Ποιοι απειλούν τους ηγέτες; Κάποιοι φροντίζουν να συντονίζουν όλο αυτό με εργαλείο το φόβο.

Ποιοι απειλούν τους ηγέτες; Κάποιοι φροντίζουν να συντονίζουν όλο αυτό με εργαλείο το φόβο.

2 Σεπτεμβρίου, 2021 6 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:837
Μοίρασέ το

 

 

Κάτι πολύ μεγαλύτερο συμβαίνει εδώ.

Κάτι πολύ πάνω από τον Κυριάκο, τον Τσίπρα (έχετε ακούσει τον αρχηγό του Σύριζα να εκφράζει διαφορετική άποψη για τα εμβόλια;) τον Αποστολάκη, τους Έλληνες επιχειρηματίες, τους Έλληνες εφοπλιστές ακόμη και τον ίδιο τον Biden και όλους σχεδόν τους ηγέτες της Δύσης.

Τα ανθρωπόμορφα καθάρματα έχουν ονοματεπώνυμο και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ.

ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΧΑΖΑΡΟΙ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ.

ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΚΑΘΑΡΜΑΤΑ, ΝΟΣΗΡΑ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ, ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΣΑΤΑΝΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΙ.

ΡΟΤΣΙΛΝΤ – ΡΟΚΦΕΛΛΕΡ – ΣΟΡΟΣ – ΚΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΣΥΡΦΕΤΟΣ, ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ 300 ΧΡΟΝΙΑ.

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ – ΕΞΕΓΕΡΘΕΙΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΚΑΘΑΡΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΟΥΔΑΪΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ, ΚΑΙ Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΑΒΟΙ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Οι άνθρωποι βλέπουμε το δέντρο γιατί δειλιάζουμε να δούμε το δάσος.

Είμαστε όμως αναγκασμένοι να κοιτάξουμε κατάματα το δάσος.

Πρέπει να γίνει επιλογή μας να το κοιτάξουμε όσο γίνεται πιο νωρίς.

Δηλαδή πριν είναι αργά και είμαστε εντελώς αδύναμοι να αντιδράσουμε.

Θα ξεκινήσουμε με μία τελευταία είδηση από το Ισραήλ.

 

Βy Moses

Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett δήλωσε την Πέμπτη ότι πιστεύει ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (η διαβόητη FDA από την οποία έχουν αρχίσει να παραιτούνται κορυφαία στελέχη της επειδή δεν αντέχουν την πίεση) θα εγκρίνει εμβόλια για τον κορονοϊό για παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών σε περίπου δύο μήνες.

Ο Bennett έκανε την πρόβλεψη κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εμφάνισης Q&A που πραγματοποίησε στο TikTok ως μέρος των προσπαθειών του να προσεγγίσει τους νεότερους Ισραηλινούς και να τους ενθαρρύνει να εμβολιαστούν.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το εμβόλιο όπως την 3η δόση για την οποία δεν περίμενε την έγκριση του FDA πριν ξεκινήσει να τη χορηγεί στους Ισραηλινούς πολίτες, ο πρωθυπουργός είπε ότι αισθάνθηκε ότι για αυτό θα ήταν καλύτερα να περιμένει οι αμερικανικές αρχές να δώσουν το πράσινο φως.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι μόλις δοθεί η έγκριση, το Ισραήλ θα ακολουθήσει το παράδειγμά του.

«Σε αυτό το θέμα, αισθάνθηκα ότι θα ήταν πολύ μεγάλος κίνδυνος ελλείψει γνώσης σε αυτό το στάδιο», είπε ο Bennett όταν πιέστηκε για το θέμα.

«Υπάρχουν στιγμές που είμαι διατεθειμένος να ρισκάρω, σε αυτή την περίπτωση, δεν ήμουν. Περιμένω ότι τους επόμενους δύο μήνες θα έρθει η πολυαναμενόμενη έγκριση του FDA και τότε σίγουρα θα το κάνουμε».

Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή έχει εγκρίνει εμβόλια για ολόκληρο τον πληθυσμό 12 ετών και άνω, συμπεριλαμβανομένου ενός τρίτου αναμνηστικού εμβολίου μετά από πέντε μήνες.

Οι δηλώσεις αυτές προέρχονται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο οποίος ήταν ο πρώτος που απομυθοποίησε το εμβόλιο της Pfizer με το που ανέλαβε την ηγεσία λέγοντας ότι με τη πάροδο μικρού διαστήματος μετά τον εμβολιασμό τα αντισώματα πέφτουν και δεν υπάρχει προστασία για τους εμβολιασθέντες.

Λίγο μετά από αυτές τις δηλώσεις ο Bennett είδε μία παγκόσμια αλυσίδα παγωτού να μπουκοτάρει το Ισραήλ χαρακτηρίζοντάς το κράτος-απαρτχάιντ και αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε καταλάβει παράνομα τη Δυτική Όχθη.

Μετά από αυτό και παρά τις αντιδράσεις Εβραίων σε όλο το κόσμο κατά της εταιρίας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και η Ισραηλινή κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών ή κωλοτούμπα ή flip flop ή όπως θέλετε πείτε το και έσπευσε όχι μόνο να κάνει ο ίδιος τη 3η δόση της Pfizer αλλά και να συνοδέψει και τη μητέρα του να την κάνει.

Πάμε στο Λευκό Οίκο τώρα.

Ακόμη και όταν βρισκόταν σε εξέλιξη το “Βιετνάμ του Biden” στο Αφγανιστάν εκείνος έβγαινε και καλούσε του Αμερικανούς πολίτες να εμβολιαστούν.

Αυτό ήταν το άγχος του, αυτό ένιωθε σαν αποστολή του.

Το ίδιο συνέβαινε με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μακρόν, τον Ιταλό Ντράγκι, τη Γερμανίδα Καγκελάριο (σε μικρότερο βαθμό), τον Καναδό πρωθυπουργό αλλά και τον Μπόρις Τζόνσον ο οποίος από τη γραμμή Τραμπ πέρασε στους μαζικούς εμβολιασμούς.

Όλο αυτό δείχνει ότι κάποιος ή κάποιοι “συντονίζουν τον φόβο” στους ηγέτες κι αυτοί με τη σειρά τους τον μεταφέρουν στους πολίτες.

Το ίδιο ισχύει και με τα αμερικανικά ΜΜΕ τα οποία με ελάχιστες εξαιρέσεις (που αυξάνονται τελευταία) τρομοκρατούν ανελλιπώς τους ανεμβολίαστους.

Κάτι πολύ μεγαλύτερο συμβαίνει εδώ.

Κάτι πολύ πάνω από τον Κυριάκο, τον Τσίπρα (έχετε ακούσει τον αρχηγό του Σύριζα να εκφράζει διαφορετική άποψη για τα εμβόλια;) τον Αποστολάκη, τους Έλληνες επιχειρηματίες, τους Έλληνες εφοπλιστές ακόμη και τον ίδιο τον Biden και όλους σχεδόν τους ηγέτες της Δύσης.

Κάποιοι φροντίζουν να συντονίζουν όλο αυτό με εργαλείο το φόβο.

Ο Πούτιν και οι Κινέζοι με χαμηλό ποσοστό πλήρως εμβολιασθέντων μοιάζουν να αγνοούν τον φόβο ενώ σίγουρα γνωρίζουν από που εκπορεύεται.

Όσο αφορά τα εμβόλια δεν θα θέλαμε να σταθούμε ούτε στις παρενέργειές τους ούτε στην αποτελεσματικότητά τους.

Ας τα αφήσουμε στην άκρη αυτά για την ώρα. Κι αυτό γιατί υπάρχουν καίρια ερωτηματικά όσο αφορά την προέλευση της πανδημίας για την οποία το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας κοινής γνώμης δεν αμφιβάλει πλέον ότι πρόκειται για εργαστηριακό δημιούργημα.

Σ΄αυτή τη περίπτωση είτε πρόκειται για ατύχημα στο Εργαστήριο της Wuhan είτε ο ιός ρίχθηκε στην ανθρωπότητα από κάποιους οι οποίοι στη συνέχεια επιχείρησαν με κάθε τρόπο την συγκάλυψη της εργαστηριακής φύσης του ιού.

Εάν υποθέσουμε ότι ο ιός ρίχθηκε συνειδητά σε βάρος της ανθρωπότητας και κάποιοι πολύ πιο ισχυροί εντός και εκτός εισαγωγικών από τους εκλεγμένους ηγέτες της δύσης, τους επιχειρηματίες, τους εφοπλιστές και πάει λέγοντας συντονίζουν όλο αυτό που βιώνουμε είναι εύκολο να εξηγηθεί η εξαφάνιση των φαρμάκων από το προσκήνιο.

Η εξαφάνιση των φαρμάκων μοιάζει πλέον με στρατηγική επιλογή μια και έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας και είναι δύσκολο έως αδύνατο να βρεις ακόμη και το spray που σκοτώνει τον ιό και το οποίο ανακάλυψαν Ισραηλινοί επιστήμονες.

Ακόμη και το spray είναι εξαφανισμένο.

Όλο αυτό δείχνει συντονισμό.

Το γεγονός ότι όλοι οι ηγέτες της Δύσης αλλά και του Ισραήλ δείχνουν συντονισμένοι στη μονοδιάστατη επιλογή των εμβολίων έχοντας εξαφανίσει τα φάρμακα δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε καν επιστημονικά.

Και σε καμία περίπτωση η εξήγηση δεν έχει να κάνει με τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών που παράγουν τα φάρμακα.

Δεν είναι υπόθεση χρημάτων αλλά μοιάζει να είναι κάτι πολύ παραπάνω και από αυτό.

Γιατί όμως κάποιοι έχουν πρεμούρα να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός στο σύνολό του. Ακόμη και τα παιδιά από 6 ετών;

Κι αυτό όταν σε πολυεμβολιασμένες χώρες όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο τα κρούσματα εκτοξεύονται;

Ποιοι είναι εκείνοι που δεν θέλουν να υπάρχουν ανεμβολίαστοι, δηλαδή η Ομάδα Ελέγχου, ώστε οι όποιες παρενέργειες εμφανιστούν στο μέλλον στους εμβολιασθέντες τη στιγμή που οι μη εμβολιασθέντες δεν θα τις εμφανίζουν να μην μπορούν να αποδοθούν στα εμβόλια;

Ποιος είναι τελικά ο στόχος τους; Και πως θα μπορούσε να ξεκινήσει όλο αυτό από ένα ξεκωλάκι νυχτερίδα της Κίνας που έφερε το κόσμο ανάποδα;

Μήπως θα μπορούσε να μας πει κάτι επ΄αυτού ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας ή Αρχων Οφφικιάλιος ο οποίος έσπευσε από τον Ιανουάριο του 2020 και πριν η παγκόσμια κοινότητα αντιληφθεί τι συβαίνει να υπογράψει μελέτη σύμφωνα με την οποία ο ιός είναι φυσικής προέλευσης;

Δηλαδή από κάποια νυχτερίδα μέσω ενός ξενιστή (του Μαγιορκίνη) μεταδόθηκε στον άνθρωπο.

Μία νυχτερίδα το έκανε όλο αυτό κ. Τσιόδρα;

Σας ρωτάμε εσάς προσωπικά γιατί πρωταγωνιστούσατε και στη Γρίπη των Χοίρων με τα εμβόλια τα οποία τότε αμφισβητούσε ο Θάνος Πλεύρης. Αμερικανοί ερευνητές έχουν γράψει ότι κι εκείνος ο ιός είχε εργαστηριακά χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πόσα εμβόλια πρέπει να κάνει ένας πολίτης για να είναι ασφαλής από την COVID-19.

Tρία που έχουν κάνει ήδη 2 εκατ. και πλέον Ισραηλινοί. Τέσσερα, πέντε; 35;

Αφήστε που σύμφωνα με την Καθημερινή ετοιμάζεται και το surer duper εμβόλιο.

Για δείτε>

Μακροπρόθεσμα, η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση της COVID-19, θα ήταν η ανάπτυξη ενός καθολικού, υπέρ – εμβολίου, ικανού να αντιμετωπίσει τόσο τις υφιστάμενες όσο και τις πιθανά επερχόμενες μεταλλάξεις του μέλλοντος.

Πόσο πιθανό όμως είναι ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Conversation (ξεκίνησε σαν ιστότοπος που θα αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στις επιστημονικές μελέτες των πανεπιστημίων και το αναγνωστικό κοινό αλλά στη συνέχεια παραιτήθηκε ένας από τους ιδρυτές του προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για την αξιοπιστία του) υπάρχουν στον ορίζοντα αρκετές επιστημονικές υποψηφιότητες για τη επίτευξη ενός τέτοιου στόχου– είναι δε πιθανό ένα τέτοιο εμβόλιο για χρήση στους ανθρώπους να μπορέσει να αναπτυχθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

 

«Το άγιο δισκοπότηρο»

 

Ο Ρίτσαρντ Χάτσετ, CEO του Συνασπισμού Καινοτομίας για Ετοιμότητα στις Επιδημίες (Cepi), που ιδρύθηκε το 2017 και έχει ως στόχο την χρονική σύντμηση της ανάπτυξης εμβολίων ενάντια σε νέες μολυσματικές ασθένειες μέσα σε διάστημα 100 ημερών, χαρακτήρισε τα εμβόλια αυτά ως «το άγιο δισκοπότηρο». Υποστήριξε, ωστόσο, ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια δουλειάς για την ανάπτυξή τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο: «Εάν θες να μεγαλώσει ένα δέντρο, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι το έχεις φυτέψει πριν από 20 χρόνια. Και αν δεν το έχεις κάνει, τότε το δεύτερο καλύτερο που μπορείς, είναι να το φυτέψεις σήμερα».

Ερωτηθείς σχετικά με το ποια στάδια θα πρέπει να περάσει το καλύτερο δυνατό εμβόλιο προκειμένου να καταπολεμήσει την Covid, ο ίδιος τόνισε τα εξής:

«Αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη με ακρίβεια. Αυτή είναι η προφανώς πρώτη μας επαφή με τον ιό και τον έχουμε δει να εξαπλώνεται και να ξεδιπλώνεται με το πέρασμα του χρόνου… Συγκεντρώνουμε ακόμη πληροφορίες και εμπειρία πάνω σε αυτό. Νομίζω πως πρέπει να έχουμε λίγη ταπεινοφροσύνη σχετικά με το τι γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή καθώς και τι μπορούμε να γνωρίζουμε. Πρέπει απλά να είμαστε σε επαγρύπνηση».
Γιατί μεταλλάσσεται ο κορωνοϊός;

Οι επιστήμονες δεν δείχνουν να εκπλήσσονται που ο ιός μεταλλάσσεται. Όλοι οι ιοί το κάνουν ατό. Περνούν συχνά μέσα από γενετικές μεταβολές καθώς τα εργαλεία αναπαραγωγής τους δεν είναι τέλεια. Είναι λίγο πολύ σαν το παιχνίδι του «τηλεφώνου», στο οποίο τα παιδιά επαναλαμβάνουν αυτό που νομίζουν ότι άκουσαν, κάνοντας στην πορεία λάθη έτσι ώστε το τελικό μήνυμα να είναι πολύ διαφορετικό από το αρχικό. Όταν ένας ιός αναπτύσσει μία ή περισσότερες μεταλλάξεις, θεωρείται ως «παραλλαγή» του αρχικού ιού.

Η διαδικασία της μετάλλαξης βοηθά τους ιούς να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν οποιαδήποτε απειλή από το ανοσοποιητικό του ξενιστή όπως επίσης και από τον εμβολιασμό ή τις φαρμακευτικές θεραπείες καθώς και τον φυσικό «ανταγωνισμό». Οι ιοί μεταβάλλονται ταχύτερα όταν βρίσκονταν κάτω από τέτοιου είδους πιέσεις.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τις γενετικές παραλλαγές του κορωνοϊού ήδη από την αρχή της πανδημίας. Αυτό γίνεται ακολουθώντας το συνολικό RNA (γονιδίωμα) του ιού που συλλέγεται από δείγματα ασθενών. Το γονιδίωμα είναι το πλήρες σύνολο γενετικών οδηγιών που χρειάζεται ένας οργανισμός για να λειτουργήσει και να ευδοκιμήσει.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν πέντε νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 που προκαλούν ανησυχία. Η πρώτη (γνωστή και ως Άλφα) εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νοτιοανατολική Αγγλία τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι υπόλοιπες εντοπίστηκαν λίγο καιρό αργότερο στη Νότια Αφρική (μετάλλαξη «Βήτα»), τη Βραζιλία («Γάμμα»), την Ινδία («Δέλτα») και το Περού («Λάμδα»).

Το ανησυχητικό με αυτές τις νέες παραλλαγές είναι ότι μεταδίδονται πιο εύκολα, και συνεπώς εξαπλώνονται ταχύτερα, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα της επαναμόλυνσης και της εκ νέου έξαρσης κρουσμάτων. Κάθε αντίγραφο με SARS-CoV-2 που κυκλοφορεί εκεί έξω αυτή τη στιγμή, είναι μια παραλλαγμένη εκδοχή του αρχικού ιού, ενώ άλλες νεότερες παραλλαγές θα συνεχίσουν να εμφανίζονται.

Προκαταρκτικά στοιχεία ερευνών δείχνουν πως η πρώτη γενιά εμβολίων παρέχουν κάποια προστασία κατά των νέων παραλλαγών, βοηθώντας στη μείωση των σοβαρών περιστατικών νόσησης και των νοσηλειών. Ωστόσο, είναι πιθανόν να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικά με το πέρασμα του χρόνου, καθώς ο ιός θα μεταλλάσσεται ακόμη περισσότερο και η ανοσία που έχουν αποκτήσει οι άνθρωποι – είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω φυσικής μόλυνσης – θα αρχίσει να φθίνει.
Αναζητώντας αδύναμα σημεία

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ενός υπερ-εμβολίου, η βασικότερη ερώτηση, σύμφωνα με τον Χάτσετ, είναι το αν υπάρχουν αδύναμα σημεία που να υπάρχουν «σε όλους τους κορωνοϊούς ως οικογένεια, ενάντια στην οποία να μπορούν να αναπτυχθούν ανοσολογικές αποκρίσεις που να μας προστατεύουν αποτελεσματικά».

Το ζήτημα – κλειδί σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ενός τέτοιου εμβολίου είναι το ερώτημα σχετικά με το πόσο ευρεία κάλυψη θα πρέπει να παρέχει. Αυτό ήταν που επισήμανε ο Άντριου Γουόρντ από το Ινστιτούτο Ερευνών Scripps στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Θα πρέπει να είναι SARS-CoV-2 και παραλλαγές; Θα πρέπει να είναι SARS-1 και SARS-2; Θα πρέπει να είναι όλη η υποομάδα των ιών SARS της οποίας οι SARS-CoV-1 και 2 είναι αξιοσημείωτα μέλη, ή οι ιοί που μοιάζουν με τους SARS; Αυτό δεν είναι γνωστό».

Η δημιουργία ενός υπερεμβολίου αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια αλλά δεν έχουν ακόμη καταφέρει να αναπτύξουν ένα υπερεμβόλιο για τη γρίπη ή για τον HIV. Εν μέρει, αυτό συμβαίνει επειδή οι πρωτεΐνες στην επιφάνεια των ιών αυτών συχνά αλλάζουν εμφάνιση. Αυτό καθιστά δύσκολη την αναγνώρισή τους από το ανοσοποιητικό μας.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες έχουν κάνει τεράστιες προόδους τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά την κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ του ανοσοποιητικού και των ιών της γρίπης και του HIV. Πλέον, αξιοποιούν αυτή τη γνώση προκειμένου να αναπτύξουν ένα καθολικό εμβόλιο για τους κορωνοϊούς, οι οποίοι δεν μεταβάλλονται τόσο γρήγορα.
ADVERTISING
Τα εξουδετερωτικά αντισώματα

Ένα στοιχείο που βοήθησε στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων κατά της Covid-19 ήταν η έντονη αύξηση των γνώσεων για την ατομική δομή των πρωτεϊνών που βρίσκονται στην επιφάνεια των ιών και των αντισωμάτων που συνδέονται με αυτούς.

Σύμφωνα με τον Γουόρντ, αυτό ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στη μικροσκοπία κρυοηλεκτρονικής. Με την τεχνική αυτή, ο Γουόρντ και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν πως οι κορωνοϊοί αποκτούν πρόσβαση και συνδέονται με τα ανθρώπινα κύτταρα με τη βοήθεια μιας μικρής ομάδας από αμινοξέα, που ονομάζονται S-2P, στην επιφάνεια των πρωτεϊνών – ακίδων τους. Αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό θεμέλιο για τη δημιουργία των εμβολίων Covid.

Άλλη μια σημαντική εξέλιξη ήταν η ανακάλυψη των ευρέως εξουδετερωτικών αντισωμάτων (bNAbs). Απομονώθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 90 στον ορό ανθρώπων που έπασχαν από HIV-1. Τα αντισώματα αυτά εμφανίζονται μόνο σε μερικούς ανθρώπους μετά από χρόνια μόλυνσης και έχουν το πλεονέκτημα να εξουδετερώνουν πολλαπλά και ποικίλα στελέχη του ιού.

Η ανακάλυψή τους άνοιξε έναν νέο δρόμο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη εμβολίων. Ειδικότερα, κατέστησε πιθανή τη δημιουργία ενός καθολικού εμβολίου ενάντια στη γρίπη καθώς και εμβολίου κατά του HIV, το οποίο μέχρι στιγμής ήταν δύσκολο να αναπτυχθεί καθώς ο ιός μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα.
Τα τρία υποψήφια εμβόλια

Αρκετές επιστημονικές ομάδες είχαν ήδη σημειώσει πρόοδο στον εν λόγω τομέα ακόμη και πριν την εμφάνιση της Covid-19. Ο στόχος τους ήταν η δημιουργία ενός εμβολίου που θα προκαλούσε την παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων, τα οποία θα στοχοποιούσαν τον υποδοχέα της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού.

Το πρώτο υποψήφιο εμβόλιο, για το οποίο κάνει λόγο ο Μπάρτον Χέινς, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Duke, περιλαμβάνει την επισύναψη μικρών στοιχείων του υποδοχέα από διάφορους κορωνοϊούς, σε νανοσωματίδιο πρωτεΐνης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως πιθανό εμβόλιο.

Η μέθοδος αυτή έδειξε θετικά στοιχεία όταν δοκιμάστηκε σε μαϊμούδες, καθώς όχι μόνο εμπόδισε τον SARS-CoV-2 και τις νέες ανησυχητικές παραλλαγές του αλλά και τον SARS-CoV-1 καθώς και μια ομάδα κορωνοϊών, οι οποίοι εντοπίζονται σε νυχτερίδες και θα μπορούσαν να μεταδοθούν στους ανθρώπους στο μέλλον.

Για ένα δεύτερο πιθανό εμβόλιο έκανε λόγο η Πάμελα Μπιόρκμαν, ανοσολόγος στο Caltech. Η ομάδα της το ανέπτυξε βασίζοντάς το σε μια πλατφόρμα σωματιδίων ιού που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το 2016.

Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι μία μόνο δόση του εμβολίου θα μπορούσε να εξουδετερώσει πολλαπλούς κορωνοϊούς σε ανθρώπους και ζώα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του εμβολίου.

Τέλος, το τρίτο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο αναπτύχθηκε από την ομάδα του Τζόναθαν Χίνι, ειδικός στη συγκριτική παθολογία από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Βάσει λεπτομερούς ελέγχου της δομής του ιού, έχουν συνθέσει δομές DNA για σύνδεση σε συμβατικές πλατφόρμες εμβολίων και στην τελευταία τεχνολογία mRNA.

Έχει σχεδιαστεί ειδικά για να μην προκαλεί ακούσιες υπερφλεγμονώδεις αντιδράσεις, οι οποίες μερικές φορές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου. Όπως φάνηκε από μελέτες σε ζώα, το υποψήφιο εμβόλιό τους παρείχε προστασία έναντι μιας ποικιλίας ιών, οι οποίοι καλύπτουν τους SARS-CoV-1, SARS-CoV-2 και πολλούς κορωνοϊούς νυχτερίδων.

Κανένα από τα τρία υποψήφια εμβόλια δεν έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Αυτό που αναπτύσσεται στο Cambridge πρόκειται να μπει στην πρώτη φάση των δοκιμών αυτό το φθινόπωρο, ενώ και εκείνο του Πανεπιστημίου Duke πλησιάζει σε αυτό το ορόσημο.

Τα υποψήφια εμβόλια του Κέιμπριτζ και του Caltech έχουν ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι μπορούν να παραχθούν σε συνθήκες που θα κάνουν την αποθήκευση και διανομή τους πολύ πιο εύκολη σε σχέση με εκείνη των υπαρχόντων εμβολίων mRNA (Moderna και Pfizer). Θα κάνουν μάλιστα την παραγωγή πολύ φθηνότερη, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ίσης πρόσβασης στο εμβόλιο σε όλο τον κόσμο καθώς και για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Νέες πανδημίες

Παρόλο που οι επιστήμονες έχουν τα εργαλεία για την ανάπτυξη ενός εμβολίου ενάντια σε όλους τους κορωνοϊούς σε διάστημα ενός έτους, η ανάπτυξή του δεν θα έβαζε τέλος στα προβλήματα.

Οι αυξημένες συγκεντρώσεις του πληθυσμού, η κινητικότητα των ανθρώπων και οι οικολογικές αλλαγές σημαίνουν πως ο πλανήτης θα συνεχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπος με την απειλή νέων πανδημιών.

kourdistoportocali.com

 

Πηγή

Προβολές : 837


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα