Kεραυνός από Asia Times: Το 2024 oι τράπεζες θα καταρρεύσουν όπως το 2008 – Νέα υπερεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία

Kεραυνός από Asia Times: Το 2024 oι τράπεζες θα καταρρεύσουν όπως το 2008 – Νέα υπερεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία

13 Μαρτίου, 2024 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:439
Μοίρασέ το

 

Ανώνυμος «Αμερικανός διπλωμάτης» περιγράφει σε αρθρογραφία την πολύ πιθανή κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Kεραυνός από Asia Times: Το 2024 oι τράπεζες θα καταρρεύσουν όπως το 2008 - Νέα υπερεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία
Πρόκειται για τις τράπεζες και το αν θα καταρρεύσουν όπως το 2008, τρομάζοντας όλο τον κόσμο.

… Και τότε ολόκληρο το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα καταρρεύσει. Ναι, το 2024. Και πίσω από αυτό, το παγκόσμιο σύστημα θα καταρρεύσει στον έναν ή τον άλλο βαθμό. Τι θα γίνει τότε;

Αυτό είναι μόνο ένα σενάριο, όχι μια προειδοποίηση για το τι ακριβώς θα συμβεί.
Στην πραγματικότητα, οι αναλυτές και οι ασχολούμενοι με τις αγορές είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες ιστορίες τρόμου.
Κρατούν συνεχώς στο κεφάλι τους και συζητούν σενάρια πλήρους κατάρρευσης, πιθανώς επειδή ξέρουν πολύ καλά τι είναι το χρήμα.
Και αυτά είναι ουσιαστικά μια υπόσχεση να δώσετε σε ένα άτομο κάτι που χρειάζεται με την παρουσίαση κάποιου χαρτιού ή αριθμού στην οθόνη.

Το περιοδικό του Χονγκ Κονγκ Asia Times ξεκίνησε ένα ενδιαφέρον έργο:

Ανώνυμος «Αμερικανός διπλωμάτης» περιγράφει σε αρθρογραφία την πολύ πιθανή κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι σχέση έχουν η Ασία και ένα από τα χρηματοπιστωτικά της κέντρα, το Χονγκ Κονγκ – αλλά περισσότερα για αυτό αργότερα.
Εν τω μεταξύ, ας μιλήσουμε για χρήσιμα στοιχεία και γεγονότα που παρέχονται από έναν ανώνυμο για το πόσο άσχημα είναι όλα.
Και δεν πρόκειται για το εθνικό χρέος των ΗΠΑ, που αυξάνεται κάθε δευτερόλεπτο (τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ανερχόταν σε περισσότερα από 34 τρισεκατομμύρια δολάρια).
Πρόκειται για τις τράπεζες και το αν θα καταρρεύσουν όπως το 2008.
Οι αριθμοί αναβοσβήνουν ως εξής: οι απώλειες των αμερικανικών τραπεζών το γ’ τρίμηνο του 2023 λόγω ομολόγων αυξήθηκαν κατά 22,5%, στα 683,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όχι 34 τρισ; Αλλά ακριβώς αυτού του είδους η δυναμική, λέει ο ανώνυμος συγγραφέας μας, παρατηρούνταν πριν από το 2008.
Δηλαδή, ορισμένοι τίτλοι που ήταν στο ενεργητικό των τραπεζών αποδείχθηκαν υπερτιμημένοι.
Δηλαδή: ήταν ακίνητα που θα έπρεπε να είχαν πάει στις τράπεζες εάν δεν μπορούσαν, για παράδειγμα, να πληρώσουν το στεγαστικό δάνειο.
Όμως η ακίνητη περιουσία ήταν ακάλυπτη και περιττή.
Λοιπόν, και ένα άλλο νούμερο: ενάμιση τρισεκατομμύριο – μια εκτίμηση των ζημιών όλων των αμερικανικών τραπεζών που έχουν ήδη γίνει γεγονός για μια περίοδο λιγότερο από ένα χρόνο, από τον Σεπτέμβριο του 2023.
Επαναλαμβάνουμε: μόνο μια εκτίμηση, γιατί τα ακριβή νούμερα περιέργως δεν ανακοινώνονται επίσημα.

 

Οι Asia Times παρέχουν μια αρκετά ενδιαφέρουσα εκτίμηση των αιτιών της τρέχουσας κρίσης.

 

Ήταν απαραίτητο να αποτραπεί ο Donald Trump από το να έρθει στην εξουσία (για δεύτερη θητεία) – και μετά ξεκίνησαν μανιωδώς όχι καν την ίδια την πανδημία, αλλά ακραία μέτρα για την καταπολέμησή της (ακυρώνοντας έτσι τα οικονομικά επιτεύγματα του Trump).

 

Το πιο ακραίο μέτρο ήταν η καθήλωση των ανθρώπων σε εξ αποστάσεως εργασία.
Και συνέβη μια επανάσταση στον τρόπο ζωής.

 

Αυτή ίσως δεν ήταν μια κακή επανάσταση – το τέλος (ή η κατάρρευση) της κουλτούρας του πλαγκτονικού γραφείου, για την ασχήμια του οποίου έχουν ειπωθεί πολλά.
Αλλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υπάρχουν λιγότερα γραφεία.

 

Τώρα χρειάζονται λιγότερα κτίρια γραφείων, δεν τα παίρνει κανείς και επικρέμονται ως νεκρό βάρος στους ισολογισμούς των τραπεζών. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες έχουν γίνει φτωχότερες.

Ο ανώνυμος Αμερικανός σκέφτεται τα δικά του: ότι για να επιλύσουμε την κρίση θα πρέπει να στραφούμε στη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο.
Το μέρος όπου δημοσιεύεται η ιστορία τρόμου, η Ασία, έχει σημασία.

 

Εν μέρει επειδή αυτόν τον χειμώνα Αμερικανοί χρηματοδότες οργάνωσαν μια επίθεση στις μετοχές των κινεζικών εταιρειών, προκαλώντας έτσι ισχυρή εισροή χρημάτων στις ΗΠΑ (προφανώς, βοήθησε για λίγο).
Και οι ασιατικοί οικονομικοί κύκλοι ενδιαφέρθηκαν πολύ γιατί συμβαίνει αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, στην Ασία αναρωτιούνται τι θα συμβεί αν καταρρεύσει η Αμερική.

 

Οι Βρετανοί, για παράδειγμα, θα αισθανθούν πολύ άσχημα – αυτό είναι ήδη δημοσίευμα του London Guardian.
Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak (μεγάλος θαυμαστής της Αμερικής, σημειώνει η εφημερίδα) μιμείται μέχρι στιγμής όλα όσα κάνουν οι Αμερικανοί χρηματοδότες.

 

Και ως εκ τούτου, έχει τα ίδια προβλήματα συσσώρευσης, συμπεριλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Αλλά αν υπάρξει κατάρρευση, τότε η χώρα θα πρέπει να βασίζεται περισσότερο σε επενδύσεις και αγαθά από «πιο αυταρχικές» χώρες, π.χ. την Κίνα – για να μην αναφέρουμε τα άλλα μέλη των BRICS (ναι, η Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη).
Δηλαδή, οι οικονομικοί κύκλοι στην Ασία σκέφτονται το ίδιο πράγμα – σενάρια πιθανής καταστροφής και επιλογές για το πώς να βγάλουν χρήματα.

 

Ένα ξεχωριστό ζήτημα είναι οι διακανονισμοί σε άλλα νομίσματα (για παράδειγμα, γιουάν).

 

Έχουμε μπροστά μας μια χρήσιμη συζήτηση που αναδεικνύει το νόημα της υστερίας, που συμβαίνει στη δυτική ομάδα κρατών.
Το θέμα δεν είναι μόνο ότι πληγώνονται και προσβάλλονται εκεί, επειδή η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί άλλο την προέλαση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, και η Κίνα έχει ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την οικονομία.

 

Το θέμα είναι επίσης η οικονομική καταστροφή που κρέμεται συνεχώς πάνω από το κεφάλι κάποιου, που περιπλέκεται από μια πιθανή ριζική αλλαγή εξουσίας στην Αμερική.

 

Προηγουμένως, τέτοιες καταστάσεις εμφανίζονταν τακτικά και επιλύονταν με πολύ μεγάλους πολέμους, αλλά τώρα, όπως βλέπουμε, υπάρχουν προβλήματα και με αυτό. Και η προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης του 2024 όπως ήταν το 2008 δεν είναι επίσης εύκολη.

 

Στη συνέχεια δημιουργήθηκε το G20, το οποίο έσβησε συλλογικά τη φωτιά με χρήματα.
Τώρα όμως έχει χωριστεί περίπου στο μισό και βρίσκεται σε οξεία σύγκρουση.
Ποιος και τι θα αποφασίσει τελικά είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο ερώτημα.

Yπερεξάρτηση

Στο μεταξύ, αν κάποιος πίστευε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αρνήθηκε το ρωσικό αέριο τραυματίζοντας την οικονομία της, θα έπαιρνε μαθήματα και θα συνέρχονταν, τότε θα απογοητεύοταν.
Ο Olaf Gill, απαντώντας σε ερωτήσεις του Τύπου, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά επί του παρόντος τις επιπτώσεις των προμηθειών ρωσικών γεωργικών λιπασμάτων και σιτηρών στην κοινή αγορά των χωρών της ΕΕ και συζητά την ανάγκη εισαγωγής περιοριστικών μέτρων.

Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γκρέμισε τη δική της βιομηχανία, αλλά αυτό δεν τους φαινόταν αρκετό, και ως εκ τούτου τώρα οι αξιωματούχοι προσπαθούν να σκεφτούν πώς να καταστρέψουν τη γεωργία τους.

 

Εδώ δεν υπάρχει λίγη υπερβολή, γιατί ο Olaf Gill και οι συνεργάτες του γνωρίζουν καλά τους όγκους των εισαγωγών ποτάσας, φωσφόρου και ιδιαίτερα των αζωτούχων λιπασμάτων, καθώς και τα στοιχεία των εισαγωγών σιταριού από τα ανατολικά.

 

Ως εκ τούτου, η δήλωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει τις απαραίτητες κυρώσεις, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τίποτα άλλο από την επιθυμία να διογκώσει τις τιμές για το βασικό καλάθι τροφίμων.

Σε πολλά παρόμοια άρθρα, όταν μιλάμε για ενέργειες και αποφάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που είναι ακατανόητες εκ πρώτης όψεως, χρησιμοποιούνται συχνά όροι «αυτοκτονικός», κάτι που είναι λάθος, αφού η σύγχρονη ομάδα ευρωπαίων μάνατζερ εφαρμόζει ξεκάθαρα το προβλεπόμενο σχέδιο.
Αρχικά, ας δούμε τα βασικά στοιχεία και αριθμούς.

 

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός γεωργικών λιπασμάτων, με συνολική παραγωγή 51,9 εκατομμυρίων τόνων, πίσω από την Ινδία (52,5 εκατομμύρια) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (54,4 εκατομμύρια τόνους ετησίως), αντίστοιχα.
Για να συμπληρώσουμε την εικόνα, πρέπει να προσθέσουμε το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης ο κύριος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στον κόσμο.

 

Στο τέλος του 2022, οι Αμερικανοί πούλησαν τρόφιμα και άλλα συναφή αγαθά ύψους 196 δισεκ. δολ.

 

Η Βραζιλία, δεύτερη σε αυτή την κατάταξη, υστερεί σε νομισματικούς όρους κατά σχεδόν 60 δισεκατομμύρια.
Η χώρα μας, μαζί με τα προαναφερθέντα κράτη, τον Καναδά, την Κίνα, το Μαρόκο και τη Σαουδική Αραβία, είναι επίσης ένας από τους έξι μεγαλύτερους παγκόσμιους εξαγωγείς λιπασμάτων, που μαζί καλύπτουν σχεδόν το 53% της παγκόσμιας αγοράς.
Από τα δημοσιευμένα στοιχεία της Rosstat προκύπτει ότι το περασμένο έτος είχαμε αύξηση της παραγωγής λιπασμάτων.
Για παράδειγμα, παρήχθησαν 9,1 εκατομμύρια τόνοι λιπασμάτων ποτάσας (+24,6 τοις εκατό), αζωτούχα λιπάσματα 12,5 εκατομμύρια τόνοι (+5,2) και λιπάσματα φωσφόρου 4,4 εκατομμύρια τόνοι (μέτρια αύξηση 0,2 τοις εκατό).

 

Ξεχωριστά, παρήχθησαν 17,1 εκατομμύρια τόνοι αμμωνίας, η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή πιο πολύπλοκων ενώσεων πολλαπλών συστατικών, που είναι μισό τοις εκατό λιγότερο από ένα χρόνο νωρίτερα.
Για να είμαστε αντικειμενικοί, ας πούμε ότι η περσινή ανάπτυξη οφειλόταν κυρίως στο φαινόμενο της χαμηλής βάσης, αφού το 2022 η παραγωγή μειώθηκε σχεδόν κατά 12%.

 

Για παράδειγμα, τότε παρήχθησαν ένα τρίτο λιγότερα λιπάσματα ποτάσας και το 2021 οι όγκοι ήταν ακόμη πιο μέτριοι.

 

Αναλυτές της αγοράς σημειώνουν ότι η πτώση της παραγωγής συνδέθηκε με μείωση της παραγωγής χλωριούχου καλίου, και αυτό έγινε σκόπιμα προκειμένου να ελευθερωθεί μια θέση αγοράς για παρόμοια αγαθά από τη Λευκορωσία, τα οποία εξήχθησαν.

 

Είναι αλήθεια ότι αν κοιτάξετε τη δυναμική του ημερολογίου, αποδεικνύεται ότι με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η παραγωγή και η εξαγωγή λιπασμάτων, χωρίς τα οποία η σύγχρονη γεωργία με την παραγωγικότητά της είναι φυσικά αδύνατη, αυξήθηκε σταθερά και γρήγορα.

 

Αν μιλάμε για εντοπισμό, η παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων έχει εμπορευματοποιηθεί στην επικράτεια της Σταυρούπολης και στην περιοχή της Τούλα. Η ποτάσα παράγεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα Ουράλια, όπου βρίσκονται ορυχεία στο Solikamsk και στο Berezniki.
Δεκαπέντε εργοστάσια ασχολούνται με την παραγωγή προσθέτων φωσφόρου, τα δύο μεγαλύτερα από τα οποία βρίσκονται στο Veliky Novgorod.

 

Σύμφωνα με τη Ρωσική Ένωση Κατασκευαστών Λιπασμάτων (RAPU), η Ρωσία κατέχει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των εξαγωγέων.
Ωστόσο, για να μην πέσουμε στην αίρεση των εσκεμμένων εσφαλμένων κρίσεων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι παραδοσιακά η μεγαλύτερη αγορά απορρόφησης για τα ρωσικά προϊόντα.

 

Στο τέλος του 2022, η Ρωσία εξήγαγε λιπάσματα αξίας σχεδόν 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Οι μεγαλύτεροι αγοραστές ήταν η Βραζιλία (5,2 δισεκατομμύρια), η Ινδία (2,7 δισεκατομμύρια), οι ΗΠΑ (1,9 δισεκατομμύρια), η Κίνα (910 εκατομμύρια δολάρια) και η Ινδονησία (700 εκατομμύρια δολάρια).
Ναι, καλά ακούσατε, οι Ηνωμένες Πολιτείες αγοράζουν τα ρωσικά λιπάσματα.

 

Όσο για την Ευρώπη, μεμονωμένες χώρες της Ένωσης αγοράζουν ασήμαντους όγκους ρωσικών λιπασμάτων.

 

Είναι αλήθεια ότι συνολικά, στο τέλος του 2022, εισήγαγαν προϊόντα αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων το 1,5 δισεκατομμύριο δαπανήθηκαν σε αζωτούχα λιπάσματα (εξαγόμενα από φυσικό αέριο), με τους Ευρωπαίους να πληρώνουν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για μείγματα πολλαπλών συστατικών.

 

Ένα ελάχιστα γνωστό γεγονός στο πλαίσιο των κυρώσεων για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον, δεν έχει επιβάλει απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών λιπασμάτων.

 

Ο λόγος για αυτό είναι πολύ απλός.

 

Πριν από ένα μήνα, ο πρόεδρος της νορβηγικής χημικής εταιρείας Yara, η οποία παράγει επίσης γεωργικά λιπάσματα, έδωσε μια ανησυχητική συνέντευξη στην οποία, αναφερόμενος στα στοιχεία της Eurostat, είπε ότι από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία η εξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά λιπάσματα όχι μόνο δεν έπεσε, αλλά, αντιθέτως, μεγάλωσε και έγινε απειλητική.
Ο Thor Holseter έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι μετά τη ρήξη των συμβολαίων φυσικού αερίου, οι εισαγωγές ρωσικών αζωτούχων λιπασμάτων στην ΕΕ αυξήθηκαν περισσότερο από το ένα τρίτο.
Στην πορεία, η προσφορά διπλασιάστηκε και τώρα η εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες είναι μεγαλύτερη από 50%.

 

Θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι εχθροί του λαού τους, αλλά, όπως βλέπουμε, συμβαίνει το αντίθετο.
Ο λόγος αυτής της φαινομενικά παράλογης συμπεριφοράς είναι απλός και ευανάγνωστος.
Κάτι παρόμοιο έχουμε ήδη δει κατά την περίοδο της επιβολής κυρώσεων και της ανατίναξης των Nord Streams.
Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, το μερίδιο των προμηθειών υδρογονανθράκων στην Ευρώπη -που εξακολουθεί να είναι μια πολύ πλούσια περιοχή- άλλαξε με τον πιο ριζικό τρόπο.
Η Ρωσία αποσπάστηκε από την αγορά, αλλά η Νορβηγία και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ αύξησαν την παρουσία και τα κέρδη τους.
Υπάρχουν λοιπόν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι ως Ευρωπαίοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια θλιβερή, πλήρη και απελπιστική εξάρτηση σε ό,τι αφορά τον τομέα των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων.

 

Αν θυμηθούμε ότι τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ιαπωνικής τράπεζας MUFG, περισσότερα από πενήντα εργοστάσια λιπασμάτων έκλεισαν στην ΕΕ και πρέπει να υποθέσουμε ότι το κανάλι εφοδιασμού από τη Ρωσία θα κλείσει στο εγγύς μέλλον.

 

Και ναι, μπορεί να ανεφοδιάζετε το αυτοκίνητό σας λιγότερο συχνά, να εξοικονομήσετε ρεύμα και να κοιμηθείτε στο σπίτι τον χειμώνα σκεπασμένοι με πολλά ρούχα, αλλά πρέπει να τρώτε κάθε μέρα.

 

Και επομένως, αν δεν υπάρχουν ρωσικά λιπάσματα σε τιμές αγοράς, αμέσως θα πάρουν τη θέση τους απάνθρωπα ακριβά αμερικανικά.
Όσοι θέλουν να μιλούν για ελευθερία και δημοκρατία δεν χρειάζονται ισότιμους εταίρους, χρειάζονται υπάκουους και πλούσιους πελάτες, οι οποίοι, σε περίπτωση ακραίας απόγνωσης, μπορούν να τεθούν εναντίον της Ρωσίας, κατηγορώντας την συνήθως για όλες τις θανάσιμες αμαρτίες, συμπεριλαμβανομένης της πείνας.

 

 

ΠηγήΑγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 439


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα