Ξαφνικά οι φετινές απόκριες μου ξανάφεραν στο νου κάποιες παλιές, από καιρούς αραχνιασμένους, αναμνήσεις.

Ξαφνικά οι φετινές απόκριες μου ξανάφεραν στο νου κάποιες παλιές, από καιρούς αραχνιασμένους, αναμνήσεις.

25 Φεβρουαρίου, 2023 0 Από Καλλιόπη Σουφλή
Προβολές:283
Μοίρασέ το

Αναμνήσεις από τις απόκριες στο χωριό

Τότε που όλοι είμαστε μια συντροφιά, δεν είχαμε τίποτα να χωρίσουμε και με την αλληλοβοήθεια πετυχαίναμε πολλά.

Τούτη η φράση μ’ έκανε να σταθώ σ’ αυτό το νοσταλγικό ταξείδι του αρθρογράφου…

Το χθές της Ελλάδας και το σήμερα…

Το χθές της αλληλεγγύης και το σήμερα της αδιαφορίας…

Το χθες της απλότητας και το σήμερα του μηδενισμού της ζωής μας…

Το χθες της φτώχιας και της αληθινής αξιοπρεπούς ζωής και το σήμερα των αμέτρητων κενών ψυχών…

Γυρίζω στο χθες κι εκεί θέλω να μείνω…σε κάποιο χωριό με λίγους αλλά καλόκαρδους ανθρώπους, που … που δεν ξέρουν τηλεόραση τι σημαίνει…γιατί αυτή άλωσε και απομόνωσε τις ψυχές μας…

 

Καλλιόπη Σουφλή

 

Δημήτρης Περτέσης

Ξαφνικά οι φετινές απόκριες μου ξανάφεραν στο νου κάποιες παλιές, από καιρούς αραχνιασμένους, αναμνήσεις.

Στην δεκαετία του ’50 (όταν δεν είχαμε ακόμη ηλεκτρισμό, ήρθε πολλά χρόνια αργότερα), τότε που όλα ήταν πιο απλά και αυθόρμητα, που υπήρχε η γειτονιά, οι βεγγέρες τα βράδια γύρω από το τζάκι, που συνήθως κάπνιζε, τα χοιροσφάγια, τα ατελείωτα γλέντια, τα αγνά καλαμπούρια.

Τότε που όλοι είμαστε μια συντροφιά, δεν είχαμε τίποτα να χωρίσουμε και με την αλληλοβοήθεια πετυχαίναμε πολλά.

Δεν υπήρχε βλέπεις αυτό το κακό της συσσώρευσης αγαθών και αυτή η πλεονεξία που υπάρχει σήμερα.

Όχι ότι όλοι είμαστε άγιοι τότε, αλλά αφ’ ενός ότι το χρήμα δεν ήταν τόσο πολύ και αφ’ ετέρου δεν υπήρχε αυτή η αφθονία υλικών αγαθών, μα και το χαζοκούτι που σε απομονώνει, η ζωή μας τότε ήταν γνήσια, ανθρώπινη και επιθυμητή, με οράματα και προσδοκίες.

Τα μασκαρέματα τις απόκριες, ήταν από τα έθιμα εκείνα, τα θορυβώδη και ομαδικά που συνήθως συμμετέχουν και οι παρακολουθούντες, δηλαδή όλοι.

Θυμάμαι με νοσταλγία εκείνες τις απόκριες, που ντυνόμασταν μασκαράδες, και γυρίζαμε πόρτα-πόρτα όλο το χωριό.

Ειδικά για μας τα παιδιά, ήταν μια ξεχωριστή γιορτή, γιατί μπορούσαμε να κάνουμε κάθε είδους σκανταλιές, χωρίς τιμωρία.

Οι πιο μεγάλοι έφτιαχναν διάφορα πιο πολύπλοκα κατασκευάσματα, όπως δράκους να δαγκώνουν και όλοι μαζί συμμετείχαμε στην τρέλα του αποκριάτικου μασκαρέματος.

Τα φτωχικά εκείνα χρόνια στο αποκριάτικο ξεφάντωμα συμμετείχαμε όλοι, όπως άλλωστε και σε όποια άλλη εκδήλωση.

Το μασκάρεμα ήταν και είναι ένα ωραίο έθιμο, που έσπαγε την μονοτονία της καθημερινότητας και του καθωσπρεπισμού.

Επιτρέπονταν τα πάντα από άσεμνες κουβέντες πειράγματα, καλαμπούρια όπως και στο σημερινό καρναβάλι, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια του σεβασμού και της αδελφοσύνης, ακόμη συνέβαιναν πολλά ευτράπελα, μέσα στο κέφι.

Θυμάμαι μια φορά, όπως ήταν το φαγητό επάνω στην πυροστιά, στο τζάκι, κάποιος έριξε ένα παπούτσι μέσα στην κατσαρόλα και άλλα …τέτοια, περισσότερο ή λιγότερο, άγρια αστεία.

Εμείς οι πιτσιρικάδες, με μεγάλη προσμονή περιμέναμε και τις λιχουδιές εκείνων των ημερών, που ήταν ξεχωριστές γιατί γίνονταν μόνο τις απόκριες, δηλαδή τα αυγοκαλάμαρα και τις αυγόσουπες,ή το ρυζόγαλο που βέβαια δεν ήταν μόνο εκείνης της εποχής, αλλά εκεί δίπλα στο τζάκι είχε ξεχωριστή γλύκα.

Σήμερα μετά την ερήμωση των χωριών και της επαρχίας γενικότερα, τη σκυτάλη έχουν πάρει οι Δήμοι και συνεχίζουν, με φανερό πια επαγγελματισμό, σε πολλές περιπτώσεις έχουν γίνει μεγάλες ατραξιόν.

Ευτυχώς γιατί αν δεν ήταν οι Δήμοι και οι διάφοροι Πολιτιστικοί Σύλλογοι πολλά από τα παραδοσιακά μας έθιμα θα είχαν χαθεί.

Δεν έχουν βέβαια την ζωντάνια, την αμεσότητα και την ζεστασιά εκείνης της εποχής, αλλά καλύτερο από το τίποτα.

 

 

Πηγή

Προβολές : 283


Μοίρασέ το:



Ετικέτες:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ


Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
  • Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
  • Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
  • Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
  • Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
  • Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα