Οι άνθρωποι που στερήθηκαν τη στοργή ως παιδιά, συνήθως εμφανίζουν 8 χαρακτηριστικές συμπεριφορές στις σχέσεις τους
Το να μεγαλώνεις σ’ ένα περιβάλλον που σου έχει στερήσει την τρυφερότητα, δεν είναι ποτέ προσωπική σου επιλογή. Η έλλειψη στοργής αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του ατόμου.
Ένα παιδί, όταν δεν πάρει αγάπη από τη στιγμή της σύλληψής του μέσα στην κοιλιά της μητέρας του, μέχρι που θα μεγαλώσει, θα είναι ένα παιδί που του στέρησαν ότι το πολυτιμότερο… ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ…
ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ…
Τι θα γίνει μεγαλώνοντας;;; Κανείς δεν ξέρει… εξαρτάται από τη φτιασιά του και τις συνθήκες που μεγαλώνει…
Μπορεί να γίνει ΑΓΓΕΛΟΣ… μπορεί να γίνει ΔΙΑΒΟΛΟΣ…
Ότι και να γίνει όμως, δεν φέρει καμιά ευθύνη…
Αν στο δρόμο σας βρεθεί ένα τέτοιο παιδί, δείξτε υπομονή και δώστε του αγάπη… θα σας την επιστρέψει πολλαπλάσια…
Καλλιόπη
Τη συμπεριφορά των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει χωρίς να εισπράξουν αρκετή στοργή, ειδικά στο πεδίο των συντροφικών σχέσεων, χαρακτηρίζουν κάποιες ιδιαίτερες συμπεριφορές.
Τα μοτίβα αυτά προκαλούν σύγχυση, θυμό, ακόμη και απογοήτευση.
Ίσως ο σύντροφός σας δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματά του, ή να είναι υπερβολικά ανεξάρτητος και ν’ αποφεύγει τη συναισθηματική εγγύτητα.
Το να μεγαλώνεις σ’ ένα περιβάλλον που σου έχει στερήσει την τρυφερότητα, δεν είναι ποτέ προσωπική σου επιλογή. Η έλλειψη στοργής αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του ατόμου.
Ο κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται διαφορετικά το παρελθόν του, κάτι που κάνει αυτόματα, τις σχέσεις μοναδικές, ενδεχομένως και δύσκολες.
Η κατανόηση των συμπεριφορών που μαρτυρούν ότι ο σύντροφός σας στερήθηκε ως παιδί τη στοργή, μπορεί να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την υπέρβαση αυτών των δυσκολιών.
Οι άνθρωποι που στερήθηκαν τη στοργή ως παιδιά, συνήθως εμφανίζουν 8 χαρακτηριστικές συμπεριφορές στις σχέσεις τους
- Δυσκολία στην συναισθηματική έκφραση
- Υπερβολική ανεξαρτησία
- Φόβος συναισθηματικής εγγύτητας
- Ανάγκη για επιβεβαίωση
- Δυσκολία να δεχτούν την αγάπη
- Ανάγκη εξισορρόπησης
- Αποφυγή συγκρούσεων
- Η δημιουργία εμπιστοσύνης απαιτεί χρόνο
Πώς εκδηλώνονται οι 9 συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι ο σύντροφός σας έχει στερηθεί τη στοργή ως παιδί
Δυσκολία στην συναισθηματική έκφραση
Η δυσφορία με τη συναισθηματική έκφραση είναι απόρροια της ανατροφής σ’ ένα περιβάλλον χωρίς στοργή. Δεν είναι συνειδητή επιλογή κανενός, αλλά αποτελεί μία μαθημένη συμπεριφορά από ένα περιβάλλον όπου τα συναισθήματα δεν θεωρούνταν σημαντικά ώστε να εκφραστούν.
Αν ο σύντροφός σας δεν μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του, αν τ’ απωθεί ή τα υποβιβάζει, είναι βέβαιο ότι σας προκαλεί σύγχυση και απογοήτευση. Σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεστε εσείς.
Η δυσκολία ενός συντρόφου να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του, αποδίδεται στο παρελθόν του και όχι στις δικές σας ενέργειες. Μην βιαστείτε να τον θεωρήσετε αδιάφορο γιατί συνήθως, τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τη συμπεριφορά αυτή, πρέπει πρώτα να την καταλάβετε.
Επιδιώξτε την ανοιχτή επικοινωνία και εκφράστε και εσείς τα συναισθήματά σας. Ακόμη και αν δεν δείτε άμεσα αποτελέσματα, μακροπρόθεσμα και με υπομονή, θα δείτε τον σύντροφό σας να εκδηλώνεται με περισσότερη ευκολία.
Υπερβολική ανεξαρτησία
Όσοι άνθρωποι μεγάλωσαν επιζητώντας στοργή, έχουν μάθει να είναι ανεξάρτητοι. Γενικά, η ανεξαρτησία θεωρείται αρετή. Στις συντροφικές σχέσεις όμως, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο.
Αν ο σύντροφός σας θέλει να κάνει τα πάντα μόνος του, αν δεν μοιράζεται τα προβλήματά του, αν προτιμά να περνά χρόνο μόνος του, έχει αναπτύξει τόση ανεξαρτησία ως μηχανισμό επιβίωσης ώστε να αντέξει σ’ ένα περιβάλλον όπου ένιωθε μόνος.
Δεν σημαίνει ότι δεν σας χρειάζεται, ή ότι δεν εκτιμά τις προσπάθειές σας.
Απλώς, αυτός είναι ο τρόπος που έχει μάθει να προστατεύει τον εαυτό του.
Προκειμένου να αντιμετωπίσετε τη συμπεριφορά αυτή, πρέπει, πρώτα απ’ όλα να σεβαστείτε την ανάγκη του για ανεξαρτησία και αυτονομία, όσο του υπενθυμίζετε ότι μπορεί να βασίζεται επάνω σας.
Φόβος συναισθηματικής εγγύτητας
Ο φόβος της εγγύτητας είναι ακόμη μία συνηθισμένη συμπεριφορά των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει σε περιβάλλον χωρίς στοργή. Ο φόβος αυτός υπερβαίνει τη σωματική διάσταση, αγγίζοντας και τη συναισθηματική εγγύτητα.
Μπορεί πάντα να σας έχουν σε απόσταση, να μην θέλουν ν’ αποκαλύψουν τις ευάλωτες πτυχές τους ούτε σ’ εσάς.
Η απουσία πρώιμων συναισθηματικών δεσμών αναγκάζει τους ανθρώπους ν’ αναπτύξουν ένα στιλ προσκόλλησης που ονομάζεται «αποφευκτικό», όπου κυριαρχεί η ανάγκη για συναισθηματική απόσταση.
Το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτής της συμπεριφοράς, είναι η υπομονή.
Η πίεση και η επιμονή ν’ ανοιχτούν θα οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.
Αντ’ αυτού, επιβεβαιώστε τους, σεβαστείτε τα όριά τους, ακολουθήστε τον ρυθμό τους.
Ανάγκη για επιβεβαίωση
Η ανάγκη αυτή, εκφράζεται μέσα από τη διαρκή ανάγκη διαβεβαίωσης ότι τον νοιάζεστε και τον αγαπάτε, ή με την έντονη επιθυμία επικρότησης των ενεργειών τους.
Είναι ένα αποτέλεσμα της ανατροφής τους σε περιβάλλον όπου έλειπε η επιβεβαίωση κατά τα πρώιμα, διαμορφωτικά χρόνια της ζωής.
Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας ή ανασφάλειας, αλλά προέκταση της βαθιάς ανάγκης τους ν’ αγαπηθούν και ν’ αναγνωριστούν, κάτι που έλειπε από την παιδική τους ηλικία.
Μην παραλείπετε να τους εκφράζετε την αγάπη σας και να τους παρέχετε την επιβεβαίωση που έχουν ανάγκη.
Δυσκολία να δεχτούν την αγάπη
Μοιάζει παράδοξο, ωστόσο, άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει στερούμενοι την αγάπη, δυσκολεύονται να την δεχτούν όταν τους την προσφέρουν.
Ίσως σύντροφός σας δεν δέχεται τα κομπλιμέντα σας, ή μπορεί ν’ αμφιβάλλει για την αγάπη σας.
Η δυσπιστία του αυτή αποδίδεται στην αυτοαμφισβήτηση και τον φόβο.
Αν δεν έχουν εισπράξει στοργή ως παιδιά, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν την αξίζουν.
Ωστόσο, χρειάζονται πολύ την αγάπη, την κατανόηση και την αποδοχή σας.
Προσπαθήστε να μην πληγώνεστε από αυτή τη συμπεριφορά.
Με τον χρόνο, την υπομονή και τη συνέπεια, θα μάθουν ν’ αποδέχονται και να πιστεύουν ότι αξίζουν τη στοργή σας.
Ανάγκη εξισορρόπησης
Όσοι έχουν μεγαλώσει σε περιβάλλον από όπου έλειπε η αγάπη, έχουν την τάση να υπεραναπληρώνουν το κενό αυτό στις σχέσεις τους. Μπορεί να προσπαθούν να σας ικανοποιήσουν διαρκώς, να σας αγοράζουν δώρα, να σας φροντίζουν υπερβολικά.
Κάνοντας πράγματα για τους άλλους, θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι θα τους είναι απαραίτητοι. Είναι μία συμπεριφορά ριζωμένη στον φόβο της εγκατάλειψης ή της απόρριψης.
Πιστεύουν ότι έτσι θα διασφαλίσουν την αγάπη σας και θα σας κρατήσουν κοντά τους.
Αν παρατηρείτε τη συμπεριφορά αυτή στον σύντροφό σας, μην παραλείψετε να του θυμίζετε να φροντίζει και τον εαυτό του.
Αποφυγή συγκρούσεων
Η σύγκρουση είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι όλων των σχέσεων.
Ένας άνθρωπος που μεγάλωσε με έλλειμμα στοργής, προσπαθεί ν’ αποφεύγει τις συγκρούσεις πάση θυσία.
Θα κάνουν ότι συμφωνούν μαζί σας, θ’ αποφεύγουν συγκρουσιακές συζητήσεις, όχι από δειλία αλλά από την έντονη ανάγκη τους να διατηρήσουν την ηρεμία και την αρμονία στις σχέσεις.
Έχουν συνδέσει τη σύγκρουση με την εγκατάλειψη και την απόρριψη. Ο άλλος σύντροφος, καλείται να τον ενθαρρύνει να εκφράζει ειλικρινά τις απόψεις του και να επιδιώκει την ελεύθερη επικοινωνία.
Η δημιουργία εμπιστοσύνης απαιτεί χρόνο
Αν κάτι πρέπει να θυμάστε, είναι ότι η εμπιστοσύνη απαιτεί χρόνο.
Ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει χωρίς στοργή, δυσκολεύεται να μιλήσει για τα συναισθήματά του, με αποτέλεσμα να έχει προβλήματα στις στενές διαπροσωπικές του σχέσεις.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ικανοί να νιώσουν αυτά τα αισθήματα-το αντίθετο.
Ωστόσο, απαιτείται υπομονή, φροντίδα και ασφάλεια, μέχρι να καταφέρουν να ρίξουν τις άμυνες που έχουν υψώσει από την παιδική τους ηλικία, ώστε να προστατεύονται.
Tip
Κάθε άτομο, όπως και κάθε σχέση, είναι μοναδικό. Η κατανόηση, η υπομονή και η σταθερή επιβεβαίωση, παίζουν σπουδαίο ρόλο στην υπέρβαση των παραπάνω συμπεριφορών.
Ο χρόνος που αφιερώνουμε για τους αγαπημένους μας, προσπαθώντας να καταλάβουμε το παρελθόν τους και να τους υποστηρίζουμε σήμερα, δεν είναι ποτέ χαμένος.
Η ουσία της συμπόνοιας είναι άλλωστε η δυνατότητα ενός συντρόφου να μην εξαπατάται από τα φαινόμενα, τις παρανοήσεις τις λανθασμένες ερμηνείες των παραπάνω συμπεριφορών.
Μοίρασέ το:
Ετικέτες: ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
- Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
- Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
- Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
- Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
- Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.
Έχουμε καταντήσει σαν τους πάμπλουτους που επειδή εχουν τα παντα στα πόδια τους παίρνουν ναρκωτικά για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα…
Εμείς σαν μικροαστοί υπεραναλύουμε τα πάντα και μοδάτα επισκεπτόμαστε ειδικότητες που ευδοκιμούν εδώ και 15 χρόνια. όπως ψυχολόγοι, συμβουλοι οικογενειακοί και άλλα χαριτωμένα.
Παστωνόμαστε στα χάπια και ξεχναμε οτι το 1980 ακούγαμε οτι στην Αμερική οι μισοί έπαιρναν χαπια για τον ύπνο και οι άλλοι μισοί για την καταθλιψη με προεξέχων το prozac, ladose για την Ευρωπη, και ΓΕΛΟΥΣΑΜΕ!!!
Ενας ενηλικας πρεπει να αφιερωνει σχεδόν όλο το διάστημα εγρήγορσής του σε εργασία, αθληση, διευθέτηση του οίκου του και αλληλεπίδραση με συνανθρώπους προκειμενου να επιτευχθούν αυτά.
Το καθισιό, η εύκολη πλαδαρή ζωή οδηγούν σε άσκοπη φλυαρια του νου και υπεραναλυσεις χωρίς ουσιαστικό νόημα, γιατί τα αναλυόμενα είναι ΠΑΡΕΛΘΟΝ κι εμείς καλούμαστε να ζήσουμε στο ΤΩΡΑ. Και τώρα, ο καθένας μας δεν είναι όπως χθες, πριν 10 ή 5 χρόνια. Υπάρχει δυναμική αλλαγή στον ανθρωπο, προσαρμοστικοτητα, αυτο ελτιωση και ωριμανση.
Φυσικα χαρακτηριστικα μιας προσωπικότητας που εξορμούν απο τον χαρακτηρα, οπως η δειλία, η αντικοινωνική συμπεριφορα, η οκνηρία, η ομοφυλοφιλία, οι εξαρτησεις μπαίνουν σε νόρμες με ριζες στο παρελθον.
Μια ολοκληρη οικογένεια βιώνει τα ιδια, ένας ξεστρατιζει λόγω “κακιας φτιαξιας” και για τον έναν με τον κακό εγκεφαλικό προγραμματισμό φτιάχνουμε επιστήμες και κονομάνε οι αεριτζιδες με συνεδριες των 60€. Και οι ” ασθενείς” καθονται αναπαυτικα και αναμασσουν το παρελθόν μυρικάζοντας ξανα και ξανα τα ίδια.
Πολύ ευαισθητοι γίναμε…γιατί τα “ξύνουμε”
Αν ηταν ετσι οι γονεις μας και οι παππουδες μας που έζησαν πόλεμο βαρβατο θα είχαν όλοι ” σαλτάρει”
Ομως είναι η μονη γενια που δημιουργησε κι οσοι ειστε σημερα σε εξοχικα και διακοπάρετε, ειμαι σίγουρη πως αγοράστηκαν απο γονείς ή παππουδες κι όχι απο εσάς.
Ναι,απο εκεινους που θα έπρεπε να εχουν “ψυχολογικα” κι όμως ετσι μαγικά….δεν ειχαν!!!! Και προοδευσαν και δημιουργησαν και έζησαν ευτυχισμένοι με κοπους και βάσανα και ποτε δεν λυγισαν.
Η γενιά του ’40… η γενιά που πολέμησε κυριολεκτικά με το χαμόγελο στα χείλη…
Ντρέπομαι και μόνο που το σκέπτομαι…
Πολέμησαν, έζησαν πείνα φρικτή, κι όμως φεύγοντας, αφησαν πίσω για τα παιδιά τους, περιουσίες, αλλά άφησαν παρακαταθήκη ένα μοναδικό ΗΘΟΣ και ΦΙΛΟΤΙΜΟ…
Και κατέφεραν οι σατανιστές οβριοί, να τινάξουν στον αέρα όλες τις επόμενες γενιές και σήμερα να ντρέπεσαι να πεις πως είσαι ΕΛΛΗΝΑΣ.
ΕΞΕΡΕΤΙΚΟ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!