Ε, τώρα γνωρίζουμε ποιός κάνει κουμάντο στο ΥΠΕΞ...

Ε, τώρα γνωρίζουμε ποιός κάνει κουμάντο στο ΥΠΕΞ...

20 Σεπτεμβρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:572
Μοίρασέ το

 

Διαβάζω και τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους, με τα της Λιβύης…

ΥΠΕΞ: Ο “προσωρινός” (;) Γεραπετρίτης, η ισχυρή Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο έλεγχος του Μαξίμου

 

 

 

 

Τώρα όλα μπαίνουν στην σειρά… ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ – ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ – ΦΛΩΡΟΣ…

Τώρα όλα βγαίνουν στο φως… έτσι, για να ξέρουμε τι λέγαμε πριν λίγο… εδώ… για τα τραγικά γεγονότα στην Λιβύη… 

 

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Εικόνα αρχείου: Οι κ. Ελένη Σουρανή και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου κατά την προ ετών τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. (Φωτ. ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)

 

Η “διπλή” τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη και της εξαιρετικά έμπειρης διπλωμάτισσας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν περνά απαρατήρητη επειδή εγκαθιδρύει έμμεσα ένα νέο μοντέλο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής.

Ουσιαστικά πρόκειται για σαφή μετατόπιση του κέντρου βάρους από το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας στο Μέγαρο Μαξίμου και στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού. Πρόκειται αναμφίβολα για “καινοτομία” που πολλοί αναμένουν πως θα επιβεβαιώσει πως ατύπως αλλά κατ’ ουσία υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Οι φήμες αναφέρουν πως ο πρώην υπουργός Επικρατείας (με έδρα στο Μαξίμου) και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει λάβει την υπόσχεση πως σε περίπου ένα χρόνο θα αρχίσει να ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τις Βρυξέλλες.

 

Κι αυτό διότι προαλείφεται (κατά τις φήμες) για επόμενος επίτροπος της χώρας στην ΕΕ, μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.

 

Εφόσον είναι ακριβές αυτό το σενάριο, ο κ. Γεραπετρίτης θα είναι ΥΠΕΞ …ενός έτους, ως εκ τούτου ο ρόλος του θα είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένος και θα αφήσει χώρο για την κ. Παπαδοπούλου, η οποία είχε διατελέσει επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν αναλάβει την πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον.

 

 

Διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό, όσο και με τον αμερικανικό παράγοντα, ο πρώτος, μάλιστα, της πιστώνει την μεγάλη επιτυχία της επίσκεψης στην αμερικανική πρωτεύουσα πριν ένα χρόνο και την αξιοσημείωτη ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου που ενίσχυσε το προφίλ του.

 

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου παρέδωσε την σκυτάλη στο Μαξίμου στην Ελένη Σουρανή. Και οι δύο είχαν αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας με τον εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν , Ιμπραχίμ Καλίν, και υπό τον συντονισμό του Βερολίνου έκαναν αρκετές “μυστικές” συναντήσεις στην προσπάθεια για εξισορρόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν θεωρείται βαθύς γνώστης στα της διπλωματίας, ωστόσο είναι πιστός στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Αποφεύγεται έτσι ο “δυϊσμός” που υπήρχε την περίοδο του Νίκου Δένδια, καθώς το ειδικό πολιτικό βάρος του τελευταίου είναι γνωστό πως κατά καιρούς δημιουργούσε τριβές με το Μέγαρο Μαξίμου.

 

Τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -με αιχμή την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου στο ΥΠΕΞ- αποκτά τον πλήρη έλεγχο στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, το γεγονός, δε, πως ανακοινώθηκε ήδη η συνάντησή του με τον Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας (Σύνοδος του ΝΑΤΟ) μάλλον δείχνει πως -με τις “ευλογίες” των ΗΠΑ- εισερχόμαστε σε φάση επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών. Προς ποιά κατεύθυνση, μένει να το δούμε…

 

 

Πηγή

Προβολές : 572


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , , , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα