Η Ουκρανία βλέπει σημάδια ενός άλλου γείτονα που σχεδιάζει “άμεση εισβολή”

Η Ουκρανία βλέπει σημάδια ενός άλλου γείτονα που σχεδιάζει “άμεση εισβολή”

24 Μαρτίου, 2022 5 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:330
Μοίρασέ το

 

 

Ο Λουκασένκο είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του αναχαίτισε έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Ουκρανία, ισχυριζόμενος ότι η κίνηση αυτή είναι μια προσπάθεια να παρασύρει τη χώρα του στη σύγκρουση.

“Σας προειδοποίησα ότι θα μας ωθήσουν σε αυτή την επιχείρηση, σε αυτόν τον πόλεμο”, είπε ο Λουκασένκο στους Λευκορώσους στρατιώτες μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων BelTA.

 

Μετάφραση blümlifee

 

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υποστήριξε την Κυριακή ότι η Λευκορωσία προετοιμάζει τον στρατό της να εισβάλει στην Ουκρανία προτού προειδοποιήσει τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχο του Ρώσσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπάρχουν “σημάδια προετοιμασίας” ότι η Λευκορωσία θα πραγματοποιήσει “άμεση εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας”, έγραψε το υπουργείο Άμυνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με μετάφραση. Δεν παρείχε στοιχεία για τον ισχυρισμό της, ούτε έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

“Η άμεση εμπλοκή των λευκορωσικών στρατευμάτων στην ένοπλη επίθεση της Ρωσσίας κατά της Ουκρανίας, ενάντια στη θέληση των απλών στρατιωτών και της συντριπτικής πλειοψηφίας του λευκορωσικού λαού, θα είναι μοιραίο λάθος για τον Αλεξάντερ Λουκασένκο”, πρόσθεσε το υπουργείο.

Αξιωματούχοι στη Λευκορωσία δεν έχουν κάνει δημόσιο σχόλιο ως απάντηση στους ισχυρισμούς της Ουκρανίας.

Η Λευκορωσία μοιράζεται μακρά σύνορα με την Ουκρανία. Οι ρωσσικές δυνάμεις εθεάθησαν να συγκεντρώνονται στη Λευκορωσία τις εβδομάδες πριν από την έναρξη της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου, αν και μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι δεν έχουν αναπτυχθεί λευκορωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Ο Λουκασένκο είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του αναχαίτισε έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Ουκρανία, ισχυριζόμενος ότι η κίνηση αυτή είναι μια προσπάθεια να παρασύρει τη χώρα του στη σύγκρουση.

“Σας προειδοποίησα ότι θα μας ωθήσουν σε αυτή την επιχείρηση, σε αυτόν τον πόλεμο”, είπε ο Λουκασένκο στους Λευκορώσους στρατιώτες μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων BelTA.

“Δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε εκεί και δεν έχουμε προσκληθεί”, είπε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. “Θέλω να τονίσω ξανά… Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε αυτή την επιχείρηση που διεξάγει η Ρωσσία στην Ουκρανία”.

Το Σαββατοκύριακο, ο Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά τη Λευκορωσία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, επαίνεσε τον Πούτιν σε μια συνέντευξη στον ιαπωνικό τηλεοπτικό σταθμό TBS. Ο Λουκασένκο, ο οποίος κάποτε κρατούσε αποστάσεις από το Κρεμλίνο, είναι τώρα ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν.

“Εκείνος [Ο Πρόεδρος Πούτιν] και εγώ δεν συναντηθήκαμε μόνο ως αρχηγοί κρατών, αλλά έχουμε φιλικές σχέσεις”, είπε ο Λουκασένκο. “Είμαι απολύτως σε θέση να γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες, όσο το δυνατόν περισσότερο, τόσο κρατικές όσο και προσωπικές”.

Συνέχισε να λέει ότι “ο Πούτιν είναι απολύτως σε φόρμα, είναι σε καλύτερη φόρμα από ποτέ… αυτός είναι ένας απολύτως σώφρων, υγιής άνθρωπος, σωματικά υγιής—είναι αθλητής”.

Την Παρασκευή, ο Πούτιν πραγματοποίησε μια μαζική συγκέντρωση στη Μόσχα για την όγδοη επέτειο από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα. Οι αναφορές ισχυρίστηκαν ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Περισσότερες από τρεις εβδομάδες μετά την εισβολή, οι δυτικές κυβερνήσεις και οι αναλυτές βλέπουν τη σύγκρουση να μετατοπίζεται σε πόλεμο φθοράς, με τις βαλτωμένες ρωσσικές δυνάμεις να εκτοξεύουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε πόλεις και στρατιωτικές βάσεις, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιθέσεις και επιδιώκουν να διακόψουν τις ρωσσικές γραμμές ανεφοδιασμού.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε την Κυριακή ότι η αποτυχία της Ρωσσίας να αποκτήσει τον έλεγχο του ουκρανικού εναέριου χώρου “έχει αμβλύνει σημαντικά την επιχειρησιακή τους πρόοδο”, αναγκάζοντάς τους να βασίζονται σε όπλα που εκτοξεύονται από τη Ρωσσία.

Το Σαββατοκύριακο, το ρωσσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι ένας υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal έπληξε μια ουκρανική αποθήκη καυσίμων στην Kostiantynivka, μια πόλη κοντά στο Mykolaiv. Ο ρωσσικός στρατός δήλωσε το Σάββατο ότι χρησιμοποίησε ένα Kinzhal για πρώτη φορά σε μάχη για να καταστρέψει μια αποθήκη πυρομαχικών στα Καρπάθια Όρη στη δυτική Ουκρανία.

Η Ρωσσία είπε ότι το Kinzhal, το οποίο μεταφέρεται από μαχητικά αεροσκάφη MiG-31, έχει βεληνεκές έως περίπου 1.250 μίλια και πετά με 10 φορές την ταχύτητα του ήχου. Το Πεντάγωνο λέει ότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη χρήση του στην Ουκρανία.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτήν την αναφορά.

 

Μετάφραση blümlifee

 

Πηγή σχολίου blümlifee

Πηγή ξενόγλωσσου κειμένου

 

Προβολές : 330


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα