Σαν να το έγραψε για την Ελλάδα... Από το 1923 έως σήμερα, ένας ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ δρόμος. (βίντεο)

Σαν να το έγραψε για την Ελλάδα... Από το 1923 έως σήμερα, ένας ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ δρόμος. (βίντεο)

16 Σεπτεμβρίου, 2021 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:510
Μοίρασέ το

 

Να λυπάστε το έθνος που…ΔΕΝ ΥΨΩΝΕΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ, παρά μόνο σαν βρίσκεται σε κηδεία, δεν υπερηφανεύεται παρά μόνο μέσα στα δικά του αρχαία μνημεία και δεν ξεσηκώνεται παρά μονάχα όταν ο λαιμός του βρίσκεται ανάμεσα στο σπαθί και στην πέτρα.

Πόσο προφητικός ήταν σε αυτό το ποίημα ο Χαλιλ Γκιμπράν για το έθνος .

Πόσο μας ταιριάζει , πόσο είμαστε κοντά σε αυτό που έγραψε αυτός ο μεγάλος Λιβανέζος φιλόσοφος, ποιητής, συγγραφέας και ζωγράφος… αυτή η διάνοια ψυχής και πνεύματος, από το 1923…

Χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα και τα οσα ακολούθησαν και μετέτρεψαν την πιο φωτισμένη χώρα του κοσμου, σε σταύλους του Αυγεία… σε μια κοινωνία ραγιάδων, ρουφιάνων, ωχαδελφιστών, διεφθαρμένων και ανώμαλων στην πλειοψηφία της.

Είναι πια να λυπάσαι και να ντρέπεσαι γι αυτή την κατάντια του πιο περήφανου λαού της ανθρωπότητας, σημείο αναφοράς δόξας και ηρωϊσμού…

Ένός λαού, που έχασε την ανδρειοσύνη και το φιλότιμό του και ζει πια ως ΦΟΒΟΣΜΕΝΟΣ ΣΚΛΑΒΟΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΛΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ.

Ας σκύψουμε μέσα μας και ας αναρωτηθούμε ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Το βιβλίο του Χαλίλ Γκιμπράν “Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ”, στο οποίο περιλαμβάνεται και αυτό το εκπληκτικό απόσπασμα, θεωρείται από τα πλέον διαβασμένα και μεταφρασμένα βιβλία του κόσμου.

Ένα απαύγασμα σοφίας και αληθινού νοήματος της ζωής, που δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη, από κανένα σπίτι.

 

Καλλιόπη Σουφλή

“ΝΑ ΛΥΠΑΣΤΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ κι άδειο από πνευματικότητα.
ΝΑ ΛΥΠΑΣΤΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΦΟΡΑ ΕΝΑ ΡΟΥΧΟ δεν το έχει υφάνει, που τρώει ψωμί που δεν το έχει θερίσει και πίνει κρασί που δεν έχει τρέξει από το πατητήρι του.
ΝΑ ΛΥΠΑΣΤΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ τον βίαιο άνθρωπο ήρωα, και βλέπει το λαμπροφορεμένο κατακτητή γενναιόδωρο.
ΝΑ ΛΥΠΑΣΤΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙ το πάθος στ’ όνειρό του, κι ωστόσο γίνεται σκλάβος στο ξύπνιο του.
ΝΑ ΛΥΠΑΣΤΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΨΩΝΕΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ, παρά μόνο σαν βρίσκεται σε κηδεία΄ δεν υπερηφανεύεται, παρά μόνο μέσα στα δικά του αρχαία μνημεία και δεν ξεσηκώνεται παρά μονάχα όταν ο λαιμός του βρίσκεται ανάμεσα στο σπαθί και στην πέτρα.
ΝΑ ΛΥΠΑΣΤΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΛΕΠΟΥ για κυβερνήτη, ένα ταχυδακτυλουργό για φιλόσοφο, και έχει μπαλωματήδες και μίμους για καλλιτέχνες.
ΝΑ ΛΥΠΑΣΤΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ με σαλπίσματα και τον αποχαιρετά με γιουχαΐσματα για να καλωσορίσει και πάλι άλλον με σαλπίσματα.
ΝΑ ΛΥΠΑΣΤΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΣΟΦΟΙ του έχουν σιωπήσει από χρόνια και οι γενναίοι του άνδρες ακόμη δεν έχουν απογαλακτιστεί.
ΝΑ ΛΥΠΑΣΤΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟ σε κομμάτια, και που κάθε κομμάτι θεωρεί τον εαυτό του έθνος.”

 

”Xαλίλ Γκιμπράν, “ο Κήπος του Προφήτη” – 1923

Το έθνος να λυπάστε -Χαλίλ Γκιμπράν..

 

Προβολές : 510


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα