ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ: Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι – Πώς η κρίση Ρωσίας/Ουκρανίας θα βουλιάξει την παγκόσμια αγορά τροφίμων

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ: Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι – Πώς η κρίση Ρωσίας/Ουκρανίας θα βουλιάξει την παγκόσμια αγορά τροφίμων

24 Φεβρουαρίου, 2022 4 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:684
Μοίρασέ το

 

 

Ντόμινο εξελίξεων λοιπόν σε ολόκληρο τον κόσμο με τους καταναλωτές να είναι αυτοί που θα πέσουν πρώτοι… μετά τους στρατιώτες!

Είμαστε στην αρχή μιας κλιμακούμενης επισιτιστικής κρίσης, που θα γιγαντωθεί με την εφαρμογή της … αχρήματης κοινωνίας…
Είναι θέμα χρόνου να τη νοιώσουμε στο πετσί μας… άλλωστε στην εξαιρετική ανάρτηση με τίτλο: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΕΙΣΜΟΣ!!! Η ελεγχόμενη από τους Rothschild σκακιέρα: Καταστρέφοντας την Αμερική υπέρ της συμμαχίας Ισραήλ-Ρωσίας-Κίνας, καθίσταται σαφέστατος και ο λόγος του πολέμου στην Ουκρανία, και η επερχόμενη επισιτιστική κρίση που στοχεύει στην πλήρη υποταγή όλων των λαών, στην εγκληματική παγκόσμια συμμορία των εβραιοχαζαροσιωνιστών Ρότσιλντ.
Όσοι μπορείτε, κάντε τα κουμάντα σας… όσοι μπορείτε και έχετε ένα σπίτι στο χωριό, επιστρέψτε στις ρίζες σας και καλλιεργείστε τη γη… και κυρίως, παραμείνετε ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ…
Καλλιόπη Σουφλή
Αποφορά πολέμου στην Ευρώπη, που μπορεί να απέχει χιλιόμετρα μακριά από το πεδίο αντιπαράθεσης Ουκρανίας – Ρωσίας, αλλά θα επηρεαστεί άμεσα από την κρίση με τις τιμές σε βασικά αγαθά όπως το ψωμί να εκτινάσσονται στα ύψη!

Η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στους δύο από τους παγκόσμιους κολοσσούς προμηθευτών τροφίμων, τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι πιθανό να υποχρεώσει τους αγοραστές σιταριού, καλαμποκιού και ηλιελαίου να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές και έμποροι. Από το σιτάρι στο κριθάρι και από τον χαλκό στο νικέλιο, οι αναλυτές λένε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού πρόκειται να διαταραχθούν καθώς η κρίση παίρνει μια στροφή προς το χειρότερο.

Η κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντυπωσιακή άνοδο των τιμών των τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο, τιμών που ήδη βρίσκονται κοντά στα υψηλότερά τους, κάτι που έχει να παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων προμηθευτών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου. Οι έμποροι ανησυχούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή θα μπορούσε να επηρεάσει την κίνηση των καλλιεργειών και θα υποχρέωνε τους εισαγωγείς να αναζητήσουν σε άλλες χώρες τις προμήθειες τους.

«Οι δυσχέρεια στον εφοδιασμό από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα επηρεάσει τη συνολική παγκόσμια διαθεσιμότητα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Φιν Ζιέμπελ, οικονομολόγος με ειδίκευση στις αγροτικές επιχειρήσεις στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας. «Οι αγοραστές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές».

 

Η παγκόσμια αγορά σιταριού τρέμει

 

Τα δεδομένα εμπορίου της Refinitiv έδειξαν ότι περίπου το 70% των εξαγωγών σιταριού της Ρωσίας κατευθύνθηκε σε αγοραστές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική το 2021.

Οι διεθνείς έμποροι υποστηρίζουν ότι πολλοί αγοραστές έχουν ήδη στρέψει… την πλώρη των καραβιών τους σε άλλους προμηθευτές, λόγω ανησυχίας ότι οποιοδήποτε ξέσπασμα πολέμου θα οδηγούσε σε μεγάλες καθυστερήσεις διακίνησης προϊόντων.

«Τα πλοία αποφεύγουν να διασχίσουν τη Μαύρη Θάλασσα λόγω του κινδύνου πολέμου», είπε ένας οικονομικός αναλυτής με έδρα τη Σιγκαπούρη, προσθέτοντας ότι «ήδη σημειώνονται καθυστερήσεις και διακοπές στον εφοδιασμό».

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η έλλειψη προμηθειών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για το σιτάρι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων κυμαίνονται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, λόγω της έντονης ζήτησης για σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Την Τρίτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο αυξήθηκαν περισσότερο από 12%, και το καλαμπόκι έφτασε σε υψηλό επτά μηνών (14,5% αύξηση), με την τιμή της σόγιας επίσης να κινείται σε άνοδο. Και τα τρία βασικά συστατικά τροφίμων και ζωοτροφών έχουν αυξηθεί κατά 40% από τα χαμηλά του 2021, λόγω της μείωσης της παραγωγής και της έντονης ζήτησης.

«Αν και η περίοδος συγκομιδής απέχει ακόμη λίγους μήνες, μια παρατεταμένη έντασηση θα δημιουργούσε ελλείψεις ψωμιού και θα αύξανε τις τιμές το φθινόπωρο», δήλωσε ο άλαν Χόλαντ, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας Keelvar.

 

Εμπλέκεται και η Κίνα

 

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Κίνα είναι ο μεγάλος εισαγωγέας του ουκρανικού καλαμποκιού. Η Ουκρανία πήρε τη θέση των ΗΠΑ, που ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής της Κίνας σε καλαμπόκι, το 2021. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι επίσης μεγάλοι προμηθευτές μεταλλευμάτων και άλλων εμπορευμάτων της Ευρώπης και άλλων ηπείρων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρεαζόταν από την κλιμακούμενη κρίση ιδιαίτερα και η Γερμανία περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επηρεαστεί από την κλιμακούμενη κρίση, η Γερμανία θα πληγεί ιδιαίτερα σκληρά: Η Γερμανία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών για την παραγωγή και την ηλεκτρική ενέργεια από το φυσικό αέριο που εισάγει από τη Ρωσία, ενώ οι κορυφαίες εξαγωγές από τη Γερμανία προς τις δύο χώρες που εμπλέκονται στην κριση, περιλαμβάνουν αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, άλλο εξοπλισμό μεταφορών, ηλεκτρονικά είδη, μέταλλα και πλαστικά.

Η Ρωσία ελέγχει επίσης περίπου το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων χαλκού και είναι σημαντικός παραγωγός νικελίου και πλατίνας.
Το νικέλιο είναι η βασική πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων και ο χαλκός – που θεωρείται ευρέως ως οικονομικός παράγοντας – χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή ηλεκτρονικών και την κατασκευή κατοικιών.

Η βιομηχανία τσιπ των ΗΠΑ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο νέον ουκρανικής προέλευσης και η Ρωσία εξάγει επίσης μια σειρά από στοιχεία κρίσιμα για την κατασκευή ημιαγωγών, κινητήρων τζετ, αυτοκινήτων και φαρμάκων.

Ντόμινο εξελίξεων λοιπόν σε ολόκληρο τον κόσμο με τους καταναλωτές να είναι αυτοί που θα πέσουν πρώτοι… μετά τους στρατιώτες!

 

 

Πηγή

Προβολές : 684


Μοίρασέ το:Ετικέτες: , , , ,

Αγαπητοί αναγνώστες των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,

Δώδεκα χρόνια, συνταξειδεύουμε μαζί στον χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Σ’ αυτά τα χρόνια, στάθηκα δίπλα σας , με μοναδικό στόχο την ενημέρωσή σας, όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες γι'αυτήν. Μετά την διαγραφή του πρώτου μου ιστολογίου, αναγκάστηκα να πάω σε άλλη πλατφόρμα και να πληρώνω ένα σημαντικό ποσόν κάθε μήνα, για την ασφάλεια του ιστολογίου μου.

Μπορείτε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, με την μηνιαία συνδρομή σας, στην Paypal επιλέγοντας το μπανεράκι που βρίσκεται ακριβώς κατώ απο το κείμενο αυτό , και να προχωρήσετε στην διαδικασία δωρεάς όσο κοστίζει ένας καφές.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή είτε έχετε λογαριασμό Paypal είτε όχι.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το ποσο και να επιλέξετε το κουτάκι με την σήμανση 'Make this a monthly donation' και εν συνεχεία να πατήσετε το κουμπακι 'Donate with PayPal' αν έχετε λογαριασμό με Paypal , η 'Donate with a Debit or Credit Card', αν δεν έχετε λογαριασμό με Paypal και κάνετε την δωρεά με χρεωστική η πιστωτική κάρτα.

Αν έχετε πρόβλημα με την διαδικασία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected] η να στείλετε μήνυμα απο την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται σταθερά στο κάτω μέρος της σελίδας.

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας.

Καλλιόπη Σουφλή


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα