Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποφασίζει ποιον να σκοτώσει για το Ισραήλ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποφασίζει ποιον να σκοτώσει για το Ισραήλ

9 Απριλίου, 2024 2 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:568
Μοίρασέ το

 

2 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝΤΑΙ ΚΟΥΝΩΝΤΑΣ ΛΕΥΚΗ ΣΗΜΑΙΑ. Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙ ΔΥΟ ΑΟΠΛΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ. ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν και σκοτώνουν δύο άοπλους Παλαιστίνιους άνδρες στη Γάζα

28/03/2024 – Ομάδα υπεράσπισης καταδικάζει το “ειδεχθές έγκλημα πολέμου” και λέει ότι το Ισραήλ φαίνεται να “σκοτώνει Παλαιστίνιους από καπρίτσιο”.

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν δύο άοπλους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τα πτώματά τους θάφτηκαν μέσα σε άμμο και σκουπίδια από μια μπουλντόζα του στρατού, όπως δείχνουν τα αποκλειστικά πλάνα που εξασφάλισε το Al Jazeera.

Τουλάχιστον ο ένας από τους δύο άνδρες κούνησε επανειλημμένα μία λευκή σημαία, σε ένδειξη παράδοσης και για να δείξει ότι δεν υπήρχε απειλή.

Βρίσκονταν κοντά στον κυκλικό κόμβο Nabulsi, νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας, και προσπαθούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στα βόρεια της Λωρίδας μέσω της Οδού αλ-Ρασίντ, τη μόνη δυνατή διαδρομή, είπε ένας ανταποκριτής του Al Jazeera. Εδώ συνάντησαν τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Η προβολή του βίντεο έρχεται λίγες μέρες μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ψήφισμα απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων προς το Ισραήλ να σταματήσει την σχεδόν εξάμηνη επίθεσή του στον πολιορκημένο θύλακα που έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους και έχει προκαλέσει συναγερμό για επικείμενο λιμό.

Το βίντεο δείχνει έναν άνδρα να πλησιάζει τους στρατιώτες, κουνώντας το χέρι, προτού εξαφανιστεί από το πλάνο πίσω από ένα κτίριο. Εν τω μεταξύ, ο άλλος γύρισε προς τα πίσω από εκεί που ερχόταν, αλλά όλη την ώρα φαινόταν να σηκώνει ένα κομμάτι λευκό ύφασμα. Αυτός ο άνδρας που γύρισε προς τα πίσω φαίνεται να καταδιώκεται από τεθωρακισμένο όχημα. Οι στρατιώτες ανοίγουν πυρ εναντίον του και τα πλάνα τον δείχνουν να καταρρέει στην άμμο.

Στη συνέχεια, μια μπουλντόζα χρησιμοποιείται για να θάψει τα δύο πτώματα, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου άνδρα που είχε προχωρήσει προς τους στρατιώτες, δείχνει το βίντεο.

Ο ισραηλινός στρατός είπε στο Al Jazeera την Πέμπτη ότι «απαιτείται διεξοδική και επαγγελματική εξέταση προκειμένου να αξιολογηθούν οι λεπτομέρειες του περιστατικού». Είπε ότι το βίντεο “είναι επεξεργασμένο και δεν δείχνει το πλαίσιο του περιστατικού”, προσθέτοντας ότι είχε μεταφέρει την έκθεσή του «στα αρμόδια επαγγελματικά όργανα για επανεξέταση”.

Η Χαμάς καταδίκασε τις δολοφονίες, λέγοντας ότι είναι «μια περαιτέρω απόδειξη της κλίμακας του φασισμού και της εγκληματικότητας που διέπει τη σιωνιστική συμπεριφορά, στο πλαίσιο του βάναυσου πολέμου εξόντωσης κατά του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας.”.

Τεράστια καταστροφή παρατηρείται στη δημοφιλή συνοικία Al-Rimal της πόλης της Γάζας αφού έγινε στόχος αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν από την ισραηλινή αποικία, στις 10 Οκτωβρίου 2023. (Mohammed Zaanoun)

Κάλεσε επίσης το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» για να λογοδοτήσει το Ισραήλ για «τα εγκλήματα που διαπράττει κατά παιδιών και ανυπεράσπιστων πολιτών”.

Η παλαιστινιακή ενόπλη οργάνωση λέει ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πρέπει να περιλαμβάνει το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέφουν στα σπίτια τους με ασφάλεια χωρίς να δέχονται πυροβολισμούς από τα ισραηλινά στρατεύματα.

Τουλάχιστον 32.552 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 74.980 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.

‘Lavender’: Η μηχανή τεχνητής νοημοσύνης που κατευθύνει τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα

03/04/2024 – Ο ισραηλινός στρατός έχει χαρακτηρίσει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της Γάζας ως ύποπτους για δολοφονία, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα στόχευσης τεχνητής νοημοσύνης με ελάχιστη ανθρώπινη επίβλεψη και μια ανεκτική πολιτική για τις απώλειες, αποκαλύπτουν το +972 και το Local Call.

Παλαιστίνιοι προσπαθούν να σώσουν επιζώντες και να βγάλουν πτώματα από τα ερείπια μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε κτίρια κοντά στο Νοσοκομείο Μαρτύρων Al-Aqsa στο Deir al-Balah, κεντρική Γάζα, 22 Οκτωβρίου 2023. (Mohammed Zaanoun)

Το 2021, ένα βιβλίο με τίτλο “Η ομάδα ανθρώπου-μηχανής: ” Πώς να δημιουργηθεί συνέργεια μεταξύ ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης που θα φέρει επανάσταση στον κόσμο μας” κυκλοφόρησε στα αγγλικά με το συγγραφικό ψευδώνυμο “Brigadier General Y.S.”.

Σε αυτό, ο συγγραφέας – ένας άνθρωπος που επιβεβαιώσαμε ότι είναι ο σημερινός διοικητής της επίλεκτης ισραηλινής μονάδας πληροφοριών 8200 – κάνει λόγο για τον σχεδιασμό μιας ειδικής μηχανής που θα μπορούσε να επεξεργάζεται ταχύτατα τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να δημιουργήσει χιλιάδες πιθανούς “στόχους” για στρατιωτικά πλήγματα κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Μια τέτοια τεχνολογία, γράφει, θα έλυνε αυτό που περιγράφει ως “ανθρώπινη δυσχέρεια τόσο για τον εντοπισμό των νέων στόχων όσο και για τη λήψη αποφάσεων για την έγκριση των στόχων”.

Ένα τέτοιο μηχάνημα, αποδεικνύεται, ότι υπάρχει στην πραγματικότητα. Μια νέα έρευνα από το +972 Magazine and το Local Call αποκαλύπτει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, γνωστό ως “Lavender”, το οποίο αποκαλύφθηκε εδώ για πρώτη φορά.

Palestinians wait to receive the bodies of their relatives who were killed in an Israeli airstrike, at Al-Najjar Hospital in Rafah, southern Gaza Strip, October 24, 2023. (Abed Rahim Khatib/Flash90)

Σύμφωνα με έξι ισραηλινούς αξιωματικούς πληροφοριών, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στο στρατό κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και είχαν από πρώτο χέρι εμπλοκή με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία στόχων για δολοφονία, το Lavender έπαιξε κεντρικό ρόλο στον άνευ προηγουμένου βομβαρδισμό του Παλαιστίνιους, ειδικά κατά τα πρώτα στάδια του πολέμου.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πηγές, η επιρροή του στις επιχειρήσεις του στρατού ήταν τέτοια που ουσιαστικά αντιμετώπιζαν τις επιλογές της μηχανής ΤΝ «σαν να ήταν μια ανθρώπινη απόφαση.”

Επισήμως, το σύστημα Lavender έχει σχεδιαστεί για να επισημαίνει όλους τους ύποπτους παράγοντες των στρατιωτικών παρατάξεων της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ), συμπεριλαμβανομένων των χαμηλόβαθμων, ως πιθανούς στόχους βομβαρδισμών. Οι πηγές είπαν στο +972 και στο Local Call ότι, κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, ο στρατός βασιζόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Lavender, το οποίο καταμέτρησε έως και 37.000 Παλαιστίνιους ως ύποπτους μαχητές – και τα σπίτια τους – για πιθανές αεροπορικές επιδρομές.

Κατά τα πρώτα στάδια του πολέμου, ο στρατός έδωσε ευρεία έγκριση στους αξιωματικούς να υιοθετήσουν τις λίστες δολοφονιών του Lavender, χωρίς να απαιτείται να ελέγξουν διεξοδικά γιατί το μηχάνημα έκανε αυτές τις επιλογές ή να εξετάσουν τα ακατέργαστα δεδομένα πληροφοριών στα οποία βασίστηκαν.

Μια πηγή ανέφερε ότι το ανθρώπινο προσωπικό συχνά χρησίμευε μόνο ως “σφραγίδα” για τις αποφάσεις της μηχανής, προσθέτοντας ότι, συνήθως, αφιέρωναν προσωπικά μόνο περίπου “20 δευτερόλεπτα” για κάθε στόχο προτού εγκρίνουν έναν βομβαρδισμό – μόνο και μόνο για να βεβαιωθούν ότι ο στόχος με τη σήμανση Lavender είναι γένους αρσενικού.

 

Αυτό συνέβαινε παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι το σύστημα κάνει αυτά που θεωρούνται “λάθη” στο 10% περίπου των περιπτώσεων, και είναι γνωστό ότι κατά καιρούς μαρκάρει άτομα που έχουν απλώς μια χαλαρή σύνδεση με μαχητικές ομάδες ή δεν έχουν καμία σχέση.

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε συστηματικά στα άτομα που στοχοποιήθηκαν ενώ βρίσκονταν στα σπίτια τους – συνήθως τη νύχτα, ενώ ήταν παρούσες όλες οι οικογένειές τους – και όχι κατά τη διάρκεια στρατιωτικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τις πηγές, αυτό συνέβαινε επειδή, από πλευράς, όπως θεωρούσαν, πληροφοριών, ήταν ευκολότερο να εντοπιστούν τα άτομα στα προσωπικά τους σπίτια.

 

Πρόσθετα αυτοματοποιημένα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός με την ονομασία “Where’s Daddy?” που επίσης αποκαλύπτεται εδώ για πρώτη φορά, χρησιμοποιήθηκαν ειδικά για τον εντοπισμό των στοχευμένων ατόμων και την πραγματοποίηση βομβιστικών επιθέσεων όταν αυτοί είχαν εισέλθει στις κατοικίες των οικογενειών τους.

Παλαιστίνιοι μεταφέρουν τους τραυματίες και προσπαθούν να σβήσουν μια φωτιά μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Shaboura στην πόλη Rafah, νότια Λωρίδα της Γάζας, 17 Νοεμβρίου 2023. (Abed Rahim Khatib/Flash90)

Το αποτέλεσμα, όπως κατέθεσαν οι πηγές, είναι ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι – οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά ή άνθρωποι που δεν συμμετείχαν στις μάχες – εξοντώθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ιδίως κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, εξαιτίας των αποφάσεων του προγράμματος AI.

“Δεν μας ενδιέφερε να σκοτώνουμε πράκτορες της [Χαμάς] μόνο όταν βρίσκονταν σε ένα στρατιωτικό κτίριο ή συμμετείχαν σε μια στρατιωτική δραστηριότητα”, δήλωσε ο Α., αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, στο +972 και στο Local Call.

 

“Αντιθέτως, οι Ισραηλινές Δυνάμεις βομβάρδιζαν χωρίς δισταγμό τα σπίτια τους, ως πρώτη επιλογή. Είναι πολύ πιο εύκολο να βομβαρδίζεις το σπίτι μιας οικογένειας. Το σύστημα είναι φτιαγμένο για να τους ψάχνει σε αυτές τις περιπτώσεις”.

Η μηχανή Lavender έρχεται να προστεθεί σε ένα άλλο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το “Ευαγγέλιο”, για το οποίο αποκαλύφθηκαν πληροφορίες σε προηγούμενη έρευνα του +972 και του Local Call τον Νοέμβριο του 2023, καθώς και σε δημοσιεύσεις του ίδιου του ισραηλινού στρατού.

 

Μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των δύο συστημάτων έγκειται στον ορισμό του στόχου: ενώ το “Ευαγγέλιο” επισημαίνει κτίρια και δομές από τα οποία ο στρατός ισχυρίζεται ότι επιχειρούν μαχητές, το Lavender επισημαίνει ανθρώπους – και τους βάζει σε μια λίστα θανάτου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πηγές, όταν επρόκειτο να στοχεύσει τους φερόμενους ως νεαρούς μαχητές που είχαν επισημανθεί από το Lavender, ο στρατός προτιμούσε να χρησιμοποιεί μόνο μη κατευθυνόμενους πυραύλους, κοινώς γνωστούς ως “χαζές” βόμβες (σε αντίθεση με τις “”έξυπνες”” βόμβες ακριβείας), οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρα κτίρια και μάλιστα με τους ανθρώπους που τα κατοικούν και να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες.

“Δεν θέλεις να σπαταλάς ακριβές βόμβες σε ασήμαντους ανθρώπους – είναι πολύ ακριβό για τη χώρα και υπάρχει έλλειψη [αυτών των βομβών]”, δήλωσε ο C., ένας από τους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών.

Μια άλλη πηγή δήλωσε ότι είχαν προσωπικά εγκρίνει τον βομβαρδισμό “εκατοντάδων” ιδιωτικών σπιτιών φερόμενων ως κατώτερων πρακτόρων που είχαν επισημανθεί από το Lavender, με πολλές από αυτές τις επιθέσεις να σκοτώνουν πολίτες και ολόκληρες οικογένειες ως “παράπλευρες απώλειες”.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, σύμφωνα με δύο από τις πηγές, ο στρατός αποφάσισε επίσης κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου ότι, για κάθε κατώτερο στέλεχος της Χαμάς που μάρκαρε το Lavender, ήταν επιτρεπτό να σκοτωθούν έως και 15 ή 20 πολίτες- στο παρελθόν, ο στρατός δεν επέτρεπε “παράπλευρες απώλειες” κατά τη διάρκεια δολοφονιών χαμηλόβαθμων μαχητών.

 

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι, στην περίπτωση που ο στόχος ήταν ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς με τον βαθμό του διοικητή τάγματος ή ταξιαρχίας, ο στρατός σε αρκετές περιπτώσεις ενέκρινε τη δολοφονία περισσότερων από 100 αμάχων κατά τη δολοφονία ενός μόνο διοικητή.


Πηγές:



Πηγή  https://nioland.substack.com/p/9dd



Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,
Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση ‘Make this a monthly donation’ και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι ‘Donate with PayPal’ αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η ‘Donate with a Debit or Credit Card’, αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.Καλλιόπη Σουφλή

 

Προβολές : 568


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα