7 τύποι ψευτών:  Πώς να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τον καθένα

7 τύποι ψευτών: Πώς να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τον καθένα

8 Φεβρουαρίου, 2023 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:461
Μοίρασέ το

 

Να έχετε στο μυαλό σας πως κάποιοι τύποι ψευτών απλώς συνεχίζουν να ψεύδονται ακόμα και αν τους αντιμετωπίσετε γι αυτό. Αυτό γίνεται επειδή είναι πολύ καλοί στην χειραγώγηση. Χρειάζεται να κρατάτε το πνεύμα σας ώστε να αποφύγετε να εξαπατηθείτε από τα ψέματα τους.

Ένα από τα θεμέλια, μαζί με την καλή επικοινωνία, κάθε σχέσης-είτε είναι ρομαντική, φιλική, επαγγελματική- είναι η ειλικρίνεια. Αν κάποιος δεν είναι ειλικρινής μαζί σας, τότε θα πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί και αν τον θέλετε στη ζωή σας.

 

Γεμάτη η ζωή από ψεύτικους ανθρώπους… είναι γιατί οι ψεύτικοι άνθρωποι, έχουν μια εικόνα να διατηρήσουν, ενώ οι αληθινοί, δεν δίνουν δεκάρα…

Θα ‘θελα να ΄ξερα, αυτοί οι ψεύτικοι “άνθρωποι”, τι ψέματα λένε στον εαυτό τους, για να τα έχουν καλά με την συνείδησή τους…

Στη ζωή μου, θέλω μόνο καθαρούς ανθρώπους…

 

Καλλιόπη

 

Ξέρατε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ψευτών; Για να αντιμετωπίσετε τον καθένα αποτελεσματικά, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε με ποιον τύπο έχετε να κάνετε.

 

Το ψέμα είναι κάτι τρομερά καταστροφικό. Όχι μόνο προκαλεί πόνο αλλά πληγώνει και αυτόν που ψεύδεται και τον άλλο που το ακούει. Όλοι ξέρουμε πως το ψέμα υπάρχει και είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν. Ωστόσο, ίσως να μην έχετε συνειδητοποιήσει πως υπάρχουν βασικά διαφορετικοί τύποι ψευτών.

Στο ακόλουθο άρθρο, θα επισημάνουμε τους 7 κύριους τύπους ψευτών και πως μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε.

Λευκοί Ψεύτες

Συχνά τείνουμε να θεωρούμε ότι τα λευκά ψέματα δεν είναι αληθινά ψέματα. Τα άτομα που λένε λευκά ψέματα συχνά αισθάνονται πως αυτού του είδους ψέμα είναι ωφέλιμο ή τουλάχιστον άκακο. Οι λευκοί ψεύτες λένε μόνο ένα μέρος της αλήθειας. Οπότε, κατά λάθος οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι δεν ψεύδονται καθόλου. Κάποιες φορές, ένα άτομο χρησιμοποιεί λευκά ψέματα όταν προσπαθεί να προστατεύσει κάποιον από την αλήθεια αν θεωρεί ότι θα είναι καταστρεπτική ή επίπονη.

Αν πιστεύετε ότι κάποιος σας λέει λευκά ψέματα και σκέφτεστε να τον προσεγγίσετε για να το ξεκαθαρίσετε, χρειάζεται να σκεφτείτε τι θα κάνετε μετά. Αν είναι ένα λευκό ψέμα δικαίως ασήμαντο, ίσως αξίζει να το αφήσετε να περάσει. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην οικειότητα και στην εμπιστοσύνη, αν δεν το αντιμετωπίσετε.

 

Αδιάφοροι Ψεύτες

 

Οι αδιάφοροι ψεύτες είναι πολύ διαφορετικοί από τους λευκούς καθώς ψεύδονται συνέχεια και δεν νοιάζονται ιδιαίτερα για την ηθική ή την αίσθηση των ψεμάτων τους. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι είναι ανειλικρινείς αφού συνήθως είναι πολύ τσαπατσούληδες.

Αν κάποιος που νοιάζεστε είναι αδιάφορος ψεύτης, ίσως είναι καλή ιδέα για το δικό σας και για το δικό του καλό να τον αντιμετωπίσετε γι αυτό. Είναι πιθανό να ξέρει ακριβώς τι κάνει. Την ίδια στιγμή, αυτό δε σημαίνει ότι θα το παραδεχτεί ή ότι θα αλλάξει. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να απομακρυνθείτε από τέτοια άτομα, εκτός αν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν για το ποιον, γιατί, που και σε τι ακριβώς είπαν ψέματα.

Περιστασιακοί Ψεύτες

 

Είναι κάποια άτομα που λένε ψέματα μόνο περιστασιακά και υπάρχουν πολλοί από αυτούς. Ένα θετικό από τους περιστασιακούς ψεύτες είναι ότι επειδή δεν έχουν το συνήθειο να λένε ψέματα, συχνά ξεπερνούν την ενοχή, παραδέχονται το ψέμα τους και ζητούν συγχώρεση.

Σε αυτή την περίπτωση, αν ζητήσετε εξηγήσεις από έναν περιστασιακό ψεύτη, θα είναι περισσότερο από πρόθυμος να θέλει να συνεργαστεί και να αλλάξει.

 

 

Παθολογικοί Ψεύτες

Οι παθολογικοί ψεύτες όπως καταλάβατε, είναι οι άνθρωποι που έχουν καθιερώσει την συνήθεια του ψέματος. Το ψέμα είναι ο προκαθορισμένος τρόπος τους για να απαντήσουν στις ερωτήσεις. Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το πρόβλημα ή η ερώτηση, ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικό ή ασήμαντο είναι, οι παθολογικοί ψεύτες πάντα θα κρύβουν την αλήθεια. Γενικά νιώθουν άβολα να την αποκαλύπτουν.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, αυτή η συνήθεια διαμορφώνεται στην παιδική ηλικία. Το άτομο ίσως έχει βρεθεί σε περιβάλλοντα και καταστάσεις όπου το ψέμα ήταν η μοναδική επιλογή. Την ίδια στιγμή, οι παθητικοί ψεύτες δεν είναι ιδιαίτερα χειραγωγοί ή πονηροί. Λένε ψέματα από συνήθεια, όχι επειδή έχουν κακόβουλή πρόθεση.

Ωστόσο, το πρόβλημα με τους παθολογικούς ψεύτες είναι ότι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσουν αυτή τη συνήθεια επειδή το κάνουν για όλο αυτό τον καιρό. Όταν αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους ψεύτες, χρειάζεται να είστε προσεκτικοί και διακριτικοί.

Κοινωνιοπαθείς Ψεύτες

Οι κοινωνιοπαθείς ψεύτες είναι αναμφίβολα ο χειρότερος τύπος. Λένε ψέματα συνήθως για να γίνει το δικό τους και δεν νοιάζονται για τα αισθήματα και τις ζωές των άλλων. Γι αυτούς, το ψέμα είναι μέρος της στρατηγικής τους στη ζωή. Η ντροπή και η ενοχή δεν ανήκουν στα συναισθήματα τους.

Όταν πλησιάζετε τέτοιου είδους ψεύτη, αναλόγως την κατάσταση θα πρέπει πάντα είστε προσεκτικοί. Όχι μόνο λόγω της κατάστασης στην οποία θα ανεβαίνει η ένταση, αλλά επειδή μπορούν να γίνουν χειριστικοί και πονηροί.

Βεβαιωθείτε πως έχετε στοιχεία να υποστηρίξετε την γνώμη ότι ένα άτομο ψεύδεται. Αν έχετε σχέση με ένα τέτοιο άτομο, λυπούμαστε, αλλά χρειάζεται να είστε ανοιχτοί στην ιδέα ότι θα πρέπει να δώσετε τέλος σε αυτή τη φιλία ή σχέση. Ιδιαίτερα αν το άτομο δεν είναι πρόθυμο να αλλάξει.

Οι ψεύτες δεν είναι απάνθρωπα τέρατα και αν προσεγγίζετε κάποιον για τα ψέματα του για πρώτη φορά, δείξτε τους αγάπη και διακριτικότητα- προφανώς αναλόγως με το ψέμα. Παρουσιάστε τα στοιχεία και επιμείνετε ακόμα και αν διαφωνήσουν.

Να έχετε στο μυαλό σας πως κάποιοι τύποι ψευτών απλώς συνεχίζουν να ψεύδονται ακόμα και αν τους αντιμετωπίσετε γι αυτό. Αυτό γίνεται επειδή είναι πολύ καλοί στην χειραγώγηση. Χρειάζεται να κρατάτε το πνεύμα σας ώστε να αποφύγετε να εξαπατηθείτε από τα ψέματα τους.

Ένα από τα θεμέλια, μαζί με την καλή επικοινωνία, κάθε σχέσης-είτε είναι ρομαντική, φιλική, επαγγελματική- είναι η ειλικρίνεια.

Αν κάποιος δεν είναι ειλικρινής μαζί σας, τότε θα πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί και αν τον θέλετε στη ζωή σας.

 

awakengr.com

Αναφορές:

jstor.org
msu.edu
psychologytoday.com
livestrong.com

 

Πηγή

Προβολές : 461


Μοίρασέ το:Ετικέτες:

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα