5 ασυνήθιστα ισχυρά χαρακτηριστικά των συναισθηματικά παραμελημένων ατόμων

5 ασυνήθιστα ισχυρά χαρακτηριστικά των συναισθηματικά παραμελημένων ατόμων

1 Δεκεμβρίου, 2022 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:613
Μοίρασέ το

 

Αγαπημένοι και σεβαστοί από όσους τους γνωρίζουν, παλεύουν να αγαπήσουν και να σεβαστούν τον εαυτό τους. Αυτοί είναι οι άνθρωποι της συναισθηματικής παραμέλησης της παιδικής ηλικίας.

 

 

 

 

Υπάρχουν κι αυτοί, που μπορεί στη παιδική τους ηλικία, να στερήθηκαν την αγάπη, αλλά είναι η φτιασιά τους τέτοια που ως ενήλικες απλώνουν γύρω τους περίσσια αγάπη…

 

Καλλιόπη

Με το κεφάλι ψηλά, αλλά με το ηθικό τους χαμηλότερα από ό,τι θα έπρεπε, περπατούν ανάμεσά μας. «Δεν χρειάζομαι βοήθεια», λένε με χαμόγελο. «Όμως, εσείς τι χρειάζεστε;» ρωτούν τους άλλους με γνήσιο ενδιαφέρον.

Αγαπημένοι και σεβαστοί από όσους τους γνωρίζουν, παλεύουν να αγαπήσουν και να σεβαστούν τον εαυτό τους. Αυτοί είναι οι άνθρωποι της συναισθηματικής παραμέλησης της παιδικής ηλικίας.

Τι είναι η συναισθηματική παραμέληση της παιδικής ηλικίας; Είναι μια απλή αλλά ισχυρή δύναμη στη ζωή ενός παιδιού. Σημαίνει ότι μεγαλώσατε σε ένα σπίτι όπου τα συναισθήματά σας δεν έχουν σημασία.

Συνήθως μιλάμε για τις ιδιαίτερες προκλήσεις των συναισθηματικά παραμελημένων, όπως η αυτοκατηγορία, ο αυτοκατευθυνόμενος θυμός και τα χαμηλά επίπεδα αυτοσυμπόνιας.

Αλλά για να λέμε την αλήθεια, οι συναισθηματικά παραμελημένοι είναι πολλές φορές από τους πιο δυνατούς ενήλικες που έχω γνωρίσει ποτέ. Ναι, είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά υπάρχει και η θετική πλευρά του να μεγαλώνει κανείς συναισθηματικά παραμελημένος.

5 ασυνήθιστα ισχυρά χαρακτηριστικά των συναισθηματικά παραμελημένων ατόμων

Ανεξαρτησία

Μεγαλώνοντας, γνωρίζαμε, αν και ίσως ποτέ δεν ειπώθηκε δυνατά, ότι ήμασταν ουσιαστικά μόνοι μας. Πρόβλημα με έναν δάσκαλο; Εμείς το λύναμε. Σύγκρουση με έναν φίλο; Το λύναμε μόνοι μας. Η παιδική μας ηλικία ήταν ένα πεδίο εκπαίδευσης στην αυτάρκεια. Τώρα, ως ενήλικας, πιθανότατα προτιμάμε να κάνουμε τα πράγματα μόνοι μας. Επειδή είμαστε τόσο πολύ ικανοί, το σπουδαίο είναι ότι, ως επί το πλείστον, μπορούμε.

Ενσυναίσθηση

Ως παιδί, τα συναισθήματά μας αγνοούνταν πολύ συχνά. Αλλά αυτό πιθανότατα δεν μας εμπόδισε να καταλαβαίνουμε τι νιώθουν οι άλλοι. Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και τα μικρά μωρά νιώθουν ενσυναίσθηση. Έχω παρατηρήσει ότι πολλοί άνθρωποι που παραμελήθηκαν συναισθηματικά στην παιδική ηλικία έχουν μειωμένη πρόσβαση στα δικά τους συναισθήματα, αλλά επιπλέον ευαισθησία στα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Η συμπόνια είναι μια ισχυρή, θεραπευτική και συνδετική δύναμη. Και εσείς την έχετε σε μεγάλο βαθμό.

Προσφορά

 

Έχοντας λάβει ελάχιστη συναισθηματική αναγνώριση και επικύρωση στην παιδική μας ηλικία, μάθαμε να μη ζητάμε πράγματα. Μέρος της ανεξαρτησίας και της συμπόνιας είναι ότι έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των αναγκών των άλλων από ό,τι των δικών μας. Έτσι, τώρα ως ενήλικεςς, δεν ζητάμε πολλά, αλλά δίνουμε πολλά.

Ευελιξία

Ως παιδί, πιθανότατα δεν σας συμβουλεύονταν συχνά. Αντί να σας ρωτούν τι θέλετε ή τι χρειάζεστε, δεν είχατε άλλη επιλογή από το να προσαρμοστείτε στην εκάστοτε κατάσταση. Έτσι, τώρα, που μεγαλώσατε, δεν είστε απαιτητικοί, πιεστικοί ή ελεγκτικοί. Είστε το αντίθετο. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη ροή πολύ καλύτερα από τους περισσότερους ανθρώπους. Και το κάνετε.

Συμπάθεια

 

Οι άνθρωποι της παιδικής συναισθηματικής παραμέλησης τείνουν να είναι από τους πιο συμπαθείς σε αυτόν τον κόσμο. Συμπονετικοί, δοτικοί και ανιδιοτελείς, μπορεί να είστε αυτοί που οι φίλοι σας αναζητούν όταν χρειάζονται βοήθεια, συμβουλές ή υποστήριξη. Είστε εκεί για την οικογένεια και τους φίλους σας, ίσως και για αγνώστους επίσης. Οι άλλοι γνωρίζουν ότι μπορούν να βασιστούν σε εσάς. Έχετε ποτέ προβληματιστεί γιατί σας συμπαθούν οι άνθρωποι; Είναι επειδή έχετε αυτές τις 5 αναμφισβήτητα αξιαγάπητες ιδιότητες.

Πολλοί συναισθηματικά παραμελημένοι άνθρωποι γνωρίζουν κρυφά τη μεγάλη τους δύναμη και την εκτιμούν στον εαυτό τους.

Αν αυτό ισχύει για εσάς, η ιδέα της αλλαγής του εαυτού σας μπορεί να είναι τρομακτική. Δεν θέλετε να αισθάνεστε εξαρτημένοι από κανέναν, συμπεριλαμβανομένου του θεραπευτή, του φίλου ή του συζύγου. Φοβάστε ότι θα φανείτε αδύναμοι ή αβοήθητοι. Νιώθετε σοβαρό φόβο μήπως και γίνετε εγωιστές.

Αλλά εδώ είναι η ομορφιά της παιδικής συναισθηματικής παραμέλησης: Οι δυνάμεις σας είναι τόσο ανθεκτικές που μπορείτε να τις κάνετε ακόμα καλύτερες εξισορροπώντας τες.

Έτσι, παραμένετε ανεξάρτητοι, αλλά χάνετε το φόβο σας να εξαρτάστε από κάποιον όταν το χρειάζεστε. Παραμένετε τόσο ικανοί όσο ήσασταν πάντα, αλλά δεν έχετε πρόβλημα να ζητάτε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Παραμένετε ευέλικτοι και μπορείτε να ακολουθείτε τη ροή, αλλά έχετε επίσης επίγνωση και προσοχή στις δικές σας ανάγκες.

 

Πηγές:

psychologytoday.com
enallaktikidrasi.com
Εικόνα: depositphotos

 

Πηγή

Προβολές : 613


Μοίρασέ το:Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα