H μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων του Roubini έρχεται – Οι ΗΠΑ εκκίνησαν το φαινόμενο της πεταλούδας

11 Ιανουαρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:644
Μοίρασέ το

 

Ωστόσο, όλα τα πράγματα που συμβαίνουν στις ΗΠΑ, που μπορεί να φαίνονται σε πρώτο επίπεδο ανούσια, είναι πιθανό να εκκινήσουν το φαινόμενο της πεταλούδας, επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες σε όλη την υφήλιο, με επιζήμιο αντίκτυπο στον παγκόσμιο πληθωρισμό και στην ανάπτυξη.

 

 

 

 

Και η Ελλάδα, ως προτεκτοράτο της Αμερικής, θα κτυπηθεί ανελέητα… γιατί ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΘΕΩΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Υ.Γ. Προτείνω να αποθηκεύσετε αυτή την ανάρτηση και το σχόλιό μου, γιατί αν ισχύουν αυτά που πληροφορήθηκα, πάμε σε ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΡΙΚΗΣ…

Το φαινόμενο της πεταλούδας είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους…

΄Oλα δείχνουν ότι η ανθρωπότητα έχει μπει σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη ιστορική φάση – Zeitwende, που θα έλεγε και ο πρωθυπουργός της Γερμανίας Olaf Scholz.

Μέσα στο τρέχον γεωπολιτικό σκηνικό έχει ήδη ξεκινήσει μία από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους της μεταπολεμικής περιόδου: φτώχεια, ακρίβεια και ύφεση, την οποία ηθελημένα θα προκαλέσουν οι κεντρικές τράπεζες.

Μέσα σε όλα αυτά κάποιοι ακόμη δεν μπορούν να διακρίνουν…
«Ακόμη είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε αν τόσο η οικονομία των ΗΠΑ όσο και η ευρωπαϊκή θα υπομείνουν το 2023 μια ήπια ή μια σκληρή προσγείωση…» αναφέρουν.

Μια αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση Biden, σχεδόν ξεδιάντροπα, διοχέτευε χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα επί δύο χρόνια, ανακοινώνοντας ένα ολοκαίνουργιο «New Deal» και οικονομικά πακέτα στήριξης.

Και εύλογα αναρωτιέται κανείς αν αυτά τα μέτρα έχουν έστω και το παραμικρό νόημα για τους απλούς πολίτες.

Αλήθεια, πώς «αντανακλάται» το τύπωμα χρήματος και ο συνεχής, υπέρογκος δανεισμός στην αμερικανική οικονομία, όσο και στις οικονομίες των άλλων ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης.

Σύμφωνα με τον γνωστό και μη εξαιρετέο Dr Doom, κατά κόσμον Nouriel Roubini, καθηγητή Οικονομικών στο NYU Stern, η μητέρα όλων των κρίσεων πλησιάζει…

Φυσικά, πρωτίστως, ο χρόνος θα δείξει αν όλα αυτά τα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής είχαν έστω και το ελάχιστο νόημα.

Η κυβέρνηση Biden ξόδεψε περίπου 1.900 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID και στη συνέχεια άλλα 400 δισεκατομμύρια δολάρια για τα απλήρωτα φοιτητικά δάνεια, που αποτελούν σημαντικό οικονομικό ζήτημα για τις ΗΠΑ.

Τα φοιτητικά δάνεια ανέρχονται σε περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια και η τάση είναι, πλέον, να μένουν απλήρωτα.

Εν τω μεταξύ, έχουν επενδυθεί 400 δισεκατομμύρια δολάρια για την τόνωση της Πράσινης Ατζέντας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Biden έχει ανακοινώσει ένα ολοκαίνουργιο New Deal, το οποίο θα κόστιζε 4.700 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν φαίνεται να προχωρά.

Με λίγα λόγια, κάθε σχέδιο ακολουθείται από ένα νέο, το οποίο τείνει να είναι πιο απαγορευτικά ακριβό και, στην πραγματικότητα, συνοψίζεται στην εκπλήρωση των κενών προεκλογικών δεσμεύσεων για τους ψηφοφόρους του Biden και όχι σε πραγματικά αποτελεσματικά σχέδια.

Ωστόσο, όλα τα πράγματα που συμβαίνουν στις ΗΠΑ, που μπορεί να φαίνονται σε πρώτο επίπεδο ανούσια, είναι πιθανό να εκκινήσουν το φαινόμενο της πεταλούδας, επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες σε όλη την υφήλιο, με επιζήμιο αντίκτυπο στον παγκόσμιο πληθωρισμό και στην ανάπτυξη.

(Το φαινόμενο της πεταλούδας είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες.)

Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα».)

Κάποιοι συνηθίζουν να λένε πως, όταν φτερνίζεται η Αμερική, οι υπόλοιπες χώρες παθαίνουν πνευμονία…

recession-5124813_1280.png
Ποσοτική χαλάρωση

 

Η υπερβολική ποσοτική χαλάρωση και ο συνεχής δανεισμός ήταν κυρίαρχα στοιχεία από το 2008, γεγονός που είχε ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο.

Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα των ΗΠΑ είναι 1.800 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που ισοδυναμεί με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας.

Το σχέδιο του Biden να τυπώσει και να αντλήσει 4.000 δισεκατομμύρια δολάρια για να σώσει την αμερικανική οικονομία ισούται με το ονομαστικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Γερμανίας.

Τον Νοέμβριο του 2022 οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν από έναν απλό λανθασμένο υπολογισμό των φορολογικών δηλώσεων ένα δημοσιονομικό πρόβλημα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμεί με το ονομαστικό εθνικό προϊόν μιας χώρας τόσο μικρής όσο η Βουλγαρία.

Από την άλλη, ο Dr Doom προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους.

Ο απερίσκεπτος δανεισμός έχει ενισχύσει τους κινδύνους του επίμονου πληθωρισμού και της οικονομικής στασιμότητας, επισημαίνει.
Ο Roubini προβλέπει επίσης ύφεση στις ΗΠΑ και μεγάλη πίεση στις μετοχές και στα ομόλογα.

Συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο λόγος χρέους προς ΑΠΕ στις ΗΠΑ είναι 350%.
Κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί σε καιρό ειρήνης.
Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί αν ζούμε ακόμα σε καιρό ειρήνης ή εν καιρώ πολέμου.

Πάντως, οι λόγοι των δημοσίων δαπανών και του αλόγιστου δανεισμού έχουν αλλάξει σε σχέση με αυτό που ήταν μόλις πριν από δύο δεκαετίες.
Αυτό δείχνει ότι τα χρήματα χάνουν γρήγορα την αξία τους…

Η υπερβολή της πολιτικής της κυβέρνησης Biden επανήλθε φέτος, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στο 8%.

Με λίγα λόγια, όπως γίνεται αντιληπτό, ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, η μητέρα όλων των κρίσεων θα είχε συμβεί.

Ο διάσημος και διαβόητος Dr Doom, ο οποίος «βαφτίστηκε» έτσι λόγω των οικονομικών του προβλέψεων για την καταστροφή και τη θλίψη, ανακοίνωσε πρόσφατα τη μητέρα όλων των κρίσεων.

Μερικοί αμερικανοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται κυνικά ότι αν θέλετε να λύσετε μια μικρή κρίση, μπορείτε να το κάνετε δημιουργώντας μια μεγαλύτερη.

Αυτές οι προβλέψεις για τη θλίψη και την καταστροφή του δρος Doom δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί πλήρως, επειδή οι μικρές κρίσεις έχουν ξεπεραστεί από τις μεγαλύτερες.

Ωστόσο, τώρα δεν είναι ο μόνος που προειδοποιεί για αυτό, αλλά μερικοί διακεκριμένοι αναλυτές ισχυρίζονται το ίδιο.

Ο πληθωρισμός προκαλείται από τα υψηλά χρέη και την αργή ανάπτυξη στη Συλλογική Δύση, και αυτή είναι μόνο η αρχή της διαφαινόμενης μητέρας όλων των κρίσεων λόγω της ανόδου της Κίνας και του Παγκόσμιου Νότου επίσης.

Αλήθεια, δεν μπορούμε ακόμη να δούμε αν θα είναι σκληρή ή ήπια προσγείωση μέχρι το τέλος του 2023;

Η μητέρα όλων των κρίσεων έρχεται…

 

Πηγή

Προβολές : 644


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα