Αποδέσμευση από δολάριο & ΗΠΑ: To Iσραήλ έκανε αποθεματικό νόμισμα το κινεζικό Γουάν – Μειώνει δραστικά & το ευρώ!

Αποδέσμευση από δολάριο & ΗΠΑ: To Iσραήλ έκανε αποθεματικό νόμισμα το κινεζικό Γουάν – Μειώνει δραστικά & το ευρώ!

21 Απριλίου, 2022 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:286
Μοίρασέ το

 

1 δισ. δολάρια έφυγαν με το “καλημέρα”

Θα θυμίσω ένα άρθρο σεισμό δυο μήνες πριν, που θα έπρεπε να μας ταρακουνήσει και να μας αφυπνίσει…

Είχε τίτλο : ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΕΙΣΜΟΣ!!! Η ελεγχόμενη από τους Rothschild σκακιέρα: Καταστρέφοντας την Αμερική υπέρ της συμμαχίας Ισραήλ-Ρωσίας-Κίνας

Προτείνω να πατήσετε στον σύνδεσμο και να το ξαναδιαβάσετε…

Γιγαντώνουν την Κίνα… αν αυτό σας λέει κάτι…

Ο αόρατος μαριονετίστας κινεί τα πιόνια του στην παγκόσμια σκακιέρα και … δείχνει ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟ…

Όποιος θέλει, μπορεί να πιστεύει πως ακόμα κάποιοι ξεχωρίζουν…

Επιτρέψτε μου να μην κρατώ καθόλου καλάθι για τον ρόλο όλων σ’ αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία…

ΚΤΙΖΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Υ.Γ. Την παρακάτω φωτογραφία, δεν την έβαλα τυχαία…

 

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

 

Για τον μεγαλύτερο “νομισματικό ανασχηματισμό” της τελευταίας δεκαετίας κάνουν λόγο ισραηλινοί οικονομολόγοι, καθώς η κυβέρνηση της χώρας πρόσθεσε το κινεζικό Γουάν στα αποθεματικά νομίσματα της χώρας.

Ισραηλινοί αναλυτές μιλούν για αλλαγή «φιλοσοφίας» καθώς η ένταξη του κινεζικού Γουάν φέρνει αυτόματα μείωση της έκθεσης σε δολάριο και ειδικά σε ευρώ.

Η εξέλιξη μόνο καλή δεν είναι για τις ΗΠΑ, τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ που χρηματοδοτεί σε ετήσια βάση το εβραϊκό κράτος.

Το Ισραήλ κάνει νέο άνοιγμα στην Κίνα διαβλέποντας το επερχόμενο τέλος της νυν παγκοσμιοποίησης. Πιθανότατα η κίνηση αυτή κρύβει και μια δυσφορία προς την Ουάσινγκτον για την μη επίλυση του προβλήματος που ακούει στο όνομα Ιράν. Και συμπτωματικά η Τεχεράνη είναι στενός σύμμαχος της Κίνας.

Το κινεζικό Γουάν στα αποθεματικά του Ισραήλ

Πιο αναλυτικά, η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ έκανε τις μεγαλύτερες αλλαγές στην νομισματική κατανομή των αποθεματικών της εδώ και μια δεκαετία. Το Ισραήλ πρόσθεσε το κινεζικό γουάν μαζί με τρία άλλα νομίσματα σε ένα αποθεματικό που πέρυσι ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πλέον, από φέτος, το μείγμα νομισμάτων θα επεκταθεί από την τριάδα του δολαρίου ΗΠΑ, του ευρώ και της βρετανικής λίρας για να συμπεριλάβει τα δολάρια Καναδά και Αυστραλίας, το γιεν Ιαπωνίας και το γουάν της Κίνας, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως ρενμίνμπι.

Οι προσθήκες σηματοδοτούν μια αλλαγή στις «συνολικές επενδυτικές κατευθυντήριες γραμμές και τη φιλοσοφία της Τράπεζας του Ισραήλ», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής Andrew Abir.

Πως διαμορφώνονται τα ποσοστά – Πέφτουν δολάριο και Ευρώ

Μετά από συζητήσεις που διεξήγαγε η νομισματική επιτροπή, η λίρα και το γιεν θα αντιστοιχούν στο 5% και τα νομίσματα του Καναδά και της Αυστραλίας θα έχουν 3,5% έκαστο.

Σύμφωνα με τη νέα προσέγγιση, το ποσοστό του Γουάν ορίζεται στο 2% για το 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ισραηλινής κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί του χρόνου και να αγγίξει ή να ξεπεράσει το αντίστοιχο Καναδά ή Αυστραλίας.

Για να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές, το μερίδιο του ευρώ θα πέσει στο 20%, το χαμηλότερο τουλάχιστον μιας δεκαετίας, από 30% plus που ήταν, ενώ το δολάριο θα πέσει και αυτό και θα αντιστοιχεί στο 61%, από 66,5% που ήταν.

Η στάθμιση της λίρας, αντίθετα, θα διπλασιαστεί σχεδόν στο 5%, επιστρέφοντας σε επίπεδο που είχε δει τελευταία φορά το 2011.

Μπορεί να το ποσοστό ένταξης του κινεζικού Γουάν στα νομισματικά αποθέματα του Ισραήλ να είναι μικρό αλλά είναι η αρχή δημιουργίας ενός νέου αποθεματικού νομίσματος.  Ειδικά όταν η αλλαγή αυτή γίνεται εις βάρος του ευρώ και του δολαρίου.

Διαβάστε επίσης ΕΔΩ

Γκρεμίζεται η Ηγεμονία των ΗΠΑ: H Σ. Αραβία τιμολογεί τον “μαύρο χρυσό” σε Γουάν – Πετρελαϊκή Συμμαχία με Κίνα-Ρωσία

“1 δισ. δολάρια έγιναν Γουάν σε ένα μήνα”

Η «δραματική» άνοδος των συναλλαγματικών αποθεμάτων του Ισραήλ οδήγησε την κεντρική τράπεζα να επιμηκύνει τον επενδυτικό της ορίζοντα, είπε ο Διοικητής της κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ. “Εξετάζουμε την ανάγκη να κερδίσουμε απόδοση στα αποθεματικά που θα καλύψει το κόστος της ευθύνης.”

Σε έκθεση του Μαρτίου, αναλυτές της τράπεζας Wall Street ανέφεραν ότι το Ισραήλ έχει επίσης «κάνει κάποιες βασικές αλλαγές διαφοροποίησης» καθώς πρόσθεσε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε αποθέματα Γουάν μόνο τον Φεβρουάριο.

Πρέπει να σημειωθεί, πως η αλλαγή συνέπεσε με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της δύσης που ακολούθησαν εναντίον της Μόσχας. Προφανώς κάτι είδε το Ισραήλ και θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί σταδιακά από την έκθεση σε δολάρια.

Το πρόγραμμα συναλλαγματικών παρεμβάσεων του Ισραήλ ξεκίνησε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία από τον τότε κυβερνήτη Stanley Fischer για να λαμβάνει μέτρα που βοήθησαν την κεντρική τράπεζα να συγκεντρώσει αποθέματα που ξεπερνούν τώρα το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας. Στα τέλη Μαρτίου ήταν λίγο πάνω από 206 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αλλαγή του Ισραήλ στην κατανομή των συμμετοχών του το φέρνει πιο κοντά με τον υπόλοιπο κόσμο, αν και δεν έχει ακόμη επενδύσει σε ένα άλλο από τα κύρια παγκόσμια αποθεματικά νομίσματα, το ελβετικό φράγκο.

Πέφτει το δολάριο

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το μερίδιο του δολαρίου στο σύνολο των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο δεκαετιών, πυροδοτώντας την άνοδο του γουάν της Κίνας.

Η Κίνα πιέζει εδώ και καιρό το γουάν να αντικαταστήσει το δολάριο ως το βασικό αποθεματικό νόμισμα.

Η οπλοποίηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σημαίνει ότι μπορεί να έρθει μια ριζική αλλαγή, λένε οι ειδικοί.

“Η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας έχει δώσει μια κλήση αφύπνισης για τις χώρες που επιδιώκουν να μειώσουν την έκθεσή τους στο δολάριο” δήλωσε στο Insider ο οικονομολόγος Aleksandar Tomic.

Αλλά για να κερδίσει πολύ περισσότερο το γουάν της Κίνας, άλλα έθνη θα πρέπει να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία των ΗΠΑ και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις νομισματικές αρχές της Κίνας.

«Οι προκλήσεις για το δολάριο έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν, αλλά καμία δεν έχει επικρατήσει γιατί όταν τα πράγματα γίνονται ασταθή, οι ΗΠΑ τείνουν να είναι σταθερές, επομένως το δολάριο παραμένει», είπε ο Τόμιτς.

Ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, οι συνολικοί εμπορικοί όγκοι με την Κίνα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάστηκαν μεταξύ 2016 και 2021. 

Υπενθυμίζουμε ότι και η Σαουδική Αραβία βρίσκεται «σε ενεργές συνομιλίες με το Πεκίνο για να τιμολογήσει ορισμένες από τις πωλήσεις πετρελαίου της στην Κίνα σε γουάν», μια κίνηση που θα μειώσει την κυριαρχία του δολαρίου στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου από τον μεγαλύτερο στον κόσμο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στην Ασία.

 

 

Πηγή

Προβολές : 286


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα