Καταργείται ο φόρος γονικής παροχής – Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση. (ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ)

Καταργείται ο φόρος γονικής παροχής – Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση. (ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ)

30 Σεπτεμβρίου, 2021 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:691
Μοίρασέ το

 

Τι κερδίζουν οι δικαιούχοι

 

“Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες”…

Και επειδή τρία χρόνια στην εξουσία, η εγκληματική συμμορία Μητσοτάκη μόνο καμένη γη αφήνει πίσω της, να προσέχετε…και επειδή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑΝΑΟΙ ΑΛΛΑ ΕΒΡΑΙΟΧΑΖΑΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ, ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Καταργείται από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος 10% για τις γονικές παροχές.

Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στην κτηματαγορά, αλλά και σε χιλιάδες νοικοκυριά και αυτό διότι η γονική παροχή δεν αφορά μόνο ακίνητα, αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετρητά, μετοχές κ.λπ.

Το μέτρο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά για περιπτώσεις που οι γονείς θέλουν να δώσουν χρήματα στα παιδιά τους, προκειμένου είτε να αγοράσουν π.χ. ένα αυτοκίνητο ή να κάνουν μία επιχείρηση.

Μέχρι σήμερα ο φόρος για ανάλογες περιπτώσεις είναι της τάξεως του 10%, ανεξάρτητα από το ύψος του ποσού. Με βάση την νέα ρύθμιση όταν οι γονείς θα δίνουν χρήματα στα παιδιά τους με γονική παροχή, δεν θα επιβάλλεται φόρος 10% επί του ποσού που παρέχεται, είτε αυτό προορίζεται για την αγορά ενός αυτοκινήτου είτε για την υλοποίηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου είτε για άλλον σκοπό, όπως για παράδειγμα την κάλυψη τεκμηρίων.

Ας δούμε τι ισχύει σήμερα για τις γονικές παροχές και τι κερδίζουν οι ενδιαφερόμενοι από την 1η Οκτωβρίου, που καταργείται ο φόρος:

  • 10% για δωρεά μετρητών.
  • 1% για ακίνητη περιουσία 150 – 300.000 ευρώ,
  • 5% για ακίνητη περιουσία 300-600.000 ευρώ και
  • 10% για ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη των 600.000 ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι το μέτρο δεν αφορά σε κληρονομιές και όπως αναφέρουν αξιωματούχοι από το υπουργείο Οικονομικών γονική παροχή και κληρονομιά είναι δύο διακριτά πράγματα παντού στην Ευρώπη και δεν τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης.

Όπως έχει τονιστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η κατάργηση του φόρου για γονική παροχή, αποτελεί ένα αναπτυξιακό μέτρο και ως στόχο έχει την στήριξη της νέας γενιάς, αλλά και της κτηματαγοράς που τόσο πολύ έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα από γονείς και παππούδες που θέλουν να στηρίξουν παιδιά και εγγόνια, χωρίς να αναγκαστούν να πληρώσουν υψηλό φόρο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα αιτήματα αυτά έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την ανάγκη κάποιων να δώσουν άμεσα στην επόμενη γενιά, είτε μετρητά, είτε μετοχές προκειμένου να ξεκινήσουν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Πηγή

 

Για να δούμε όμως και την άλλη πλευρά… την αθέατη… γιατί ότι λάμπει δεν είναι χρυσός… και η κυβέρνηση του Μητσοτάκη, δεν μας έχει συνηθίσει σε … προσφορές χωρίς παγίδες.

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Κόλπο το δήθεν λαϊκό μέτρο για τις γονικές παροχές – Πάρτι για… μεγαλοκαρχαρίες

Τεράστιο δώρο στους πάμπλουτους

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την εξαγγελία του από τη Θεσσαλονίκη για τις γονικές παροχές να δημιούργησε σε πρώτη φάση θετικές επικοινωνιακές εντυπώσεις, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη και εγείρει, αν μη τι άλλο, και πολλά σοβαρά ερωτήματα… 

Καταρχάς, η κυβέρνηση κάνει τεράστιο δώρο στους πάμπλουτους, καθώς αντί να πληρώσουν μεγάλα ποσά στην Εφορία για τις περιουσίες τους όταν τις μεταβιβάσουν στα παιδιά τους, μετά τον Οκτώβριο δεν θα καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ φόρο στο κράτος.

Το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές αυξάνεται στα 800.000 ευρώ ανά γονέα και ανά παιδί, που σημαίνει ότι ένα ζευγάρι μπορεί να γράψει σε ένα και μόνο παιδί του σπίτια, αυτοκίνητα, μετοχές, ακόμα και αυτοκίνητα ή μετρητά ύψους 1.600.000 ευρώ! Θα πρέπει να σημειωθεί πως το μέτρο δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αφού πρόκειται για τεράστια ποσά και περιουσίες, που δεν διαθέτει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.

Αντιθέτως -κι αυτό είναι το πιο σημαντικό- το οικονομικό επιτελείο μοιάζει να επιθυμεί να ευνοήσει όσους διαθέτουν περίεργες διαδρομές χρήματος -ακόμη και αδήλωτου «μαύρου»- αφού επιτρέπει τη μεταβίβαση απίστευτων ποσών σε μετρητά, την ώρα που -όπως υποστηρίζει- θέλει να εξαφανίσει την παραοικονομία στη χώρα, που ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

nb house euros3

Πλέον, οι γονείς ή οι παππούδες θα μπορούν να κάνουν μεταβιβάσεις ακινήτων ή δωρεές χρημάτων χωρίς να πληρώσουν ούτε ευρώ στην Εφορία. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών από το υπουργείο Οικονομικών στις αρχές του καλοκαιριού, χιλιάδες φορολογούμενοι έσπευσαν να πραγματοποιήσουν γονικές παροχές, καθώς στις περιοχές που βρίσκονται τα ακίνητά τους οι τιμές ζώνης αυξάνονται από την Πρωτοχρονιά του 2022.

Οι συγκεκριμένοι πολίτες προσπάθησαν να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου που θα φέρει η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών, με αποτέλεσμα να καταβάλουν σημαντικά ποσά στην Εφορία. Χωρίς καμία ενημέρωση, το υπουργείο Οικονομικών ξάφνιασε τους φορολογούμενους, καθώς αν γνώριζαν πως οι γονικές παροχές θα γίνουν αφορολόγητες, δεν θα έτρεχαν να μεταβιβάσουν τα ακίνητα στα παιδιά τους, προκειμένου να γλιτώσουν ελάχιστες χιλιάδες ευρώ σε φόρο. Παράλληλα, η κυβέρνηση «ξέχασε» να εντάξει στο νέο αφορολόγητο τις κληρονομιές, με συνέπεια τα παιδιά ενός θανόντα να καλούνται να καταβάλουν φόρο για την περιουσία του γονέα τους που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

Πρακτικά, ένας πατέρας θα μπορεί να δώσει χωρίς φόρο ένα ακίνητο ή χρήματα έως και 800.000 ευρώ σε κάθε παιδί. Δικαίωμα γονικής παροχής έχει και η μητέρα, ξεχωριστά από τον σύζυγό της. Σε αυτή την περίπτωση το κάθε τέκνο της οικογένειας θα μπορεί να λάβει περιουσία έως και 1.600.000 ευρώ αφορολόγητα. Στην περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει εξ ημισείας στους δυο γονείς, τότε το αφορολόγητο αυξάνεται αυτομάτως στα 1.600.000 ευρώ.

γονεις με παιδια

Ποσά περιουσίας που υπερβαίνουν το όριο των 800.000 ευρώ θα φορολογούνται με τον ισχύοντα ανώτατο συντελεστή του 10%. Το αφορολόγητο όριο εκτοξεύεται στα 800.000 ευρώ, που σημαίνει ότι για μία γονική παροχή ακινήτου ύψους 300.000 ευρώ από γονέα σε τέκνο, σήμερα η επιβάρυνση ανέρχεται στα 1.500 ευρώ. Στο εξής, δεν θα πληρώνει ο πολίτης ούτε ένα ευρώ φόρο.

Αντίστοιχα, αν ο παππούς θέλει να κάνει δωρεά 200.000 ευρώ στο εγγόνι του, θα πρέπει να καταβάλει στην Εφορία φόρο 20.000 ευρώ, ενώ σε μισό μήνα από τώρα δεν θα έχει καμία επιβάρυνση.

Συμβόλαια με απλή βεβαίωση μηχανικού ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Δύο σημαντικά εμπόδια για την εφαρμογή του «ριζοσπαστικού», όπως το χαρακτηρίζει, μέτρου για τις γονικές παροχές διαπιστώνει η ΠΟΜΙΔΑ, ζητώντας τη σύνταξη συμβολαίων με απλή «βεβαίωση μηχανικού» και την άμεση επαναλειτουργία της πλατφόρμας αδήλωτων τετραγωνικών. Σημειώνει πως η πρόθεση πολλών από τους ενδιαφερόμενους πολίτες να προχωρήσουν σε συμβολαιογραφικές πράξεις γονικών παροχών μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να επωφεληθούν από το διπλό κίνητρο που δίνει το υπουργείο Οικονομικών, προσκρούει στην υποχρεωτική ισχύ της λεγόμενης «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου» από την 1η Οκτωβρίου.

Κάτι που συνεπάγεται υπέρμετρη γραφειοκρατία, χρονοτριβή για την εξεύρεση των απαιτούμενων εγγράφων και στοιχείων, αλλά και απροσδιόριστο κόστος σύνταξής της. Πέρα από αυτό, δεν έχει ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα δήλωσης αδήλωτων εμβαδών ακινήτων στους δήμους της χώρας, οι οποίοι ζητούν αναδρομικά τέλη έως και 13 ετών, με προσαυξήσεις που φθάνουν έως και το 200%, για όσους πολίτες διαπιστώνουν τώρα την ανάγκη δήλωσής τους. Η ΠΟΜΙΔΑ απευθύνει έκκληση στους αρμόδιους υπουργούς ΥΠΕΝ και ΥΠΕΣ να επιλύσουν άμεσα τα δύο προβλήματα.

 

 

πηγή

 

 

Προβολές : 691


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα