Έκθεση-κόλαφος για τα Τέμπη: Εύφλεκτη ουσία στην εμπορική αμαξοστοιχία προκάλεσε την έκρηξη – Εξαφάνισαν τα στοιχεία

Έκθεση-κόλαφος για τα Τέμπη: Εύφλεκτη ουσία στην εμπορική αμαξοστοιχία προκάλεσε την έκρηξη – Εξαφάνισαν τα στοιχεία

25 Απριλίου, 2024 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:253
Μοίρασέ το

 

Αποκαλυπτική έκθεση από τον αντιστράτηγο ε.α. και πρώην υπαρχηγό της Πυροσβεστικής

 

 

Λυπάμαι… δεν εμπιστεύομαι κανέναν…

Ο κ.Κουρμπάτσης, ήταν εμπειρογνώμων και στην φωτιά του Ματιού, για λογαριασμό πληγέντων οικογενειών… και δεν είπε λέξη στη περιβόητη έκθεσή του, για το πώς βρέθηκε ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΜΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ… ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΤΑ ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ, Η ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΒΑΣΟΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΕΓΚΡΙΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (όλη η έκθεση Κουρμπάτση για το Μάτι, εδώ)

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

 

«Κόλαφο» για τις αρχές αποτελεί η έκθεση του αντιστράτηγου ε.α. και πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Ανδριανού Γκουρμπάτσηγια το έγκλημα στα Τέμπη με 57 νεκρούς.

Η έκθεση του κ. Γκουρμπάτση, ο οποίος είχε καταγγέλλει δημόσια ότι η ΔΑΕΕ δεν προχώρησε σε καμία ανακριτική πράξη, μετά τη σύγκρουση των τρένων, συνεργώντας έτσι στη συγκάλυψη των ευθυνών, αναμένεται να φτάσει στα χέρια του ειδικού εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο  αντιστράτηγος ε.α. της Πυροσβεστικής, η εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με το Intercity, μετέφερε εύφλεκτες ουσία, η οποία ευθύνεται για την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων επιβατών.

Παράλληλα, τονίζει ότι εξαφανίστηκαν αποδεικτικά στοιχεία και αλλοιώθηκε ο τόπος του δυστυχήματος, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα όσα καταγγέλλουν οι συγγενείς των θυμάτων.

Όπως αναφέρει το documento, το οποίο δημοσιεύει την έκθεση, κ. Γκουρμπάτσης «ανέλυσε και αξιολόγησε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία» που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής από βιντεοληπτικό υλικό, φωτογραφίες, εκθέσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, πορίσματα πραγματογνωμόνων κτλ. Με την εμπειρία που διαθέτει ως ιδρυτής και επικεφαλής για χρόνια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) καταλήγει σε συγκλονιστικά συμπεράσματα.

Κατά τον κ. Γκουρμπάτση το «ορθότερο σενάριο για την έκρηξη – ανάφλεξη» που έλαβε χώρα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων, σχετίζεται με «μεγάλη ποσότητα εύφλεκτου υλικού και μάλιστα σε υγρή μορφή» την οποία μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Ως εκ τούτου συμπεραίνει ο κ. Γκουρμπάτσης η έκρηξη που προκλήθηκε «δεν μπορεί να οφείλεται στα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών των τριών ηλεκτραμαξών». Μάλιστα ο κ. Γκουρμπάτσης υπογραμμίζει ότι το εύφλεκτο υλικό, ήταν αποθηκευμένο «σε παλετοδεξαμενές (δοχεία μεταλλικά ή πλαστικά) χωρίς να αποκλείεται και άλλος τρόπος φόρτωσης αυτού του φορτίου, με εμφανή ρηκτικά και βλητικά αποτελέσματα».

«Λόγω της ανίχνευσης από το Γ.Χ.Κ.σε επτά δείγματα της ύπαρξης ξυλολίου, το πιθανότερο η εύφλεκτη ύλη να αποδίδεται στον διαλύτη αυτό χωρίς να αποκλείεται η παρουσία και άλλων διαλυτών» τονίζει ο κ. Γκουρμπάτσης.

Επίσης ο κ. Γκουρμπάτσης επιρρίπτει ευθύνες στις προανακριτικής αρχές που μετέβησαν στο σημείο της τραγωδίας και ερεύνησαν τον τόπο του δυστυχήματος. Δηλαδή την Τροχαία Λάρισας, το ανακριτικό γραφείο της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Λάρισας και τη Δ.Α.Ε.Ε. της Πυροσβεστικής. Όπως επισημαίνει, οι αρχές αυτές «δεν ενήργησαν και δεν μερίμνησαν ως όφειλαν εκ του νόμου (λχ άρθρα 180 και 280 Κ.Π.Δ.) άμεσα και συγκεκριμένα κατά το στάδιο της αυτοψίας στη σκηνή του εγκλήματος, πέραν άλλων σοβαρών λαθών και παραλείψεων, να εντοπίσουν, συλλέξουν, κατασχέσουν χρήσιμα πειστήρια και την αποστολή τους προς εξέταση στα αρμόδια εγκληματολογικά ή κρατικά εξειδικευμένα εργαστήρια, όπως λχ του ΕΜΠ για την πιστοποίηση της μιας εκ των δύο προεκτεθέντων και αντιτιθέμενων θέσεων».

Το αποτέλεσμα είναι «να μην υπάρχουν αποδείξεις, ει μη μόνον ενδείξεις προκαλώντας με τον τρόπο αυτό σημαντικές δυσχέρειες κατά την ανάκριση και ουσιαστικά υπήρξε επιχείρηση αποπροσανατολισμού (παραπλάνησής) της».

 

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας υποστηρίζει ακόμη ότι «οι αρμόδιες αρχές επέτρεψαν να υπάρξει άμεση, συντονισμένη και με την (ρητή ή σιωπηρή) συναίνεση των αρχών, χωρίς βέβαια την οφειλόμενη έγκρισή του κ. Εισαγγελέως, να γίνει εσπευσμένα εξαφάνισή τους με την πρωτοφανή για αυτής της έκτασης και σπουδαιότητας για το κοινωνικό σύνολο εθνικής εγκληματικής τραγωδίας, αλλοίωση (μόλυνση) της σκηνής του εγκλήματος και την εξαφάνιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων ακόμη και βιολογικού υλικού ταυτοποίησης των θυμάτων».

Επίσης, όπως επισημαίνεται, «εκτός άλλων αδικημάτων για τα οποία ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξης και έχει παραγγελθεί κύρια ανάκριση, στοιχειοθετείται αντικειμενικά και υποκειμενικά η τέλεση κακουργηματικών αδικημάτων και πιο συγκεκριμένα των εγκλημάτων του εμπρησμού (άρθρο 264 ΠΚ) κατ΄ (αληθινή) συρροή με της έκρηξης (άρθρο 270), από τα οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ανθρώπου και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών εκ των 57 θυμάτων».

Δείτε εδώ αναλυτικά την έκθεση

 

 

ΠηγήΑγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 253


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα