Απόκριες και Κούλουμα στον… 20ο αιώνα

Απόκριες και Κούλουμα στον… 20ο αιώνα

27 Φεβρουαρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:121
Μοίρασέ το

 

Δείτε τα όσα κατέγραψε ο φακός των Επικαίρων στις 8 και 9 Μαρτίου 1970, με τους καρναβαλιστές σε Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα και Πλάκα, αλλά και τις ετοιμασίες για το πρώτο σαρακοστιανό τραπέζι και το πέταγμα του χαρταετού, καθώς και μια συλλογή φωτογραφιών που καλύπτει το χρονικό διάστημα από τη δεκαετία του 1920 μέχρι και τη δεκαετία του 1990.

 

 

 

 

 

Ακόμα και η δεκαετία του 1990 μας φαίνεται σαν κάτι πολύ παλιό… αχνές μνήμες…

Έτρεξαν διαβολικά τα τρία τελευταία χρόνια, σβήνοντας σχεδόν απ’ τη μνήμη μας ακόμα και το σύντομο χθες… σαν να μην υπήρχε… σαν να μην το ζήσαμε ποτέ…

Ε λοιπόν, ΟΧΙ… το χθες μας υπάρχει με τα καλά και τα στραβά του, αλλά δεν θα το σβήσουμε… θα το κρατήσουμε και θα κρατήσουμε απ’ αυτό κάθε όμορφη στιγμή…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Στο παρελθόν μας ταξιδεύει το Αρχείο της ΕΡΤ για να μας θυμίσει πώς γιόρταζε ο κόσμος τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα.

Δείτε τα όσα κατέγραψε ο φακός των Επικαίρων στις 8 και 9 Μαρτίου 1970, με τους καρναβαλιστές σε Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα και Πλάκα, αλλά και τις ετοιμασίες για το πρώτο σαρακοστιανό τραπέζι και το πέταγμα του χαρταετού, καθώς και μια συλλογή φωτογραφιών που καλύπτει το χρονικό διάστημα από τη δεκαετία του 1920 μέχρι και τη δεκαετία του 1990.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΤΟΥ 1970

(video)

Μπορεί ο καιρός να ήταν βροχερός, το κέφι όμως δεν έλειπε στην αποκριάτικη παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας.

Η «βασίλισσα» του καρναβαλιού, ηθοποιός Άννα Καλουτά, έφτασε με ελικόπτερο στο Παναθηναϊκό Στάδιο, για να πάρει στη συνέχεια τη θέση της στο άρμα της και να δώσει το σύνθημα για να ξεκινήσει η μεγάλη παρέλαση.

Μαζορέτες, ομάδες μασκαράδων, άρματα μέχρι και αυτοκίνητα αντίκες πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας, ενώ πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να συμμετέχει στη μεγάλη αποκριάτικη γιορτή.

Το ίδιο ακριβώς κλίμα επικρατούσε και στον Πειραιά.

Η βροχή δεν στάθηκε εμπόδιο για τις ομάδες των καρναβαλιστών, που με ή χωρίς άρματα σκόρπισαν το κέφι στον κόσμο.

Στην Πάτρα ο καιρός βοήθησε περισσότερο, τόσο αυτούς που συμμετείχαν στην μεγάλη παρέλαση, όσο και τις χιλιάδες κόσμου που βρέθηκαν στους δρόμους της πόλης για να τους απολαύσουν.

Το ξεφάντωμα συνεχίστηκε το βράδυ στις αίθουσες διασκέδασης, με πολύ χορό και τραγούδι. Ο χαρτοπόλεμος έδωσε και πήρε και στα σοκάκια της Πλάκας, με τους μασκαράδες να έχουν κι εκεί την τιμητική τους.

Η Καθαρά Δευτέρα βρήκε τους Αθηναίους και πάλι στους δρόμους, αυτή τη φορά προκειμένου να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα για το πρώτο σαρακοστιανό τραπέζι. Λαγάνες, χαλβάς, θαλασσινά, λαχανικά και ό,τι άλλο προστάζει η μέρα. Κούλουμα όμως χωρίς χαρταετό δεν γίνονται. Οι λόφοι της πόλης γέμισαν από μικρούς και μεγάλους που διασκέδασαν με το πέταγμα του χαρταετού.

Δείτε ακόμη μια σειρά φωτογραφιών με στιγμιότυπα από τις Απόκριες και τα Κούλουμα στην Αθήνα, που ξεκινούν από τη δεκαετία 1920 μέχρι και τη δεκαετία 1990.

Μασκαράδες στο Ζάππειο, αποκριάτικα άρματα και  γαϊτανάκι στους δρόμους της πόλης, Κούλουμα στο λόφο του Φιλοπάππου, αλλά και στιγμιότυπα από τα αποκριάτικα γυρίσματα με τη Μελίνα Μερκούρη. Το υλικό προέρχεται από τις συλλογές Πέτρου Πουλίδη, Υιών Πουλίδη και Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, του Αρχείου της ΕΡΤ.

 

 

Πηγή

Προβολές : 121


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα