Όταν οι Ολλανδοί μιλάνε για ... “επενδύσεις”, εννοούν ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ   ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΟΙ ΟΒΡΙΟΙ...

Όταν οι Ολλανδοί μιλάνε για ... “επενδύσεις”, εννοούν ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΟΙ ΟΒΡΙΟΙ...

8 Μαΐου, 2024 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:916
Μοίρασέ το

 

Διαβάζω και αναρωτιέμαι τι στο διάολο κάνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας…

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΠΩΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ (ΠΗΓΕΣ – ΛΙΜΝΕΣ – ΠΟΤΑΜΙΑ – ΝΕΡΟ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ) ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΟΙ ΟΒΡΙΟΙ, ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ, ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΒΙΟΣ;;;

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥΣ;;;

ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ΜΑΛΑΚΥΝΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΘΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;;;

Ή ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΜΠΟΛΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ;;;

 

 

Ολλανδικές υποσχέσεις για επενδύσεις 1 δισεκ. ευρώ, αρκεί να γίνει η Θεσσαλία… Αφρική και Καμπότζη!

Τα είπαν και τα έγραψαν με απόλυτη σαφήνεια και ο συνταγματάρχης ε.α. ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΔΕΡΟΣ… και τα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ, στηρίζουν αυτή την κοινή προσπάθεια αφύπνισης (εδώ)

 

ΑΝ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑ, ΤΟΤΕ ΧΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ…

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΟΙ ΓΑΜΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΤΕΣ;;;

 

Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΣΟΥ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΩ ΣΕ ΜΑΛΑΚΑ ΡΑΓΙΑ, ΠΩΣ ΣΕ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ;;;

ΑΝΤΕ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΛΥΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΩΛΟ…

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ, ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ…

 

 

ΤΑ ΓΡΑΦΑΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΟΛΙΑ…

ΚΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΝΕ… ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΣΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ…

 

ΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΗΡΙΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ…

 

ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΔΕΝ ΛΕΝΕ…

 

ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ… ΓΙΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ…

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ, ΗΡΘΑΝ ΛΙΓΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΗΘΕΝ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΡΑΦΑΝ ΤΑ ΕΙΣΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΗΓΑΝ  ΣΤΙΣ ΠΟΥΤΑΝΕΣ…

 

 

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΚΙΝΑ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ;;;

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Τα βάσανα του θεσσαλικού κάμπου δεν έχουν τελειωμό, καθώς μετά την ανυπολόγιστη καταστροφή που υπέστη από τις πλημμύρες, ήρθαν και οι Ολλανδοί της HVA -στην οποία η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέθεσε την… αγροτική ανάπτυξη της περιοχής- για να προωθήσουν το «όραμά» τους για την «αφρικανοποίηση» της Θεσσαλίας, στο μοντέλο της Ανγκόλας, της Μοζαμβίκης, της Νιγηρίας, αλλά και τη ασιατικής Καμπότζης!

Με οριζόντια επιλογή διαφορετικών καλλιεργειών και μαζική παραγωγή προϊόντων, η HVA θέλει μα μετατρέψει τους αγρότες και παραγωγούς σε… υπαλλήλους της για να κάνουν συμβολαιακή γεωργία, όπως έχει ήδη καταγγείλει και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Όπως μεταδίδει σήμερα το thessaliatv.gr οι Ολλανδοί υποσχέθηκαν επενδύσεις (αν βάλουν όμως άλλοι τα κεφάλαια!) που μπορεί να φτάσουν και το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αλλάζοντας το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, και υπό συγκεκριμένες συνθήκες και όρους!

Ο διευθύνων σύμβουλος της HVA Μίλτος Γκουζούρης, αναφερόμενος στα ολλανδικά πλάνα για τον θεσσαλικό κάμπο, είπε αρχικά:

«Η HVA αναλαμβάνει παραχωρήσεις γης (concessions) σε διάφορες χώρες, τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε για πολλά χρόνια (π.χ. 50 ή 100) και να αναπτύξουμε δραστηριότητες που αφορούν κυρίως σε παραγωγή φαγητού (ρύζι, πατάτα, κρέας, γάλα κ.α). Φροντίζουμε αυτές οι περιοχές να είναι στεγνές, να έχουν αρδευτικά κανάλια, να δημιουργηθούν τα εργοστάσια που επεξεργάζονται τα προϊόντα, καθώς επίσης και οι υποδομές που απαιτούνται όπως π.χ. μια προβλήτα για τη μεταφορά των προϊόντων. Αναλαμβάνουμε δηλαδή από το Α μέχρι το Ω του project, συν της διαχείρισης της έκτασης και των εργοστασίων της».

Και συνέχισε με τον τρόπο λειτουργίας το μοντέλου της HVA:

«Εμείς κάνουμε συμφωνίες με buyers. Π.χ. έρχεται μια αλυσίδα super market και ζητάει 30.000 τόνους ρυζιού τον χρόνο, σε big bags, για να το πουλήσει αυτή σε σακουλάκια. Υπογράφουμε μια σύμβαση π.χ. για 25 χρόνια ότι ο retailer θα αγοράζει ρύζι από εμάς, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, και εμείς αναλαμβάνουμε την επένδυση. Νοικιάζουμε τη γη – με συμφωνίες συνήθως με κράτη αφού πρόκειται για τεράστιες εκτάσεις, π.χ. στην Αγκόλα δώσαμε €15 εκατ. για 50 χρόνια – στήνουμε τα εργοστάσια, αγοράζουμε τα μηχανήματα, προσλαμβάνουμε και εκπαιδεύουμε το προσωπικό».

Μοντέλο Αφρικής και Καμπότζης…

 

«Πρέπει να γίνουν μεγάλοι συνεταιρισμοί για να μπορέσεις να έχεις όγκο. Όταν έχεις διάσπαρτο τον κλήρο, δεν κάνεις τίποτα. Στην Καμπότζη π.χ. υπάρχουν εκτάσεις που αντιστοιχούν σε τρεις Θεσσαλίες, οι οποίες παράγουν ρύζι. Πρέπει να έχεις και τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες π.χ. σε χώρες όπως είναι η Ανγκόλα, η Μοζαμβίκη, η Νιγηρία κ.ά. μπορείς όλο τον χρόνο να παράγεις, να έχεις 4-5 σοδειές. Εμείς εστιάζουμε στην τροπική ζώνη, δηλαδή σε Ν.Α Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική. Ξεκινήσαμε από την Ινδονησία που ήταν ολλανδική αποικία, αλλά στη συνέχεια επεκταθήκαμε σε όλο τον πλανήτη. Εμείς μπορούμε να φτιάξουμε μονάδες τυποποίησης και να συνεργαστούμε με ομίλους που μπορούν να αναλάβουν το logistics – έχουμε ήδη μιλήσει με ορισμένους – να επενδύσουμε σε ψυγεία, αποθήκες, γερανούς, σε εξειδικευμένα μηχανήματα (π.χ. ειδικές σκούπες για τη φόρτωση ρυζιού σε βαπόρια)».

Μαζική παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων και συμβολαιακή γεωργία

 

«Στη Θεσσαλία πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε θερμοκήπια που θα παράγουν επιτραπέζιες ντομάτες όλο τον χρόνο και να γίνει πολύ μεγάλη επένδυση σε φρούτα. Παράλληλα, η περιοχή ευνοεί την παραγωγή σε προϊόντα όπως αμύγδαλα και φιστίκια, που έχουν τεράστιο εισόδημα. Εμείς μπορούμε να κάνουμε επενδύσεις σε γραμμές IQF για αβοκάντο, προσφέροντας τη δυνατότητα για ψύξη κομματιών του φρούτου σε σακουλάκια. Π.χ. με μια επένδυση της τάξης των €20 εκατ. μπορείς να έχεις χιλιάδες τόνους προϊόντος με αυτόν τον τρόπο, όπως π.χ. σε ροδάκινα, βερύκοκα κ.ά…

Εάν η αγορά είναι ο κόσμος και όχι μόνο η Ελλάδα, μπορεί η περιοχή να έχει μεγάλο εισόδημα. Παράλληλα, όταν πας να φτιάξεις μια μονάδα και βάλεις συνέταιρο τον συνεταιρισμό, του δίνεις ένα επιπλέον κέρδος. Θα έχουν δηλαδή ένα επιπλέον κίνητρο να παράγουν σωστά, για το δικό τους εργοστάσιο. Οι Συνεταιρισμοί που έχουμε ήδη έρθει σε επαφή είναι πολύ θετικοί σε αυτό το εγχείρημα. Γνωρίζουν πολύ καλά ποιο είναι το όφελος τους, απλά θέλουν να δουν κάποιες σοβαρές επιχειρήσεις να ηγούνται αυτής της προσπάθειας. Τρανταχτό παράδειγμα του πόσα μπορεί να πετύχει το contract farming είναι η Heineken. Στην Ελλάδα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καλύπτει 100% τις παραγωγικές της ανάγκες σε κριθάρι μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, ενώ παράλληλα κάνει και εξαγωγές».

Θέλουν επενδυτικό ταμείο και εξαφάνιση της κλωστοϋφαντουργίας!

«Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό ταμείο, το The Thessaly Growth Fund, στο οποίο μπορούμε και εμείς να συμμετέχουμε επενδυτικά, αν και κυρίως είναι καλό να συμμετέχουν ελληνικά κεφάλαια. Έχουμε κάνει συζητήσεις με διάφορους φορείς που μπορεί να συμμετάσχουν στο Ταμείο αυτό π.χ. τράπεζες, εφοπλιστές, διάφοροι επιχειρηματίες – είναι όλοι θετικοί να μπουν. Έχοντας αυτή την τοπική συμμετοχή, εμείς μπορούμε να φέρουμε τα υπόλοιπα κονδύλια και να συγκεντρώσουμε ένα συνολικό ποσό της τάξης των €500 εκατ. το οποίο με μόχλευση (π.χ. με δανεισμό) μπορεί να ξεπεράσει το €1 δισ. Στόχος είναι η απόδοση της τάξης του 15%-20% σε ετήσια βάση.

Αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε παραγωγές προϊόντων που έχουν ζήτηση και όχι π.χ. στην Κλωστοϋφαντουργία όπου δεν έχει προοπτικές για τη χώρα μας.

Συνεχίζουν όμως να υπάρχουν φωνές στην περιφέρεια που ζητούν να μην σταματήσει η παραγωγή προϊόντων για τον συγκεκριμένο κλάδο. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές».

 

 

Πηγή



Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 916


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα