Κορυφαία προσωπικότητα στον τομέα της βιοφυσικής ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ, ο Δρ. Δημήτρης Παναγόπουλος, ενημερώνει και προειδοποιεί...”Από το σύνολο των δημοσιευμένων πειραμάτων που έγιναν με πραγματικά σήματα από κινητά τηλέφωνα, το 98% έδειξαν επιπτώσεις από ήπιες μέχρι πολύ σοβαρές όπως καταστροφή DNA.”!!!

Κορυφαία προσωπικότητα στον τομέα της βιοφυσικής ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ, ο Δρ. Δημήτρης Παναγόπουλος, ενημερώνει και προειδοποιεί...”Από το σύνολο των δημοσιευμένων πειραμάτων που έγιναν με πραγματικά σήματα από κινητά τηλέφωνα, το 98% έδειξαν επιπτώσεις από ήπιες μέχρι πολύ σοβαρές όπως καταστροφή DNA.”!!!

19 Ιουλίου, 2022 1 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:2,771
Μοίρασέ το

 

 

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, επισημαίνει τους κινδύνους από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και του WI-FI και υποδεικνύει τρόπους προστασίας .

Ιδιαίτερη προσοχή ας δώσουν οι νέοι και οι γονείς που έχουν δώσει κινητά ακόμα και σε παιδιά μικρής ηλικίας…

 

Η συνέντευξη που ακολουθεί είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ της Κύπρου

 

Της Μιράντας Λυσάνδρου

 

Ο Δημήτρης Παναγόπουλος εκτός από επιστήμονας είναι γνωστός μουσικός. Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι η «Αύρα», από την πρώτη δισκογραφική δουλειά του (1988), το οποίο ο Μάνος Χατζιδάκις είχε χαρακτηρίσει ως το «καλύτερο ελληνικό τραγούδι της δεκαετίας 1980-90».

Ο Δημήτρης συνεχίζει να γράφει μουσική και να δίνει παραστάσεις στην Αθήνα.

Πέρα από τη σπουδαία μουσική που γράφει και τις σημαντικές έρευνες που έχει κάνει στον τομέα των βιολογικών επιδράσεων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, (οι εργασίες του δημοσιεύονται στα στα καλύτερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά), ο Δημήτρης Παναγόπουλος διακρίνεται θεωρώ για τη στάση ζωής του.

Σε έναν κόσμο που ακυρώνει τις αξίες και η επιστήμη μπορεί να τίθεται στην υπηρεσία των οικονομικών συμφερόντων αντί της κοινωνίας, αυτός μένει προσηλωμένος στις δικές του διαχρονικές αξίες συνεχίζοντας τη δουλειά του απερίσπαστος, με καινοτόμες μελέτες που διερευνούν  τις επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην ανθρώπινη υγεία και στο φυσικό περιβάλλον.  

Ο Δρ. Δημήτρης Παναγόπουλος εργάζεται στην Αθήνα στο Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Τέλη του 2016 η κορυφαία αυτή προσωπικότητα στον τομέα της βιοφυσικής ακτινοβολιών, βρέθηκε στην Κύπρο για να δώσει επιστημονική διάλεξη και συναυλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Βραδιάς του Ερευνητή που διοργανώνει κάθε χρόνο το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και με αυτή την ευκαιρία μίλησε και στον «Π» για την επιστήμη, την ηθική και τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στους ζωντανούς οργανισμούς.

Ο Δρ. Δημήτρης Παναγόπουλος μέσα από τα λεγόμενά του έρχεται να μας διαφωτίσει και να μας κάνει πιο σκεπτικούς έναντι των τεχνητών ακτινοβολιών που μας κατακλύζουν ολοένα και περισσότερο ειδικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες (κινητά τηλέφωνα, κεραίες, ασύρματα οικιακά τηλέφωνα, Wi-Fi, φούρνοι μικροκυμάτων κ.λ.π.)  και κυρίως για το πώς μπορούμε να λάβουμε τα μέτρα μας.

 

 

  • Ο επιστημονικός κόσμος είναι διχασμένος ως προς τις επιπτώσεις των τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών της σύγχρονης τεχνολογίας στην ανθρώπινη υγεία. Οι δικές σας δημοσιευμένες έρευνες, όπως και πολλών άλλων, δείχνουν σοβαρές επιπτώσεις. Γιατί οι επιστήμονες δεν συμφωνούν;

 

  • Όντως τα αποτελέσματα των δημοσιευμένων ερευνών είναι στο 50-50%. Ειδικά όσο αφορά τις εργασίες που διερευνούν τις επιπτώσεις από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων που είναι και οι περισσότερες, η μεγάλη πλειονότητα των πειραμάτων που δημοσιεύονται, γίνονται με προσομοιωμένα σήματα με σταθερά χαρακτηριστικά και κατά περίπου 50% βρίσκουν ή δεν βρίσκουν επιπτώσεις. Το σήμα, όμως, ενός κινητού τηλεφώνου είναι απρόβλεπτα μεταβαλλόμενο κάθε χρονική στιγμή. Αντίθετα, ένα προσομοιωμένο σήμα είναι απόλυτα προβλέψιμο αφού έχει συγκεκριμμένα σταθερά χαρακτηριστικά (ένταση, συχνότητα, κυματομορφή κ.λ.π.). Ένας ζωντανός οργανισμός είναι πολύ πιο εύκολο να προσαρμοστεί σε ένα επαναλαμβανόμενο σταθερό σήμα παρά σε ένα απρόβλεπτα μεταβαλλόμενο σήμα. Παρόλα αυτά, περιέργως, οι διεθνείς οργανισμοί λένε ότι τα πειράματα πρέπει να γίνονται όχι με το ίδιο το κινητό τηλέφωνο, αλλά με προσομοιωμένα σήματα από γεννήτριες…

 

  • Και τα πειράματα που γίνονται όχι με προσομοιωμένο σταθερό σήμα αλλά με το ίδιο το κινητό, τι δείχνουν;

 

  • Από το σύνολο των δημοσιευμένων πειραμάτων που έγιναν με πραγματικά σήματα από κινητά τηλέφωνα, το 98% έδειξαν επιπτώσεις από ήπιες μέχρι πολύ σοβαρές όπως καταστροφή DNA. Άρα στην πραγματική ζωή υπάρχει επίπτωση. Αυτή η μεγάλη αντίφαση μεταξύ πειραμάτων με πραγματικά και προσομοιωμένα σήματα έχει καταγραφεί σε πρόσφατη εργασία μου 1.

 

  • Είναι συγκλονιστικό αυτό που λέτε. Μπορεί κάποιες μελέτες να είναι πληρωμένες για να μην δείχνουν τίποτα;

 

  • Από τη στιγμή που η επιστημονική έρευνα χρηματοδοτείται από ιδιωτικές εταιρείες, όλα είναι πιθανά. Αυτό βέβαια δεν συνάδει με την έννοια του επιστήμονα. Η ελευθερία της επιστημονικής έρευνας είναι κατοχυρωμένη από τη νομοθεσία στις ελεύθερες χώρες. Στην πράξη όμως δυστυχώς η επιστημονική έρευνα κάθε άλλο παρά ελεύθερη είναι και υπάρχει μεγάλη αντίφαση με την εικόνα που εγώ ήθελα να έχω για την επιστήμη και τους επιστήμονες όταν ξεκίνησα την ερευνητική μου σταδιοδρομία. Προσωπικά δεν θα μπορούσα να πω άλλα από αυτά που βλέπω στα πειράματά μου, που άλλωστε τα επιβεβαιώνουν και πολλοί άλλοι διακεκριμμένοι επιστήμονες από διάφορες χώρες. Δεν θα μπορούσα να κρύψω τα ευρήματά μου ή να τα παρουσιάσω έτσι όπως θα συνέφεραν κάποιους. Ακόμα κι εάν αυτό θα μου έδινε χρηματοδότηση ή εξέλιξη επαγγελματική την οποία σήμερα δεν έχω και είμαι στα πρόθυρα του να τα παρατήσω…

 

Το πείραμα

 

  • Όπως διαβάζουμε, το όνομά σας έχει συμπεριληφθεί τέσσερις φορές στους 100 κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως από το 2005 μέχρι και το 2015. Ο λόγος είναι οι καινοτόμες εργασίες σας που έχουν δημοσιευθεί στα εγκυρόυερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως ήταν μία εργασία σας του 2007, η πρώτη διεθνώς, που έδειξε καταστροφή DNA στα αναπαραγωγικά κύτταρα εντόμων μετά από έκθεση σε ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου2.

 

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε το 2007 στο περιοδικό Mutation Research, ένα από τα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά και ακολούθησαν και άλλες. Τα πειράματα έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με Δροσόφιλα, ένα έντομο που λέγεται και μυίγα των φρούτων (fruit fly), κλασικό πειραματόζωο αφ’ ενός γιατί τα κύτταρά των εντόμων είναι ίδια με τα κύτταρα των θηλαστικών και συνεπώς και με τα ανθρώπινα, αλλά και γιατί είναι ένας πολύ καλά μελετημένος οργανισμός με πολλά πλεονεκτήματα στο εργαστήριο έναντι άλλων.

Τα πειράματα έδειξαν, λοιπόν, ότι υπήρξε μεγάλη μείωση στην αναπαραγωγή του εντόμου εξαιτίας της έκθεσης λίγων λεπτών την ημέρα στην ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου, ή εξαιτίας έκθεσης σε ισχυρό μαγνητικό πεδίο.

Στη συνέχεια, πολλά επαναλαμβανόμενα πειράματα, έδειξαν ότι αυτή η μείωση στην αναπαραγωγή δεν οφειλόταν όπως νομίζαμε στην αρχή σε μείωση των ρυθμών σύνθεσης βιομορίων ή των ρυθμών κυτταρικού πολλαπλασιασμού, αλλά σε καταστροφή DNA στα αναπαραγωγικά κύτταρα.

Ο λόγος που μελετήσαμε την αναπαραγωγή, είναι επειδή τα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται και βρίσκονται σε έντονες βιολογικές διεργασίες όπως τα αναπαραγωγικά, είναι και πιο ευάλωτα.

Αν παίρναμε ένα πιο ανθεκτικό σύστημα πιθανόν να μην βρίσκαμε τίποτα, έτσι όμως θα είχαμε μια παραπλανητική εικόνα αφού δεν θα παίρναμε υπ’ όψιν τις πιο ευάλωτες συνθήκες για ένα ζωντανό οργανισμό.

Και αυτή είναι μία ακόμα εξήγηση (εκτός από τη χρήση πραγματικών και όχι προσομοιομένων πεδίων) γιατί άλλοι επιστήμονες βρίσκουν επιδράσεις και άλλοι όχι.

Αν πραγματικά μας ενδιαφέρει να βρούμε κατά πόσο ένας παράγοντας είναι επιβλαβής, τα πειράματα πρέπει να γίνονται στις πιο ευάλωτες συνθήκες και όχι στις πιο ανθεκτικές για έναν οργανισμό.

 

Η πόλωση

 

  • Μία άλλη σημαντική μελέτη που καταδεικνύει και τα αίτια που οι τεχνητές ακτινοβολίες είναι τόσο δραστικές, είναι αυτή που δημοσιεύσατε το 2015 με άλλους δύο πολύ γνωστούς επιστήμονες τον Σουηδό Γιόχανσον και τον Αμερικανό Κάρλο 3

 

  • Αυτό που βρήκαμε είναι πως η πόλωση είναι αυτή που κάνει τις τεχνητές ακτινοβολίες πολύ πιο δραστικές βιολογικά από τις φυσικές ακτινοβολίες στις ίδιες εντάσεις ή και σε μεγαλύτερες εντάσεις. Γιατί η ακτινοβολία που δεχόμαστε από τον ήλιο είναι δεκάδες φορές πιο ισχυρή από την ακτινοβολία που δεχόμαστε από ένα κινητό τηλέφωνο δίπλα στο κεφάλι μας.

 

  • Και παρόλα αυτά δεν υπάρχουν βλάβες από μία συνηθισμένη έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία…

 

  • Ναι, εάν δεν κάνουμε κάποια υπερβολή να εκτεθούμε ας πούμε υπερβολικά και παρατεταμένα χωρίς προστασία τους καλοκαιρινούς μήνες στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία το μεσημέρι που είναι πολύ ισχυρή, δεν κινδυνεύουμε. Όμως στην περίπτωση των κινητών τηλεφώνων, έστω το 50% των μελετών δείχνουν βλάβες. Αυτό, λοιπόν, που κάνει την ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου με δεκάδες και εκατοντάδες φορές μικρότερη ένταση από την ηλιακή ακτινοβολία να είναι επικίνδυνη, σε αντίθεση με την ηλιακή ακτινοβολία, είναι η πόλωση. Η ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου όπως και κάθε συσκευής της ανθρώπινης τεχνολογίας είναι ολικά πολωμένη, δηλαδή τα κύματα ταλαντεύονται σε ένα επίπεδο, το ίδιο πάντα επίπεδο. Αντίθετα καμία φυσική ακτινοβολία δεν είναι πολωμένη παρά μόνο σε μικρά ποσοστά και σε ορισμένες συνθήκες.

 

  • Με ποιο τρόπο η πόλωση λειτουργεί βλαβερά στα ανθρώπινα κύτταρα;

 

  • Καταρχήν είναι σημαντικό να εξηγήσουμε πως οι ζωντανοί οργανισμοί και ειδικά ο ανθρώπινος είναι πολύ σοφά δομημένοι από την ίδια τη φύση. Έχουν σοφούς μηχανισμούς άμυνας, έτσι που οποιοδήποτε κύτταρο ανά πάσα στιγμή πάει να εκδηλώσει μία βλάβη, ο ίδιος ο οργανισμός, με την κωδικοποιημένη πληροφορία δισεκατομμυρίων χρόνων εξέλιξης, είτε τη διορθώνει, ή εάν δεν μπορεί να τη διορθώσει οδηγεί το κύτταρο σε αυτοκτονία (επαγόμενο κυτταρικό θάνατο). Ο οργανισμός διορθώνει βλάβες που σχετίζονται με την πείνα, τη δίψα, το κρύο, τη ζέστη, τη ρύπανση, τη χημική μόλυνση, τις φυσικές ακτινοβολίες. Όμως οι τεχνητές ακτινοβολίες από κεραίες και συσκευές της ανθρώπινης τεχνολογίας είναι φαινόμενο των τελευταίων 100 χρόνων συνολικά και πολύ έντονα των τελευταίων 20 χρόνων, οπότε οι ζωντανοί οργανισμοί δεν έχουν αναπτύξει άμυνες. Ειδικά τα σύγχρονα πεδία των ασύρματων τηλεπικοινωνιών που είναι πολύ περίπλοκα, ψηφιακά και παλμικά. Παρόλα αυτά όμως είναι τόσο σοφά δομημένοι οι ζωντανοί οργανισμοί που μπορούν να προλαμβάνουν τις συντριπτικά περισσότερες βλάβες ακόμη και από αυτές τις πολύ καινούργιες ακτινοβολίες. Αν όμως ένας οργανισμός είναι άρρωστος, είναι παιδί σε ανάπτυξη, είναι γερασμένος, βρίσκεται κάτω από ένα επιπρόσθετο στρες για κάποιο τυχαίο λόγο, είναι σε κατάσταση κόπωσης, χρόνιας αρρώστιας, τότε αυτός ο οργανισμός είναι πολύ πιο ευάλωτος στα πολωμένα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Αυτές είναι οι συνθήκες συνδυασμένου στρες στις οποίες συνήθως εκδηλώνεται μία βλάβη και δεν μπορούν οι αμυντικοί μηχανισμοί, οι τόσο σοφά δομημένοι, να δουλέψουν.

 

  • Άρα κανείς δεν λέει ότι σίγουρα θα πάθει κανείς κάτι.

 

  • Σωστά… αυτό που λέμε είναι ότι η έκθεση σε πολωμένα ηλεκτρομαγνητικά πεδία/ακτινοβολίες αυξάνει την πιθανότητα να πάθει. Για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση μειώνοντας την πιθανότητα αυτή στο ελάχιστο. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου πρέπει να γίνεται με hands free ή με ανοικτή ακρόαση κρατώντας το κινητό σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη απόσταση από το σώμα μας και σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει κινητά, ή ασύρματα οικιακά τηλέφωνα, ή laptop με Wi-Fi να χρησιμοποιούνται από παιδιά ή από έγκυες γυναίκες που εκθέτουν έτσι το έμβρυο στην κοιλιά τους.

 

Ο καρκίνος

 

  • Τι βλάβες μπορούν να μας προκαλέσουν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία;

 

  • Από τις πιο απλές, όπως για παράδειγμα μία αύξηση σε κάποιες κυτταρικές λειτουργίες, ή μια μείωση, βλάβες που το κύτταρο διορθώνει εύκολα εάν δεν είναι κάποιος επίμονος εξωτερικός παράγοντας που τις προκαλεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κύτταρο θα αμυνθεί αποτελεσματικά. Αν είναι όμως επαναλαμβανόμενη η ενόχληση και απρόβλεπτα μεταβαλλόμενη, είναι πιο δύσκολο για τον ζωντανό οργανισμό να αναπτύξει τις άμυνες του σε αυτή την ενόχληση. Εάν μάλιστα βρίσκεται σε συνθήκες συνδυασμένου στρες τότε ο κίνδυνος μεγαλώνει. Εδώ υπάρχει κίνδυνος ακόμη και καρκινογένεσης. Αυτό που συμβαίνει συνήθως στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων είναι πως ένα κύτταρο που καταστρέφεται το DNA του οδηγείται σε κυτταρικό θάνατο. Οπότε τελικά τι κάνει το κινητό; Σκοτώνει κύτταρα. Τι παθαίνει ο οργανισμός; Συνήθως τίποτα. Διότι αναπαράγει συνεχώς κύτταρα έτσι κι αλλιώς. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι επικίνδυνο. Είναι επικίνδυνο, διότι εάν συμβεί μια βλάβη σε όλες αυτές τις διαδικασίες, τότε είναι πιθανό κάποιο κύτταρο με μη επιδιορθώσιμη βλάβη στο DNA του να μην οδηγηθεί σε κυτταρικό θάνατο αλλά να διαιρεθεί φτιάχνοντας θυγατρικά κύτταρα που έχουν την ίδια βλάβη-μεταλλαγή και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση. Επίσης τα νευρικά κύτταρα δεν αναπαράγονται, οπότε αν νεκρώσουν νευρικά κύτταρα μειώνεται ο αριθμός τους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Alzheimer ή το Parkinson.

 

  • Πείτε μας λοιπόν τι να κάνουμε για να προστατευτούμε. Πώς να χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο;

Υπάρχει σχετικά εύκολος τρόπος να προστατευτεί κανείς. Έχω κι εγώ κινητό τηλέφωνο. Δεν είμαι ενάντια στην τεχνολογία…

Αντιθέτως, μου αρέσει να την χρησιμοποιώ.

Όμως δεν μιλάω ποτέ με το κινητό στο αυτί και δεν έχω ποτέ το κινητό επάνω μου αναμμένο.

Μιλάω με hands free ή με ανοικτή ακρόαση κρατώντας το μακρυά από το σώμα μου και μιλάω όσο το δυνατό λιγότερη ώρα.

Αν δεν έχω τσάντα και πρέπει να το μεταφέρω επάνω μου το βάζω σε κατάσταση πτήσης ή το σβήνω τελείως ώστε να μην εκπέμπει ακτινοβολία και όταν φθάνω στον προορισμό μου το ανάβω και βλέπω τι κλήσεις είχα.

Επίσης δεν κοιμάμαι ποτέ με το κινητό τηλέφωνο αναμμένο.

Εάν περιμένω επείγον τηλεφώνημα στη μέση της νύχτας θα το έχω στην άλλη άκρη του σπιτιού.

Άλλωστε πώς ζούσαμε παλαιότερα χωρίς κινητά τηλέφωνα και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα;

Θεωρώ πως πάρα πολλές ανάγκες μας είναι πλαστές.

Δεν χρειαζόμαστε για παράδειγμα ηλεκτρική κουβέρτα.

Μπορούμε να έχουμε μία μάλλινη.

Δεν χρειάζεται να κοιμόμαστε με το κινητό δίπλα μας αναμμένο για να μη χάσουμε κάποιο τηλεφώνημα.

Δεν χρειαζόμαστε internet στο κινητό μας για να μπαίνουμε όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε, όπως μαθαίνουν να κάνουν σήμερα τα νέα παιδιά.

Αυτό είναι εντελώς πλαστή και άχρηστη «ανάγκη», όχι πραγματική.

Μπορούμε να μπούμε από τον υπολογιστή με καλωδιακή σύνδεση στο σπίτι ή στο γραφείο.

Και φυσικά δεν πρέπει να μιλάμε με το κινητό ακουμπώντας το στο κεφάλι μας.

 

  • Hands free λοιπόν;

 

  • Ναι, το κινητό τηλέφωνο πρέπει να χρησιμοποιείται με hands free ή με ανοικτή ακρόαση αφού το ακουμπήσουμε σε ένα τραπέζι σε μισό μέτρο απόσταση. Ούτε καν να το πιάνουμε. Γιατί ναι μεν ο εγκέφαλος είναι πιο ευαίσθητος, αλλά και στο χέρι κύτταρα έχουμε.

 

  • Τo Bluetooth;

 

  • Δεν είναι καλό, γιατί για να επικοινωνήσει ασύρματα με το κινητό εκπέμπει και αυτό ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Μπορεί να είναι πιο ασθενής αυτή η ακτινοβολία αλλά δεν ισχύει πάντα στις ακτινοβολίες αυτές ότι μια πιο μικρή ένταση είναι και ασφαλέστερη. Πειράματα που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι το κινητό είναι πιο επικίνδυνο σε μηδέν απόσταση και σε 20-30 cm απόσταση. Διότι στα 20-30 cm υπάρχει κάποιο παράθυρο έντασης, όπως το λέμε, που κάνει τις επιπτώσεις πολύ πιο ισχυρές. Για διάφορους παράγοντες που δεν έχουμε εξιχνιάσει ακόμη πλήρως4.

 

 

Καλώδιο, όχι wi-fi

 

  • Το wi-fi; Πρέπει να το κλείνουμε;

 

  • Εγώ θεωρώ πως δεν πρέπει καθόλου να έχουμε wifi. Να έχουμε ενσύρματη σύνδεση με καλώδιο. Όπου μπορούμε να έχουμε καλωδιακές συνδέσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκτιθέμεθα σε ακτινοβολία. Για ποιο λόγο να έχουμε μια κεραία να μας ακτινοβολεί όταν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με καλωδιακή σύνδεση;
  • Το ίδιο ισχύει και για τα ασύρματα οικιακά τηλέφωνα που εκπέμπουν παρόμοια μικροκυματική ακτινοβολία με τα κινητά και τα Wi-Fi. Πρέπει να χρησιμοποιούμε ενσύρματες συσκευές σταθερής τηλεφωνίας, όχι ασύρματες.

 

  • Πολλοί ανησυχούν και για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Έχουν λόγο να ανησυχούν;

 

  • Υπάρχουν στατιστικές μελέτες σε πληθυσμούς που κατοικούν γύρω από κεραίες σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας που καταγράφουν συμπτώματα πονοκεφάλων, κόπωσης, απώλειας ή εξασθένισης της μνήμης. Αυτά δεν είναι ανεξήγητα πράγματα. Ένα στρες σε κάποια κύτταρα εγκεφαλικά μπορεί να οδηγήσει σε ένα πονοκέφαλο. Είναι το πιο απλό πράγμα πού μπορεί να συμβεί.

 

Ευφυής επιστήμη

  • Μπορούμε επίσης να μιλάμε λιγότερο, σωστά;

 

  • Το κινητό δεν είναι ένα μέσο για να κάνουμε συζητήσεις. Είναι ένα μέσο για να ευκολύνουμε τη ζωή μας και να κάνουμε τη δουλειά μας πιο εύκολα και αποτελεσματικά μιλώντας σύντομα και λέγοντας μόνο τα απαραίτητα. Ένα μέσο για να σώσουμε ζωές όταν κάποιος αποκλειστεί για παράδειγμα κάπου. Τα υπόλοιπα τα λέμε από το σταθερό τηλέφωνο κι ακόμη καλύτερα όταν βρισκόμαστε από κοντά. Δυστυχώς η πραγματική ανθρώπινη επικοινωνία είναι κάτι που μειώνεται όλο και περισσότερο στη σύγχρονη ζωή, παρά την τρομερή αύξηση της τεχνολογίας. Ίσως μου πείτε τώρα πως δεν μιλάω επιστημονικά. Μα είναι κι αυτό επιστημονικό. Διότι πόσο καλός επιστήμονας μπορεί να είναι κάποιος που έχει αποκοπεί από την ουσιαστική ζωή κι από τον κόσμο; Εγώ είμαι επιστήμονας που κάνει βόλτες στη φύση, που δεν βρίσκεται συνεχώς μπροστά σε έναν υπολογιστή. Για αυτό άλλωστε η μουσική παίζει για μένα τόσο σημαντικό ρόλο. Πρέπει ο επιστήμονας να είναι ανήσυχο πνεύμα, να παρατηρεί τον κόσμο. Όχι να είσαι σε μια πλασματική πραγματικότητα, σε ένα γραφείο κλεισμένος. Όπως λένε οι Pink Floyd «Αντάλλαξες μια βόλτα στον κόσμο για μια ηγετική θέση μέσα σε ένα κλουβί». Εγώ δεν θέλω να το κάνω αυτό. Στον επιστημονικό κόσμο συμβαίνει πολύ συχνά, δυστυχώς. Για να έχουμε εξέλιξη στην καριέρα μας κλεινόμαστε σε ένα γραφείο και αναπαράγουμε αυτά που αρέσουνε. Έτσι όμως δεν ζούμε. Και όταν κάποιος δεν ζει είναι μάλλον δύσκολο, για μένα, να παράγει ευφυή επιστήμη.

 

 

1  Panagopoulos DJ, Johansson O, Carlo GL, (2015): “Real versus Simulated Mobile Phone Exposures in Experimental Studies”, BioMed Research International, 2015:607053.

2 Panagopoulos DJ, Chavdoula ED, Nezis IP and Margaritis LH, (2007): Cell Death induced by GSM 900MHz and DCS 1800MHz Mobile Telephony Radiation, Mutation Research, 626, 69-78.

3  Panagopoulos DJ, Johansson O, Carlo GL, (2015): “Polarization: A Key Difference between Man-Made and Natural Electromagnetic Fields, in regard to Biological Activity”, Scientific Reports. 5, 14914; doi: 10.1038/srep14914

4 Panagopoulos D.J., (2011): “Analyzing the Health Impacts of Modern Telecommunications Microwaves”, In Berhardt L.V. (Ed), “Advances in Medicine and Biology, Vol. 17”, Nova Science Publishers, Inc., New York, USA.

 

 

 

Πηγή

Προβολές : 2,771


Μοίρασέ το:



Ετικέτες: , ,

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα