Δικαιοσύνη: Η «εποχή Κόκκινου επιστρέφει» – Όταν ο πατήρ Μητσοτάκης έλεγε «Αν κουνούσα το δακτυλάκι μου»…

Δικαιοσύνη: Η «εποχή Κόκκινου επιστρέφει» – Όταν ο πατήρ Μητσοτάκης έλεγε «Αν κουνούσα το δακτυλάκι μου»…

9 Μαρτίου, 2023 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:457
Μοίρασέ το

Κάτι τρέχει με την Θέμιδα: Δεν είναι τυφλή και ακούει προς… Μαξίμου μεριά!

Οι εποχές αυτές, δυστυχώς, δυστυχέστατα, φαίνεται να επιστρέφουν επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διεκδικεί επάξια το ρόλο του … «Κόκκινου της εποχής», ταυτιζόμενος σε ορισμένες εκ των κορυφαίων στιγμών της θητείας του (πχ υποκλοπές, Τέμπη) με τις επιλογές του να ταυτίζονται με τις επιλογές του μεγάρου Μαξίμου και να υπονομεύει σοβαρά το κύρος της δικαιοσύνης.

Η εποχή του αείμνηστου Βασίλη Κόκκινου επιστρέφει για τα καλά στη δικαιοσύνη και στη χώρα!

Ο λόγος για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου την περίοδο 1990-1996, αλλά και πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον Ανδρέα Παπανδρέου, ψηφίζοντας υπέρ και των τριών κατηγοριών για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ!

 

Οι στενές του σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη έλαβαν μεγάλες διαστάσεις την εποχή εκείνη, ενώ ο τότε πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως «αν κουνούσε το δακτυλάκι του» (σσ: αν το ζητούσε από τον Κόκκινο) τότε το αποτέλεσμα του Ειδικού Δικαστηρίου θα ήταν διαφορετικό και ο τότε πρωθυπουργός θα είχε καταδικαστεί!

 

Οι εποχές αυτές, δυστυχώς, δυστυχέστατα, φαίνεται να επιστρέφουν επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διεκδικεί επάξια το ρόλο του … «Κόκκινου της εποχής», ταυτιζόμενος σε ορισμένες εκ των κορυφαίων στιγμών της θητείας του (πχ υποκλοπές, Τέμπη) με τις επιλογές του να ταυτίζονται με τις επιλογές του μεγάρου Μαξίμου και να υπονομεύει σοβαρά το κύρος της δικαιοσύνης.

 

Στα ίδια βήματα και η πλειοψηφία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωσή της την Τρίτη (βλέπε ρεπορτάζ «Το δάσος (των 57 νεκρών) και το… Άδενδρο του 2017 – Σε ατζέντα Μαξίμου ο Άρειος Πάγος και η Ένωση Δικαστών».

Το θέμα ούτως ή άλλως θα μας απασχολήσει πολύ το επόμενο διάστημα, καθώς οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες.

Τι γράφει η ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ για τον Βασίλη Κόκκινο

 

Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλαιοί, τα «Παιχνίδια Εξουσίας» αναδημοσιεύουν από την –πάνω από κάθε υποψίας- ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ για τον Βασίλη Κόκκινο:

«Γεννήθηκε το 1929 στην Αταλάντη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εισήλθε στον δικαστικό κλάδο το 1956 με διαγωνισμό. Προηγουμένως, υπηρέτησε τη θητεία του στη Διεύθυνση Ναυτικής Δικαιοσύνης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από τον Οκτώβριο του 1952 ως τον Ιανουάριο του 1956.

Προήχθη το 1969 στο βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών, το 1973 στον βαθμό του εφέτη, και το 1979 στο βαθμό του αρεοπαγίτη. Η προαγωγή του από εφέτη σε αρεοπαγίτη έγινε κατ’ απόλυτη εκλογή, δηλαδή χωρίς να περάσει πρώτα από το βαθμό του προέδρου Εφετών.

Από το 1977 ως το 1979, ως εφέτης, διετέλεσε προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Παράλληλα με τα δικαστικά του καθήκοντα, από τον Ιούλιο του 1974 ως τον Μάιο του 1975 διετέλεσε δήμαρχος της πόλης του Ναυπλίου, διορισμένος από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μετά την πτώση της χούντας το καλοκαίρι του 1974 και μέχρι τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων δημοτικών εκλογών τον Απρίλιο του 1975.

Τον Ιούλιο του 1990, το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επέλεξε τον Κόκκινο ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου, παρακάμπτοντας όλους τους αντιπροέδρους και πολλούς αρεοπαγίτες της επετηρίδας, κίνηση που χαρακτηρίστηκε ατυχής και αντιδεοντολογική.

Ο Κόκκινος παρέμεινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου ως το 1996, ενώ ήταν και πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της Τράπεζας Κρήτης το 1991. Στους στενότερους συνεργάτες του ως προέδρου του Αρείου Πάγου συγκαταλεγόταν ο αντιπρόεδρος (και προϊστάμενος Επιθεώρησης) Σωκράτης Σωκρατείδης, γνωστός για τις διαμάχες του με τον Ανδρέα Παπανδρέου ήδη από την δεκαετία του 1960 και την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.

Στο Ειδικό Δικαστήριο ο Κόκκινος ψήφισε υπέρ της ενοχής του Ανδρέα Παπανδρέου και για τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, τελικά όμως ο Παπανδρέου αθωώθηκε και για τις τρεις (για την μία με ψήφους 7-6). Ο Κόκκινος μάλιστα ήταν αυτός που συνέταξε το σκεπτικό της μειοψηφίας, που ζητούσε καταδίκη του τέως πρωθυπουργού. Το σκεπτικό της πλειοψηφίας, με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώθηκε, συνέταξαν οι αρεοπαγίτες Πρόδρομος Ασημιάδης και Βασίλειος Λαμπρίδης.

Γνωστές ήταν οι διαμάχες του Κόκκινου με τον βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Γιαννόπουλο.

Η κόντρα τους ξεκίνησε την περίοδο 1977-1979, όταν ο Κόκκινος, ως εφέτης, ήταν προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών και ο Γιαννόπουλος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Η κορύφωση της διαμάχης ήλθε την περίοδο 1991-1992, όταν ο Γιαννόπουλος μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές του στο Κανάλι 29 ασκούσε δριμεία κριτική στους χειρισμούς του Κόκκινου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Την περίοδο 1996-2000 η διαμάχη συνεχίστηκε, όταν ο συνταξιούχος πια Κόκκινος με άρθρα του στον Τύπο ασκούσε κριτική στην πολιτική που εφάρμοζε ο Γιαννόπουλος ως υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Γιαννόπουλος ανταπέδιδε με δικά του άρθρα για την πολιτεία του Κόκκινου στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Εκτός από τον Γιαννόπουλο, ο Κόκκινος ήρθε σε δημόσια αντιπαράθεση και με τον συνάδελφό του δικαστή Στέφανο Ματθία, που ήταν ο διάδοχός του στην προεδρία του Αρείου Πάγου.

Ο Ματθίας σε άρθρο του υποστήριξε ότι «είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα η ελληνική Δικαιοσύνη να βρίσκεται υπό εκκλησιαστική κηδεμονία» και στηλίτευσε πρακτικές όπως το να γίνεται αγιασμός κατά την έναρξη του δικαστικού έτους ή να συμμετέχουν ιερείς σε εκδηλώσεις του δικαστικού σώματος.

Ο Κόκκινος κατηγόρησε τον Ματθία για αυτές του τις απόψεις και υποστήριξε ότι είναι επίορκος.

Επιπλέον είχε προσφύγει δικαστικά κατά του Σπύρου Καρατζαφέρη για σειρά άρθρων του τελευταίου στις εφημερίδες «Επικαιρότητα» και «48 Ώρες» για τον ίδιο σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του καθώς και για φερόμενα χρηματικά ποσά με τα οποία είχε δωροδοκηθεί.

Για όλα αυτά ο Καρατζαφέρης, στις 31 Ιουλίου 1991, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών και 10 μηνών με αναστολή για περιύβριση δικαστικής αρχής, συκοφαντική δυσφήμηση και πλαστογραφία μετά χρήσεως.

Στο Εφετείο η ποινή δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και έτσι ο Καρατζαφέρης κινδύνευσε με εγκλεισμό στις φυλακές. Τελικά διέφυγε στην Κύπρο, απ’ όπου παρουσίαζε καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο «Καλημέρα κύριε Κόκκινε», η οποία στην Ελλάδα μεταδιδόταν από τον ραδιοσταθμό «Ωχ FM». Επέστρεψε στην Ελλάδα όταν απαλλάχθηκε από τον Άρειο Πάγο.

Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών, στις 19 Φεβρουαρίου 2019».

 

Πηγή

Προβολές : 457


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα