τον εαυτό του μέσα σε αυτό, απλά τον ρουφάει σαν κυκλώνας.

Ρυθμοί καθημερινότητας και βάρη που δεν αντέχουμε να σηκώσουμε, είναι τόσο απλό. Γιατί θα πρέπει να αντέχουμε; Γιατί θα πρέπει κάθε μέρα να ξυπνάμε και να είμαστε οι σούπερ ήρωες του σπιτιού;

Υποχρεώσεις, ανταγωνισμός, επιβίωση, έξοδα, έξοδα, έξοδα…Κουρασμένοι πριν καν αρχίσει η μέρα!

Και τρυπάκια παιδιά, τρυπάκια που μπαίνουμε και μας βουλιάζουν, όλο και πιο βαθιά, στην μοναξιά της ψυχής μας

Κινητά με εφαρμογές να μας αλλοιώνουμε, να μας φιλτράρουμε, να μας λεπταίνουμε, να κόβουμε, να ράβουμε, τι; Εμάς;

Και για ποιον να το κάνουμε αυτό; Για εκείνον τον κακομοίρη, που και αυτός μόνος είναι στην ψυχή του και θα μας δει και θα ζηλέψει τάχα, για κάτι που δεν είμαστε! Για μήπως…

Όχι δε θα πω άλλα, ούτε μήπως, ούτε ίσως, ούτε τίποτα!

Μπούκωσα! Λοιπόν θα σας πω κάτι άλλο, κάτι που έζησα, χμ και άλλωστε πότε μοιράστηκα κάτι που δεν έζησα, εδώ δε γράφουμε παραμύθια, γράφουμε δηλαδή και από αυτά, αλλά σας τα δηλώνω παραμύθια!

Βήμα πρώτο! Μιλάμε.

Μ Ι Λ Α Μ Ε

Και λέμε τα πράγματα με το όνομά τους!

Ξέρεις πόσες φορές με έχουν ρωτήσει, πώς είσαι; Και λέω, δεν είμαι καλά, περνάω δύσκολα! Όχι μωρέ, μια χαρά είσαι, είσαι δυνατή εσύ, αντέχεις!

Τι δεν κατάλαβες;

Στο λέω βρε μαλάκα, δεν είμαι καλά! Βοήθεια ζητάω! Δε θέλω να ακούσω εκείνη τη στιγμή το αντέχω! Θέλω να ακούσω, μίλησέ μου, ίσως μπορώ να βοηθήσω κι ας μην μπορείς!

Τι θέλω να πω, με αυτό που σας έδωσα, σαν ένα μικρό παράδειγμα. Δε μπορούμε όλα να τα κάνουμε καλά, δε μπορούμε σε όλα να είμαστε καλοί, δεν είμαστε κλόουν, ζωγραφισμένοι με ένα παγωμένο χαμόγελο στα χείλη! Λυγίζουμε, σπάμε και καλά κάνουμε!

Κι όταν ο καθένας μας το νοιώσει αυτό το κρακ μέσα του, να μιλήσει, να γυρέψει βοήθεια κι αν δε τον βοηθήσει κάποιος στον κοινωνικό του περίγυρο, να πάει σε ένα γιατρό!

Βήμα Δεύτερο! Σπάστε τα ταμπού των λέξεων.

Όταν  έχεις συνάχι, ένα απλό κρυολόγημα, ή όταν σε πονάει το δοντάκι και σου έχει πρηστεί σαν μελιτζάνα το μάγουλο, γιατί μου διατυμπανίζεις πως πήγες στον παθολόγο, ή στον οδοντίατρο; Πονάς και στις δύο περιπτώσεις, άρα πού θα πας για να γίνεις καλά; Στον γιατρό!

Όταν η ψυχούλα σου πονάει και εσύ δε μπορείς να διαχειριστείς αυτόν τον πόνο, τι είναι σωστό να κάνεις; Να το παίξεις άνετος, να πεις θα περάσει, να κλειστείς λίγο λίγο στον εαυτό σου και να απομονώνεσαι από τον υπόλοιπο κόσμο, σιγά σιγά, γιατί απλά εκεί, εσύ δεν είσαι εσύ, το παίζεις πως είσαι, μα δεν είσαι, γιατί να ντραπείς να το πεις;

Δ Ε Ν  Ε Ι Μ Α Ι  Κ Α Λ Α

Μάθε κι αυτό, η κατάθλιψη δεν είναι ψείρα, που θα πετάξει από τον έναν ώμο στον άλλον και θα φτάσει στο κεφάλι σου! Δεν κολλάει, μη μασάς!

Άκου το σώμα σου, σου λέει περισσότερα από ότι φαντάζεσαι!

Απομυθοποίησε τους πάντες! Δεν υπάρχει ιδανική ζωή, και αυτές τις πόζες με τα χαζοχαρούμενα χαμόγελα, και τα σούπερ μέρη, ξέχασέ τα! Μύθος!

Αν έχεις διαγνώσει κάτι σε σένα που δε σου αρέσει, κάτι που δε θυμίζει εσένα που ήξερες, αν τα πάνω κάτω της διάθεσης γυροφέρνουν την καθημερινότητά σου, αν, αν, αν κ.ο.κ, μην κάθεσαι, μην αναλώνεσαι στους ειδικούς που σε θέλουν βράχο!

Να θυμάσαι, δεν είσαι το Αλκατράζ, είσαι άνθρωπος και τα ωμάκια σου δεν αντέχουν τόσα βάρη. Ξεκίνα να ξεφορτώνεσαι μερικά…Και αν σου φαίνεται βουνό, υπάρχουν κάποιοι που θα σε μάθουν τον τρόπο!

Και να σου πω…ανάμεσα στα βάρη, πέτα και κανέναν άνθρωπο από κοντά σου, ξέρεις, από αυτούς που ρουφάνε σαν βρικόλακες.

 

Πηγή: ewoman.gr

Πηγή

Προβολές : 258


Μοίρασέ το:Ετικέτες:

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα