Καψούρα σημαίνει να καίγεσαι για ένα και μόνο άγγιγμα

Καψούρα σημαίνει να καίγεσαι για ένα και μόνο άγγιγμα

3 Σεπτεμβρίου, 2021 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοίρασέ το
Καψούρα σημαίνει να καίγεσαι για ένα και μόνο άγγιγμα

 

 

Μέσα από αυτή τη μικρή λέξη, καταφέραμε να συμπυκνώσουμε έννοιες όπως έρωτας, ενθουσιασμός, ανυπομονησία, λαχτάρα, επιθυμία, πόθος.

 

 

 

 

Άλλο “καψούρα”, άλλο έρωτας, κι άλλο αγάπη.

Η καψούρα είναι σκέτος εγωισμός.. είναι σκάλωμα μυαλού… είναι πληγωμένος εγωισμός που ο ένας αρνείται να αποδεχθεί το δικαίωμα του άλλου να μην ενδιαφέρεται…

Ο έρωτας είναι ένα δυνατό συναίσθημα, που εμπεριέχει στοιχεία της καψούρας…

Η καψούρα, τελειώνει γρήγορα, ο έρωτας διαρκεί περισσότερο, αλλά το ομορφότερο και το πιο ανθεκτικό συναίσθημα, είναι η αγάπη…

Όταν ξέρεις πόσο αξίζεις, δεν σου αρκούν τα ψίχουλα που σου πετάει ένας καψούρης.

Ν’ αναζητάς το πολύ… το ολοκληρωτικό… αυτό που θα γεμίσει τις ψυχές και των δυο…

 

Καλλιόπη

 

Καψούρα σημαίνει να καίγεσαι για ένα και μόνο άγγιγμα

Δε χρειάζεται να σου πω τι σημαίνει, δε χρειάζεται να σου φέρω παραδείγματα.

Το ‘χεις πάθει κι εσύ, το χω ζήσει κι εγώ, το ‘χουμε συναντήσει όλοι.

Καψούρα, φίλε.

Κατά τον Μπαμπινιώτη, καψούρα ορίζεται ως ο «σφοδρός έρωτας και το πάθος που νιώθει κανείς για άλλο πρόσωπο» και καψούρης ως «αυτός που είναι πολύ ερωτευμένος».

Καψούρα φιλαράκι, δεν είναι κάποιου είδους συναίσθημα.
Δεν το νιώθεις με την ψυχή, παρά μόνο το αντιλαμβάνεσαι μέσω των ζωτικών σου οργάνων.
Είναι εγκεφαλικό το ζήτημα.
Η καψούρα γεννιέται, οδηγείται κι παίρνει φωτιά από μια οργανική ουσία, μια ουσία που λειτουργεί ως ο Ερμής των εγκεφαλικών κυττάρων.
Είναι η ντοπαμίνη, που τα βοηθά να επικοινωνούν το ένα με το άλλο, να στέλνουν μηνύματα, όπως είναι κι εκείνο που λέει ότι ερωτεύτηκες.

Όταν καψουρευόμαστε, η ουσία αυτή, γνωστή κι ως η ορμόνη της απόλαυσης βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτά, λοιπόν τα υψηλά επίπεδα ενεργοποιούν τα κέντρα επιβράβευσης. Κέντρα τα οποία βρίσκονται σε έξαρση κατά τη χρήση ουσιών..

Όχι, δεν είναι χάριν γούστου που δηλώνουμε πως ο ερωτευμένος δεν μπορεί να ζήσει μακριά απ’ την καψούρα του.

Ο έρωτας είναι πράγματι αυτό το συναίσθημα που μας διακατέχει, ότι δεν μπορούμε δηλαδή λεπτό χωρίς τον άλλον.

Υποκινούμενοι από τα εγκεφαλικά μας κύτταρα κι όχι από κάποιου είδους μαγικό κουμπάκι που πατάμε και τσουπ! Έρωτας.

Έρωτας σημαίνει φωτιά. Φωτιά που καίει κι οι φλόγες χορεύουν ανεξέλεγκτα.

Κι ο ερωτευμένος, ο καψούρης, χορεύει πάνω στις φλόγες χαμογελώντας.

Είναι εκείνη η κάψα που τον διαπερνάει.

Που ξεκινάει από πάνω-πάνω, απ’ το μυαλό.

Και σιγά-σιγά περνάει σ’όλα τα μέρη κι όργανα του σώματός του.

Είναι η φλόγα που τον τυλίγει, κι αυτός αφήνεται κι αποζητάει να καεί.

Κι η λέξη καψούρα, έχει λίγο κάπως υποτιμηθεί, έχει ίσως χάσει την αξία της μέσω λαϊκισμών κι εκφράσεων πότε ειρωνικών και πότε τριτοδεύτερων.

Όμως η ελληνική αυτή λέξη, είναι η μόνη που κατάφερε τόσο πετυχημένα και εμπεριστατωμένα να περιγράψει μέσα από επτά γράμματα όλη τη διαδικασία λειτουργίας των ερωτευμένων εγκεφαλικών κυττάρων.

Μέσα από αυτή τη μικρή λέξη, καταφέραμε να συμπυκνώσουμε έννοιες όπως έρωτας, ενθουσιασμός, ανυπομονησία, λαχτάρα, επιθυμία, πόθος.

Διακαής, εξ ου κι η «κάψα».

Έχουμε χαρακτηρίσει τραγούδια αγάπης κι έρωτα ως «καψουροτράγουδα», τα ‘χουμε τραγουδήσει, τα ‘χουμε αφιερώσει. Κρυφά και φανερά.

Τραγούδια που ενίοτε περιγράφουν όλα αυτά που δυσκολευόμαστε να βάλουμε σε μια σειρά, να τα συντάξουμε και να τα μεταδώσουμε.

Που όταν τα ακούμε νιώθουμε πως αγγίζουν την ψυχή μας, πως λένε ακριβώς αυτό που ψάχνουμε τρόπους για να εκφράσουμε.

Είναι που τα λόγια εκείνα, συμμορφώνονται με την ορμόνη που εκκρίνει ασταμάτητα ο εγκέφαλός μας.

Είναι που όλα εναρμονίζονται κι ένα «καψουροτράγουδο» ταυτίζεται με ένα πρόσωπο, μια φωνή, δυο μάτια.

Δύο πολύ συγκεκριμένα μάτια.

«Καψούρης θα ‘μαι μια ζωή με τα δικά σου μάτια», το λέει και το άσμα.

Γι’ αυτό ας είμαστε περήφανοι καψούρηδες.

Καθώς συχνά ψάχνουμε εναλλακτικούς τρόπους για να εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε, αφού πολλές φορές δε θέλουμε να επαναλαμβάνουμε κλισεδάκια, ή γιατί φαντάζει τρομακτικό το σ’αγαπώ, η λύση είναι εδώ μπροστά μας ολοζώντανη.

Πες στον άλλο «είμαι καψούρης με την πάρτη σου» κι αν είναι έξυπνος, τότε θα καταλάβει.

Θα καταλάβει ο άλλος άνθρωπος πως τον θέλεις, τον ποθείς, τον αποζητάς.

Πως έχεις την ανάγκη να είσαι μαζί του. Κι αυτό είναι ίσως αρκετό.

 

 

Συντάκτης: Άνδρη Χριστοφή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

[pillowfights.gr]

 

Πηγή

Προβολές : 316


Μοίρασέ το:Ετικέτες:

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα