Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επίτευξη του μετανθρωπισμού που βλέπουμε στη σειρά “Χρόνια και Χρόνια” του BBC ;

Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επίτευξη του μετανθρωπισμού που βλέπουμε στη σειρά “Χρόνια και Χρόνια” του BBC ;

22 Σεπτεμβρίου, 2021 3 Από Καλλιόπη Σουφλή
Μοιράστε το

- 498 προβολές ( Μέτρηση έως 04:57:10 )

 

«Μελλοντικά παιδιά που θα χειρουργηθούν για να εισαχθεί στον εγκέφαλό τους ένα μικροτσίπ, το οποίο θα λειτουργεί ως ανθρώπινος υπολογιστής.

Έτσι, όποιο παιδί δεν έχει τοποθετήσει αυτό το τσιπ θα μείνει πίσω στο σχολείο και θα εκδιωχθεί σιγά σιγά από την κοινωνία».

Τόση πολύ σκληρή δουλειά για να είσαι πρώτος στην τάξη.

«Είναι μια θλιβερή ιδέα», λέει, «αλλά πιστεύω ότι ο μετανθρωπισμός είναι το σημείο στο οποίο θα κατευθυνθούμε τα επόμενα 50 χρόνια».

 

 

 

 

Για την περίπτωση που δεν γίνεται κατανοητό, μιλάμε για “ανθρώπους μηχανές”, ελεγχόμενους ανά πάσα στιγμή από την ΕΛΙΤ των ΣΑΤΑΝΙΣΤΩΝ.

“Ανθρώπους” που ακόμα και τα συναισθήματά τους, θα είναι προγραμματισμένα.

Ο τρόμος που έσπειραν με τον κορονοϊό, είναι για να θέσουν το δεύτερο βήμα (το πρώτο ήταν η 11η Σεπτεμβρίου 2001), στην πλήρη υποταγή της ανθρωπότητας, και το επόμενο είναι ο ήδη προγραμματισμένος ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ.

Ένα δυστοπικό μέλλον, που θα αποτελέσει την ΕΠΙΓΕΙΑ ΚΟΛΑΣΗ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η γεφύρωση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής γίνεται ταχύτερα απ’ ό,τι νομίζαμε

Sam Hancock

17/07/2019

Παρακολουθώντας τη σειρά “Years & years” του Russell T Davies (στο BBC), θα σας συγχωρούσαν αν είχατε μια μεγάλη κρίση συνείδησης.

Από τη μία πλευρά – αν πάρουμε κυριολεκτικά το φανταστικό χρονοδιάγραμμα της σειράς – τα όνειρα του επτάχρονου εαυτού μας έχουν επιτέλους πραγματοποιηθεί: Το να γίνετε εν μέρει cyborg θα είναι εφικτό μέχρι το 2025.

Από την άλλη, οι χειρότεροι εφιάλτες του ενήλικου – πιο συνειδητοποιημένου τεχνολογικά εαυτού σας μπορεί να έχουν μόλις υλοποιηθεί στην οθόνη της τηλεόρασής σας.

Τα ευρήματα μιας ερευνητικής ομάδας επιστημόνων των πανεπιστημίων του Χάρβαρντ και του Σάρεϊ δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να ζήσουμε στον υπεράνθρωπο κόσμο που μας παρουσιάζει ο Ντέιβις στην εξαιρετικά δημοφιλή σειρά.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Nature, αφορούσε επιστήμονες που κατασκευάζουν «ανιχνευτές νανοκλίμακας», οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την ανάγνωση των ενδοκυτταρικών ηλεκτρικών δραστηριοτήτων από τους νευρώνες.

Η ικανότητά τους να μετρούν την ηλεκτροφυσιολογία (το ηλεκτρικό ρεύμα που διαρρέει μέσα στα κύτταρα) σημαίνει ότι αυτοί οι ανιχνευτές αποτελούν ένα τεράστιο βήμα προς την κατανόηση αυτού που ο Δρ Yunlong Zhao του Πανεπιστημίου Surrey αποκάλεσε, σε συνέντευξή του στο Science Daily πρόσφατα, «το σημείο τομής μεταξύ ανθρώπων και μηχανών».

Ο Anqi Zhang, διδακτορικός φοιτητής στο εργαστήριο Lieber του Χάρβαρντ που συμμετείχε στην ομάδα, εξηγεί: «Η ικανότητα ανάγνωσης των ηλεκτρικών δραστηριοτήτων από τους νευρώνες αποτελεί τη βάση πολλών εφαρμογών διεπαφής εγκεφάλου-μηχανής, όπως η χαρτογράφηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και η νευροπροσθετική».

Όταν ερωτήθηκε πόσο ακριβείς θεωρεί τις προβλέψεις της σειράς Years and Years για τον μετανθρωπισμό, είπε ότι «στον τομέα των διεπαφών εγκεφάλου-μηχανής θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος τα επόμενα 10 με 15 χρόνια, εφόσον μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους συνεχιζόμενους περιορισμούς των διεπαφών ηλεκτροδίων-εγκεφάλου».

Η σειρά μας πηγαίνει 10 χρόνια μετά από το σήμερα όπου η κυβέρνηση έχει πληρώσει την Bethany Lyons (Lydia West), μια από τους κύριους χαρακτήρες της σειράς, για να της εμφυτεύσουν ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα που της επιτρέπει να αλληλεπιδρά άμεσα με το διαδίκτυο- αν πάτε 15 χρόνια μετά η Edith Lyons (Jessica Hynes) έχει ανεβάσει το μυαλό και τη συνείδησή της στη φουτουριστική εκδοχή μιας Amazon Alexa της οικογένειας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Davies, ο μετανθρωπισμός θα έχει καθιερωθεί για τα καλά μέχρι το 2034.

Ο Davies, ο οποίος λέει ότι σχεδίαζε να γράψει το «Years and Years» πριν από περίπου 20 χρόνια, δήλωσε στο The Verge νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι το πιο σημαντικό πράγμα για τη σειρά ήταν να εδραιώσει ολα τα φουτουριστικά και τεχνολογικά επιτεύγματα στο σπιτικό, για να τα κάνει πιο πιστευτά.

Είχαμε αυτές τις πρώτες συναντήσεις για να συζητήσουμε, «θα πρέπει να επανεφεύρουμε το κινητό τηλέφωνο; Θα πρέπει να το κάνουμε κυκλικό; Πρέπει να το κάνουμε διαφανές; Θα πρέπει να το βάλουμε στο μέτωπο των ανθρώπων;» λέει. «Το θέμα είναι ότι η τεχνολογία, όπως την παρουσιάζουμε, είναι μόνο λίγο μπροστά. Ελαφρώς προχωρημένη».

Αν και παραδέχεται ότι η μάσκα με το φίλτρο Snapchat που φοράει η Bethany στο πρώτο επεισόδιο – η οποία είναι κυριολεκτικά μια πραγματική εκδοχή του δημοφιλούς φίλτρου για σκύλους – είναι η «μεγαλύτερη καινοτομία» της σειράς.

 

 

Παρόλα αυτά, το «ελαφρώς προηγμένο» φαίνεται να υπονομεύει την ενίοτε τρομακτική φύση της απεικόνισης της τεχνολογίας στα χρόνια που έρχονται.

Μια ιδιαίτερα οδυνηρή σκηνή είναι το αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης εγχείρησης, όταν στην φίλη της Bethany, τη Lizzie, τοποθετείται ένα γυάλινο μάτι – με υποτιθέμενη υπερσύγχρονη τεχνολογία κάμερας – στην κόγχη του ματιού της και το πραγματικό της μάτι αφαιρείται και «πετιέται». Το αποτέλεσμα μοιάζει σαφώς περισσότερο με λοξο βλέμμα και λιγότερο με cyborg.

Η γκάφα φαίνεται να είναι μια υπενθύμιση από τον Davies ότι ακόμη και στο τεχνολογικά εξελιγμένο μέλλον, τίποτα δεν είναι βέβαιο – ιδίως όταν η βιολογία και η τεχνολογία συγχωνεύονται.

Η West, που υποδύεται την Bethany, λέει ότι αυτός ο ρόλος της δίδαξε πολλά για αυτό που αποκαλεί «άνθρωπος 2.0».

«Είμαστε σχεδόν ήδη εκεί, οι περισσότεροι από εμάς σε καθημερινή βάση περνάμε ώρες στο τηλέφωνό μας – είναι λογικό το επόμενο βήμα – να το εσωτερικεύσουμε και να το ενσωματώσουμε στο εσωτερικό μας», λέει. «Νομίζω ότι δεν είμαστε τόσο μακριά όσο νομίζουμε».

Κατά την προετοιμασία των γυρισμάτων της σειράς η West είπε ότι στο πλαίσιο της έρευνάς της, διάβασε ένα άρθρο σχετικά με τα «μελλοντικά παιδιά που θα χειρουργηθούν για να εισαχθεί στον εγκέφαλό τους ένα μικροτσίπ, το οποίο θα λειτουργεί ως ανθρώπινος υπολογιστής. Έτσι, όποιο παιδί δεν έχει τοποθετήσει αυτό το τσιπ θα μείνει πίσω στο σχολείο και θα εκδιωχθεί σιγά σιγά από την κοινωνία». Τόση πολύ σκληρή δουλειά για να είσαι πρώτος στην τάξη. «Είναι μια θλιβερή ιδέα», λέει, «αλλά πιστεύω ότι ο μετανθρωπισμός είναι το σημείο στο οποίο θα κατευθυνθούμε τα επόμενα 50 χρόνια».

Η Crystal L’Hote, αναπληρώτρια καθηγήτρια φιλοσοφίας στο St Michael’s College, λέει ότι απέχουμε ακόμη πολύ από το να είμαστε σε θέση να «αγοράζουμε εμφυτεύσιμες συσκευές επικοινωνίας στην ελεύθερη αγορά, αν και υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι είναι απλώς θέμα χρόνου».

Ο μετανθρωπισμός στη σειρά «Years and Years» είναι ακραίος λέει η L’Hote, αλλά αναγνωρίζει ότι «μόνο μια συλλογική μετατόπιση μακριά από μια τεχνολογική κοσμοθεωρία θα μπορούσε να αποτρέψει τη βαθιά ολοκλήρωση» στο μέλλον. Είναι αναπόφευκτο.

«Θα πάψουμε όμως ποτέ να είμαστε ολοκληρωμένα ανθρώπινα όντα;» αναρωτιέται χωρίς να έχει πειστεί.

«Ίσως μια μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα από την περιορισμένη ενσωμάτωση συγκεκριμένων τεχνολογιών βελτίωσης είναι η τεχνολογική νοοτροπία που την κινητοποιεί. Η υιοθέτηση μιας στάσης εργαλοιοποίησης απέναντι στο σώμα μας και στον φυσικό κόσμο έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί μεγαλύτερο υπαρξιακό κίνδυνο».

Για τους σκεπτικιστές, σκεφτείτε τον ιατρικό εξοπλισμό. Κατά κάποιο τρόπο, η «ενσωμάτωση», όπως την αποκαλεί η Bethany, έχει ήδη αρχίσει.

Ορισμένα μοντέλα ακουστικών βαρηκοΐας επιτρέπουν στον χρήστη να συνδεθεί με το smartphone του για να δέχεται κλήσεις.

Η Inna Korotova, επιθεωρήτρια ποιότητας αεροδιαστημικής από το Weston-super-Mare, η οποία φοράει το ακουστικό Phonak Marvel 90 312, λέει ότι το «αναζήτησε» ειδικά για τα «επιπρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως η σύνδεση με Bluetooth, το τηλεχειριστήριο και η αντιανεμική του επιλογή – είναι υπέροχα!»

Γιατί όχι; Ξαφνικά τα κυβερνητικά εμφυτεύματα της Bethany, τα οποία έχει τοποθετήσει στο πλήρως λειτουργικό χέρι της με το κινητό τηλέφωνο, δεν φαίνονται τόσο γελοία – ή μακρινά..

Όπως επισημαίνει ο Mark O’Connell στο βιβλίο του «To Be a Machine», οι ηγετικές φυσιογνωμίες της τεχνολογικής μας βιομηχανίας – από τον συνιδρυτή του Paypal Peter Thiel έως τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google Eric Schmidt – είναι αποφασισμένοι να ζήσουμε σε «ένα μέλλον στο οποίο ο τεχνοκαπιταλισμός θα επιζήσει πέρα από τους ίδιους τους εφευρέτες του».

Φαίνεται ότι, μάλλον σύντομα η επόμενη ενημέρωση που θα μας απασχολήσει, θα είναι ποιο μέρος του σώματός μας να συγχωνεύσουμε με τη τελευταία τεχνολογία.

..Απλά ρωτήστε την Bethany Lyons.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο της εκπομπής “Years & Years” :

Το βίντεο στο Odysee

Δείτε το εφιαλτικό βίντεο εδώ
Πηγή

(Visited 497 times, 1 visits today)

Ετικέτες: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, ΚΟΡΥΦΑΙΑ, ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ, ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μπορείτε να κάνετε δωρεά είτε με τον λογαριασμό σας στην Paypal αν διαθέτετε , η και με Visa ή Mastercard μέσω Paypal

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Μοιράστε το