25 τρόποι που ένας νάρκισσος θα προσπαθήσει να σε κρατήσει κοντά του

25 τρόποι που ένας νάρκισσος θα προσπαθήσει να σε κρατήσει κοντά του

25 Φεβρουαρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:474
Μοίρασέ το

 

 

 

Πρόκειται για ψυχικά άρρωστα άτομα, που συνήθως είναι και σωματικά άρρωστα…

Όλα ξεκινούν από την παιδική τους ηλικία… έχουν φάει απόρριψη και την βγάζουν με αρρωστημένο τρόπο… 

Φροντίστε να τους απομακρύνετε από τη ζωή σας, αν βρίσκονται ακόμα και στο οικογενειακό σας περιβάλλον…

Η περίπτωσή τους είναι ανίατη και μπορεί να καταστρέψουν τη ζωή σας…

Πρόκειται για σύγχρονους Ντόριαν Γκρέϋ…

Συναισθηματικά, είναι τελείως ΝΕΚΡΟΙ.

ΑΓΝΟΗΣΤΕ ΤΟΥΣ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Τα ναρκισσιστικά άτομα είναι γνωστά για τη χειριστική τους συμπεριφορά κι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους ασκούν τον έλεγχό τους στους άλλους, είναι o ψυχολογικός πόλεμος.

Οι ναρκισσιστές έχουν μια ακόρεστη ανάγκη για θαυμασμό και προσοχή και δε θα σταματήσουν μπροστά σε τίποτα για να την αποκτήσουν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι χειραγωγούν κι ελέγχουν τη σχέση τους.

Από το gaslighting μέχρι τον οικονομικό έλεγχο κι όλα τα ενδιάμεσα ένας νάρκισσος θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να σε κρατήσει κοντά του. 

 

1. Gaslighting: Αυτή είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται για να κάνει κάποιον να αμφιβάλλει για την πραγματικότητα και τις αντιλήψεις του.

 

2. Blaming: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να κατηγορεί τους άλλους για τα δικά του λάθη κι αποτυχίες για να αποσπάσει την προσοχή από τον εαυτό του.

 

3. Guilt-tripping: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να κάνει κάποιον να αισθάνεται ένοχος ή υπεύθυνος για τα προβλήματα ή τα συναισθήματά του.

 

4. Απομόνωση: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να προσπαθήσει να απομονώσει το θύμα του από τους φίλους και την οικογένεια για να το κάνει να εξαρτάται περισσότερο από αυτόν.

 

5. Χειραγώγηση: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τακτικές χειραγώγησης για να πάρει αυτό που θέλει από κάποιον, όπως η πρόκληση ενοχών, το ψέμα ή η κολακεία.

 

6. Withholding (απόκρυψη): Ένας ναρκισσιστής μπορεί επίτηδες να κάνει παρακράτηση στην αγάπη, την προσοχή ή τη στοργή ως ένας τρόπος για να ελέγξει κάποιον και να τον κρατήσει κοντά του, μιας και διαρκώς θα ζητάει προσοχή.

 

7. Κριτική: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να είναι υπερβολικά επικριτικός απέναντι στο θύμα του, γεγονός που μπορεί να διαβρώσει την αυτοεκτίμησή του και να το κάνει πιο ευάλωτο.

 

8. Υποτίμηση: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να υποτιμήσει τα επιτεύγματα, τις ιδέες ή τις συνεισφορές του θύματός του για να υπονομεύσει την αυτοπεποίθησή του.

 

9. Τριγωνοποίηση: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να στρέψει δύο ανθρώπους τον έναν εναντίον του άλλου για να δημιουργήσει δράμα και να διατηρήσει τον έλεγχο.

 

10. Απειλές: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει απειλές σωματικής ή συναισθηματικής βλάβης για να ελέγξει κάποιον εμπνέοντάς του τον φόβο και το αίσθημα υποταγής.

 

11. Χρησιμοποιώντας κολακεία: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει υπερβολική κολακεία για να κερδίσει την καρδιά του θύματός του και να το κάνει να νιώσει ξεχωριστό με σκοπό να προσκολληθεί συναισθηματικά.

 

12. Projecting (Προβολή): Ένας ναρκισσιστής μπορεί να προβάλλει τα δικά του ελαττώματα και τις ανασφάλειές του στο θύμα του για να το κάνει να νιώσει ότι εκείνο είναι το πρόβλημα.

 

13. Silent treatment: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σιωπηλή μεταχείριση (την παρατεταμένη επιτηδευμένη σιωπή) για να τιμωρήσει το θύμα του και να το κάνει να νιώσει ανίσχυρο.

 

14. Παρακράτηση έγκρισης: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να παρακρατήσει την έγκριση ή τη θετική ανατροφοδότηση για να κρατήσει το θύμα του σε κατάσταση άγχους και αβεβαιότητας.

 

15. Κυριαρχία: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να είναι ελεγκτικός κι αυταρχικός στις αλληλεπιδράσεις του με τους άλλους.

 

16. Υποτίμηση: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να υποτιμήσει το θύμα του μπροστά σε άλλους για να το κάνει να νιώσει μικρό κι ασήμαντο.

 

17. Συναισθηματικός εκβιασμός: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει συναισθηματικό εκβιασμό για να πετύχει τον σκοπό του, όπως για παράδειγμα να απειλήσει ότι θα κάνει κακό στον εαυτό του αν το θύμα του δε συμμορφωθεί με τις επιθυμίες του.

 

18. Σαρκασμός: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τον σαρκασμό ως ένας τρόπος για να μειώσει το θύμα του και να τον κάνει να νιώσει κατώτερο, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του.

 

19. Γοητεία: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γοητεία και το χάρισμά του για να κερδίσει τους ανθρώπους και να τους χειραγωγήσει. Στην περίπτωση των σχέσεων, ο θα σας πείσει πως είναι ο τέλειος άνθρωπος, πράγμα που απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

 

20. love-bombing: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να κατακλύσει το θύμα του με αγάπη και προσοχή ως ένας τρόπος να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και να το ελέγξει.

 

21. Παίζοντας το θύμα: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να υποδυθεί το θύμα για να κερδίσει τη συμπάθεια και να χειραγωγήσει τους άλλους ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις και τη συμπάθεια.

 

Keeping score: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να κρατάει λογαριασμό για τα λάθη ή τις ελλείψεις του θύματός του ως έναν τρόπο να διατηρεί τον έλεγχο. Έτσι, έχει ένα ισχυρό όπλο σε κάθε διαφωνία, λέγοντας πως θυμάται τι έγινε και πότε, ακόμα κι αν αυτό το «πότε» ήταν τρία χρόνια πριν.

 

23. Σωματικός εκφοβισμός: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει σωματικό εκφοβισμό ή επιθετικότητα για να δημιουργήσει την εντύπωση πως μπορεί και να γίνει βίαιος, έτσι ώστε το θύμα να αισθάνεται διαρκή αγωνία πως κάτι κακό θα του συμβεί.

 

24. Financial control: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να ελέγχει κάποιον οικονομικά, παρακρατώντας χρήματα, προβάλλοντας απαιτήσεις ή περιορίζοντας την πρόσβαση σε πόρους.

 

25. Φόβος της εγκατάλειψης: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τον φόβο της εγκατάλειψης για να ελέγξει κάποιον, όπως απειλώντας να τον εγκαταλείψει ή να τον παρατήσει αν δε συμμορφωθεί με τις επιθυμίες του.

 

Πηγή: pillowfights.gr

 

Πηγή

Προβολές : 474


Μοίρασέ το:Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα