Η κακία «διδάσκεται» στην παιδική ηλικία από τους ίδιους τους γονείς
«Ένα παιδί που έχει ανατραφεί με τη χρήση βίας φοβάται να προσλάβει νέες εμπειρίες, γιατί στα μάτια του ελλοχεύει παντού ο κίνδυνος εντελώς ξαφνικά να τιμωρηθεί για υποτιθέμενα σφάλματα. Στον μετέπειτα ενήλικο θα λείπει η πυξίδα των εμπειριών, που θα τον καθοδηγούσε.
Μπορεί οι φωτό που επέλεξα να είναι χιουμοριστικές, γιατί πλέον δεν αντέχεται η βία γύρω μας, η αλήθεια όμως είναι πως ένα παιδί όταν μάθει από τους γονείς του να μην αγαπάει, μεγαλώνοντας θα κουβαλάει ένα απέραντο κενό μέσα του για τους άλλους…
Καλλιόπη
H Alice Miller (1923-2010) ήταν Ελβετίδα ψυχολόγος, ψυχαναλύτρια και φιλόσοφος, η οποία έγινε γνωστή για τα βιβλία της πάνω στην κακoποίηση παιδιών από τους γονείς τους, τα οποία μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.
Στην Ελλάδα τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ροές. Πιο συγκεκριμένα, στο βιβλίο της «Δρόμοι της ζωής. Έξι ιστορίες» δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη βία που ασκείται στα παιδιά και στο πώς αυτή ανακυκλώνεται έπειτα στην κοινωνία. Αντίστοιχα και στο βιβλίο «Το ξύπνημα της Εύας» εξετάζονται τα αίτια και οι συνέπειες των παιδικών τραυμάτων, ενώ η συγγραφέας υποστηρίζει, ότι τα παιδιά που έχουν υποστεί βία από τους γονείς ή τους δασκάλους τους στη βρεφική ή παιδική τους ηλικία κάποια στιγμή θα στρέψουν τη βία αυτή εναντίον της κοινωνίας.
Και στα δύο βιβλία την επιμέλεια έχει αναλάβει η ψυχολόγος κ. Κρυσταλία Πατούλη.
Αποσπάσματα των βιβλίου αναφορικά με τις επιπτώσεις της κακoποίησης έχει δημοσιεύσει η κ. Πατούλη στο blog της και από αυτά αξίζει να μείνουμε σε ορισμένους «κανόνες», τους οποίους κάθε γονιός πρέπει να διαβάσει:
-«Όποιος ασχολείται με την παιδική κακοπoίηση βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με το ανεξήγητο φαινόμενο γονείς να κακoποιούν ή να παραμελούν τα παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο που υπέστησαν την κακοποίηση και την παραμέληση οι ίδιοι ως παιδιά. Όμως, ως ενήλικοι δεν θυμούνται πια τι υπέφεραν.»
-«Όσο ο θυμός απέναντι σε έναν γονιό παραμένει ασυνείδητος και απωθημένος δεν μπορεί να σβήσει. Μπορεί μόνο να μετατεθεί σε αποδιοπομπαίους τράγους, στα ίδια τα παιδιά αυτού που τον νιώθει ή σε υποτιθέμενους εχθρούς.»
-«Άνθρωποι που ως παιδιά έλαβαν στοργή και συμπαράσταση υιοθετούν από νωρίς τον γεμάτο κατανόηση και αυτόνομο τρόπο συμπεριφοράς των γονιών τους. Η αυτοπεποίθηση, η ικανότητα να αποφασίζουν και να συμπονούν ήταν κοινές σε όλους τους σωτήρες.»
-«Ένα παιδί που έχει ανατραφεί με τη χρήση βίας φοβάται να προσλάβει νέες εμπειρίες, γιατί στα μάτια του ελλοχεύει παντού ο κίνδυνος εντελώς ξαφνικά να τιμωρηθεί για υποτιθέμενα σφάλματα. Στον μετέπειτα ενήλικο θα λείπει η πυξίδα των εμπειριών, που θα τον καθοδηγούσε.
Γι’ αυτό και θα υποκλίνεται με δουλοπρέπεια μπροστά στην εξουσία και θα φέρεται στους πιο αδύναμους σαν να ήταν δούλοι του, έτσι όπως βίωσε ως παιδί την αυθαιρεσία των γονιών του.»
-«Η πράξη της συγχώρεσης δεν μας βοηθάει, όσο συγκαλύπτει αυτά που συνέβησαν. Γιατί η αγάπη και η αυταπάτη αλληλοαποκλείονται.
Από την αναλήθεια, την άρνηση της οδύνης στο προσωπικό μας παρελθόν, γεννιέται το μίσος που μεταβιβάζεται σε αθώους. Αποτελεί μια προσκόλληση στην αυταπάτη και αδιέξοδο. Η πραγματική αγάπη αντέχει την αλήθεια.»
-«Κάποτε θα γνωρίζει όλος ο κόσμος, ότι η ανθρώπινη βαναυσότητα δεν είναι έμφυτη αλλά παράγεται και διδάσκεται στην παιδική ηλικία.
Η πρώτη εντολή θα έπρεπε να ορίζει: Τίμα τα παιδιά σου ώστε να μη χρειάζεται να κτίσουν μέσα τους τοίχους προστασίας απέναντι στον παιδικό πόνο και να αμύνονται αργότερα απέναντι σε φανταστικούς εχθρούς με φρικτά όπλα που μπορούν να καταστρέψουν τον κόσμο.
Οι νέοι που επιτίθενται σε συμμαθητές τους με σωματική βία ή φθάνουν ακόμα και στο φόνο δεν το κάνουν γιατί κάποτε τους κακόμαθαν από υπερβολική αγάπη αλλά γιατί μεγάλωσαν σε συνθήκες εγκατάλειψης και κακοποιήθηκαν χωρίς να τους επιτραπεί να αντιδράσουν.»
infokids.gr
Μοίρασέ το:
Ετικέτες: ΠΑΙΔΙΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
- Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
- Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
- Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
- Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
- Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.
Δε ξερω … έχω δει μια οικογένεια με πολλά μέλη που οι γονείς δίδαξαν και έδωσαν πάνω κάτω τα ίδια καλά ή κακά στα παιδιά τους … όλα τραυματισμένα παιδιά και τη μεγαλύτερη κακια την επιδείξαν οκως τα πιο δυναμικά μέλη που χτυπούσαν ή υποβίβαζαν ή εβαζαν από κάτω τους άλλους. Που μετά συγκρούστηκαν και αναμεταξυ τους. Κάπου παίζουν ρόλο και τα ξεχωριστά βιώματα τους καθενός και εκτος οικογενειας πχ το ένα παιδί ήθελε να διαβάζει το άλλο να κάνει ουσίες το άλλο να κάνει παλιό παρέες και αυτά που έκαναν λάθος επιλογές επανατραυματιζοταν, αυτά που ήθελαν τη μάθηση, άνοιγαν τους ορίζοντες τους, αυτά που βρήκαν ως θεραπεία στα τραύματα τους το μπουλινγκ στους άλλους είτε τα πιο αδύναμα αδελφια είτε άλλους το συνέχισαν γιατί ήταν η εύκολη λύση να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους, ευχαρίστηση μέσα από την εξουσία … κάπου παίζουν ρόλο και αλλά πράγματα …
Ο επίσης ψυχολόγος γιος της Άλις Μίλερ θεωρεί τον εαυτό του κακοποιημένο από τη μητέρα του…
Μάλλον η απλότητα, η λιτότητα, η καλοσύνη βοηθούν πολύ περισσότερο από την επιστημοσύνη, αλλά πού και πώς και βρεθούν πια τέτοιες ποιότητες και ιδιότητες…
Η δουλειά γίνεται σωστά με δύο τρόπους.Ο ανώτερος,η Χριστιανική παιδεία.Δεύτερος,πολύ καλός κι αυτός η αρχαία Σπαρτιατική παιδεία.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ(ΓΙΑ ΜΕΝΑ)!… ΌΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΜΙΜΗΤΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΨΑ ΠΟΤΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ(ΩΣ ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ)!…
ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ-ΌΤΑΝ ΈΧΕΙΣ ΥΠΟΦΕΡΕΙ, ΔΕ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΆΛΛΟΝ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙ!…
Η “ΚΑΚΙΑ”, ΤΟ BULLYING, Η ΑΛΗΤΕΙΑ, Ο Κ@Λ@ΠΑΙΔΙΣΜΟΣ ΚΤΛ,
ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ
ΔΕΝ ΈΔΩΣΑΝ ΠΟΤΕ ΜΙΣΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ, ΜΙΣΗ ΦΩΝΗ, ΜΙΣΗ ΤΙΜΩΡΙΑ, ΜΙΣΟ ΌΧΙ,
ΣΤΑ ΒΛΑΣΤΑΡΙΑ ΤΟΥΣ-ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΓΙΝΑΝ ΜΑΝΤΡΑΧΑΛΑΔΕΣ(ΚΑΙ Μ@@ΛΑΡΕΣ), ΒΑΡΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΊΔΙΟΥΣ!…
ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΌΛΗ ΑΥΤΗ Η “ΚΑΚΙΑ”,
ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΓΟΝΕΙΣ(ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ) ΉΤΑΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ “ΚΑΚΟΙ” ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΈΒΡΕΧΑΝ ΓΙΑ ΨΥΛΛΟΥ ΠΗΔΗΜΑ(ΤΟ ΆΛΛΟ ΆΚΡΟ ΒΕΒΑΙΑ)!…
ΓΝΩΡΙΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΥΓΕΝΕΣΤΑΤΑ, ΜΕ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΑΓΡΙΑΝΘΡΩΠΟΥΣ,
ΚΙ ΑΜΕΤΡΗΤΑ Κ@Λ@ΠΑΙΔΑ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ “ΨΥΧΟΥΛΕΣ”!…
ΌΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΟΥΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ-ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ(ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΕΔΟ)!…
https://antexeistinalitheia.gr/paidia-kai-koinonia/?fbclid=IwY2xjawGIL0ZleHRuA2FlbQIxMQABHQsh5mqWNGg3uOilUlw64xPGCaIsYO_d8-1oCy8rfHB7m4l-FYY7xLCDIg_aem_j-QYXmti55uexbPo1nkTQg
Πολυ σωστα τα λετε. Εμεις που τρωγαμε και καμια μπουφλα στον πωπουλη
δεν γιναμε τομαρια, οπως θα επρεπε συμφωνα με τα σημερινα λεγομενα..
Φυσικα και οι δασκαλοι διδασκαν αλλα πραγματα στα σχολεια κι οχι τις σημερινες αρλουμπες.
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ !!!!!!!!!!!